Konfilkt model x letadlo ve Štěrboholích

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
venry

#211 Příspěvek od venry »

JMalik píše:
venry píše:
Takže jsem si trošku udělal času a prošel zápisy LMU na UCL nikde není ani zmínka o LMU , incidentu či předpokladu LMU z důvodu střetu či sblížení modelu vůči dospělému éru,přepokládám že LMU u LAA vyšetřuje UCL nebo nějaká vlastní komise LAA to opravdu nevím jsem aeroklubák i přesto jak sám píšeš "musím si počkat na nějaký zápis nehody............

Asi si jenom nerozumíme.
Incident tohoto typu vyšetřuje AK, nebo LAA, podle typu letadla (sportovního létajícího zařízení :wink: ). Pro obě organizace je pak rozhodující konečné stanovisko ÚCL.
Jestli se to dostane až k tomuto šetření je jenom o tom hlášení události.
(Pokud to stále není jasné, tak já se k tomu dál vyjádřovat s upřesňujícími odpověďmi už radši nebudu :wink: )

Opravdu si asi nerozumíme viz letecký předpis pro letecké nehody a incidenty L 13 http://lis.rlp.cz/predpisy/predpisy/index.htm , http://www.uzpln.cz/index.htm . proto jak jsi upozorňoval na četnost incidentů či nehod model versus letadlo stačilo dat odkaz třeba takto http://www.uzpln.cz/zazpr10/zz10.htm
OPR
Kontaktovat uživatele:

#212 Příspěvek od OPR »

pepin píše:..........,což předpokládám,že bude dodržováno a pokud dojde ke konfliktu,že nějaký pilot tímto prostorem prolétne,tak je to budto neukázněnost,neinformovanost neznalého místních zvyku řídící věží,ale né vina a odsouzeníhodnost modeláře a pouze jeho vina............Jasně chápu pravidlo,že vždy je povinen uhybným manévrem zabránit kolizi modelář,ale pouze ve smyslu,že uhýbalí pouze jeden,nemuže uhnout ten druhý na tu samou stranu,takže bez efektu,navíc model je určitě obratnější a má možnost to skutečně bez následku na zdraví píchnout i do země,ale uhýbat z pozice méněceného,s tím nesouhlasím.

a pokud dojde ke konfliktu,že nějaký pilot tímto prostorem prolétne,tak je to budto neukázněnost,neinformovanost neznalého místních zvyku řídící věží,ale né vina a odsouzeníhodnost modeláře a pouze jeho vina

Takovej BLB (kerej je neznalej, neinformovanej, neukázněnej) tam nemá co dělat. Neznalost neomlouvá. A to i v případě kdy se jedná o soukromí pozemek (na něm rc letiště) a provoz je v podmínce domluvy a ustanovení pravidel s řídící věží či jiného úseku řízení LP.

ale uhýbat z pozice méněceného,s tím nesouhlasím.

Jo a tohle je dooprady perlička. jen mi vysvětli z keré pozice toto tvrzení rozšiřuješ?? z pozice modeláře nebo pilota?? abych věděl kým se zrovna považuješ. :?
pepin

#213 Příspěvek od pepin »

považuji se modelářem.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#214 Příspěvek od OPR »

pepin píše: "..... ale uhýbat z pozice méněceného,s tím nesouhlasím......" .

pepin píše:považuji se modelářem.

Upřímně musím řící že je mi líto jedinců kteří povišují finanční a užitnou hodnotu RCmodelu nad lidským životem. I kdyby to byl tvůj nevíc největší nepřítel.

Nejsem pilot. Jsem jen modelář. Pilotní průkaz nikdy vlastnit nebudu. Ale jedno vím jistě. Arogance a přístup k věci "....teď letim já a vy ostatní se poserte..... i když je to jenom hračka " některých osob vůči druhým by měla být postižitelná.
A neni to jenom o tom kdo kde lítá.
Bohužel.
pepin

#215 Příspěvek od pepin »

OPR píše:

Upřímně musím řící že je mi líto jedinců kteří povišují finanční a užitnou hodnotu RCmodelu nad lidským životem. I kdyby to byl tvůj nevíc největší nepřítel.

Nejsem pilot. Jsem jen modelář. Pilotní průkaz nikdy vlastnit nebudu. Ale jedno vím jistě. Arogance a přístup k věci "....teď letim já a vy ostatní se poserte..... i když je to jenom hračka " některých osob vůči druhým by měla být postižitelná.
Bohužel.

Zde ale nešlo o arogantní přístup,musel by sis to přečíst celé.Tvrdit,já vždy uhnu a stihnu to,je poněkud naivní.Nikdo tu nebojuje modelem proti letadlu-ono logicky ten model z té případné kolize bez uhony nevyjde Takže to že uhneš-jako mravnostně osvícený,je v podstatě z jediného popudu-ochránit svuj model-je uplně jedno,jestli se snažíš zabránit střetu s člověkem,nebo jiným modelem-instinktivně uhneš,jde jen o to,jestli to stihneš,nebo ne.Ty ale předpokládám vždy.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#216 Příspěvek od AR1 »

Zažil jsem tento týden.

Lítáme na modelářským letišti. Lítá model na 15 ccm, já čumím. V tom se vynoří motorové rogalo, níž než model. Rogalista uhybá, modelář taky, ale jeden z modelářů, čumících jako já, začne na rogalistu mávat, ať přistane. Přitom huláká do zad létajícímu modeláři: Tondo, přistaň! Tonda vidí rogalo, letí na druhou stranu letiště, vidí, že se rogalista vyhybá ale nevidí, že jiný modelář na rogalo mává, aby přistál.
Mávající, nelítající modelář začne řvát - ty vole Tondo, ti řikám přistaň, dyť sedá....Tonda přistane a říká- Nevěděl jsem že sedá....

Někdy mě ti ostatní modeláři nějak nebaví...Kdybych já lítal, docela by se mě celá situace dotkla. Nemyslím, že jsem vůl.
bitovod

#217 Příspěvek od bitovod »

To mi nějak hlava nepobrala - to tomu rogalistovi ukazoval, že má přistát a na toho modeláře řval, že má taky přistát? Jakože když už si uhnuli ve vzduchu, bude větší sranda, až se potkaj na finále na dráze? To bych asi, být kterýmkoli z obou zúčastněných, poslechl a šel se ho na to pozeptat zblízka a důrazně...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
AR1
Kontaktovat uživatele:

#218 Příspěvek od AR1 »

No jasně, tak jak píšu. Modelář stál na zadní části letiště, zády k nám. Tak na něj volal ať sedne. On to vzal tak aby si dal bacha a přeletěl na druhý konec a mezitím ten první ukazoval rogalistovi ať přistane a následmě začal hulákat na toho co lítal Vole přistaň.

Když s modelem přistál, tak pochopitelně argumentoval, že nemohl vědět že rogalo přistane a aní já jsem nepochopil, proč ho ten modelář k tomu vyzval (ano, znali se - ale proč tvůli tomu dělat takový rodeo, nevím).

Takže tady ta situace byla taková, že rogalista se v klidu uhnul, modelář taky ale ten třetí v tom dělal to co dělal. Ale spíš šlo o formu - kdyby si pohnul a došel za lítajím modelářem a v řekl mu, ať sedne, že ten rogalista je kámoš a sedne k nám taky, tak by to bylo celé v klidu.
coro

#219 Příspěvek od coro »

OPR píše:

Bohužel.

Ty si to vôbec nepochopil.
On jasne píše že prípadné hrozby samozrejme bude riešiť aj za cenu že zapichne model do zeme.
Akurát si myslí, že tie hrozby často vyvolávajú piloti ULL svojou doslova blbosťou a aroganciou, tým že napríklad nalietavajú na modelárske letisko alebo skupinku modelárov na poli. A s tým nesúhlasí.
S tým nesúhlasím ani ja, a myslím že by bolo vhodné najprv pohopiť čo človek píše a až potom ho súdiť.
A ak by bolo vhodné niečo riešiť legislatívne, tak by mal pilot čo nalietava na osoby na zemi a niekto ho pritom nafotí alebo nafilmuje, prísť o licenciu - a bol by poriadok.

Modelári by ďalej zapichávali modely pod zem v prípade hrozby stretu, ale keby to s tým pilotným preukazom fungovalo tak by bol výrazne menej častý problém a hlavne by sa nikto necítil znevažovaný a postavený do polohy bezprávneho zmrda.
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#220 Příspěvek od TERAZKY »

Trošku Vám vleziem do debaty, celkom pravidelne nám lieta nad chalupou, ktorá sa nachádza v intraviláne obce miestny exhibicionista na motorizovanom padáku. Výška preletov tipujem cca 20m nad vrcholmi striech. Svojim pravidelným cca 30 minútovým vystúpením nás obťažuje a ohrozuje zároveň.

Prosím o info. aká je minimálna povolená letová výška nad zastavaným územím pre daný druh lietajúceho prostriedku v SR a ktorý úrad to má v kompetencii riešiť :?:

Dík za info.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
Honza

#221 Příspěvek od Honza »

bomb_bob
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od bomb_bob »

Ono blbnou nejenom UL nebo paraglajdy.
Byl sem na svem oblibenym mistecku prohnat krapet Toro.
Akorat sem menil baterku kdyz rachot a behem 15s se presne nademnou prohnali 2 gripeny ve 100m mozna min ale vejs urcite ne.
Bejt ve vzduchu tak bych nestih vubec nijak zareagovat, a kdyz sem si uvedomil ze by pri blby nahode to Toro nasal a pak s tim rachnul nekam do lesu nebo nedejboze do nejaky vesnice okolo, tak se me udelalo celkem zle, uz sem to ani nehodil do vzduchu a jel radsi domu :(
coro

#223 Příspěvek od coro »

bomb_bob píše:Ono blbnou nejenom UL nebo paraglajdy.
Byl sem na svem oblibenym mistecku prohnat krapet Toro.
Akorat sem menil baterku kdyz rachot a behem 15s se presne nademnou prohnali 2 gripeny ve 100m mozna min ale vejs urcite ne.
Bejt ve vzduchu tak bych nestih vubec nijak zareagovat, a kdyz sem si uvedomil ze by pri blby nahode to Toro nasal a pak s tim rachnul nekam do lesu nebo nedejboze do nejaky vesnice okolo, tak se me udelalo celkem zle, uz sem to ani nehodil do vzduchu a jel radsi domu :(

Pripadá mi to paranoické. Ak teda ide o Toro, čiže kúsok polystyrénu.

Ak u Vás nie je spálená vyprahnutá zem tak tam lietajú kadejaké kačky, a ja u nás s obľubou sledujem bociany (čáp).. aj keby bola tá zem vyprahnutá tak možno sup by sa našiel :)
To že ULL sa do nejakej rýchlosti vyhnú, beriem. Ale že sa vyhnú Gripenu, neverím. Zakazovať vtáky je asi pekná blbosť a to Toro sa každému s trochou rozumu musí zmestiť do kategorie medzi vtáky.
Samozrejme, nepíšem o 6m uhlíkovom stroji či modelu s 1,5kg spalovákom - ten kus železa tam niečo znamená. Ale Ty píšeš o Toro.

Takže to Toro by narobilo menej škody než vták. Ak na to spadne Gripen do obce a v krčme zabije polku miestnych, je nejvyšší čas zakázať tie Gripeny.
zdzd

#224 Příspěvek od zdzd »

coro píše:Takže to Toro by narobilo menej škody než vták. Ak na to spadne Gripen do obce a v krčme zabije polku miestnych, je nejvyšší čas zakázať tie Gripeny.

A není náhodou nejvyšší čas si zjistit, zda se Toro nepoflakuje v prostoru vyhrazeném pro Gripeny?
bitovod

#225 Příspěvek od bitovod »

zdzd píše:
coro píše:Takže to Toro by narobilo menej škody než vták. Ak na to spadne Gripen do obce a v krčme zabije polku miestnych, je nejvyšší čas zakázať tie Gripeny.

A není náhodou nejvyšší čas si zjistit, zda se Toro nepoflakuje v prostoru vyhrazeném pro Gripeny?

Copak Toro, ale takovej čáp, poštolka nebo labuť... Zrušit je, hajzly, gripeny by nám chtěli likvidovat!
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“