Tak kterou RC soupravu?

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět

Kterou by jste koupili?

Aurora 9
42
24%
Futaba 8FG
57
33%
Spektrum DX8T
24
14%
jiné
49
28%

Celkem hlasů: 172

Zpráva
Autor
Petricius
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Petricius »

Presne pred rokem jsem taky zacinal, koupil jsem Auroru 9. Jestli ji doporucim, ano. Muzi ji porovnat s necim jinym, krome hracek? Ne. Ale muzu rict, ze jako zacatecnik jsem s ni nemel problem. Spoustu veci jsem zatim nevyuzil a verim tomu, ze v nejblizsi dobe taky ne.

Samotne litani je parada, ale zacinam si "hrat" s vice kanalama a opravdu ted nelituji tech penez, co se mi zdaly na zacatku pomerne velke.

Casto se tady pise, vezmi si je do ruky a pak uvidis jak se ti bude drzet. Jenze jako zacatecnik jak vis, jak to budes drzet, co ti je prijemne. Take jsem sel do obchodu porovnavat. Vysledek nic moc. Jak Futuba, Spektrum, i Aurora - nebyl problem v drzeni. Na packy jsem vzdy dosahl :D Ted po roce pouzivani Aurory (106 hodin podle pocitace nalitano), by mi asi prisla Aurora lepsi, nevim.

Moc bych se nerozhodoval a vzal to ce se ti libi a misto spekulovani radeji lital. Ani s Aurorou ani s Futubou neudelas spatne rozhodnuti. Tod muj nazor.
iampucmeloud

#17 Příspěvek od iampucmeloud »

Jaký vysílač.
Řeším přechod na technologii 2,4 GHz. Dosud Optic6.
V mém rozhodování není nejdůležitější cena vysílače, přijímačů apod.
Nezajímá mi ani na kolik procent teď vysílač využiji - chci mít rezervu do
budoucna. Níže uvedené vysílače mi postačují s velkou rezervou.
Zajímá mě jen použitá technologie, snadnost obsluhy a programování, ergonomie vysílače, váha.

Jde o to, že nyní nakoupím mnoho přijímačů (ať už levnějších nebo dražších) a rozhodně nechci potom měnit technologii – to je větší problém než zahodit vysílač a koupit si o třídu lepší. Vysílač bych teď koupil buď Futaba 8FG nebo Aurora9 – cenový limit 15 000 Kč. A je to rozhodnutí na hodně dlouho, ne kvůli vysílači, ale kvůli technologii. Nemůžu si jen tak dovolit vyhodit pět nebo deset přijímačů. Vysílač si mohu časem koupit lepší.

Na Model-hobby jsem "ošmatal" všechny vysílačky, které byly vystavené. Od všech prodejců jsem si nechal říct pro a proti. Nejpřínosnějšího vysvětlení se mi dostalo u zastoupení Futaba a Rchelipohotovosti (Aurora). Slabší průměr Pecka a Pelikán. Ostatní plkali bludy (zastoupení Spektrum – naprostá tragedie, jejich výrobky kvůli tomu ani nezvažuji (možná dělám chybu), Hořejší hrůza a děs – o nich si ale jinak myslím, že věci dost rozumí). Helipohotovosti jsem hodně věřil, ale oni dělají reklamu na Auroru-viz stránky RCM, ale jsou to machři. Názor nejmenovaného technika je, že 8FG je kvalitnější ale Aurora má lepší software.

Futaba 8FG
Dle sdělení by Futaba měla v únoru v Norimberku představit telemetrii. Do
8FG prý půjde, ale možná bude nutné poslat vysílač do servisu – nevěděli.
Nicméně telemetrie tedy asi nebude důvod proč 8FG nekupovat. Možná bude dobré počkat do tohoto veletrhu, jestli se na telemetrii zmůžou. Perfektní do ruky, váha dobrá, "říká se, že je to dobrá značka a 8FG dobrá vysílačka", několik lidí upozorňovalo na velké počty reklamací u ovládacího kolečka. Nastavování není tak komfortní. Není na ní tolik zbytečných výstupků. Ty přijímače jsou o trochu dražší, to ale není zcela podstatné. Kombinaci s no name vylučuji, vysílač má být stejného výrobce jako přijímač.

Aurora
Je těžší, má bastl-kabel. Displej je fakt super i ovládání. Ovládání je
jednodušší, což je k nezaplacení neb jsem modelářský primitiv. Uchycení na krk – je potřeba bastl-háček kvůli vyvážení – sakra proč to není vyvážené rovnou? To už jsou dva bastly.

Musím říct, že se mi líbí asi obě stejně.
Rozhodnutí měním každý den. Teď bych si zrovna asi koupil Auroru.

Hm, pak je ještě Spektrum DX8T. Ten váleček u spektra je tedy výrazně lepší než kolečko u Futaby. Tak co mám sakra koupit? A když si o tom čtu, tak to Spektrum taky není mimo mísu. Ach jo.
Naposledy upravil(a) iampucmeloud dne úte 05.10.2010 20:09, celkem upraveno 1 x.
stavitel0

#18 Příspěvek od stavitel0 »

mam AURORU a jsem nadsen, dotykovy displej, ceske menu, moznost upgrade, telemetrie, cena...........to proste rozhodlo.
Toro 300, Toro 900, Twist (od Velkomu)Twin Star II, Cesna 177, EasyCopter,Hornet II, T-Rex 450S
Mic-74
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Mic-74 »

Otec má Auroru vše funguje dobře, pěkný displey ale to vyvážení je u ní hrozné chce to dodělat. Já mám DX6i a ta je vyvážená dobře.
Ted čekám na ohlasy na DX8 a bud koupim tu DX8 nebo přejdu na Futabu T8FG.
Peppy
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Peppy »

Prechadzal som z OPTIKU 6 sport na 2,4ghz a vybral som si auroru a nelutujem... mal som v ruke aj futabu 8 a nejak ma nenadchla... aurora ma kniple take iste ako mal optic takze na celkovy rozsah som si nemusel zvykat co je plus ( co som pozeral futaba mala iny, mensi )... tiez ergonomicky mi lepsie sedela aurora a to ju mam bez pultu a bez stranku takze ju celu drzim len v ruke a pohode sa da prepinat secky prepinace.... obsluha v menu je totalne blbu vzdorna, pamat ma na 20 modelov+ Hardisk v PC kde sa daju tiez "odkladat"... niekto hovoril ze koli dotykovemu displayu ma malu pracovnu dobu na nabitie ale smaril som tam lipoku 2200 za par $ a je to 12 hodin co je podla mna dost.... s origos nimhkou je to podobne... a co sa tyka primacov tak sa chysta maly 5 kanal, a zevraj aj na HC pribudne daky AFHSS compatible... a system zatial 100% spolahlivy... telemetriu vyuzivam v kazdom modely ( len zakladnu v primaci ) a raz mi to zachranilo mozny crach ked som vylietal viac baterky koli vetru ale casovac este mal daku tu sekundku tak som rychlo pristal a zostalo tam fakt tak na pristanie... ale da sa nastavit voltaz pre kazdy model zvlast s krokom po 0,1V

Ak mas dake otazky tak pis lebo som sa rozhodoval asi pol roka tak mam par tych debat zbehnutych
EXTRA MX,EF extra 300 78"
http://adamweinzettl.webnode.sk/
coro

#21 Příspěvek od coro »

Mám EVO 9 a s čistým svedomím ho radím ako univerzálny vysielač pre bežného modelára, hlavne čo nelieta vrtuľníky (aj keď vraj s PRO sa už dá aj to v pohode, a flybarless jednotky ešte viac znižujú nároky na vysielač). Žiadne extra nároky na programovanie tam nie sú, a navyše tam je dosť predpripravených modelov..
http://shop.lindinger.at/product_info.p ... s_id=78370

Dokonca by mohlo niekomu stačiť PRO 7 za 320eur ( http://shop.lindinger.at/product_info.p ... s_id=78368 ), nie každý lieta modely kde je viac než 7 serv.

A do toho si môže strkať FrSky alebo Assan 2,4GHz, alebo čokoľvek iné - všetko chodí.
Alebo, a možno to nie je zlý nápad, lietať s M-Link Light 7 príjmačmi ktoré sú takmer najlacnejšie na trhu.. Ale ako ochrana investície do budúcna zostávajú možnosti otvorené, telemetrický príjmač by mohol na začiatok stačiť jeden a k tomu Unilog záznamník s "redukciou" pre M-Link:
http://www.sm-modellbau.de/shop/index.php
Obrázek
iampucmeloud

#22 Příspěvek od iampucmeloud »

Mic-74 píše:Otec má Auroru vše funguje dobře, pěkný displey ale to vyvážení je u ní hrozné chce to dodělat. Já mám DX6i a ta je vyvážená dobře.

Kup si bastl-háček. A máš vyváženo.
http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=32225

A to je právě to, čemu se chci vyvarovat: třeba přechod spektrum x futaba.
Mic-74
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Mic-74 »

Ono pokud to půjde tak zůztanu u Spektra za rok používání s asi 5 přijímači jsem neměl sebemenší problém.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od TomasC »

Rozhodnout se musíš sám, ale přidám ti další rozhodovací kritérium.

Jaké vysílače mají kolegové na letišti?? Nejde ani tak o to "zapadnout", ale prostě víc hlav víc ví. Snadno poradí, přinese nápad, atd...

Jinak souhlas, cena pořízení přijímačů je klíčová. Jen si tak nějak myslím, že reálná životnost přijímače je menší než 10 let. Rozhodně bych 10let létaný přijímač nedal do nového modelu.

S Futabou nemám problém. Funguje, víc ani méně, nečekám.
m2
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od m2 »

Mic-74 píše:Ono pokud to půjde tak zůztanu u Spektra za rok používání s asi 5 přijímači jsem neměl sebemenší problém.

Hlavne si tie rádiá chyť do ruky a skús si, ako pohodlne dočiahneš na prepínače, ako sa Ti to drží v ruke. Prešiel som si tým minulý rok, najlepšie mi do ruky sadne JR/Gr (Spektrum bude asi podobné), Futaba nebola nepoužiteľná, ale trebárs vzdialenosť ovládačov u Jr/Gr vyhovuje mojej dĺžke prstov lepšie. Hitec ma napríklad neoslovil, ale to je prudko individuálne. Všetko sa bavím o strednej / vyššej strednej triede, palcovky.

Ak kúpiš rádio s výmenným VF modulom, cvakneš tam prakticky čokoľvek, tiež na zváźenie - či chceš byť závislý na systéme od výrobcu Tx (má to výhody aj nevýhody, ale kvôli súboju fanklubov sa tu racionálneho zhodnotenia nedočkáš - vždy to skonči ako prekáračka Futaba'n'FASST vs. Duplex s nádychom večného a nadčasového Multiplexu). Alebo či chceš byť "nezávislý". Spektrum Tx modul máš aj do JR, aj do Futaby, aj do MPX - ak vyberieš modulárny a kompatibilný model.

SW si tiež veľmi dôkladne pozri. Manuály sú obvykle na WEBe. Aby si sa s ním dokázal "stotožniť". Filozofia ovládania a programovania sa mnohokrát líši, JR je iné ako Gr, ako MPX, ako Futaba, ako Hitec - každému vyhovuje niečo iné a zvyk je tiež železná košeľa. Niekto voľné priradenie kanálov nepotrebuje, pre niekoho je to nutná podmienka. Niekto sa vie ľahko prispôsobiť továrenskej filozofii ovládania, ale iný sa bez voľných mixov na nastavenie neštandardných šialeností nevie zaobísť. Niekto nutne potrebuje ako veličiny percentá a sekundy, niekomu stačia abstraktné čísla. Tu sa rádiá veľmi líšia - zváž.

Rádio si vyvážiš, to problém nie je. Problém je, keď Ti rádio za 15 litrov nesadne do ruky, otravuje alebo obmedzuje Ťa SW a ... no a samozrejme, ak skrachuje výrobca, to tiež nepoteší.
Naposledy upravil(a) m2 dne stř 06.10.2010 11:33, celkem upraveno 2 x.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
speedved

#26 Příspěvek od speedved »

Řešil jsem naprosto stejnou věc.
Jsem taky původní majitel optika, byl jsem spokojen ale začli my chybět myxi a kanály. Rozhodoval jsem se mezi Aurorou, 8TF a Evo. Rozhodnutí jsem taky měnil každou chvíli. Pak se mi ale podařilo sehnat novou FX-30 za poloviční cenu. Zatím jsem byl ve vzduchu párkrát, ale co my nešlo na optiku, tak ted je bez problému. To jestli půjde dodělat telemitrie by bylo naprosto super.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od lubo1 »

Mic-74 píše:Otec má Auroru vše funguje dobře, pěkný displey ale to vyvážení je u ní hrozné chce to dodělat. Já mám DX6i a ta je vyvážená dobře.

Práve na veci ako pekný displej a pod sa vybodni.... Ak lietaš nemáš čas na ten displej čas pozerať. Treba si to zobrať do ruky, skúsiť ako ti sedia kniple al eaj ďaľšie ovládače. Ak chceš lietať ako s palcovým rádiom, potom ovládače na ktoré poslepu nedočiahneš bez pustenia kniplov - tie nevyužiješ. Ak sú tam neaké proporcionálne páčky, treba skúsiť ich chod, ak nako drhnú, alebo majú nepravideľný chod - sú nepoužiteľné.....
Čo sa týka displeja - odstrašujúci príklad je Aurora. To mohol zbúchať len ....... Pozri si niekde obrázok displeja Aurory a hľadaj na nej stopky. Pre porovnanie pozri na fotku Eva, ćo dával Coro. Obrazovka stopiek vyzerá rovnako Prehľadné - prećítaš letmým pohľadom. U potemkina musíš hĺadať.....najskôr kde tie pidičíselká na displeji sú, potom kde máš lupu a potom kde mám model..... :lol:
Naposledy upravil(a) lubo1 dne stř 06.10.2010 13:10, celkem upraveno 1 x.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
nemox

#28 Příspěvek od nemox »

Hi ALL
Si neodpustim, ale musim si rejpnout ohledne vyvazeni radii.
Jak ma vyrobce vyvazit radio, kdyz se tam daji strcit NIxx, nebo LIxx, nebo dlouha antena 35, nebo 2.4 Ghz.
Pletuchy
s Horusem
iampucmeloud

#29 Příspěvek od iampucmeloud »

nemox píše:Hi ALL
Si neodpustim, ale musim si rejpnout ohledne vyvazeni radii.
Jak ma vyrobce vyvazit radio, kdyz se tam daji strcit NIxx, nebo LIxx, nebo dlouha antena 35, nebo 2.4 Ghz.

Vyvážit se podle mě má na příslušenství, teré je k ní dodávané.
To znamená Aurora na Nixx (či co tam je) a anténu 2,4 GHz (s jinou to zatím nedodávají).
A kdo to pak řeší jinak, dá bastl-háček.
Ale máš pravdu, je to těžké (hlavně když jsou i výměnné moduly).
V tomto to má T8FG jednodušší.
havrous
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od havrous »

Tak dlouho jsem spekuloval a vybíral, srovnával ceny přijímačů, výhody a nevýhody, až mi zítra přijde od pelikána ROYAL pro 9 na 40MHz. A jsem bez starostí.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“