Ale proč ne, i taková modelařina, i když vlastně zástupná, může být pro leckoho zajímavá
Konkurence Asanu aneb nové FrSky moduly na HC
Gummi píše:Ten FrSky má výkon 60 mW, což asi není úplně OK.
No třeba Futaba má vysílací výkon 90 mW.
http://www.modelarina.cz/rc-souprava-futaba-10cp-24ghz-fasst-10140-p-186.html
Omezení výkonu na max. 25mW se myslím netýká těchle kódovaných přenosů, které používají RC soupravy.
Gummi píše:Ten FrSky má výkon 60 mW, což asi není úplně OK.
Výkon takmer nič neznamená, treba sa sústrediť na správy z praxe,
a nejak to zhodnotiť v hlave že čo padá a čo nepadá.. Predbežne asi Frsky nepadá.
Navyše, FrSky tuším dávajú k TX trochu _smerovú_ anténu, 5dbi ( ? ) - teda vyžarujúcu "všesmerovo" dokola paličky ale sploštenú , čím sa možno dostanú niekde tam kde ostatní a možno ešte aj majú menej problémov s odrazmi ?
Na ich telemetrii je pekné, že príjmače majú dva analogové vstupy,
kde sa dá pripojiť hocičo (cez dva rezistory) a bude to merať.
Inak je pekné, že s novšími vysielačovými modulmi s telemetriou
sú staré príjmače kompatibilné.
Ale nie naopak! takže tie "lacné" vysielačové moduly bude treba časom
vymeniť, takže človek ušetrí dnes 10 a zajtra možno zaplatí 50.)
Ale je škaredé že nemajú žiadne riešenie na príjem, chýba im nejaký "JetiBox".
V podstate na funkčnosť stačí pípanie, pozerať za letu na displej je zlý nápad,
sľubovali do novších verzií urobiť aspoň rôzne tóny - ale aj tak to nejak treba nastaviť.
To že si to niekto naprogramuje na PDA či SmartPhone je pekné, ale čo ostatní..
Telemetriu beriem ako samozrejmý a perfektný ktok vo vývoji,
ale nie som zastáncom "telemetria na všetko a za každú cenu".
Hlavne k telemetrii patrí kontrola spojenia..
.. No ale aj palivomer, to je normálna vec a pre niektoré druhy modelov
je ten prenos a pípnutie že kapacita sa blíži ku koncu a treba sa
chystať na návrat a pristátie fakt užitočná funkcia.
Ale nie že už padlo napätie, to je už neskoro a taká telemetria je nanič.
Možno aj to vario alebo niečo neviemčo - ale valiť na zem z modelu 10 hodnôt realtime a snažiť sa na to pozerať za letu, mi pripadá trochu odveci.
K telemetrii z vlastnej skúsenosti: málokto má model, ktorý potrebuje veľa telemetrických dát. Spravidla teda stačí určitá hodnota, napríklad:
* Pri vetroni vario alebo výška
* Pri EDF jete kapacita batérie
* Pri akrobatovi teplota motora
* Pri všetkých modeloch kvalita spojenia
Preto sa mi páči Jeti, že si dokúpim senzor podľa potreby a TX modul mi vypípava prípadne krajné hodnoty, takže JetiBox potrebujem iba na konfiguráciu. Roky sa lietalo úplne bez telemetrie, na stopky atď, zahltiť sa morom pípania a údajov na displayi je preto aj teraz ptákovina - je pekné, že systém vie posielať dolu aj predpoveď počasia na týždeň, ale načo mi to je?
Reálne, pokiaľ viem, vhodných je viac údajov z telemetrie iba v dvoch prípadoch: pri turbínach a pri FPV. V prvom prípade sa to rieši tak, že pomocník sleduje telemetriu na notebooku alebo zvlášť displayi a pilotovi hovorí iba podstatné fakty. V druhom prípade je jednoduchšie telemetrické dáta zobraziť priamo v obraze (OSD) a neriešiť to pípaním...
Mimochodom, je zaujímavé, že ešte donedávna telemetria v Duplexe dávala informáciu iba o strate signálu, čo bolo dosť nešťastné - v podstate to len oznámilo, že priprav si igelitku. A páči sa mi, že si túto chybu uvedomili a v novších verziach prjímačov (momentálne 10 kanál+, v blízkej budúcnosti už všetky) sa dá nastaviť prahová hodnota alarmu, takže to celé dáva zmysel...
* Pri vetroni vario alebo výška
* Pri EDF jete kapacita batérie
* Pri akrobatovi teplota motora
* Pri všetkých modeloch kvalita spojenia
Preto sa mi páči Jeti, že si dokúpim senzor podľa potreby a TX modul mi vypípava prípadne krajné hodnoty, takže JetiBox potrebujem iba na konfiguráciu. Roky sa lietalo úplne bez telemetrie, na stopky atď, zahltiť sa morom pípania a údajov na displayi je preto aj teraz ptákovina - je pekné, že systém vie posielať dolu aj predpoveď počasia na týždeň, ale načo mi to je?
Reálne, pokiaľ viem, vhodných je viac údajov z telemetrie iba v dvoch prípadoch: pri turbínach a pri FPV. V prvom prípade sa to rieši tak, že pomocník sleduje telemetriu na notebooku alebo zvlášť displayi a pilotovi hovorí iba podstatné fakty. V druhom prípade je jednoduchšie telemetrické dáta zobraziť priamo v obraze (OSD) a neriešiť to pípaním...
Mimochodom, je zaujímavé, že ešte donedávna telemetria v Duplexe dávala informáciu iba o strate signálu, čo bolo dosť nešťastné - v podstate to len oznámilo, že priprav si igelitku. A páči sa mi, že si túto chybu uvedomili a v novších verziach prjímačov (momentálne 10 kanál+, v blízkej budúcnosti už všetky) sa dá nastaviť prahová hodnota alarmu, takže to celé dáva zmysel...
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Stále súhlasím! Telemetria má pomáhať, nie otravovať. Preto sa mi na tej našej páči, že ukazuje odovzdanú energiu v percentách - niečo ako palivomer - teda viem, že už musím ísť dole, lebo nedoletím... Udáva to veľmi presne, keďže meria okrem iných aj prúd.
Používame to na EDF, kde je to naoyaj kritické.
U vetroňa ma zase zaujíma hlavne výška a vario.
Preto tá naša Telemetria rozpoznáva, aký model sa hlási a podľa toho aj upraví displej, aby sa zobrazovalo, to čo sa má a nie všetko.
Ešte pikoška - aj keď vieme zobrazovať aktuálnu rýchlosť, pri jej meraní lietame tak, že jeden z nás kuká pilotovi cez rameno a rýchlosť hlási - brácho si fakt netrúfa pozrieť sa na displej, keď model letí 1,5 metra nad zemou v 100 km/hod.( Ja áno, ja som mladší a hlúpejší a ... a mám aj viac modelov
)) - teda mal som...
Používame to na EDF, kde je to naoyaj kritické.
U vetroňa ma zase zaujíma hlavne výška a vario.
Preto tá naša Telemetria rozpoznáva, aký model sa hlási a podľa toho aj upraví displej, aby sa zobrazovalo, to čo sa má a nie všetko.
Ešte pikoška - aj keď vieme zobrazovať aktuálnu rýchlosť, pri jej meraní lietame tak, že jeden z nás kuká pilotovi cez rameno a rýchlosť hlási - brácho si fakt netrúfa pozrieť sa na displej, keď model letí 1,5 metra nad zemou v 100 km/hod.( Ja áno, ja som mladší a hlúpejší a ... a mám aj viac modelov
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Jameson píše:Mimochodom, je zaujímavé, že ešte donedávna telemetria v Duplexe dávala informáciu iba o strate signálu, čo bolo dosť nešťastné - v podstate to len oznámilo, že priprav si igelitku. A páči sa mi, že si túto chybu uvedomili a v novších verziach prjímačov (momentálne 10 kanál+, v blízkej budúcnosti už všetky) sa dá nastaviť prahová hodnota alarmu, takže to celé dáva zmysel...
Varovanie predtým ako sa signál úplne stratí preto že sa odletí príliš ĎALEKO, malo význam.
Už na MHz, pri MPX IPD príjmači, som vedel že letím mimo dosah pretože tam reakcie príjmača a teda aj modelu dostatočne výrazne spomalili až si to človek všimol, ale stále to trochu reagovalo a dalo sa vrátiť. Rovnako by mohol zafungovať Failsafe ktorý by bol nastavený na kĺzavý let, že by občas bolo možné zmeniť smer a medzitým by model kĺzal (nie hold, to by šuplo do zeme), ale Failsafe je lepšie nastaviť na rýchlejší zostup takže to nie je to isté.. Samozrejme ide o stabilné modely ktoré letia samé, s inými sa na vzdialenosť kam už pilot ledva vidí, nelieta.
To pôvodné pípanie (to "nedávno" je už dobre vyše roka.. ) bol vyšší level, lepší aj bezpečnejší, ale stále toho istého. A vôbec to nebolo "priprav si igelitku", dosah bol o dosť ďalej než kde nastalo pípanie. To že niekde človek vletí do tieňa alebo zahlteného priestoru alebo mu vypne BEC, to samozrejme nerieši a to pípanie znamená že už spojenie neexistuje - to ale nie je správne použitie.
To čo urobili potom je kompletný test prenosovej cesty už na zemi (s pípaním hneď po zapnutí ak je problém) a s možnosťou doladiť polohy anténok - to už je iná funkcia, aj keď sa na prvý pohľad podobá, je kdesi ďaleko vpredu. To nastavenie varovania, je dobré asi len pre FPV, normálne sa na hranicu dosahu nelieta.
coro píše:..................Varovanie predtým ako sa signál úplne stratí preto že sa odletí príliš ĎALEKO, malo význam.
Už na MHz, pri MPX IPD príjmači, som vedel že letím mimo dosah pretože tam reakcie príjmača a teda aj modelu dostatočne výrazne spomalili až si to človek všimol, ale stále to trochu reagovalo a dalo sa vrátiť...................
Při létání na velké vzdálenosti má daleko větší význam poloha antény (antén) RX vůči TX, než průběžné měření síly signálu.
Prostě na měření "síly" signálu to může být stále dobré a např. při zatáčce točené směrem k sobě to klidně vypadne.
Bavíme se o létání na hranici dosahu, na hranici viditelnosti.
Takže mi prosím vysvětli, jak na takovou vzdálenost vidíš zpomalené reakce letadla. Já tam mám např. pro větroně zapnutý mix křidélek do směrovky a spoléhám na to, že jsem to dobře odladil a při intuitivní výchylce kniplu to točí přibližně ustálenou zatáčku.
Je úplně jedno, jestli je to v tomto případě na technologii MHz, nebo GHz.
Dosahy obou jsou větší než vzdálenosti na které to vidíš a jsi schopen řídit.
Nie je to príliš k téme, išlo o to že sa dalo s modelom vrátiť k sebe, a nie zbierať ho do igelitky.
Igelitka použitá v príklade od Jameson, sa týkala poruchy a nie odleteniu na hranicu dosahu, to je všetko čo som chcel povedať.
Aj keby varovanie prišlo až spôsobom že nastane na sekundu či dve prechod do FS ( a napríklad model zdvihne krídelká a zhúpne, tak to mám na všetkých a to si pilot všimne), stačí natočiť anténu bokom k modelu a spojenie sa dostatočne zlepší na to aby sa dalo slušne vrátiť na menšiu vzdialenosť.
Ale to že chceš zatočiť a nič to neurobí, až po sekunde alebo aj dlhšie to ako-tak lenivo zatočí, to si všimneš. Aj keď verím že je možné že aj niekto nechá model točiť a nekvedlá páčkami tak nepríde na nič (v tom bola zmena k lepšiemu že to pípa).
Igelitka použitá v príklade od Jameson, sa týkala poruchy a nie odleteniu na hranicu dosahu, to je všetko čo som chcel povedať.
Aj keby varovanie prišlo až spôsobom že nastane na sekundu či dve prechod do FS ( a napríklad model zdvihne krídelká a zhúpne, tak to mám na všetkých a to si pilot všimne), stačí natočiť anténu bokom k modelu a spojenie sa dostatočne zlepší na to aby sa dalo slušne vrátiť na menšiu vzdialenosť.
Ale to že chceš zatočiť a nič to neurobí, až po sekunde alebo aj dlhšie to ako-tak lenivo zatočí, to si všimneš. Aj keď verím že je možné že aj niekto nechá model točiť a nekvedlá páčkami tak nepríde na nič (v tom bola zmena k lepšiemu že to pípa).
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Pre záujemcov - vyšiel ďalší diel seriálu o FrSky a telemetrii:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=183&n=zoznamenie-s-frsky-%E2%80%93-3-cast-%E2%80%93-prenos-dat
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=183&n=zoznamenie-s-frsky-%E2%80%93-3-cast-%E2%80%93-prenos-dat
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
mior píše:Pre záujemcov - vyšiel ďalší diel seriálu o FrSky a telemetrii:
Chlapi! Supermega záslužná práce!
Jste eskamotéři ogaři! Klobouk dolů. Připadám si, když to čtu, jak tady ti dva...
http://www.youtube.com/watch?v=jQKtw77Vb5M
- mior
- Kontaktovat uživatele:
No Richarde,
nebuď taký skromný! Občas Ťa sledujem (aj na zahraničných fórach) a myslím, že okrem značných znalostí máš jedno veľké pozitívum - si bádateľský typ a dokážeš dotiahnuť veci do konca. Občas ja s bratom popri Tebe vypadáme ako tí dvaja...
nebuď taký skromný! Občas Ťa sledujem (aj na zahraničných fórach) a myslím, že okrem značných znalostí máš jedno veľké pozitívum - si bádateľský typ a dokážeš dotiahnuť veci do konca. Občas ja s bratom popri Tebe vypadáme ako tí dvaja...