T-rex 550E

Opravdu větší kousky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
OPR
Kontaktovat uživatele:

#181 Příspěvek od OPR »

DaveLister píše:OPR: Muzes mi prosimte vysvetlit co konkretne na governoru ty align regly neumi nebo proc je to nepouzitelne??
Je mi jasny ze governor zvladaji jenom v 70%-85% plynu, ale to neni duvod proc je to nepouzitelne.

Mile rád. Governor na Align regulátorech je nepoužitelnej z toho důvodu že neumí pracovat pod zátěží (dlouhodobě a tak aby byl poté ještě někdy použitelnej) (prosím povšimni si - zde je ten důvod proč governor vůbec používat. - za předpokladu že alespoň tušíš proč governro používat a cca jak funguje.)

Align governor s obtíží zvládá klidné polítání ale i tak se dosti hřeje. Na křivkách (kde funguje na 1) ten problém z teplotou není.

PS: občas je tu informace tipu "jedna pani povídala" že někomu Align régl v govíku zahořel. To potvrdit nemůžu jelikož sem to sám neviděl ale osobně to považuju za dost dobře možné. Pokud si představím jak každej druhej s tim lomcuje jak kretén tak se nedivím že ten regl čas od času někomu schóóřííííí.

Za mne ti radím Align regl je super na křivkách - govík je něco co se nemělo ani omylem narodit u tohodle reglu.

PPS: a druhá věc je jak umí regulátor v governor režimu regulovat :D ale o tom snad netřeba rozmlouvat.

Tohle je moje osobní zkušenost. A nikomu ji nevnucuju - pouze ji dávám k dobru. :wink:
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#182 Příspěvek od 00Ja »

Ahoj,
nahlodal jsem se na Helifreaku a zkontroloval vuli radialnich lozisek (o10 x o5 x 4) v gripech zadni vrtulky. Je tam vakl, na koncich gripu cca 2mm.
Mam to resit nebo nechat tak?
Zatim mam v planu koupit novy loziska a vymenit to. Leda byste mi to vymluvili.
Dik za rady.

EDIT:
jeste obrazek
Obrázek
OPR
Kontaktovat uživatele:

#183 Příspěvek od OPR »

nová ložiska z důvodu zmenšení vaklu povětšinou u fšech trexů na závěsech lístů vrtulky toho moc neřeší ......... udělej to jen pro svůj dobrý pocit :D
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od 00Ja »

Samozrejme se nebavim o novych Align loziscich, to jsem zapomnel podotknout.
A nevim, jestli je to dost videt z obrazku, vaklem mam na mysli vuli ne v otaceni, ale jakoby v paceni tech gripu- nevim jak to lip napsat. Video nejsem schopnej udelat.
Screwball671

#185 Příspěvek od Screwball671 »

Já to mám na 600 taky, ty gripy maj malej vakl, zkoušel jsem to odstranit dotahováním imbusu v gripu nebo přidáním podložky ale nejde to. Jediný co mě utěšuje je to, že se to vystředí do ideální stopy odstředivou sílou. Ale nevím jestli to tak u Alignu mysleli.
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
Penax

#186 Příspěvek od Penax »

00Ja píše:Zatim mam v planu koupit novy loziska a vymenit to. Leda byste mi to vymluvili.

Prekontroluj dotazeni (zalepeni) sroubu a nech to byt. Ten vangl je pry normalni. Alespon mi to bylo receno chytrejsimi lidmi nez jsem ja. Pri tech otackach si to sedne.
Taky jsem z toho byl nervozni. 23 prutu a hned menit na nelitanem stroji lozika je hooodne divny.
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#187 Příspěvek od 00Ja »

Dotazeny to bylo, zalepeny taky. Tam je nejvetsi chyba, ze ty radialni loziska nejsou v kazdym gripu dve, to by pomohlo. Podlozka by podle me nepomohla.
Na to, ze se to vystredi odstredivou silou jsem myslel, ale podle me sila, ktera na to bude pusobit pri piruetach bude vetsi nez ta odstrediva...
Zatim jsem s tim neletel, davam to teprv dohromady a tak bych to rad vyresil nez to poleti.
Ale pokud se tady sesly uz tri nazory, ze to nema cenu...

Uvidim, kdo co jeste napise, ale zatim to tedy vypada, ze bych to takhle zkusil a pokud by to zlobilo, zkusil bych to vymenit.
Screwball671

#188 Příspěvek od Screwball671 »

hele vono to na funkci opravdu nemá vliv, tak jsem to taky přestal řešit.
Trex 700E, Trex 600 nitro, Protos 500, Trex 500, Trex 450 Sport, Yak 55M, RS352, Piper Cub, Variant
tttriplexxx

#189 Příspěvek od tttriplexxx »

Len tak som patral po nejakych "nasich veciach" a objavil som toto:
http://www.yeshobby.com/align-trex-trex ... -3985.html
Je to iba kit-mechanika, bez elektroniky za 429,99USD (cca 340E). Dovoz 7-14 dni zadarmo, do 7 dni DHL a pod. balikova sluzba za 25USD. Co poviete na cenu. Pojde to este dole? :)
Krtek
Kontaktovat uživatele:

#190 Příspěvek od Krtek »

00Ja píše:Dotazeny to bylo, zalepeny taky. Tam je nejvetsi chyba, ze ty radialni loziska nejsou v kazdym gripu dve, to by pomohlo. Podlozka by podle me nepomohla.
Na to, ze se to vystredi odstredivou silou jsem myslel, ale podle me sila, ktera na to bude pusobit pri piruetach bude vetsi nez ta odstrediva...
Zatim jsem s tim neletel, davam to teprv dohromady a tak bych to rad vyresil nez to poleti.
Ale pokud se tady sesly uz tri nazory, ze to nema cenu...

Uvidim, kdo co jeste napise, ale zatim to tedy vypada, ze bych to takhle zkusil a pokud by to zlobilo, zkusil bych to vymenit.

k celku - regl - lítám ho na křivky a i když používám delší listy (550), tak se nehřeje. Naopak to má své výhody, ale to nemá cenu řešit.
Co se týká té vrtulky - nikde jsem neviděl v gripu dvě axiální ložiska. Ten vakl je tam právě kvuly tomu ložisku. Po roztočení se vystředí a žádná piruleta snim nehne. Prostě neřeš, sešroubkuj to, dobře to nastav a lítej.
Podle mě je 550 to nej, co zatím Align továrnu opustilo.
Hitec Aurora, Jeti DC-16
Trex 600FBL PRO, Trex 450 PRO, Mini Titan, Protos FBL, Trex 700FBL elektro, Rave 450 FBL, Trex 550 3G, Protos 500
Howking
Kontaktovat uživatele:

#191 Příspěvek od Howking »

tttriplexxx píše:Len tak som patral po nejakych "nasich veciach" a objavil som toto:
http://www.yeshobby.com/
- skvělá práce - hned jsem si tam koupil draka 250-tky SE - :-)
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od 00Ja »

Dobra dobra, necham to tak ;-)
Diky za nazory.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#193 Příspěvek od OPR »

00Ja píše:Dobra dobra, necham to tak ;-)
Diky za nazory.

Někdo může namítnout že nejsem helinář a jsem jen pouhým teoretikem ale myslím si že zde je přímej úmysl od vírobce.

dopředu říkám že je to moje teorie kerou jsem si ze své MALÉ praxe složil. A byl bych rád kdyby někdo pokud je to špatně se i ozval. A věci uvedl na pravou míru.

Samotná soustava závěsů pokud by byla bez vůlí - by byla strááášně moc tvrdá což z konstrukčního hlediska není dobře. Jistý pohyb listů vyrovnávacího rotoru při pracovních otáčkách je stejně patrný jako ve větší měřítku na rotoru nosném. Ale o tom se nebavíme a hlavně má svoje tlumení. Což vrtulka nemá ale zato má "blahodárný" vakl.

Ono v téhle velikosti tvrdost nemá zas tak veliký vliv rešit jediný co to může ovlivnit (a ovlivňuje) jsou vibrace. Pokud kostrukce závěsů a vlastně celé soustavy je moc tuhá zkrátka nedělá to dobrotu a přenáší to vše škodlivé na samotný drak vrtulníku a od toho se odvíjí spousta dálších problémů.

PS: na tenhle přízpěvek prosím neodpovídejte citací - aby to šlo smazat :D kdyby bylo potřeba. :lol:
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#194 Příspěvek od 00Ja »

Skoda, ze mam v PC bordel v kodekach a nemuzu zkomprimovat nejaky video. Tenhle vakle je fakt docela dost. Hlavne jsem to porovnaval se svou 450 a tam neni zadna vule, na kamaradovo 500 je jen minimalni a v gripech hlavniho rotoru neni tahle vule zadna (aspon ja ji necitim).

Ale nechci tady zabordelit vlakno necim, o cem mi asi pet lidi reklo at na to kaslu. Resit to zacnu az kdyz mi bude vandrovat ocas za letu :-)
chapa

#195 Příspěvek od chapa »

OPR
Náhodou mě se to zdá celkem logický asi to tak je.
Je pravda,že tyhle vůle má většina vrtasů.
Naposledy upravil(a) chapa dne čtv 20.01.2011 11:03, celkem upraveno 1 x.
miniprotos 450,protos 500
Odpovědět

Zpět na „Heli - nad 500“