Video: 2.5kW F3X Viking E - zálet v HD

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
Acid

#466 Příspěvek od Acid »

klingon77 píše:...

Vycerpavajici, diky.
V podstate to teda mam dobre, ikdyz nektere mixy zatim nepouzivam.
Na tripolohaci mam (podle toho kam mi jde odtokovka ;) ):
Termika: prepinac dolu, cela odtokovka taky dolu, prislusna korekce VOP.
Normal: prepinac uprostred, odtokovka v nule, VOP taky
Rychlost: prepinac nahoru, odtokovka nahoru, korigovana VOP

K tomu na extra vypinac prepinani funkce kniplu motor/butterfly s tim ze butterfly mix jde plynule klapky dolu, kridelka nahoru, vyskovka plynule koriguje.

Ten snap-mix jsem (neuspesne) zkousel na F3Kcku, zkusim s tim jeste laborovat na RCEKacku.
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#467 Příspěvek od klingon77 »

Acid píše: Termika: prepinac dolu, cela odtokovka taky dolu, prislusna korekce VOP.

Pri "termickych" klapkach nechavam vyskovku v neutralu. Samo zakriveni profilu mirne zvysi uhel serizeni, takze eroplan trochu zpomali. Urcite to ale nema byt placani na minimalce, i v tomto rezimu je lepsi se drzet dal od padovky.

Acid píše:Ten snap-mix jsem (neuspesne) zkousel na F3Kcku, zkusim s tim jeste laborovat na RCEKacku.

Co mam vyzkouseny tak tenhle mix byl prinosny na tezsich letadlech ( ve smyslu plosnyho zatizeni) a s tencima profilama.
Treba na RCEK Coradu (500g) urcite ne, na uhlikovem s Neuem (880g) ano. Chce to ale mit letadlo dobre v ruce, aby jsi dokazal presne poznat ten rozdil v chovani.
Acid

#468 Příspěvek od Acid »

Podle popisu se snap-mix nejvic uplatni pri bazovych zatackach na uchu, takze F3F a F3B(J?) v uloze rychlost, mozna proto jsem nepozoroval prinos pri termickem placateni..

Edit: jazykova korekce
Naposledy upravil(a) Acid dne pon 03.01.2011 16:00, celkem upraveno 1 x.
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#469 Příspěvek od klingon77 »

Acid píše:Podle popisu se snap-mix nevic uplatni pri bazovych zatackach na uchu, takze F3F a F3B(J?) v uloze rychlost, mozna proto jsem nepozoroval prinos pri termickem placateni..

Presne tak, tam je prinos toho mixu nejvetsi , potrebujes maximalni vztlak po velmi kratkou dobu a vychylky klapek (odtokovky) jsou velke.

Pri krouzeni je ten rozdil maly, jde jen o jemne doladeni chovani letadla, nekdy je ten mix i na skodu.

BTW: Na Modelbazaru je inzerat na F3J-cko Ghost. Par sezon jsem ho letal a co se tyka vlastnosti pri krouzeni, tak to bylo nejlepsi letadlo, jake jsem kdy mel! 8) Obratne a zive, pritom dostatecne stabilni a predvidatelne....
JJ02

#470 Příspěvek od JJ02 »

V letovým režimu termika doporučuji nastavit 3-4mm na vztlakových klapkách (měrěno u trupu) a křidélka stejný úhel. Rychlost 1-2mm nahoru a křidéka zase stejný úhel. V každém letovém režimu dotrimovat výškovku.
Mix křídélka do směrovky nepoužívám, protože většina F3B F3F modelů při kroužení má snahu zvětšovat náklon a kontra křidélka znamenají i kontra směrovku, což je při kroužení nežádoucí. Směrovku řídím pouze rukou.
V režimu termika mám nastavenu diferenciaci směrovky- výchylka dolů je menší než výchylka nahoru. Plynulé vztlakování na motorovém knyplu nepoužívám - nemám na to ruce :D
J.
lubak
Kontaktovat uživatele:

#471 Příspěvek od lubak »

jackboy píše:Panove muzu potvrdit ...smekam klobouk a dik za stratosa ,lieta super video pozdejsie ... :D

Si uz bol lietat zo Stratosom?
jackboy
Kontaktovat uživatele:

#472 Příspěvek od jackboy »

lubak píše:
jackboy píše:Panove muzu potvrdit ...smekam klobouk a dik za stratosa ,lieta super video pozdejsie ... :D

Si uz bol lietat zo Stratosom?

jeden hod na banosi ..som nevydrzal tak som to pustil smerom na majer dole ...len zacalo snezit tak som musel zacat balit a domu..
graup15

#473 Příspěvek od graup15 »

Kreaturka

:D :D :D :D To je tak když výrobce hulí moc trávu :-) :-)

Obrázek

Navíc ten trup je uvnitř de fakto trouhelníkový..nejhorší možný tvar na instalaci komponent..(o hranaté lipol nemluvě)
sramy
Kontaktovat uživatele:

#474 Příspěvek od sramy »

A co to je za model?
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
graup15

#475 Příspěvek od graup15 »

sramy píše:A co to je za model?

Jo to nevím ...Co vím, že v křídle jsou Volz serva a mají vůle jako kráva.
Pchám vybavení jen do trupu... :-)
JJ02

#476 Příspěvek od JJ02 »

sramy píše:A co to je za model?

Elita od Jaro Mullera (Sk) http://www.euromodell.de/main_en.htm a nebo tady http://rc-sailplane.com/elita/elita_e.htm
graup15

#477 Příspěvek od graup15 »

Že bych měl konečně baterky na rekordy :-) :-) hihi

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1366217
graup15

#478 Příspěvek od graup15 »

news z Rakovníka

Dnešní nádherné počasí mne vyhnalo na letiště. Začít testovat nové vrtule od JS, testnout i let na nejmenší baterku 4S-2650 Turnigy a pomalu ladit VikingaRace. Vrtule na snímečku je prototyp 17.5/13.5

Obrázek

Na tuto vrtuli (pozn ..je dokonale vyvážená, pohon si jen nádherně hučel) je při použití 4S-2650mAh Turnigy 40C stabilní stoupavost 28m/s. Z ruky bez rozjezdu skoro 30m/s, ale to se jedná jen o prvních cca 150m výšky. Stabilní průměr , je ze stoupání do půl kilometru.
Na prvním obrázku je průběh celého letu. Při výstupech do 400 a 500m jsem si vzpoměl na věčně probírané téma..barevnost modelu :-)
Vše je černé....barvičky, nebarvičky :-)

Obrázek

Na dalším obrázku průměrná stoupavost na malý a lehký 4 článek. Čekal jsem míň, toto je příjemné. Sice tam není ten správný adrenalin ze zionizovaného vzduchu průtokem 4kW :-), ale je to i tak příjemné.

Obrázek

Když shrnu dnešní létání, vrtule se osvědčila a pracuje se na posílení její konstrukce tak aby snášela bezpečně do 5kW, nebo lépe řečeno do 10 000 otáček. Stoupavost na 4S, pro termické polétání je též dostatečná.
Co mi ale nesedlo....testil jsem zde probírané...vyklopení celé odtokovky dolů. No popravdě, umožňuje to velmi ostré zatáčky a Viking se velmi výrazně zpomalí. Skoro nejde utrhout (relativně !!). Ale jinak tímto naprosto stratil pronikavost...hrne to tak divně luft. Navíc a to jsem cítil na kniplech nejvíc...začal být tupý na křidélka. Tak nevím, zatím mix vyřadím..nebo spíš ho nechám a budu spouštět jako logickou funkci. Ale až v létě kdy budou výrazné bubliny, či úzké komíny termiky. Tam se to možná vyplatí. Ale pro poletování po obloze....ne. Je zajímavé, že když mix vypnu a nechám jen vyklopené vztlakovky, tak je to zase starý dobrý Viking jak ho znám. I když i tady je ještě dlouhá cesta, než se doladí vše tak jak jsem měl u starého bílého Vikouše.
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#479 Příspěvek od klingon77 »

graup15 píše:Ale jinak tímto naprosto stratil pronikavost...hrne to tak divně luft.

Vsak to taky neni na "litani po obloze" ale jen na toceni termiky :-) Ucelem je model zpomalit (proto je taky tupejsi na kridelka), na zatacku o urcitem polomeru potom potrebujes mensi naklon a tim mas v zatacce i mensi klesavost nez s rovnym profilem. Na primy let se to opravdu nehodi, preskoky je lepsi litat s rovnym profilem.

Az bude nekdy absolutni olej, tak si zkus rovny klouzavy let s ruznym rezimem kridla, na zaznamu vyskomeru potom krasne uvidis rozdily v opadani.
graup15

#480 Příspěvek od graup15 »

Máš pravdu předsedo :-)

PS..kluci, nemáte někdo kontakt na dýmovnice pro modely (na konec křídla)? Ale kvalitní!!! co hulí alespoň 4 minuty a hodně . Chci udělat takové videjíčko...:-) A k tomu potřebuji min 4 kusy.

Díky
Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“