news z Rakovníka
Dnešní nádherné počasí mne vyhnalo na letiště. Začít testovat nové vrtule od JS, testnout i let na nejmenší baterku 4S-2650 Turnigy a pomalu ladit VikingaRace. Vrtule na snímečku je prototyp 17.5/13.5
Na tuto vrtuli (pozn ..je dokonale vyvážená, pohon si jen nádherně hučel) je při použití 4S-2650mAh Turnigy 40C stabilní stoupavost 28m/s. Z ruky bez rozjezdu skoro 30m/s, ale to se jedná jen o prvních cca 150m výšky. Stabilní průměr , je ze stoupání do půl kilometru.
Na prvním obrázku je průběh celého letu. Při výstupech do 400 a 500m jsem si vzpoměl na věčně probírané téma..barevnost modelu
Vše je černé....barvičky, nebarvičky
Na dalším obrázku průměrná stoupavost na malý a lehký 4 článek. Čekal jsem míň, toto je příjemné. Sice tam není ten správný adrenalin ze zionizovaného vzduchu průtokem 4kW

, ale je to i tak příjemné.
Když shrnu dnešní létání, vrtule se osvědčila a pracuje se na posílení její konstrukce tak aby snášela bezpečně do 5kW, nebo lépe řečeno do 10 000 otáček. Stoupavost na 4S, pro termické polétání je též dostatečná.
Co mi ale nesedlo....testil jsem zde probírané...vyklopení celé odtokovky dolů. No popravdě, umožňuje to velmi ostré zatáčky a Viking se velmi výrazně zpomalí. Skoro nejde utrhout (relativně !!). Ale jinak tímto naprosto stratil pronikavost...hrne to tak divně luft. Navíc a to jsem cítil na kniplech nejvíc...začal být tupý na křidélka. Tak nevím, zatím mix vyřadím..nebo spíš ho nechám a budu spouštět jako logickou funkci. Ale až v létě kdy budou výrazné bubliny, či úzké komíny termiky. Tam se to možná vyplatí. Ale pro poletování po obloze....ne. Je zajímavé, že když mix vypnu a nechám jen vyklopené vztlakovky, tak je to zase starý dobrý Viking jak ho znám. I když i tady je ještě dlouhá cesta, než se doladí vše tak jak jsem měl u starého bílého Vikouše.