Heli a vaše nehody

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zamčeno
Zpráva
Autor
OPR
Kontaktovat uživatele:

Re: JAK JSEM CHTĚL POMOCI

#406 Příspěvek od OPR »

boZZda píše:Mám tady příběh ze včerejšího odpoledne s názvem "JAK JSEM CHTĚL POMOCI"

Na letišti lítal jeden klučina s Rexem 450. Lítal velmi pěkně a tak jsem se ho na dálku přes plot zeptal, jestli mohu k němu přistoupit. Řekl, že zajisté.
Lítal velmi pěkně a snažil se dělat přemety na místě. Viděl jsem, že dává strašně moc kolektivu a drží ho tam hodně dlouho a tak jsem mu poradil, aby toho kolektivu dal míň. Chvíli jsme to probírali jak to myslím a jal se to zkusit asi v 10m nad zemí. Najednou místo toho udělal hodně táhlý lopink na zádech rovnou do matičky země.

Až při sběru trosek jsem se dozvěděl, že neví co je kolektiv! Tak dal míň výškovky v domění, že to je kolektiv :(

Ponaučení? Nikomu za letu nic neradit, s nikým si při letu nepovídat a pokud Vám někdo něco radí a vy si nejste jisti, tak ho proboha neposlouchejte!

Ještě teď lezu kanálem...

".......Nikomu za letu nic neradit, s nikým si při letu nepovídat ......"

Promiň ale tak tohle tě napadnout mohlo.
Minimálně bys sis ušetřil tu kanalizaci......

PS: a kde to bylo? to bylo na Sobínce?
mikyno12

#407 Příspěvek od mikyno12 »

ale ako ho mohlo napadnut, ze chlapec nevie co je kolektiv ? :)

a z mojej strany ja som rad ked mi druhy hovoria ako mam letiet, aby to vyzeralo krajsie
Raptor 50 SE V3
T-Rex 450 PRO
Futaba T-10CG 2,4 GHz
OPR
Kontaktovat uživatele:

#408 Příspěvek od OPR »

mikyno12 píše:ale ako ho mohlo napadnut, ze chlapec nevie co je kolektiv ? :)

a z mojej strany ja som rad ked mi druhy hovoria ako mam letiet, aby to vyzeralo krajsie

tys mě nepochopil.!!!!!!!!!
To že k nikomu za lítání nepolezu (i když se dpředu boZZda ptal - což ho šlechtí ) + to že mu do toho budu kecat je jen se vyhnutí možného problému.
Který bohužel nastal.
Eště je docela štěstí že to zkončilo jen rozflákanym ventilátorem. Taky to bozzdovi mohlo pocuchat pěšinku a to bych pak rád viděl jak by se tvářil.

Já boZZdu nechci nijak pomlouvat nebo něco takovího. Já jen že tohle znám a je to dost nepříjemný. A za ty trable mu to nestojí. 8)

Jednou se mi něco podonýho stalo na letišti (naštěstí s dobrym koncem). Přišel ke mně během lítání nějakej tydýt
"prej že by si skočil na tom plácku pro heli........ jestli mi to nevadí...."
no v tu chvíli mě mohl vzít čert vzteky. páč tak necelou půl minutu nazpátky jsem se tim místem samim kudy on ke mě ze zadu přicházel prohnal s rexou a nechtěj vědět ten tanec kdyby mi skočil "pod vrtulku".
boZZda

#409 Příspěvek od boZZda »

Bylo to nedorozumnění ve špatný čas na špatném místě. Napsal jsem to jako odstrašující případ...

Další komentář myslím není nutný. :oops:
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#410 Příspěvek od pkotatko »

Trochu z jiného konce, Bozzdu znám. Není to žádný tydyt a pokud se rozhodl někomu poradit, tak s dobrým úmyslem a oprávněně.
Pilot byl dotázán a souhlasil. Tzn. že věděl dopředu, že se k němu někdo blíží. Až dosud žádné pochybení nevidím.
Problém ale spatřuji jinde. A to, díky relativně velkému nárustu lidí - modelářů - spotřebitelů. V tom vidím reálné nebezpečí. Nechci se nikoho dotknout, jen píšu co vidím. Díky výraznému zlepšení dostupnosti se dostává modelařina do sféry "kup a lítej". Lidi se objeví na letišti a absolutně nemají potuchy co se děje.
U někoho, kdo lítá s helinou ( a zřejmě už déle ) by mě opravdu nenapadlo, že nezná základní pojmy a termíny. Neví co je to kolektivní a cyklické řízení. To je jako kdyby lítal s letadlem a netušil co je výškovka.
To si helinu nikdy nenastavoval ?
Za mě, nedávám vinu Bozzdovi. Vina je na straně nevědomosti pilota. K našemu krásnému koníčku proště patří i to ( nebo by mělo ) že se člověk trochu zajímá o to proč to vlastně letí. Trocha té teorie a tak.
Nevím, asi jsem divnej, ale když jsem začínal s helinama, dost jsem si o tom přečetl a nastudoval. Postavil, seřídil a nastavil jsem si ji sám. Pak jsem šel ke Krtkovi aby mi to jen zkontroloval. On si prošel nastavení, zavisel. Pak se zeptal jestli mám dobře připevněné baterky a hodil ji na záda. Pak přistál a řekl mi, že to byla první helina co nebyla potřeba donastavit. Pánové a já jsem z toho měl větší radost než z prvního přemetu. O tom je pro mě "modelařina".
Nebijte mne prosím.....
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Mikelo

#411 Příspěvek od Mikelo »

Nezbývá než souhlasit. Zkoušet přemety a nevědět co je kolektiv je vlastní blbost.
psena
Kontaktovat uživatele:

#412 Příspěvek od psena »

Docea bezne se pri litani bavim, pred par dny se me stalo, ze jsem pri kecani s kamosem udelel pulpremet a zapomel jsem, ze nemam idle 2
, nastesti idle 1 to v pohode na plnou minusovou packu zvladlo. Kdybych to zavrtal do zeme, tak bych daval vinu ciste jen sobe a ne tomu s kym jsem se dobrovolne bavil. Pokud ma nekdo problemy s mluvenim pri letu, coz je docela bezny, tak si jasne musi naznacit, ze se bavit nechce a ne rict, ze mu to nevadi.
Hlavne z popisu vypliva, ze pad nebyl zpusoben bavenim, ale neznalosti terminologie a kdovi jestli vubec tim.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#413 Příspěvek od OPR »

pkotatko píše:Trochu z jiného konce, Bozzdu znám. Není to žádný tydyt a pokud se rozhodl někomu poradit, tak s dobrým úmyslem a oprávněně.
Pilot byl dotázán a souhlasil. Tzn. že věděl dopředu, že se k němu někdo blíží. Až dosud žádné pochybení nevidím.
Problém ale spatřuji jinde. A to, díky relativně velkému nárustu lidí - modelářů - spotřebitelů. V tom vidím reálné nebezpečí. Nechci se nikoho dotknout, jen píšu co vidím. Díky výraznému zlepšení dostupnosti se dostává modelařina do sféry "kup a lítej". Lidi se objeví na letišti a absolutně nemají potuchy co se děje.
U někoho, kdo lítá s helinou ( a zřejmě už déle ) by mě opravdu nenapadlo, že nezná základní pojmy a termíny. Neví co je to kolektivní a cyklické řízení. To je jako kdyby lítal s letadlem a netušil co je výškovka.
To si helinu nikdy nenastavoval ?
Za mě, nedávám vinu Bozzdovi. Vina je na straně nevědomosti pilota. K našemu krásnému koníčku proště patří i to ( nebo by mělo ) že se člověk trochu zajímá o to proč to vlastně letí. Trocha té teorie a tak.
Nevím, asi jsem divnej, ale když jsem začínal s helinama, dost jsem si o tom přečetl a nastudoval. Postavil, seřídil a nastavil jsem si ji sám. Pak jsem šel ke Krtkovi aby mi to jen zkontroloval. On si prošel nastavení, zavisel. Pak se zeptal jestli mám dobře připevněné baterky a hodil ji na záda. Pak přistál a řekl mi, že to byla první helina co nebyla potřeba donastavit. Pánové a já jsem z toho měl větší radost než z prvního přemetu. O tom je pro mě "modelařina".
Nebijte mne prosím.....

Já taky nedávám vinu na ramena boZZdy. Ano dopředu se s pilotem domluvil byl u něj legálně a vše bylo v pořádku. Do tý doby než se dostalo na "terminus technicus" pak to drobet drhlo. Ale za to zase boZZda nemůže.

Ten můj případ co jsem popisoval vůbec nemělo bejt přirovnání k boZZdovi. Psát o něm že je tydýt bych si nedovolil. Páč ho neznám a Ten muj málem malér co se odehrál vůbec neni přpodobněn k tomu co prožil boZZda. Jen jako on dal do placu svůj zážitek tak já jen na tohle navázal svím příběhem co se taky může stát.

To že někdo nemá ani páru co to znamená "kolektivní řízení" je jen pouhá smutná realita. Ono to dnes bohužel lítá i bez toho.

Lidi hlavně opatrně. 8) na tom se snad shodneme.
ariane
Kontaktovat uživatele:

#414 Příspěvek od ariane »

pkotatko:

Postupoval jsem úplně stejně, jen jsem jí pak na začátku půjčil
HonzaS- ovi. Prohlásil, děsnej autobus na a lítej, není třeba do toho hrabat:-) Jsem byl taky v 7 nebi, že to dokázalo letět:-DD
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#415 Příspěvek od pkotatko »

Ten můj případ co jsem popisoval vůbec nemělo bejt přirovnání k boZZdovi.

Klasický problém takovýchto "neživých" diskuzí.
To co jsem psal nebylo myšleno a nemělo navazovat na tebe. Spíš jsem se rozpovídal v obecné rovině.
Mě prostě vadí, že se někdo pouští do činnosti ( jakékoliv ) bez alespoň základních znalostí.
Pojedeš s někým v autě, všimneš si nebezpečí a křikneš "brzdi". A on vyšlápne spojku, protože neví jak se jmenuje ten pedál co auto zastaví. Stejný ( pro mne ) případ. Budeš si dávat vinu sobě ?
pns

#416 Příspěvek od pns »

podle me, za to, ten co zacne na nekoho hovorit a jeste mu zacne povidat co by mel v rizeni delat jinak, je u heli tak zasadni, ze na tom ma min polovicni podil... je to muj nazor a rikam to ze svych zkusenosti, je to hodne neprijemne a jednou to u me skoncilo padem... kdyz vidim jak se ke me nekdo blizi a jeste zacne mit dotazy a pod, tak rovnou stahuju vrtulnik k sobe do visu a nebo pristavam... je to samozrejme i moje vina, protoze nedokazu poradne odfiltrovat, co se kolem me deje...

nikoho tu nechci pranyrovat, co se stalo se stalo, je to jen nazor pro ty co jim to moc mluvi :)
boZZda

#417 Příspěvek od boZZda »

Myslím, že jsme se shodli a nechme to ležet, prosím.

Já se cítím provinile, že jsem mu do toho kecal, ale na druhou stranu jsem to myslel dobře. Žil jsem v domění, že to jsou jasné pojmy, které si nikdo nemůže poplést. Holt stalo se a jdeme dál.
To srovnání s brzdou a spojkou v autě mi přijde velmi trefné.

Prosím o další nerozmazávání, již tak se cítím dost špatně...
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#418 Příspěvek od pkotatko »

Souhlas, ale musíš rozlišovat, jestli za tebou přijde někdo, kdo se začne vyptávat ve stylu "pane a jak dlouho to lítá?" a nebo někdo, kdo ví a řiká ti co děláš špatně. Třeba v heli škole to ani jinak nejde.
cthulhu

#419 Příspěvek od cthulhu »

boZZda píše:...Prosím o další nerozmazávání, již tak se cítím dost špatně...

Jasně, ale bylo to poučný čtení. A aby to nikdo dál nerozmazával, tak bych si pro jistotu změnil text pod čarou... :D :D :D
Sorry... :wink:
Mini Titan FBL + Align 3G + Align 3GX Compact
Aurora 9 (Mode 2)
pns

#420 Příspěvek od pns »

pkotatko píše:Souhlas, ale musíš rozlišovat, jestli za tebou přijde někdo, kdo se začne vyptávat ve stylu "pane a jak dlouho to lítá?" a nebo někdo, kdo ví a řiká ti co děláš špatně. Třeba v heli škole to ani jinak nejde.

ano to mas samozrejme pravdu, a protoze ja jsem socialne neprizpusobivy, tak litam hodne daleko od lidi u prostred pole, ale i tam se obcas objevi nejaky traktorista, ci houbar a pak je plno dotazü, strasne... na letisti jsem byl jednou v zivote a hodne mi tam pomohli se serizenim vrtulniku, a ten co mi pomahal hodne mluvil, ale jak jsem sel do vzduchu tak ticho a kdyz jsem pristaval tak zacal zase hovorit...

a jeste jedna poznamka k pojmum, zase moje zkusenost, pokud by mi nekdo rikal ted vic smerovky atd atd. tak bych asi taky spadl :) proste kdyz mi nekdo rekne vic do leva tak bez problemu, ale nez mi mozek sesrotuje co je to smerovka a kde se nachazi na vysilacce jsem v zemi :) a ten probirany pribeh, ten clovicek co mu to zuchlo, si do smrti na 100% bude pamatovat co je kolektiv a co vyskovka :)
Zamčeno

Zpět na „Heli - jiné“