Můj názor na FPV

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

#16 Příspěvek od zdzd »

KarelSkala píše:Pokud půjdou ceny certifikací příliš vysoko skončí to tak, že bude naprostá většina lítat FPV bez certifikace a nikdo to neuhlídá. 8)

Pokud budou sankce násobně vyšší a opravdu udělovány, tak uhlídá. Stačí pár exemplárních případů.

Už aby to bylo...
pp
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od pp »

Komerční UAV bez certifikace nevyletí neb si podnikatelé nebou moct uplatnit výdaje do nákladů a jsou pro ouřady lehce dohledatelní...

Obyčejní lidi lítat samozřejmě budou a např. LAA má dnes velký problém s tzv. "černými padáčkáři". Zajdeš na kopec, hodíš padák, pod kopcem zabalíš a utečeš :-) Před pár lety si to takhle jeden s motorovou krosnou prohučel dokonce přes CTR Ruzyně že si jako udělá výlet do Karlových Varů...

a jak budou lítat obyčejní lidi tak i ÚCL si bude časem potřebovat vylepšit statistiku výběru pokut a sem tam někoho vyhmátnou. Náhoda je blbec, závistivý soused je blbec a udávání je přece naším národním sportem...

mrkni do 49/1997 Sb ve znění pozdějších předpisů, ty sazby tam jsou drsné... v první řadě bych se teda snažil o rozumné létání a zkusit se dohodnout s ÚCL na podmínkách protože když to nevyjde tak chodit lítat "na pole u lesa aby mě nikdo nechytil" můžu koneckonců vždycky, nebo ne...?
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Jameson »

Podľa mňa upútance tiež nie sú modely, lebo sú placaté a škaredé. A čínske RTF sety tiež nie sú modely, lebo sú to komerčné sériové výrobky,ktoré s modleárčinou nemajú nič spoločné. A modely nie sú ani volňásky, lebo ide o neriadné a teda nebezpečné zariadenia, ktoré môžu napáchať neuveriteľné škody na majetku a zdraví. A to už nehovorím o raketách, čo samozrejme tiež nie sú modely, lebo okrem toho, že sú voľné, ešte aj horia a môžu spôsobiť požiare... A takisto helikoptéry nie sú modely, lebo sú kupované a stavané ako prefabrikované a sú tiež nebezpečné a trasú sa a sú škaredé a preto by ich mali zakázať...

Nepripomína vám to trošku niečo...?

A teraz vážne: FPV je o modlárine presne tak isto, ako kotrákoľvek iná modelárska činnosť. Keď sa to niekomu nepáči, nech si otvorí chlievik s témou, ktorá sa mu páči. Modlárčenie totiž v základe nie je o tom, že niekto kuká na lietadlo či z lietadla, ale o tom, že stavia napodobeninu (model) niečoho - lietadla, auta, parného stroja... To, čo sa tu vyťahuje, je len spôsob riadenia a tých je tiež veľa - už spomínané upútance či volňásky by mali byť z pohľadu "sudcov FPV" oveľa nebezpečnejšie, ako FPV, v prvom prípade pre nebezpečnú blízkosť modelu od modelára a v druhom preto, že sú neriadené (a koľko vetroňov už uletelo, len si pozrite príslušnú tému tu na RC Manii) - a nikto im tam nenadáva a neobviňuje ich, že mohli spôsobiť leteckú katastrofu...

FPV pri lietaní s legálnymi zariadeniami (vysielací výkon atď) a v dohľade (s legálnym vysielacím výkonom to inak ani nejde) nie je nelegálne - a toto je myslím veľmi podstatná informácia, obzvlášť pre fpvfóbov. Viem, že ako každá nová vec aj FPV odpudzuje ľudí, ktorí sa boja nových vecí a ktorí majú voči nim odpor a principiálne neznesú, keď sa niečo odlišuje od ich konzervatívnych názorov. Pri takýchto názoroch by sme však dodnes lietali na jednokanáli... vlastne, pardón, mlátili mamutov...

Nemá význam FPV zatracovať, odsudzovať a blokovať, lebo to sa nikdy už nikomu nepodarí. Treba hľadať riešenia, presne ako písal M2 a PP - riešenia, ako lietať s FPV bezpečne a tak, aby sa minimalizovala možnosť úrazov či poškodenia zdravia. Ak sa však bude FPV zakazovať ako také, tak výsledok bude, že každý, kto bude chcieť FPV lietať, bude lietať s tým, čo zoženie a bez akýchkoľvek predpisov a bude len otázkou času, kedy to niekoho bude stáť viac ako len rozbitý model...
KarelSkala

#19 Příspěvek od KarelSkala »

zdzd píše:Pokud budou sankce násobně vyšší a opravdu udělovány, tak uhlídá. Stačí pár exemplárních případů.
Už aby to bylo...

To je ovšem v ČR naprosté a nikdy nenaplnitelné sci-fi a nic víc. To už je mnohem víc pravděpodobnější, že se splní do podrobností vše co bylo v celém seriálu Star Trek než by se v ČR naplnila byť jen povolovina z toho co tady zmiňuješ. Prostě tohle je u nás naprosto nepředstavitelné, nemyslitelné a nesplnitelné. Takže se toho nikdo nemusí nijak obávat o nic víc než, že nás třeba zítra obsadí mimozemšťani a až teprve ti to FPV vyřeší jednou a provždy, ale nikdo jiný na to u nás nemá šanci. :wink:
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Jameson »

Ešte k pokutovaniu FPV: ako dokážete, že pilot riadil cez okuliare či monitor a nie v tretej osobe? Ako dokážete, že lietadlo neriadil niekto iný než ten s okuliarami, ktorého ste uvideli? Ako sa bude sankcionovať to, keď riadiť lietadlo skutočne bude niekto iný a ten s okuliarami sa bude iba obzerať? A to všetko hovorím iba v prípade, že skutočne sa podarí prichytiť FPVčkara pri čine - to, že mám doma stádo lietadiel pre FPV totiž nič nevypovedá o ich rálenom použití ako UAV, keďže sa riadia rovnako ako akýkoľveký iný RC model... Jednoznačne postihnuteľné je preto iba porušovanie zákonu na úrovni vysielacích výkonov - a to zasa s riadením lietadiel nemá nič spoločné...
zdzd

#21 Příspěvek od zdzd »

KarelSkala píše:
zdzd píše:Pokud budou sankce násobně vyšší a opravdu udělovány, tak uhlídá. Stačí pár exemplárních případů.
Už aby to bylo...

To je ovšem v ČR naprosté a nikdy nenaplnitelné sci-fi a nic víc. To už je mnohem víc pravděpodobnější, že se splní do podrobností vše co bylo v celém seriálu Star Trek než by se v ČR naplnila byť jen povolovina z toho co tady zmiňuješ. Prostě tohle je u nás naprosto nepředstavitelné, nemyslitelné a nesplnitelné. Takže se toho nikdo nemusí nijak obávat o nic víc než, že nás třeba zítra obsadí mimozemšťani. :wink:

Padáčkáře co si rozhodí kus hadru, pak ho sbalí a zmizne je dost těžko chytat.

FPV, co na rádiových vlnách svítí jako žárovka, je o něčem úplně jiném. A že by se páky našly, o tom netřeba pochybovat. Od komerčních tlaků firem, které se snímkováním živí, přes protiteroristické aktivity až po vojenské aplikace. Všichni mají dost síly na to aby přinutili pár lidí zvednout prdel a vyrazit s měřáky do terénu.

Náramně žhavá půda.

A opravdu to není funkční modelařina. Ta je o tom, že něco udělám vidím, řídím. Ne o tom, že čumím do displeje na okolí a co nese kameru je nepodstatné, protože to vůbec nevidím a mimo technických parametrů je to nezajímavé. Je to čisté UAV.

Úplně jiný případ, než modely, kde se řeší od kolika kg se stanou UAV. V případě FPV o tom není pochyb a na hmotnosti nezáleží. Létají mimo vid a tím rozhodování končí.
Katapult
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Katapult »

Naprostý souhlas se ZdZd.
Je to obyčejné šmírování a kdo chce pohled z kokpitu,může jít létat:větroně nejsou nijak drahé.
Fascinuje mě pohled na letadlo kroužící kolem mě,popř s nim vyletím na dohled,ale to je pořát únosné i když jsem z větroněm 1 km od sebe.
Nosit kameru na letadle a čučat doví kam je blbost a nezákoné frekvence úplně.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od DAF »

to Jameson, a jak dokážeš, že to nabořené auto řídil zrovna tenhle řidič, který se nyní tváří, že je spolujezdec a vehementně tvrdí, že pravý řidič utekl. Je to nesrovnatelné, ale jestli ten ouřada na místě uvidí človíčka s brýlemi, který v ruce třímá krabičku, které říkáme Tx a v okolí nikdo další není, tak nejspíš nebude co řešit. Navíc, ve chvíli kdy model přistane se dá ověřit, čím byl v danou chvíli řízen, jestli tou krabičkou v ruce človíčka, nebo něčím jiným. Tohle bych nechal na dokazování ve správním řízení. Pokud se ti výsledek řízení a uložená pkuta nebude líbit, dej to k soudu.
Plně souhlasím s pp a zdzd, že divokost nám všem může jen ublížit. Věřím, že FPV může být velmi zajímavé a vzrušující, ovšem jako všechno by mělo být používáno s rozumem.
Hitec Aurora 9X
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Jetson »

Katapult píše:... kdo chce pohled z kokpitu,může jít létat:větroně nejsou nijak drahé...

To není tak úplně pravda. Například můj nakopnutý barvocit mi toto neumožňuje, Zatímco sadu pro FPV si za cca 100 USD mohu do košíku přihodit kdykoliv.
KarelSkala

#25 Příspěvek od KarelSkala »

zdzd píše:FPV, co na rádiových vlnách svítí jako žárovka, je o něčem úplně jiném. A že by se páky našly, o tom netřeba pochybovat. Od komerčních tlaků firem, které se snímkováním živí, přes protiteroristické aktivity až po vojenské aplikace. Všichni mají dost síly na to aby přinutili pár lidí zvednout prdel a vyrazit s měřáky do terénu.

Náramně žhavá půda.

A opravdu to není funkční modelařina. Ta je o tom, že něco udělám vidím, řídím. Ne o tom, že čumím do displeje na okolí a co nese kameru je nepodstatné, protože to vůbec nevidím a mimo technických parametrů je to nezajímavé. Je to čisté UAV.

Úplně jiný případ, než modely, kde se řeší od kolika kg se stanou UAV. V případě FPV o tom není pochyb a na hmotnosti nezáleží. Létají mimo vid a tím rozhodování končí.

1. To, že se s FPV může lítat mimo viditelnost ještě neznamená, že to dělají všichni.

2. Navíc je vysoce problematické prokazovat viditelnost, zejména když bude pilot model s FPV řídit třeba odněkud z kopce, rozhledny apod. odkud ho vidí třeba i na kilometr či více daleko. Nebo třeba o kousek dál bude někdo lítat s modelem bez FPV a oni ho sebereou namísto skutečného pilota FPV zatímco FPVéčkař to uvidí, přepne na autopilata, nechá model někde v dálce ve výšce kroužit a sám se s vypnutou vysílačkou rychle přesune jinam odkud pak model rychle stáhne a všichni jsou na něj krátký. A jsou i jiné možnosti.

3. Dříve či později s postupem času a techniky bude překročena i tato dnes pro některé nepřekročitelná mez a létání modelů mimo viditelnost pilota se stane celkem běžnou záležitostí.
Skoky
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Skoky »

zdzd píše:Základní věc je pochopit, že FPV není modelařina. Jedná se o účelový dálkově řízený nosič kamery. Že to dneska už uveze model je až druhá věc.

A pokud se FPVéčkaři budou chovat jako nezodpovědní idioti, nemůžou v žádném případě počítat s podporou modelářů. A to hned z několika důvodů kde je ohrožují. Hlavně fyzicky zarušováním éteru na nedovolených frekvencích a výkonech, a pak tím, že legislativní řešení jejich průserů dopadne i na modeláře, kteří s tím nemají nic společného.

Vyštípání FPV z modelářského ranku do AVBS mi přijde jako velmi rozumná a doporučeníhodná myšlenka.

myslím si že máš pravdu.
V dnešní době si každý může dovolit koupit nějaký lepší set dá na něj kameru a létá nad lidi. Takový člověk je pro mě hovado. Kdyby takový člověk do někoho našil tak řekne : "já nechtěl" a bude to na nás modeláře. ! to není vpořádku!
jak bylo už řečeno(cituji zdzd): FPV není modelařina. :!:
Dnes modelář, zítra letec ...
SPECTRUM DX7i
Mustang P51-D (elektro),Tiger Trainer 40 (8.5ccm),MX2 2,3m(DLE 55)
létáme v:
Bánov(asfalt), Rudice(tráva), Šumice (vlastní let.-tráva) www.rajce.net/f289163003
pp
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od pp »

KarelSkala píše:2. Navíc je vysoce problematické prokazovat viditelnost, zejména když bude pilot model s FPV řídit třeba odněkud z kopce, rozhledny apod. odkud ho vidí třeba i na kilometr či více daleko.

přímá viditelnost - je definována jako horizontální vzdálenost ze které lze ještě odhadnout polohu modelu vůči okolním předmětům bez použití optických pomůcek. Jako hranice přímé viditelnosti bylo stanoveno 700m.

http://www.cmma.cz/doplnek-x (je to stará verze, ale to teď nevadí)

§3 Další pravidla platná pro bezpilotní prostředky provozované výhradně v dohledu pilota
§3.1.4 Pilot musí trvale udržovat vizuální kontakt s bezpilotním prostředkem, přičemž prostředek musí zůstat pro pilota viditelný i bez vizuálních pomůcek.
Poznámka: Pro účely tohoto doplňku se za vizuální pomůcky nepovažují brýle a kontaktní čočky na lékařský předpis.
§3.1.5 Pilot může létat s bezpilotním prostředkem jen do takové vzdálenosti, která mu umožňuje vyhodnotit případný konfliktní provoz a bezpečně se mu vyhnout. Tato horizontální vzdálenost nesmí být větší než 700 m.

PS: mám velký problém se zařazením modelů mezi bezpilotní prostředky, ale to teď taky není důležité

Možná než trávit čas nad viditelností z rozhledny si myslím že je už nejvyšší čas abyste se seznámil s leteckými předpisy, rozdělením vzdušného prostoru v ČR a nastudoval termíny používané v oblasti letectví.

začít můžete na http://www.skolenipilotu.cz kde jsou dvě flashové prezentace (obě se zvukem)
LIDSKÝ FAKTOR V LETECTVÍ
Bezpečnostní kampaň 2010 – PŘEMÝŠLEJ,…DOLETÍŠ
Naposledy upravil(a) pp dne úte 28.09.2010 17:48, celkem upraveno 1 x.
KarelSkala

#28 Příspěvek od KarelSkala »

Skoky píše:
zdzd píše:Základní věc je pochopit, že FPV není modelařina. Jedná se o účelový dálkově řízený nosič kamery. Že to dneska už uveze model je až druhá věc.

A pokud se FPVéčkaři budou chovat jako nezodpovědní idioti, nemůžou v žádném případě počítat s podporou modelářů. A to hned z několika důvodů kde je ohrožují. Hlavně fyzicky zarušováním éteru na nedovolených frekvencích a výkonech, a pak tím, že legislativní řešení jejich průserů dopadne i na modeláře, kteří s tím nemají nic společného.

Vyštípání FPV z modelářského ranku do AVBS mi přijde jako velmi rozumná a doporučeníhodná myšlenka.

myslím si že máš pravdu.
V dnešní době si každý může dovolit koupit nějaký lepší set dá na něj kameru a létá nad lidi. Takový člověk je pro mě hovado. Kdyby takový člověk do někoho našil tak řekne : "já nechtěl" a bude to na nás modeláře. ! to není vpořádku!
jak bylo už řečeno(cituji zdzd): FPV není modelařina. :!:

Nesmyslné argumenty. To už můžu klidně jako argument k úplnému zakázání leteckého modelářsví bez ohledu na FPV úvést to, že třeba nějaký modelář, který si postaví třeba nějaký model letadla a pak nad ním za letu ztratí kontrolu a model letí neřízeně dál bůhví kam a může někoho zranit i když na něm vůbec není FPV což se už nejednou i stalo.
macpro
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od macpro »

Drondys píše:FPV je příchod nové éry do oblasti modelařiny. Můžete o tom diskutovat, můžete s tím nesouhlasit nebo se zapojit, a to je tak asi vše co s tím lze dělat. Uzavřel bych to citátem. 8)

Budete asimilováni. Veškerý odpor je marný.

Obrázek
já nejsem asi milován, já jsem milován mojí manželkou :D
Drondys

#30 Příspěvek od Drondys »

macpro píše:já nejsem asi milován, já jsem milován mojí manželkou :D

Tak už se konečně rozhodni jestli teda seš nebo nejseš... :D :D :D
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“