Můj názor na FPV
to KarelSkala, ještě je otázka, jestli jsi čtené opravdu pochopil, to je druhá stránka věci. S ohledem na reakce na tvé příspěvky se obávám, že nikoliv. Vzhledem k tomu, že je tady poměrně dost názorů, že to za určitých okolností může "přepadnout" na druhou stranu, t.j. z modelu se stane UAV, zřejmě nebudeš mít pravdu ty. Stejně, konečný a platný je názor nikoliv tvůj, resp. náš, ale toho správního orgánu, který ve věci rozhodne. Obávám se ale, že bude spíše nakloněn tomu, že model, nesoucí FPV, letící mimo vizuální kontatk modeláře, bude spíše UAV, než model, bez ohledu na další kritéria pro model (20 kg atd.)
Hitec Aurora 9X
- KarelSkala
z wiki
Bezpilotní letoun (někdy také UAV z anglického unmanned aerial vehicle) je letadlo bez posádky, které může být řízeno na dálku....
letadlo není model a obráceně...hranice je 20 kilo...šmitec
http://tinyurl.com/3ac2o2c
Bezpilotní letoun (někdy také UAV z anglického unmanned aerial vehicle) je letadlo bez posádky, které může být řízeno na dálku....
letadlo není model a obráceně...hranice je 20 kilo...šmitec
http://tinyurl.com/3ac2o2c
- KarelSkala
DAF píše:Vzhledem k tomu, že je tady poměrně dost názorů, že to za určitých okolností může "přepadnout" na druhou stranu, t.j. z modelu se stane UAV, zřejmě nebudeš mít pravdu ty. Stejně, konečný a platný je názor nikoliv tvůj, resp. náš, ale toho správního orgánu, který ve věci rozhodne. Obávám se ale, že bude spíše nakloněn tomu, že model, nesoucí FPV, letící mimo vizuální kontakt modeláře, bude spíše UAV, než model, bez ohledu na další kritéria pro model (20 kg atd.)
Pokud se něco stane je úplně šum a fuk jestli to bude s FPV nebo bez něj a model jen odletěl a způsobil někomu škodu ať už na majetku nebo na zdraví. Pilot bude zodpovědný tak jako tak i když žádné FPV mít nebude. Pokud se nic nestane nikdo to řešit nebude.
graup15 píše:............Jen se tu pořád probírá, že až to někdo s FPV někam napálí a úřad si toho všimne...bude po prdxx pro všechny. Tak se ptám..co si pod tím mám představit? Resp reálnou aplikaci té(zatím hypotetické) restrikce.
PS..jen mi to zajímá, nic v tom nehledat. Dík
Celý problém je teď o tom, že úředníci musí nějak vyřešit a nadefinovat ten stav jak se teď létá s modely. Pokusy už udělali, pozastavilo se to, ale řeší se to dál.
Největší zájem na FPV mají vojáci a ani oni to legislativně zatím nedokázali dotáhnout. Tam ale celkem o moc zatím nejde, protože prostory kde se s tím létá jsou dané, není to o tom, že se to provozuje každý den a dá se to vyřešit na výjimku (zatím).
Byl jsem se na jeden takový stroj podívat. Jak to létá, jak daleko, jak to dokáže manévrovat..... Překvapila mě vzdálenost na jakou to běžně létali (hodně daleko) a hlavně ten šílený řev. Hlučnost skutečně značná.
Když to pošlou někam oni, tak bude možná problém, ale bude k dispozici dost peněz na odškodnění a pochybuji, že to někdo zarazí.
Když vznikne nějaký problém s modelem s FPV udělají z toho zářný případ řešení. Když potká policejní vrtulník, nebo záchranka nad Vltavou hejno ptáků a spadne to na Karlův most, pobije to padesát lidí, tak budou všichni smutní, něco zacvaká pojišťovna a možná se provede nějaké dočasné opatření.
Když z turbíny nebo z rozbité kabiny budou vyndavat místo masa a peří motor s reglem a baterkama, nechtěl bych být pilotem toho FPV, ani kdyby se mi odtamtud v tu chvíli podařilo utéct.
- KarelSkala
JMalik píše:Když z turbíny nebo z rozbité kabiny budou vyndavat místo masa a peří motor s reglem a baterkama, nechtěl bych být pilotem toho FPV, ani kdyby se mi odtamtud v tu chvíli podařilo utéct.
Zatímco pilotovi modelu bez FPV, kterému se model jenom vymknul kontrole třeba z důvodu jeho nedostatečné pilotní zkušenosti, ulétnul mu a sejmul je, by za to určitě ještě poděkovali.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
KarelSkala píše:JMalik píše:Když z turbíny nebo z rozbité kabiny budou vyndavat místo masa a peří motor s reglem a baterkama, nechtěl bych být pilotem toho FPV, ani kdyby se mi odtamtud v tu chvíli podařilo utéct.
Zatímco pilotovi modelu bez FPV, kterému se model jenom vymknul kontrole třeba z důvodu jeho nedostatečné pilotní zkušenosti, ulétnul mu a sejmul je, by za to určitě ještě poděkovali.
Otázka - jak často se pilotovi bez FPV, létajícímu mimo hustě obydlenou zástavbu na regulérním modelářském placu stane, že se mu model vymkne z řízení zrovna v okamžiku, kdy kolem letí záchranářskej vrtulník? A jak často se může FPV magorovi, létajícímu mimo dohled v CTR velkého letiště, netušícímu co se děje ve vzduchu jinde než přímo před čumákem jeho letadla, může za zadnicí vynořit něco, s čím nepočítá?
OK2WY
- KarelSkala
JirkaA píše:KarelSkala píše:JMalik píše:Když z turbíny nebo z rozbité kabiny budou vyndavat místo masa a peří motor s reglem a baterkama, nechtěl bych být pilotem toho FPV, ani kdyby se mi odtamtud v tu chvíli podařilo utéct.
Otázka - jak často se pilotovi bez FPV, létajícímu mimo hustě obydlenou zástavbu na regulérním modelářském placu stane, že se mu model vymkne z řízení zrovna v okamžiku, kdy kolem letí záchranářskej vrtulník? A jak často se může FPV magorovi, létajícímu mimo dohled v CTR velkého letiště, netušícímu co se děje ve vzduchu jinde než přímo před čumákem jeho letadla, může za zadnicí vynořit něco, s čím nepočítá?
Z mé zkušenosti i z toho co vím od svých známých zatím počet ulítnutí modelu bez FPV jednoznačně převažuje.
- monkeyracing
- Kontaktovat uživatele:
pokud mas notebook tak "legalni" 10mW set s usb vystupem mas za 99 dolacu ... http://www.r2hobbies.com/eng/products.php?cat=112
KarelSkala píše:JMalik píše:Když z turbíny nebo z rozbité kabiny budou vyndavat místo masa a peří motor s reglem a baterkama, nechtěl bych být pilotem toho FPV, ani kdyby se mi odtamtud v tu chvíli podařilo utéct.
Já neřeším, jestli bude přitěžující okolnost to FPV.
Podstatné je, že s modely bez FPV se běžně létá na modelářských letištích, na louce......, s FPV se běžně létá ve městě, mimo přímý vizuelní kontakt...
KarelSkala píše:Z mé zkušenosti i z toho co vím od svých známých zatím počet ulítnutí modelu bez FPV jednoznačně převažuje.
Z mé zkušenosti i z toho co vím od svých známých se zatím většina ulítnutých modelů bez FPV hledala v lese, v polích.....
Modely s FPV se nebudou muset tak obtížně vyhledávat, bude se to dát sebrat ve městě na parkovišti, na silnici....