NIEUPORT 28**

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Celeron »

stano153 píše:najprv som si urobil šablónu voľkosti budúcej vrtule s prídavkom na priemer , potom som z vybraného bukového dreva (myslím tým drevo bez viditeľného kazu, drevo : rovnovlákne,) s hrúbkou cca 25mm . taký istý hranol aj z jaseňového dreva. Podľa pripravenej šablóny som priamočiarou pílou vyrezal tvar budúcej vrtule . polotovar som podľa šablóny obišiel na spodnej fréze podľa nábehového krúžka. Ďalej som tieto polotovary rozrezal na kotúčovej píle na hrúbku 4,5 mm. Potom som tieto tenké listy vrtule následne zlepil lepidlom Rakol Duplit d4, tak že som striedal :buk-jasen-buk-jasen . potom som najprv opracoval zadnú rovnú stranu a následne vrchnú podľa pripravených šablón , ktoré som si urobil z plechu. Dalej som to brusil a striekal polyuretánovým lakom Milesi: základ + vrch.
Ak by ste chceli, mozem vam nafotit viac fotiek od zaciatku vyroby.

Na ty fotce to vypada, ze mas na spodku listu od stredu vrtule az na konec skoro stale stejny uhel. Mas naky merak na kontrolu nabehu na ruznym prumeru vrtule? Kdysi jsem delel laminatovy vrtule. Prubeh uhlu na listu a uhlova symetrie obou listu mela snad jeste vetsi vliv na ucinnost vrtule, nez nepresnost ve vyvazeni listu.
Jirka
Joba

#17 Příspěvek od Joba »

Hej, pri vrtuli sa chyby sčítavajú :( preto je najučinnejšia jednolistá
stano153

#18 Příspěvek od stano153 »

http://stano153.rajce.idnes.cz/Vrtula/#DSC03857.jpg

ak sa lepšie pozrieš na tu fotku , tak sa da z nej vidiet ze spodna rovna strana vrtule sa zatača do špirály lebo opačná strana vrtule je ešte rovná a preto je pekne vidieť rozdiel od stredu na koniec vrtule. je pravda, že som to ničím nemeral lebo je to prva vrtula ktoru som robil len na skúšku. ak si pozrieš video ktore dam na youtube.com tak ju uvidiš ako ide.
dakujem za vsetky nazory a odpovede lebo tie ma posuvaju dopredu.
stano153

#19 Příspěvek od stano153 »

fokker1 píše:Máš to moc pěkně udělané, taky se něčím podobným zabývám. Už ten motor s reduktorem běžel? Jaký máš převodový poměr, rozměry vrtule a kolik to točí? Jak startování - jde s tím magnetem natočit rukou, nebo používáš šňůru nebo startér?

motor som mal natočený , mam to na videu na stranke :

http://stano153.rajce.idnes.cz/Vrtula/

, ked bude , napisem. K tomu startovaniu, tak je to hotova alchymia.
Skúšal som všelijaké štartéry, ale nakoniec som si urobil štartér sám. Urobil som ho zo starého štartéra z Felicie, ako je na fotkach...
Na roztacanie vrtule pouzivam spojku ktora je upnutá v skľučovadle. Spojku pouzivam potom na zvrtavanie vrtule. prevod je 1:1,8 , vychadzal som z dostupneho materiálu a remeňa. Rozmer vrtule je v mierke 1:4 podľa Nieuport 28 . Otáčky neviem, lebo otáčkomer, ktorý mám mi nejako nechce merať a neviem prečo. Je to zo servo testeru GWS. Ak budem mať dobrý otačkomer, tak zmeriam.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Celeron »

stano153 píše:http://stano153.rajce.idnes.cz/Vrtula/#DSC03857.jpg

ak sa lepšie pozrieš na tu fotku , tak sa da z nej vidiet ze spodna rovna strana vrtule sa zatača do špirály lebo opačná strana vrtule je ešte rovná a preto je pekne vidieť rozdiel od stredu na koniec vrtule. je pravda, že som to ničím nemeral lebo je to prva vrtula ktoru som robil len na skúšku. ak si pozrieš video ktore dam na youtube.com tak ju uvidiš ako ide.
dakujem za vsetky nazory a odpovede lebo tie ma posuvaju dopredu.

Jestli chces, tak ti nafotim a poslu inspiraci na merak uhlu vrtule. Jen jeho pouzivani me kdysi "posunulo" v F3D z casu kolem 105 na 84 sekund. Je to ale uz mnoho let, dnes se lita jeste o 25 sekund rychlejc. Tak si to prepocitej na rychlost, draha byla 4 km. Do ty doby jsem vlastne ani nevedel, na jaky paskvily vrtule jsem lital. :)
Jirka
stano153

#21 Příspěvek od stano153 »

Jirka ak mi tie fotky pošleš budem len rád ;)
Dik, stano
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Celeron »

stano153 píše:Jirka ak mi tie fotky pošleš budem len rád ;)
Dik, stano

Tak jo, dam to v patek vecer na Rajce a pisknu odkaz.
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Celeron »

Celeron píše:
Dik, stano

Jirka

Tak jsem to nafotil spolu s dalsima mericima cajkama na modelarinu. Vse je asi 30-35 let stary. :)
http://celeron.rajce.idnes.cz/101MSDCF/#DSC00906.jpg
http://celeron.rajce.idnes.cz/101MSDCF/#DSC00907.jpg
http://celeron.rajce.idnes.cz/101MSDCF/#DSC00908.jpg
Je to jen do prumeru 320 mm a stoupani 300 ale da se to libovolne zvetsit. Vrtuli pridelas na ten posuvny kamen, ten zasunes do urcite drazky treba na prumeru 90, zespoda listu priklopis pravitko a na stupnici pro 90 odectes uhel. Pak vrtuli otocis a zkontrolujes druhy list (nebo treti) Pak muzes merit na jinym prumeru. List by mel mit od stredu do konce stale stejny stoupani a na obou listech stejne. Dobre to meri ale jen vrtule s profilem Clark Y ci jinejma rovnejma spodkama.
Pokud chces miry, tak namaluju a oscanuju. Horsi to bude se stupnici, kdysi byla v nejakym Modelari. Tuhle pocital a maloval bracha ruco. V nejhorsim ji oscanuju a dam do placu.
Jirka
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Celeron »

Sakra co delam blbe ze mi nejde vlozit img? To nejde dat do imge plnou adresu obrazku na Rajceti?
Jirka
Obrázek
stano153

#25 Příspěvek od stano153 »

Celeron píše:
Celeron píše:
Dik, stano

Jirka

Tak jsem to nafotil spolu s dalsima mericima cajkama na modelarinu. Vse je asi 30-35 let stary. :)
http://celeron.rajce.idnes.cz/101MSDCF/#DSC00906.jpg
http://celeron.rajce.idnes.cz/101MSDCF/#DSC00907.jpg
http://celeron.rajce.idnes.cz/101MSDCF/#DSC00908.jpg
Je to jen do prumeru 320 mm a stoupani 300 ale da se to libovolne zvetsit. Vrtuli pridelas na ten posuvny kamen, ten zasunes do urcite drazky treba na prumeru 90, zespoda listu priklopis pravitko a na stupnici pro 90 odectes uhel. Pak vrtuli otocis a zkontrolujes druhy list (nebo treti) Pak muzes merit na jinym prumeru. List by mel mit od stredu do konce stale stejny stoupani a na obou listech stejne. Dobre to meri ale jen vrtule s profilem Clark Y ci jinejma rovnejma spodkama.
Pokud chces miry, tak namaluju a oscanuju. Horsi to bude se stupnici, kdysi byla v nejakym Modelari. Tuhle pocital a maloval bracha ruco. V nejhorsim ji oscanuju a dam do placu.
Jirka

Dakujem za fotky chcel by som sa opýtať či je potreba pri takýchto modeloch ako je napr. Nieuport 28 ked motor ma reduktor a otáčky sú na polovicu či sa tie nerovnosti nestratia. Je to až také citlive? Ked pozrieš video tak podla môjho nazoru ide to celkom hladko :) . Ked som mal original vrtulu na priamo myslím že mi to hádzalo viac. Teraz je ten chod motora taký kludnejší. Možno že som to od oka a ruky aj dost presne urobil :) Pracujem na prípravku v ktorom budem tie vrtule robiť priamo na stroji. Dik Stano
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Celeron »

Pokud budes mit na kazdym listu jinej nabeh, a nebo ruzny stoupani na ruznejch prumerech, tak si myslim, ze vrtule bude dynamicky nevyvazena a jak se bude tocit, bude se kazdy list jinak kroutit a vlnit a pobezi na jinym "kruhu". U pylonu na 25-30 tisicich otacek to melo velkej vliv. Jenze to byly lehky a trochu pruzny vrtulky kolem 190/150. Tohle sice toci skoro 10 x min, ale zase to ma poradnou vahu, takze bych rek, ze bude podobnej problem. Myslim, ze neuskodi mit na modelu poradne srovnanou a vyvazenou vrtuli. On uz benzinak klepe dost z principu a proc to zbytecne zhorsovat necim, co lze ovlivnit.
Jeste jsem si vzpomel na reduktory. Mel jsem kdysi na HB 10 ccm ozubenej reduktor na pulku. Ocel na textit nic jinyho tenkrat nebylo. Hrozne rychle odchazely zuby reduktoru. Nevedel jsem co s tim a tak jsem byl na porade u strojare pres kola. Koukl na to, a prohlasil, ze to odchazi protoze na klice neni zadnej setrvacnik, kterej by zklidnil razy motoru ale ze sertvacnik je vrtule a jeji kolo. No a ty razy od motoru proti setrvacnosti vrtule likvidovaly ozubeny kola. U tebe to nehrozi, remen je podstatne lepsi tlumic razu a navic magneto je dost dobrej setrvacnik. Tak at ti to vydrzi a lita. :)
Jirka
stano153

#27 Příspěvek od stano153 »

Jirka načo sa používa ten merak s číselníkovím odchylkomerom
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Celeron »

stano153 píše:Jirka načo sa používa ten merak s číselníkovím odchylkomerom

Myslis ten s tim kulatym mikrometrem? No hadej, je to taky modelarina. :lol:
Jirka
von boberov

#29 Příspěvek od von boberov »

Celeron píše:

Jirka

Jsem myslel že se to dozvím na co to je a ono prdlajs. :P Snad by s tím šel měřit šišoid na výbruse??? :roll:
Naposledy upravil(a) von boberov dne sob 22.01.2011 17:47, celkem upraveno 1 x.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Celeron »

von boberov píše:
Celeron píše:

Jirka

Jsem myslel že se to dovzím na co to je a ono prdlajs. :P Snad by s tím šel měřit šišoid na výbruse??? :roll:

Trefa!!! Je to na mereni ovality a kuzelovitosti vybrusu. Na ten stolek z ventilu polozis vlozku a nasunes ji na ty merici kulicky. Otacenim vlozky zjistis ovalitu v urcity vysce, posuvem nahoru a dolu kuzelovitost a jeji prubeh. Ty kulicky prenasej prez paku na pantiku z pruznyho plechu (aby nemel zadnou vuli) na ty hodinky. Paka je 1:1, takze se da i merit rozmer. Staci vynulovat hodinky a pak stisknout ty kulicky v mikrometru na nulu a odecist na mikrometru presny prumer vlozky. Jde to pouzit na motory od 2,5 do 15. Staci jen "prodlouzit" jednu z kulicek. Pokud by se pouzil vetsi prumer toho stolku z ventilu, je na tom principu mozny merit jakoukoliv vlozku. Je to takovy levny a mozna i na vlozky lepsi supito.
Spousta lidi by se divila, s jakejma geometriema valce mototy chodej nebo nechodej a jak malo staci. Ja mam perfektne odzkoumanou geometrii ABC na 6,5 ccm z F3D.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“