F 16 Savex F 16 X-TREME

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

#106 Příspěvek od JMalik »

Max píše:No dmychadlo pořád vyjde skoro na polovinu turbiny.

Vasamodel 120 cca.-5000kč
regl. cca.5000-7000kč
baterky. cca.10000kč
Hmotnost pohonu cca.3kg
Turbina cca.45000kč
Hmotnost s palivem cca-4.5kg

No, pokud zvolíš ten super pohon, nebo Vasa dá tu čtrnáctilopatku, tak už to taková sranda nebude.
To palivo je nejsilnější mínus, co jsem našel . Žere to jako malá,...... co blemcám - velká kráva. :lol:
Max
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od Max »

Za 4,5-5min. letu v Gripenu spálim tak 2litry. :evil:
F-5 TigerII X-tremejets,Vampir DH100 Vasamodel.
JMalik

#108 Příspěvek od JMalik »

Max píše:Za 4,5-5min. letu v Gripenu spálim tak 2litry. :evil:

To jde, baterka váží 2kg
Max
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od Max »

Tato moje A-10:
http://www.jettigers.cz/komunita/viewtopic.php?f=4&t=20

po uprave na elektropohon ztrati na váze asi 5-6kg.
Na dvě P-120 spalovací hmotila s kerodinem skoro 31kg :evil:
muj rozpočet na elektropohon je do 25kg. 8) :lol:
yoda
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od yoda »

JMalik píše:Ty se řehtáš, ale já vážně uvažuji ještě o turbíně místo dmychadla do té F 16.
Tady výkon (letová rychlost) ospravedlňuje všechno. Je fakt, že statickým tahem ( a možností startu z toho trávníku), je to 1:1.
Ale pak ten fofr ve vzduchu.
Zkuste dát oba argumenty + a -

Tak Evžen je správná osoba, která umí objektivně posoudit dmychadlo/turbína. Takže cokoli řekne, bral bych vážně. ... až na vyjímky :lol:

Za sebe můžu říct jen tolik, že hmotnost vhodné turbíny + příslušenství + nádrže + atd = cca 2,5 kg bez paliva. Paliva tam je jestli dobře pamatuju cca 2kg.

F16 jsem létal dvě a obě jsou tak o třetinu pomalejší než Evženovo gripen. Tudíž turbínová varianta poletí max 300 a s dmychadlem odhaduju tak polovinu. Z mého pohledu pro dmychadlo jednoznačně mluví spolehlivost = že to nemůže chcípnout. 90% havárek je chcípnutá turbína. Pokud není výška, je to vždy havárie, neplachtí to. F16 je skoro delta, tak alespoň nepadá po křídle a dá se s tím trochu řiditelně někam praštit. Ale to je z mého pohledu jediná výhoda, ostatní jsou v prospěch druhé varianty.

Turbínové letadlo dotankuješ a letíš znova. Nejsi omezen proudem na letišti, abys nabyl baterky pro dmychadlo. Nevadí tomu žádná teplota, startuje se stiskem tlačítka. Chcípne to opravdu jen vyjímečně a když se nezpanikaří, dopadá to většinou dobře. A samozřejmě výkon + zvuk + vůně je bez diskuze.

Pokud by člověk neměl nic a měl kupovat jedno nebo druhé, je jasná varianta turbína. Pokud už něco člověk má připravené, je to na zvážení.

Co se týče cenové motivace jak jsi zmínil, tak nabízím variantu ARF hotového modelu, kde je pak jiná cena za motor, ale platí se tam zase jiné věci. Hlavně tím majitel získá zalétané letadlo. A většinou zpočátku létáme i po kabelu. Do F16 je P80 určitě dobrá, ale zbytečně těžká. Jsou i jiné možnosti, ale to je mimo veřejnou diskuzi ;-)
Naposledy upravil(a) yoda dne stř 05.01.2011 9:02, celkem upraveno 1 x.
yoda
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od yoda »

Tady je moje stará F16 s P80kou a nějakýma kravinama navíc při záletu u Petra Gubiho

http://www.youtube.com/watch?v=A4XeR01WqaE

A tady namátkou totéž s dmychadlem:

http://www.youtube.com/watch?v=diPOreBp ... re=related

Pokud se to dá už lépe omotorovat, tak určitě. Tady to nemá absolutně žádnej výkon do vertikály ... a hrozně to píská :cry:
Max
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od Max »

Tak -tak jak píše Yoda pokud nic nemáš tak turbina je lepší,pokud máš dobrou vybavu pro elektro tak ve prospěch dmychadla mluvý menší hmotnost=hodnejší letadlo, při skoro stejnem tahu.

Ani já ani Yoda nevýme čím a ják lítaš,neber to osobne ale Yoda to určite podtvdí že i špičkovy piloti co máj odlítano spoustu akci pri lítání s Jety mívaj velke problemy a čim jsou špičkovejší tím huř proto že si nenechaj poradit :evil:

Osobně bych doporučil začít s dmychadle (nebude to tolik bolet) a potom turbínu,z vlastních a cizích skušeností vým že ti stej ne nebude stačit jedno letadlo a po chvilce budeš chtít vetší,rýchlejší a.t.d :lol: :lol: :lol:
JMalik

#113 Příspěvek od JMalik »

Zvážil jsem argumentaci vás obou, přijde tam to dmychadlo.
Max
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od Max »

Dle mne je to správne rozhodnutí,pořádne se rozlítat s dmychadlem a pak šup do turbíny. :lol: :lol:
Max
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od Max »

Až otestujem nove baterky z HK a udelame nove měření jak tahu tak vytokove rychlosti dmychadla tak ti dám vědet at máš na co se těšit. 8) 8) 8) :lol:
JMalik

#116 Příspěvek od JMalik »

Max píše:Až otestujem nove baterky z HK a udelame nove měření jak tahu tak vytokove rychlosti dmychadla tak ti dám vědet at máš na co se těšit. 8) 8) 8) :lol:

Určitě. Hodně by mě taky zajímal ten čtrnáctilopatkový rotor, takže předpokládám, že až o tom budete něco konkrétního vědět, že to sem dáte.
Neu mi prosím nech, můžeš mi to buď rovnou poslat, nebo si to tam vyzvednu.
Ještě bych se rád zeptal na alternativní řešení té řídící jednotky pro podvozek. Jaké jsou možnosti, kdybych požadoval tu funkci vysunutí při nedostatečném tlaku.
Max
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od Max »

Ja v Gripenu mám tu r,jednotku od Yody a nedám na ní dopoustit,funguje výborne a hlavne spolehlivě. Ta funkce failsafe je k nezaplaceni, ta krabička neni nejlevnejší ale vyplatíse. :D

Motor si vyzvedneš až se potkáme. 8)
graup15

#118 Příspěvek od graup15 »

JMalik píše:Zvážil jsem argumentaci vás obou, přijde tam to dmychadlo.

Nějak nám tu zbyl Neu 1115/2D..bez převodovky...Ideál do důchadla.
Tak nějak..časem možná pořídím Schubellera...a pak se uvidí.
Víš, já si myslím, že Dmychadla a Jety jsou dva rozdílné světy. Pro dmychadlo, už musí být model od začátku navrhován..tzn je to elektra..takže co nejlehčí, většinou větroňářské profily na křídla...atd.
A pořád si myslím, že nejlíp létají (ve smyslu výkon/hmotnost/ekonomika provozu) právě 70-75mm dmychadla. Tam se dá dosáhnout dynamiky, že to lítá bez omezení a je to raketa. Udělat to samé, u 90 nedej bože u 120....je už mnohem těžší a kravsky nákladné.
A nedělat si iluze..když dmychadlo točí 45000 ot tak motor nebude mít zrovna závratnou životnost.. :-)
JMalik

#119 Příspěvek od JMalik »

graup15 píše:
JMalik píše:Zvážil jsem argumentaci vás obou, přijde tam to dmychadlo.

Nějak nám tu zbyl Neu 1115/2D..bez převodovky...Ideál do důchadla.
Tak nějak..časem možná pořídím Schubellera...a pak se uvidí.
Víš, já si myslím, že Dmychadla a Jety jsou dva rozdílné světy. Pro dmychadlo, už musí být model od začátku navrhován..tzn je to elektra..takže co nejlehčí, většinou větroňářské profily na křídla...atd.
A pořád si myslím, že nejlíp létají (ve smyslu výkon/hmotnost/ekonomika provozu) právě 70-75mm dmychadla. Tam se dá dosáhnout dynamiky, že to lítá bez omezení a je to raketa. Udělat to samé, u 90 nedej bože u 120....je už mnohem těžší a kravsky nákladné.
A nedělat si iluze..když dmychadlo točí 45000 ot tak motor nebude mít zrovna závratnou životnost.. :-)

To je na jednu stranu pravda, ale zvaž i tu druhou stránku.
Pokud to opravdu dubře namotoruješ, tak je to dost fofr i na to dmychadlo. Na 70mm je ten model dost malý a je dost havarek na to, že ztratíš čitelnost a polohu. Když to zvětšíš na 120mm je to solidně vidět, dá se to udělat kompozitové a moc rozdílů v konstrukci proti turbíně nemusíš dělat. To nerozlámeš ani tak namáháním od vyšší rychlosti na turbíně, i když ani to není zanedbatelné. Spíš to dostává zabrat starty a přistáními z trávy. Ušetřil by jsi samozřejmě něco na konstrukci pro to dmychadlo, protože bys to nemusel dimenzovat na tu celkovou startovní hmotnost turbíny.
Že to na 120mm dmychadlo vyjde pohonem s nabíječkou jako turbína?
To jsem myslím někam i psal.

O životnosti motoru by měl něco říct Max. :wink:
(jednotku pro podvozek dám tu z odkazu )
graup15

#120 Příspěvek od graup15 »

Netvrdím, že nemáš pravdu :-)
Jen jou různé úhly pohledu. Ano čím je to větší, tím to líp létá. Ale Jet je jet právě jen díky poměru g/W....a čím větší ,tím větší problém.
Malé outěcha :-) je, že dmychadlo zrovna účinností neoplývá, ale turbína je na tom ještě o hodně hůř. Dva litry paliva na 5 minut letu....hihi. Sice má výkon jako hrom, ale to dynamit taky.
Oceňuji, že jdeš do elektry...tam už to není jednoduché a super výsledek není o tom, že vezmeš kreditku a koupíš průtokáč paliva.
Zatím nejlíp co jsem viděl lítat dmychadlo, byla Mig15 co před léty měl Jindra Marek...už tenkrát na 16 buřtů to létalo fantasticky (byla to myslím 90ka fen), dneska by šla udělat naprosto fantasticky. Od začátku to byla lehounká, ale promyšlená elektra.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“