OSD pro české FPV? (zobrazování údajů na obrazovce)

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
king

#16 Příspěvek od king »

Jameson píše:.....všetko sa zobrazuje v jednom riadku....

V Remzibi OSD firmware 1.71 je možnost zobrazování OSD na dálku vypnout či zapnout, což zatím nemohu, neb vysílačka s více kanály mi leží v celním skladě. Zatím mi ksicht OSD nevadí.
kolin

#17 Příspěvek od kolin »

Jameson píše:RemzibiOSD je na trhu už dávno a viem o tom, že pár kusov behalo po Slovensku a Čechách už minulý rok. Ja som nad ním uvažoval minulý rok, možnosť vytvoriť si vlastné fonty ma fascinovala, no rýchlo som vytriezvel, keď som zistil, že rozmiestnenie znakov na obrazovke je pevne dané (ak ste robili s textom na ZX Spectre, tak je veľmi podobné). Tj. môžete si síce spraviť malý font, ale medzery medzi znakmi budú stále rovnaké (tj. veľké). Alebo máte na obrazovke veľké kone. Nič medzi... Aj preto som nakoniec kúpil SimpleOSD od Flytronu, ktorý je ešte lacnejší, menší a má podobné možnosti - až na to, že všetko sa zobrazuje v jednom riadku (pričom si ich môžete prepínať až 5) a tak nezavadzia do výhľadu von...

To s tím fontem u Remzibiho bude proto že OSD vlasně nedělá procesor, ale ten obvod od maximu, ten si žije vlastním životem, jenom mu po SPI láduje data. U toho flytronu se mi líbí že má v sobě audiomodem. Stačí si vzít notebook, zapojit do zvukovky, pustit na něm aplikaci a máte telemetrii. A skutečně tam nejde dát více řádků? A jdou přepínat vysílačkou, nebo se přepínají v čase? Z manuálu jsem to nepochopil
---
Jsem vyloženě líný člověk a proto spoléhám na svůj vysoký intelekt, že vždy se najde způsob, jak věci řešit s minimem námahy.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Jameson »

Presne tak, je to Max-om, inak, na tomto chipe (originál spravenom pre ovládanie videa a pod.) fičí viacero OSDčiek, dokonca niektoré vrátane failsafe/RTH. Remzibi je ale najpopulárnejší...

OSD od Flytronu vie iba riadok (resp. dva - druhý môže ukazovať smer "domov"), staršie verzie vedeli aj viac riadkov - je to len vec firmware, ale Melih z Flytronu sa snaží o čo najväčšie zorné pole, preto viac ako riadok tam pustit moc nechce. Jednotlivé "obrazovky" sa prepínajú z rádia, buď cez slider (5 obrazoviek) alebo viacpolohový spínač (2 alebo 3 obrazovky). Časové prepínanie je len vec firmware - ľudia sa už na to pýtali, možno bude, možno nie... V poslednej verzii tam pridali zaujímavú vlastnosť, počítadlo "IR zásahov", takže sa dá použiť aj na virtuálny FPV aircombat ;-). Aby som len nechválil - nevýhodou SimpleOSD je dosť veľká citlivosť na rušenie (systém musí byť dobre spravený) a niekedy je problém so zobrazovaním pri silnom protisvetle - stavový riadok je totiž iba "domiešaný" do signálu kamery, nie je prepísaný. Je to daň za to, že SimpleOSD môže byť iba nezávislo pripojená k signálu kamera-vysielač a teda aj v prípade jeho kompletného zničenia ostane videosignál nepoškodený (akurát nebude obsahovať OSD dáta).
rohlik

#19 Příspěvek od rohlik »

Koukam, ze toho vite vic nez ja. Jsem se zas priucil.

kolin píše:rohlik:
Ta šipka ukazující domu je super. Taky že to ukazuje vzdálenost od domova. Prostě OSD je potřeba.

Ten SMA konektro vyměním, už mám dárce v podobě mizerné wifi síťovky. Chtěl bych mít ty anteny vyměňovací. Jakou mášanténu?

Přistávání na kameru je zážitek, dnes jsem přistál opakovaně kamarádovi do ruky, škoda že to nemám nahraný.

Jakou máš přesně Coronu? Já mám RP4S1, 4 kanál single conversion a tragédie. Ale lidi si chválí 6ti a 8mi kanály dual conversion. Jak máš vyřešený napájení přímače? Ta moje Corona je dost náchylná na stabilitu napájení. 7km dolet? To se mi nechce ani věřit, jaký máš rádio? Nějaké úpravy? A video TX/RX? Antény? Ja se dnes vydal cca 800m na tu základní anténku, šlo by to i dál, ale zatím jsem opatrný.
Máš připojený RSSI do OSD?

Jaké máš brýle? Ta tesco televize je dost naprd. Asi si nějaký budu muset koupit.

Já zítra všechno nafotím a udělám nějaký popis.

Na ten záznam z letu se mrknu zítra, flash video není pro můj historický počítač možné.

Obrázek

Tak poporadku zkusim odpovedet. Anteny jsou na fotce 2 a asi 8 dBi vsesmerovky. Ta 8, ma signal spis kruh kolem me.
Tu coronu mam opravdu tu vetsi - 6 kanalovou. Failsafe jsem nastavil na poklidne plachteni. Napajeni je tradicne z regulatoru. Mam tam ten naprosty zakladtowerPro z hobbyciti. Video vysila 1W prez tu zakladni 2dBi antenku. RSSI zapojeny nemam, protoze tim vzdy trochu snizujes dosah. A mimo to to podle me nema vyznam, protoze obcas mi zapne failsafe v kilometru, ale pak stejne litam 2km daleko spolehlive.
No a ted ta magie. Kdyz jsem to stavel, tak jsem prve vse lepil jen izolepou a kdyz to nejak vyrazne blblo, jako ruchy ve videu, ci dosah, tak jsem to zkousel preskladat. Takovy zaklad je hned doma - zkusit stim ruzne pohejbat, aby nevrcely serva a tak. Obecne je to vysilac videa co nejdal od prijmace(a vlaste co nejdal od vseho) a anteny od sebe. Je to ale ducharina a ne vzdy to jde snadno resit.

Jinak dnes bylo hezky, tak jsem schvalne zkusil jak daleko a doletel jsem 8km a bez jedineho vypadku signalu! Odmenou mi teda bylo, ze nestacila baterka na navrat zpet a musel jsem pro letadlo jit 200m. Tech 800m je pro zacatek hezkych. Ja jsem prvni let stim prastil asi 400m daleko, protoze mi vypadl signal. (To byli ale me uplne zacatky)
Fotka: Vzdalenost je nahore trochu vpravo.
Obrázek
Anteny byly pouze ty 2dBi + 8dBi.
Vildik

#20 Příspěvek od Vildik »

mohu se zeptat na jake frekvenci to jedes? 2,4GHz nebo 1,3 ?
fidzi
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od fidzi »

Píše 2,4GHz.
..:: Nemám rád kindersáky ::..

Skywalker X8, Skywalker Falcon, Funcub, Quadrocopter X, HK Mini Swift(1m rozpětí), Bristol Scout
monkeyracing
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od monkeyracing »

Mate nekdo zkusenost s DragonOSD?
http://www.dragonlabs.net/site/DragonOSDplus
Raptor52

#23 Příspěvek od Raptor52 »

Proč by mělo zapojené RSSI snižovat dosah?Mám propojené OSD Range video a přijímač UHF LRS a nic takového jsem nepozoroval.RSSI je dost důležité pro ty,co nemají v modelu autopilota a chtějí létat dál než kolem hlavy.
rohlik

#24 Příspěvek od rohlik »

Raptor52, pokud mas starsi nez (nevim ktera verze), tak ti zapojeni odberu z RSSI taky snizuje dosah. Problem je vtom, ze na to abys zmeril silu signalu musis cast toho signalu odebrat. Novejsi a drazsi prijmace jako napriklad soucasna verze Thomasova UHF uz RSSI pouze simuluje, takze zadny dosah neztracis.
Jinak ja preferuji jednoduchost. Litam co to jde a kdyz me kopne FailSafe tak behem sekundy zvednu vysilacku nad hlavu a zase ridim.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od JirkaA »

rohlik píše:Raptor52, pokud mas starsi nez (nevim ktera verze), tak ti zapojeni odberu z RSSI taky snizuje dosah. Problem je vtom, ze na to abys zmeril silu signalu musis cast toho signalu odebrat.

Co je to za hovadinu? RSSI se v žádném případě nebere ze vstupu. U přijímačů s automatickým řízením zisku se bere ze zpětné vazby právě toho řízení zisku, u přijímačů bez AGC se bere z mezifrekvence před limiterem, ani v jednom případě to nemůže mít vliv na citlivost!!!
OK2WY
Raptor52

#26 Příspěvek od Raptor52 »

Taky se domnívám že to je nesmysl a RSSI funguje trochu jinak než píše Rohlík.Ale hlavně že to funguje a to tak že dobře,jenom je potřeba to správně nakalibrovat.Také na síle přijímaného signálu vidím kolik mě stáhne zapnutí video TX.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Jameson »

RSSI pin zapojený napriamo mohol spôsobovať problémy s príjmom u niektorých prijímačov (v štandardných frekvenciách, tj. 35/40 MHz). Riešilo sa to absolútne jednoducho vložením silného odporu medzi RSSI pin a OSD.

Sila signálu je inak nesmierne dôležitá informácia - sám ju v klasickej podobe nemám (lietam na Duplex), no našťastie nové prijímače Duplexu si vedia nastaviť alarm pre zvlolenú úproveň signálu a teda že mi to už lietadlo zachránilo! Naopak, staršia verzia to nemala a tak sa mi raz podarilo lietadlo dezintegrovať jednoducho preto, že som si zaletel dosť ďaleko za chrbát a ľudské telo je dosť hnusná prekážka pre 2,4GHz... Takže RSSI jednoznačne áno!
rohlik

#28 Příspěvek od rohlik »

Napsal jsem to trochu blbe. Ale kdyz tam nedas ten velky odpor tak je ubytek signalu opravdu pozorovatelny. Krome novych prijmacu, ktere to jiz resi.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od petertn »

Ludske telo je fakt utlm, preco si nevyvedies antenu na nejaky stoziarik? Popripade siltovku, bude to zaujimavy pohlad :-)
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“