Můj názor na FPV

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

#31 Příspěvek od zdzd »

KarelSkala píše: zatímco FPVéčkař to uvidí, přepne na autopilata, nechá model někde v dálce ve výšce kroužit a sám se s vypnutou vysílačkou rychle přesune jinam odkud pak model rychle stáhne a všichni jsou na něj krátký. A jsou i jiné možnosti.

To je přesně to uvažování idiota. Seru na všechny a kdyby něco, mizím. Perfektní řešení od magora.
zdzd

#32 Příspěvek od zdzd »

KarelSkala píše:To už můžu klidně jako argument k úplnému zakázání leteckého modelářsví bez ohledu na FPV úvést to, že třeba nějaký modelář, který si postaví třeba nějaký model letadla a pak nad ním za letu ztratí kontrolu a model letí neřízeně dál bůhví kam a může někoho zranit i když na něm vůbec není FPV což se už nejednou i stalo.

Ty tu fakt plácáš úplné nesmysly. Nemáš ani páru co v Doplňku X bylo a co se v té souvislost opět vynoří...
Noidenity

#33 Příspěvek od Noidenity »

Nevím, ale zdá se mi že se tu zbytečně čeří voda. FPV, patří mezi modelařinu a patřit bude. Doba společně s elektronikou v modelech jde dopředu a nikdo tomu neuteče ani to nijak nezastaví. Chápu že tu jsou zastánci modelů doma poctivě nařezaných z balzy, překližky a pečlivě složených - pamětníků ještě jednokanálových vysílaček - kterým se ty FPVéčkové potvory s nástavbami pro nosič kamery a nacpanými elektronikou moc nelíbí. Ale pánové i tohle je model nějakým způsobem, třeba sice z prefabrikátů - s pečlivostí složený a řekl bych že i díky telemetrickým údajům a autopilotům technologicky vyspělejší. Nicméně každý má nějaký názor - ale jak jsem psal doba jde dopředu stejně tak jako třeba vysílačky přešli s 27mhz do pásma 2,4ghz s teoretickou nezarušitelností.
venry

#34 Příspěvek od venry »

Jenom doplněk UAV potažmo FPV není žádná novinka či modelářský směr . Ono UAV s přenosem obrazu k operátorovi už koketovali za války němci ve svých řízených střelách či bombách třeba typu Hs 293.Novinkou je že se začali zneužívat k této činnosti modelářské technologie . A přesvědčovat ostatní že je to součást modelařiny ale FPV nezapadá do žádné mod. kategorie tedy až na komerkční a vojenské využití
Noidenity

#35 Příspěvek od Noidenity »

venry píše:Jenom doplněk UAV potažmo FPV není žádná novinka či modelářský směr . Ono UAV s přenosem obrazu k operátorovi už koketovali za války němci ve svých řízených střelách či bombách třeba typu Hs 293.Novinkou je že se začali zneužívat k této činnosti modelářské technologie . A přesvědčovat ostatní že je to součást modelařiny ale FPV nezapadá do žádné mod. kategorie tedy až na komerkční a vojenské využití

Myslím že je spousta modelářů, který vždy zajímalo jak asi vypadá svět z paluby jejch EasyGlidera. To že přenáší obraz dolů na zem v realny čase je věc jiná.
KarelSkala

#36 Příspěvek od KarelSkala »

venry píše:Jenom doplněk UAV potažmo FPV není žádná novinka či modelářský směr . Ono UAV s přenosem obrazu k operátorovi už koketovali za války němci ve svých řízených střelách či bombách třeba typu Hs 293.Novinkou je že se začali zneužívat k této činnosti modelářské technologie . A přesvědčovat ostatní že je to součást modelařiny ale FPV nezapadá do žádné mod. kategorie tedy až na komerkční a vojenské využití

To, že speciálně třeba PFV nezapadá do žádné soutěžní modelářské kategorie rozhodně neznamená, že to není součástí modelařiny a používá se to nejen v modelech letadel, ale celkem běžně i v autech. Nejrůznější jiná zařízení používaná v modelech taky nemají nějakou speciální modelářkou kategorii a přesto jsou běžnou součástí modelařiny i když k provozu modelu nejsou nezbytná a existují i modely, které se bez nich obejdou. :wink:
Noidenity

#37 Příspěvek od Noidenity »

Mimochodem, to už mužete říct že noční RC létání taky není modelařina - vždiť za tmy ten model na nebi taky přeci není vidět - jen pár "ufo" světílek.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od DAF »

Vojáci koketují, a koketovali, s kdečím, co by se jim mohlo potenciálně hodit. Tady jde o to, že když model byl POUZE řízen rádiem, létal v poměrně omezeném okruhu kolem pilota. S FPV se může dostat mimo jeho dozor velmi hravě. Navíc se pak stává nikoliv modelem, ač tak vypadá, ale opravdickým UAV, pro který platí zcela jiné podmínky provozu. Video "Nad Prahou" je na jednu stranu velmi zajímavé, nezvyklý pohled, ale na druhou stranu je velmi nebezpečné. V modelu může vzniknout porucha a je průsšvih na světě. Tohle byly zřejmě nějaké bublinky, ale až příjde magor s dvoumetrovou Katanou a začne jí honit na Vencesplacem, co pak? FPV je moderní a zajímavý přístroj, ale pistole také sama nevystřelí, nějaký prst jí musí zmáčknout. Tohle je krásná věc, ayle zase, musí se s tím zacházet jako s technikou, která se může pokazit (nemyslím FPV, ale jeho nosič), a uvědomit si možné následky, nejen pro sebe. S tím v plném rozsahu souhlasím se zdzd a pp. To, že by si skutečně mohl viník za určitých okolností něco odsedět, je jeho problém, že pojišťovny po něm m ohou požadovat vyplacené náhrady škod také. Ale že může zazdít létání ostatním, to už jeho problém není.
Hitec Aurora 9X
venry

#39 Příspěvek od venry »

KarelSkala píše:

To, že speciálně třeba PFV nezapadá do žádné soutěžní modelářské kategorie rozhodně neznamená, že to není součástí modelařiny a používá se to nejen v modelech letadel, ale celkem běžně i v autech. Nejrůznější jiná zařízení používaná v modelech taky nemají nějakou speciální modelářkou kategorii a přesto jsou běžnou součástí modelařiny i když k provozu modelu nejsou nezbytná a existují i modely, které se bez nich obejdou. :wink:

Rádiem řízené modely maj jak ve světě tak u nás svá pevná pravidla FPV potažmo UAV do žádných těchto kategorií nezapadá třeba i v FAI
JMalik

#40 Příspěvek od JMalik »

Noidenity píše:Nevím, ale zdá se mi že se tu zbytečně čeří voda. FPV, patří mezi modelařinu a patřit bude. Doba společně s elektronikou v modelech jde dopředu a nikdo tomu neuteče ani to nijak nezastaví. Chápu že tu jsou zastánci modelů doma poctivě nařezaných z balzy, překližky a pečlivě složených - pamětníků ještě jednokanálových vysílaček - kterým se ty FPVéčkové potvory s nástavbami pro nosič kamery a nacpanými elektronikou moc nelíbí. Ale pánové i tohle je model nějakým způsobem, třeba sice z prefabrikátů - s pečlivostí složený a řekl bych že i díky telemetrickým údajům a autopilotům technologicky vyspělejší. Nicméně každý má nějaký názor - ale jak jsem psal doba jde dopředu stejně tak jako třeba vysílačky přešli s 27mhz do pásma 2,4ghz s teoretickou nezarušitelností.

Nic proti pokroku nemám, pokud se s tím bude létat aspoň přibližně v nějakých současných legislativních mezích. Jestli někdo řeže doma balsová prkénka, šroubuje šroubky vrtulníku, nebo montuje kameru na éro je mi celkem šumák.
Jiná věc je, jak to potom chce používat. Zatím mě tady většina diskutujících FPVéčkařů moc nepřesvědčila o tom, že jsou si vědomí co činí.
KarelSkala

#41 Příspěvek od KarelSkala »

JMalik píše:Nic proti pokroku nemám, pokud se s tím bude létat aspoň přibližně v nějakých současných legislativních mezích....
Jiná věc je, jak to potom chce používat. Zatím mě tady většina diskutujících FPVéčkařů moc nepřesvědčila o tom, že jsou si vědomí co činí.

Jestli ono to nebude tím, že jsi nikoho z nich nepřesvědčil ani omylem o tom, že by to bylo protizákonné a teď máš velkou šanci to dokázat. Takže pokud jsi tak skálopevně přesvědčen, že je to nezákonné tak se obrať na polici dle toho co jsem zmínil v tématu http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=31888&start=109
pokud policie potvrdí nezákonnost, pak máš šanci, že ti tady uvěříme, ale jinak ani náhodou. :wink:
Noidenity

#42 Příspěvek od Noidenity »

JMalik píše:Nic proti pokroku nemám, pokud se s tím bude létat aspoň přibližně v nějakých současných legislativních mezích. Jestli někdo řeže doma balsová prkénka, šroubuje šroubky vrtulníku, nebo montuje kameru na éro je mi celkem šumák.

Ano, to s Tebou souhlasím - všechno je třeba používat s rozumem a u FPV to platí dvojnásob. Ale kvůli tomu že nikdo létá nad Prahou s polystyrenovanejma kuličkama a ještě navíc není z ČR - nemůžeš všechny házet do jednoho pytle. Já osobně a myslím že i spousta dalších FPVčkařů, si svůj model třeba radši ohlídam zárověň očima - protože bych nerad přišel o éro s elektronikou řádově za 10tis. (levnější varianta). Rovněž nechcí a nebudu lítat někomu nad hlavou, max. tak že éro proletí nad prázdnou zahradou - protože nevěřim žádný vysílačce - ať je to 35mhz nebo 2,4ghz nebo UHF. Všechno se dá zarušit - jsou to jen vlny a né drát. a nerad bych někoho ohrozil - ani se někomu nemusí nic stát, ale třeba jen to éro někdo najde dřív než já a nechá si ho(oblíbená česká vlastnost) a já zase přijdu o prachy :(
JMalik

#43 Příspěvek od JMalik »

KarelSkala píše:
JMalik píše:Nic proti pokroku nemám, pokud se s tím bude létat aspoň přibližně v nějakých současných legislativních mezích....

Jestli ono to nebude tím, že jsi nikoho z nich nepřesvědčil ani omylem o tom, že by to bylo protizákonné a teď máš velkou šanci to dokázat. Takže pokud jsi tak skálopevně přesvědčen, že je to nezákonné tak se obrať na polici dle toho co jsem zmínil v tématu http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=31888&start=109
pokud policie potvrdí nezákonnost, pak máš šanci, že ti tady uvěříme, ale jinak ani náhodou. :wink:

Podívej se, nejsem povahou bonzák, takže na policii nepůjdu.
Tebe těžko přesvědčím o tom, co a jak má létat v těch prostorech CTR a omezených.
Takže až narazím na podobného chytráka, tak mu na to klidně šlápnu a řeknu, že mi to úmyslně strčil pod nohy, abych se zranil. Může taky klidně zvolit tu policii.
Takže pro Tebe asi takhle.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od DAF »

Milý vole, samozřejmě dnes platí, že co není zakázané je povolené, ale ten záběr "Nad Prahou" už spíše opravdu spadá do kategorie UAV, nikoliv modelařiny a pro UAV platí zcela jiná pravidla, než pro běžné modely. Pokud si takhle bude někdo někde létat nad loukou, nebo vesnicí, ještě by se to dalo pochopit. Ale zase, s jídlem roste chuť. Všechno tohle bude jen do prvního maléru.
Vím, že např. firma Hacker dělá, nebo dělala, snímkování ze vzduchu. Byť to dělali s modely, které jinak prodávali, tak už to muselo splňovat spoustu podmínek, které se na běžné modely nevztahují. Nepamatuju si podrobnosti, ale už např. museli hlásit trasy, doby, mít určitá povolení a další administrativní náležitosti. Tebe možná kolega nepřesvědčil, ale ty jsi přesvědčil mě, že nechceš chápat. (Tý jo, a už se to řeže :evil: ). Nikdo nechce FPV určitě zakázat, jen udržet v takových mezích, aby z toho nebyl malér, který postihne i ostatní.
Hitec Aurora 9X
zdzd

#45 Příspěvek od zdzd »

KarelSkala píše:dle toho co jsem zmínil v tématu http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=31888&start=109

Připadá mi,že neumíš číst, nebo máš minimálně problémy s porozuměním psaného textu.

A jinak ta hláška s policajty je fest provařená finta. Ta už tu byla tisíckrát. Když se pak někdo opravdu zeptá na patřičných místech, je z něj hnedle STBácká bonzácká svině.

Ty se do toho pouštíš, ty si musíš prověřit všechny souvislosti a možnosti. A ty také poneseš následky v případě průseru. Napsat email na ČTÚ a ÚCL ti zabere asi tolik času, jako objednat z Číny nějakou pofiderní elektroniku. A navíc dostaneš odpověď zdarma. Pokud se ti to nebude zdát dost, objednej si nějaký rozbor od příslušných právníků. Ale to bude dražší než ta FPV výbava...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“