Můj názor na FPV

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
bitovod

#91 Příspěvek od bitovod »

pp píše:Tohle je politika běžně používaná v letectví. My jsme se jen přizpůsobili.

No zaplaťpámbu, že jenom v letectví. Připadá mi to tedy býti stejnou kravinou, jako kdybych sednul do auta a jel si ten Křivoklát vyfotit z auta. Do té doby, než bych to nabídl té fotobance, tak je všechno OK, kdybych to ale náhodou chtěl prodat, tak by po mně chtěli certifikát, že se tím autem smí bezpečně jezdit fotit (ale to jsem asi neměl veřejně psát, on by se toho mohl někdo chytnout a teď, kdy je státu každá ukradená koruna dobrá, realizovat).

Skoro je nejvyšší čas emigrovat - jen už asi není kam.

EDIT: Teď mě tak napadlo, že by to nejjednoduššeji vyřešila daň, resp. certifikace toho samotného fotoaparátu nebo kamery... Teď jen, aby to nenapadlo také nějakého Nejvyššího Ouřadu.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
bitovod

#92 Příspěvek od bitovod »

pp píše:Řekl bych že objevuješ objevené... v anglicky mluvících zemích se tomu taky říká "reinvent wheel" :-)

1. Letecké práce (fotografie) nejsou klasickou živností, ale oprávnění k nim vydává přímo ÚCL.

2. Náklady vynaložené k udržení a zajištění příjmů si mužeš uplatnit pouze je-li k nim právní důvod. Nemáš povolení od ÚCL, neuplatníš... resp. uplatníš, ale jen do doby, než tě navštíví soudruzi z berňáku :D

3. ÚCL vede seznam fyzických a právnických osob jimž udělila povolení k leteckým pracem. Tvé fotky se někde objeví. Už jsem jednou psal, že lidi (udavači) jsou svině :-)

ad 3) můžeš zagooglovat a najdeš starší případ Mgr.Petra Dvořáka z Kladna a další osoby, které se navzájem poudávali na ÚCL za to, že jako "padáčkáři" pořizovali letecké fotky...

Když si objednám (jako fotograf) vyhlídkový let nad XY, v jehož průběhu spáchám letecké fotografie, do jaké míry se mně nařízení ÚCL týkají, jsem-li pouhým pasažérem? Nerejpu, zajímá mě to, protože speciálně tohle je něco, k čemu mám -řekněme- velmi blízko a celkem nerad bych způsobil problém sobě nebo pilotovi (byť se v jeho případě jedná o komerční let).

Trochu mě děsí, do čeho všeho se dneska s*re úřad...
Naposledy upravil(a) bitovod dne stř 29.09.2010 22:09, celkem upraveno 1 x.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
dokken

#93 Příspěvek od dokken »

tahání průvlakových kabelů ??
pp
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od pp »

dokken píše:tahání průvlakových kabelů ??

http://www.modelcam.cz/VN_draty/vn_draty.html
pp
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od pp »

bitovod píše:Když si objednám (jako fotograf) vyhlídkový let nad XY, v jehož průběhu spáchám letecké fotografie, do jaké míry se mně nařízení ÚCL týkají, jsem-li pouhým pasažérem?

Neručím za správnost odpovědi, ale tebe se to netýká. Týká se to pilota, který tě veze. Ten musí mít povolení k leteckým pracem nebo obchodní přepravě z bodu A do A. Zavolej na nejbližší aeroklub, tam ti poskytnou přesné informace.
KarelSkala

#96 Příspěvek od KarelSkala »

pp píše:
KarelSkala píše:
pp píše:Důležité je slovíčko "provozován". Není provozován za účelem dosažení zisku znamená, že s modelem není možno vykonávat činnosti za úplatu, zejména letecké práce (např. focení za úplatu, tahání průvlakových kabelů apod.)

To se dá velmi jednoduše obejít a bude to v mezích definice. Prostě se záběry pořídí a poskytnou zcela zdarma a peníze se vyberou jen za úpravu toho filmu nebo těch fotek, jelikož činnost úpravy filmu už nijak nesouvisí s tím, že byl samotný film natočen a poskytnut bezplatně. :D :D :D

Řekl bych že objevuješ objevené... v anglicky mluvících zemích se tomu taky říká "reinvent wheel" :-)

1. Letecké práce (fotografie) nejsou klasickou živností, ale oprávnění k nim vydává přímo ÚCL.

2. Náklady vynaložené k udržení a zajištění příjmů si mužeš uplatnit pouze je-li k nim právní důvod. Nemáš povolení od ÚCL, neuplatníš... resp. uplatníš, ale jen do doby, než tě navštíví soudruzi z berňáku :D

3. ÚCL vede seznam fyzických a právnických osob jimž udělila povolení k leteckým pracem. Tvé fotky se někde objeví. Už jsem jednou psal, že lidi (udavači) jsou svině :-)

ad 3) můžeš zagooglovat a najdeš starší případ Mgr.Petra Dvořáka z Kladna a další osoby, které se navzájem poudávali na ÚCL za to, že jako "padáčkáři" pořizovali letecké fotky...

Když to neumějí právně ošetřit tak, aby to bylo neprůstřelné, pak je to jejich problém. :wink: Finta je v tom, že se mají účtovat pouze práce za fotografování a filmování ze země a na tyto práce se i uplatňuje filmovací a fotografická technika, která je použitelná na zemi i ve vzduchu. Fotografie a filmy ze vzduchu budou poskytnuty zcela zdarma a mimo tu placenou zakázku na samostatném CD a bude k nim udělena specifická bezúplatná licence dle autorského zákona. Takže zákazník si objedná pouze obecně záběry nějakého objektu. Udělají se záběry ze země a ze vzduchu. Vyfakturují se ovšem pouze ty ze země. Zdarma se poskytnou samostatně záběry ze vzduchu, které se neúčtují a k nim se napíše samostatná licence v souladu s autorským zákonem, ve které bude uvedeno, že autorské dílo bylo autorem vytvořeno jako zcela bezplatné a že uživatel jemuž se licence uděluje má veškerá práva a je na něm jak s tímto dílem sám naloží dle své libosti. Toto totiž současná verze autorského zákona umožňuje a pokud to takto uvedeš tak si jako autor naprosto z obliga a i kdyby tě kdokoli udal tak prostě příslušnému kontrolnímu úřadu předložíš kopii bezúplatné licence a jsi z obliga, protože jako autor díla máš možnost jej zdarma poskytnout komukoli a přitom je v zákoně definováno, že se nejedná o živnost ani o žádnou formu výdělečné činnosti a není k tomu ani potřeba žádná certifikace ani nic jiného. :wink:
pp
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od pp »

jasný, chápu
tady je ale ještě jedno omezení, které oni chtějí

http://www.cmma.cz/doplnek-x

3.4.9 S výjimkou kdy Úřad povolí jinak, se bezpilotní prostředek nesmí:
a) v průběhu vzletu a přistání přiblížit k jakékoliv osobě jiné než jeho pilot na horizontální vzdálenost menší než 50 m;
b) za letu přiblížit k jakékoliv osobě, prostředku nebo stavbě, které nejsou součástí předmětného provozu, na horizontální vzdálenost menší než 100 m;
c) za letu přiblížit k jakémukoliv hustě osídlenému prostoru na horizontální vzdálenost menší než 150 m.

takže foto jen ze vzdálenosti víc jak 100m. na focení lesa to stačí, na focení obce na pohled to taky stačí, na focení střechy kostela už asi ne.
JMalik

#98 Příspěvek od JMalik »

KarelSkala píše:Když to neumějí právně ošetřit tak, aby to bylo neprůstřelné, pak je to jejich problém. :wink: Finta je v tom, že se mají účtovat......

Já Ti tedy k tomu něco řeknu ty chytrolíne.
Velmi dobře jsem seznámený s činností jednoho takového právního subjektu, vlastnícího leteckou techniku (SLZ) , převážně pod správou LAA.
Kontrolou finančního úřadu jsme strávili skoro rok, účastnilo se toho dost vzdělanců na obou stranách, právníky nevyjímaje a rozhodně to nebylo tak jednoduché, jak to tady vyprávíš. Na jedné straně jsou zákonná pravidla pro leteckou činnost, na druhé straně je finanční úřad se svým výkladem zákona. To není tak, že si přečteš pár odstavců a pokusíš se s tím vyčůrat.
KarelSkala

#99 Příspěvek od KarelSkala »

pp píše:jasný, chápu
tady je ale ještě jedno omezení, které oni chtějí

http://www.cmma.cz/doplnek-x

3.4.9 S výjimkou kdy Úřad povolí jinak, se bezpilotní prostředek nesmí:
a) v průběhu vzletu a přistání přiblížit k jakékoliv osobě jiné než jeho pilot na horizontální vzdálenost menší než 50 m;
b) za letu přiblížit k jakékoliv osobě, prostředku nebo stavbě, které nejsou součástí předmětného provozu, na horizontální vzdálenost menší než 100 m;
c) za letu přiblížit k jakémukoliv hustě osídlenému prostoru na horizontální vzdálenost menší než 150 m.

takže foto jen ze vzdálenosti víc jak 100m. na focení lesa to stačí, na focení obce na pohled to taky stačí, na focení střechy kostela už asi ne.

To se pleteš. S vhodnou technikou, kterou lze použít i v modelu není problém udělat velmi kvalitní záběry třeba i ze vzdálenosti 200 m i více.
KarelSkala

#100 Příspěvek od KarelSkala »

JMalik píše:
KarelSkala píše:Když to neumějí právně ošetřit tak, aby to bylo neprůstřelné, pak je to jejich problém. :wink: Finta je v tom, že se mají účtovat......

Já Ti tedy k tomu něco řeknu ty chytrolíne.
Velmi dobře jsem seznámený s činností jednoho takového právního subjektu, vlastnícího leteckou techniku (SLZ) , převážně pod správou LAA.
Kontrolou finančního úřadu jsme strávili skoro rok, účastnilo se toho dost vzdělanců na obou stranách, právníky nevyjímaje a rozhodně to nebylo tak jednoduché, jak to tady vyprávíš. Na jedné straně jsou zákonná pravidla pro leteckou činnost, na druhé straně je finanční úřad se svým výkladem zákona. To není tak, že si přečteš pár odstavců a pokusíš se s tím vyčůrat.

Zažil jsem už nejednu kontrolu finančkáku, a to co píšu je bez problému prověřené kontrolou a je to bez poskvrny. Mám právníka v rodině, takže si sám nepotřebuju nic pročítat. :wink:
JMalik

#101 Příspěvek od JMalik »

Tak až tam pomaže bitovod, určitě mu pomůžeš ve spolupráci s bráchou se z toho dostat. Zatím se mi zdá, že o tomhle víš tak možná něco z doslechu.
KarelSkala

#102 Příspěvek od KarelSkala »

JMalik píše:Zatím se mi zdá, že o tomhle víš tak možná něco z doslechu.

Ne nadarmo se říká, že zdání klame. :wink:
malcomx

Re: Můj názor na FPV

#103 Příspěvek od malcomx »

venry píše:Můj názor na FPV

koho asi zajímá? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

zas je dalsi debilni flame.....
venry

Re: Můj názor na FPV

#104 Příspěvek od venry »

malcomx píše:
venry píše:Můj názor na FPV

koho asi zajímá? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

zas je dalsi debilni flame.....

1832 přístupů 102 odpovědí .Asi to zajímá dost lidí si myslím.A jak se FPVéčkaři snaží nás přesvědčit že oni jsou taky modeláři , potažmo piloti RC modelů tak i s tím musí počítat že jim modeláři budou kecat do toho , když někteří nedodržují alespoň základní psaná i nepsaná pravidla,tak jako se tu omílalo ono převýšení či konflikt v Štěrboholích .

číst to nemusíš a ani psát,záleží jen na tobě
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od Lukash »

Mno, co ti tak k tomu, milý Venry, říci...
To, že jsi modelářský guru, jsem pochopil hned. To, že jsi taky trotl, jsem pochopil záhy.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“