Align Flybarless 3G FL 760 a nově i 3GX

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
Howking
Kontaktovat uživatele:

#91 Příspěvek od Howking »

Když už nic, tak ti jako začátečníkovi ušetří peníze na havárkách - dobré gyro taky něco stojí a ne o mnoho méně, takže počítám, že se ti to po 5 havárkách zaplatí. Nehledě na to, že opravy heli jsou mnohem jednodušší, než s pádlem. NO a co se týče letu jsou podle mě jen pozitiva - helina je poslušná a nevymýšlí si, dělá to co ty přikážeš (pro začátečníka to co přikážeš a to co chceš bývá odlišné :-D) - je její chování i víc podobné simulátoru.
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
Relax

#92 Příspěvek od Relax »

A sakra, tak to jsem teda nečekal ..............

Plánuju koupit to Pro Super Combo. U Houšky mi popsali, že gyro GY780 mi zůstane do rezervy, stejně tak rotorová hlava. Jinak ten Flybarless doporučili taky ( méně náhradních dílů po havárce atd. ) Škoda že se to PRO neprodává rovnou s Flybarless a cena tak není trochu zajímavější, vypadá to ale že se to neplánuje a čekat je nesmysl. Tak mám o čem přemýšlet, ale když už do toho chci jít tak radí profíci s praxí a zápalem, nebudu si namlouvat že to bude zalevno. Zatím trénuju na Phoenixovi a vidím že buď to pojmu takhle nebo radši nic. V RC Guru mi radili třídu 500, kromě Alignu i Tvého Protose co tam někdo lítá, ale na to se finančně už moc necítím. Přece jenom je to zase o třetinu vejš a ta čtyřstovka - pokud jí zvládnu - tak bude na začátek akorát. Pak se uvidí.

Každopádně moc díky za přelomové info :-)
hOOrNeT

#93 Příspěvek od hOOrNeT »

450ka s pádlama tě v začátcích hodně naučí! Je to taková neposedná mrška, navíc to opravování a ladění... Já kdybych teď znova začínal, tak bych šel zase pěkně od pádel a FBL až později. Sice je to cesta trošku trnitá, ale podle mě má smysl si ji vybrat. Když pak přejdeš ze 450ky pádlový na něco většího - klidně i pádlovku nebo FBL, je to naprosto bezproblémů a nemusíš mít strach, že by si to neupáčkoval.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od pkotatko »

Ono těžko radit. Já začínal v době mechanického setrvačníkového gyra a revo mixu. Dneska každý začíná na HH gyru a nikdo se nad tím nepozastavuje. S rozvojem FBL systémů budou FB pomalu vymírat. FBL prostě lítá líp, je jednodušší a bude časem i levnější.
Specielně i mikromuch jako je 450 a níž je FBL výhoda. Devadesátková helina je stabilnější sama o sobě .
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Howking
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od Howking »

No hodně lidí doporučuje na začátek pádla. Určitě platí: "těžko na cvičišti, lehko na bojišti", ale možná už to ztrácí smysl. Za pár let už pádla bude mít jen pár skalních nostalgiků - navíc bezpádlové systémy už taky budou úplně jinde včetně možnosti věrnější simulace "neduhů" pádel. Navíc si myslím, že i s bezpádlem je řízení heli dostatečně náročné a ten kdo bude od začátku lítat jen na bezpádle ten deficit schopností nepocítí - dokonce si myslím, že už jako zkušenější pilot nebude mít zpětně ani žádné problémy s řízením pádla. Já bych to nehrotil a myslím, že s bezpádlem na začátku žádnou chybu neudělá a navíc ušetří - právě na začátku jsou náklady na servis heliny přece největší - proč by si měl touto vichřicí v peněžence projít - protože jsme si ji prošli my a jeví se nám to nespravedlivé?
youtube.com/heyingosl
Relax

#96 Příspěvek od Relax »

No usnadňovat si nic nechci, o to mi primárně nejde už jenom proto že to bude stát v první iniciační etapě o sedm tisíc navrch ....... a zbude mi celá rotorová hlava plus gyro, které asi prodávat nebudu - kdyby se mi bezpádlo nelíbilo a šel ke kořenům :-)

Zatím vidím dost deficit v teoretické vybavenosti, bez níž mi to přijde jako nahej v trní. Když se něco děje tak bych měl alespoň tušit o co jde a nefňukat tady hned o pomoc........

Je jasné že zkušenosti získané s každým rokem jsou to hlavní, ale určitě jste toho museli naštudovat nemálo. Knihu o vrtulnících z roku 2004 už jsem nesehnal, ale na odkazech zdzd bude myslím to nejpodstatnější.

Díky za podporu i osvětu
Howking
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od Howking »

No to je problém, že bezpádlo si sám jako začátečník dobře nenastavíš - musí se s helinou dělat různé kejkle aby se všechny vady poznaly i když zrovna Align 3G jde tou cestou vhodnosti pro začátečníky - chováním je nejblíž pádlům, ve výchozím nastavení už lítá docela dobře - jsou jen dva poťáky na stabilizaci klonění a klopení - když to kmitá ubereš - takže pro začátečníka je základní nastavení stejně obtížné, jako nastavit citlivost ocasního gyra - a dnes se taky nikdo nepozastavuje nad tím, že ocasní gyro je třeba ladit.
youtube.com/heyingosl
Relax

#98 Příspěvek od Relax »

Nebudu dotazovat detaily, ale ty kejkle pro rozpoznání vad asi nejsou na první visení ta nejlepší a uklidňující představa..... Jsem schopen si bezpádlo namontovat tak, abych s tím mohl bezpečně do vzduchu a postupně zjišťovat co poladit dřív než mě vyškolí ? Poznámku o Alignu chápu tam ta šance je.

Určitě bych nešel od země bez kříže a dřív, než v Phoenixu zvládnu minimálně 2D pomalu i na rychlosti plus třeba loping a souvrat na 100% a taky zalítat v kuse 10-12 minut bez nehody - což není zpočátku až tak sranda. Mám k tomu velký respekt, znám jednoho šitého nadšence ..... Po tom co mi vyprávěl a ukazoval mě skoro napadá si heli na seřizování na stůl přichytit nějakýma rychloupínákyma na lyže :-)
marek_K

#99 Příspěvek od marek_K »

relax: priplacat 7000 za FBL upgrade na 450ku, to si uz rovno kup 550 fbl super combo. Pozeral som a diely niesu zas o tolko drahsie ako na 450ku.
Howking
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od Howking »

marek_K píše:relax: priplacat 7000 za FBL upgrade na 450ku, to si uz rovno kup 550 fbl super combo. Pozeral som a diely niesu zas o tolko drahsie ako na 450ku.
- zapomínáš, že u těžší a výkonnější heliny je škod víc i když jednotlivé díly nejsou razantně dražší. Moje průměrná výše škody na 500vkach je 3500 - na 450-tkách 800 kč. Trošku rozdíl.
youtube.com/heyingosl
marek_K

#101 Příspěvek od marek_K »

Howking píše: zapomínáš, že u těžší a výkonnější heliny je škod víc i když jednotlivé díly nejsou razantně dražší. Moje průměrná výše škody na 500vkach je 3500 - na 450-tkách 800 kč. Trošku rozdíl.

Co vsetko menis bezne na 500 a co na 450ke ze je tam az taky rozdiel.
Howking
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od Howking »

marek_K píše:Co vsetko menis bezne na 500 a co na 450ke ze je tam az taky rozdiel.
- na 450-tce je to hlavní osa, osa listů, osa vrtulky, ocasni trubka a listy
- na 500 je to to samý a navíc - ozubení hlavního kola, podvozek, lyžiny podvozku, kabinka, ložiska hlavní hřídele, ložiska v gripech, už dvakrát uklíková bočnice
youtube.com/heyingosl
hOOrNeT

#103 Příspěvek od hOOrNeT »

trošku odbíháte od našeho 3G
Relax

#104 Příspěvek od Relax »

Omlouvám se za lehkou deformaci tématu, děkuji všem za poznatky a končím :-)
hOOrNeT

#105 Příspěvek od hOOrNeT »

Zdar pánové,

tak 3G funguje v protosovi obstojně. Jsem spokojen, až na jeden problémek. Když visím a začnu dělat piruety (je jedno jestli normálně nebo hlavou dolů) tak při 3.piruetě začne heli utíkat někam do strany. Jak tenhle problém vyřešit? Díky

Jinak ocas už drží jak přibitý
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“