2,4GHz a rušení WiFi

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Miro_CZ

2,4GHz a rušení WiFi

#1 Příspěvek od Miro_CZ »

Mám objednaný můj první vrtulníček V4.5 Colibri Pro a ten má v setu vysílačku která pracuje s frekvencí 2,4GHz a dneska mi tak trklo hlavou že mám doma wifinu která jede na stejný frekvenci (802.11 b/g). Budou se tyto vysílání mezi sebou nějak rušit? Jde mi primárně o to jeslti bude vysílač wifi rušit helinu nebo ne. Naopak mě to tolik netrápí - lepší pár ztracených bitů u netu než ztracený tok dat u heli...
Omlouvám se jeslti to je blbý dotaz ale na google jsem nic moc nenašel a tady taky ne :(

Předem díky za odpovědi, jsem začátečník tak prosím o trošku slitování v případě blbýho dotazu...
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od JirkaA »

nebude.
OK2WY
Miro_CZ

#3 Příspěvek od Miro_CZ »

Děkuju za rychlou odpověď a uklidnění :) Ještě by mě prosím zajímalo nějaký vysvětlení jestli může bejt (studuju elektro se zaměřením na IT a sítě tak mě to zajímá :) )
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JirkaA »

Na technologie rozprostřeného spektra se nedá nazírat jako na klasický analogový rádio kdy signál na stejným kanále zaruší druhý..
Představ si signál jako "náhodný" šum rozprostřený po větším úseku kmitočtů. Přijímač ví, jaká je ta "náhoda" a posbírá si to v čase zpátky. Jiný systém vysílající v témže okamžiku svůj signál má to "náhodné" rozprostření jiné, takže je velmi malá pravděpodobnost, že se obě náhodné (resp. pseudonáhodné) funkce ve stejném okamžiku potkají na stejném kmitočtu. I když se to stane, o nic nejde, protože ta situace trvá jen nepatrný okamžik a ve skutečnosti je přenos dat posichrovaný ještě nějakou redundancí resp. samoopravným kódováním. U RC systémů jde o přenos relativně mrňavého objemu dat, takže není vůbec problém tu redundanci udělat mnohonásobnou, navíc několikamilisekundový výpadek přenosu na řízení modelu ani nepoznáš.
OK2WY
Miro_CZ

#5 Příspěvek od Miro_CZ »

Super tak to chápu :) Dík za vysvětlení ;)
b.o.b.o

#6 Příspěvek od b.o.b.o »

někdy zírám s jakými odbornými výklady se tu setkám :D po druhém slově jsem byl zmaten jak lesní včela 8O
přesto oceňuji snahu o pomoc! Jen tak dál :P
Turnigy 9x, nějaké éra a možná i heli?
rebeka

#7 Příspěvek od rebeka »

Máme doma T8FG/systém FAST/a WIFI router. Router vysielač neruši ale keď zapnem vysielač vypadne internet a treba všetko reštartnúť.
milost
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od milost »

Protoze FASSTu se vsechna WiFi boji. 8)
Kdo je bez miny, ať hodí kamenem.
zdzd

#9 Příspěvek od zdzd »

rebeka píše:Máme doma T8FG/systém FAST/a WIFI router. Router vysielač neruši ale keď zapnem vysielač vypadne internet a treba všetko reštartnúť.

No, tak FASSTem to nebude. Něco musíš mít špatně někde jinde. Mé domácí síti FASST vůbec nevadí.
rebeka

#10 Příspěvek od rebeka »

Netvrdím, že to ovplyvňuje routre všetkých výrobcov ale toto je skutočne odskúšané :D
Maxipes

#11 Příspěvek od Maxipes »

Zkousel jsem kopirovat soubory pres wifi a pozorovat vytizeni 54Mb/s site s zapnutou DX7. Kopirovni jelo zhruba na urovni 60% a po zapnuti DX7 to spadlo nekam na 40%. Vim ze je to hodne primitivni test, ale da se z toho poznat ze se tyto systemy v nejake mire ovlivnuji. Rizeni modelu samozrejme fungovalo bez problemu
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
Miro_CZ

#12 Příspěvek od Miro_CZ »

Koukám, že se z toho rozjela pěkná debata :-D
b.o.b.o: Nj uč se :) Já jsem ze školy zvyklej na různý krkolomný definice, který si musí člověk 3x přečíst než zjistí co mu vlastně říkají.. :-D
rebeka: No takže rušit by se moc neměly ale jak tak koukám, tak je to taky celkem alchymie v kombinacích různých typů vysílaček a routerů.. Takže jenom doufat že u mě to bude všechno v pohodě :)
Maxipes: No tak to je celkem dost možný podle toho jak to tady definoval JirkaA - to že se ve stejnej okamžik potkají dvě stejný frekvence je sice děj s relativně malou pravděpodobností, ale když uvážím rychlost 2,4GHz tak je doba kmitu t = 4,166666x10^-10. Z toho bych vyvodil skutečnost že je sice relativně malá pravděpodobnost že se potkají v jeden okamžik dvě stejný frekvence ale díky tomu obrovskýmu množství kmitů za vteřinu dochází k potkání stejných frekvencí relativně často. Samozřejmě že se nic neděje díky ochranám toku dat (již zmíněný samoopravný kódování atd.). No a z toho dopočítávání bych vyvodil i to zpomalení - prostě to častěji dopočítává ztracený data než při přenosu bez rušení vysílačkou. --- Takhle nějak to chápu podle toho co tady psal JirkaA, pokud je to jen špatná doměnka, prosím o opravu někým zasvěcenějším v tomto ohledu.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od JirkaA »

b.o.b.o píše:někdy zírám s jakými odbornými výklady se tu setkám :D po druhém slově jsem byl zmaten jak lesní včela 8O
přesto oceňuji snahu o pomoc! Jen tak dál :P

Nojo, no, jak nacpat do pěti vět něco, o čem by se daly napsat palec tlustý skripta a to ještě za předpokladu, že jejich čtenář bude mít ponětí o radiovém přenosu, modulacích a dost dobrý matematický základ pro pochopení jak je možný z něčeho, co je v podstatě šum vytáhnout signál za podmínek, kdy by při klasické analogové modulaci nebylo možný rozlišit, jestli tam vůbec nějaký signál je, neb bude hluboko pod vlastním šumem přijímače.... To máš jako když se zeptáš doktora, cože ti to vlastně je :D.
BTW první patent na přenos signálu pomocí tehdy docela primitivního náznaku rozprostření spektra nese jméno Nikola Tesla a je z roku 1903..
OK2WY
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Nakadah »

miro> Vcera sem doma lital se SoloPro 2 (colibri V4.5 je to samy jen v blede modrem) a WiFi normalne fungovala. Ten levny vysilac vrtasu ma podle me modulaci GFSK a pochybuju ze by nejak vyrazne dokazala ovlivnit WiFi komunikaci bezici na DSSS/OFDM.

Pouzivas doma nejake bluetooth zarizeni? Nak
Miro_CZ

#15 Příspěvek od Miro_CZ »

Nakadah: Super tak to bude snad v pohodě :) Bluetooth doma vůbec nepoužívám. Proč? Má to na to nějakej vliv?
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“