Minicirkulárka MEGA MOTOR

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
PetaF

#31 Příspěvek od PetaF »

MEGA pilu jsem prohlížel na výstavě. Je v ní 220V ss motor. K tomu tam maj i usměrňovač. Motor je jako placatá šestistovka.
Já mám jako pohon 115mm rozbrusku a 1mm silnou pilou na kov. Řezy jsou jako od nože! :-)
A to i do překližky!
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Celeron »

Golfista píše:Moc hezké.
Mám něco podobného na kotouče od průměru 34 mm až do 80 mm. Používám ale jenom 50-ku od Proxxonu, pak 50-ti mm řezné kotouče na ocel a ty samé, ale o průměru jenom 40 mm. Těch mám nejvíc a taky s nimi nejvíc dělám. Aby šlo řezat s tak malými kotoučky, jsem musel motor utopit níže pod pracovní desku. Udělal jsem to pomocí kardanu a náklonu hřídele o cca 10 stupňů. Je to sice hlučnější, ale jinak to funguje perfektně. Díky seřízení výšky kotouče, (mám to trochu jinak) můžu s kotouči na ocel dělat různě široké a hluboké drážky. Jde to opravdu vcelku přesně (+/- 0,05 mm) i méně. V pracovní desce mám zhotoveny vodící drážky, na přesné rovinné řezy a taky jsem si udělal úhloměr s nastavením od -90 do +90 stupňů. (bezvadná věc)

Ten kardan vydrzi ty celkem vysoky otacky pro maly pilky?
Jirka
Golfista

#33 Příspěvek od Golfista »

Zakoupený v modelářském obchodě vydržel jenom asi 50 ks nosníků 4x4 mm o délce řezu 1,5 m. Ale je pravda, že to byl pro tuhle pilu záhul. Pak jsem ho dělal z materiálu 12050 a ten se drží i bez kalení. Až na tu hlučnost.
Myslím, že řezání balzy vydrží podstatně víc. Já s tím řezal smrk 12 mm silný a jak jsem psal dlouhé nosníky a nebylo jich málo.
Golfista

#34 Příspěvek od Golfista »

Jo a k těm otáčkám, mám tam, 600-ku 12V s převodem 1:3,3. Takže odhademm+/- 5000 otáček na hřídeli.
PetaF

#35 Příspěvek od PetaF »

Ty motory z modelů jsou nahovno! My se s tím trápili léta.
Teprve po přechodu na rozbrus byl klid.
5000 ot. je tak na 150mm kotouč a ten žádný šestikilo neutáhne. Leda naprázdno,nebo do pěny... :-)
jio

#36 Příspěvek od jio »

A nezáleží spíš na tom, co od toho čekáš? No, když říkáš "nahovno", tak asi nepatříš do druhé skupiny uživatelů, ale spíše do první.

Pokud s tím řešeš denně, pokud možno několik hodin nebo s tím řešeš 2 cm lišty nebo prkna, tak se nedivím.Máš pravdu. To je první skupina.

Pokud potřebuji párkrát do roka uříznout kousek topolové překližky nebo tvrdé balzy, tak to funguje. Nemusím s tím k druhé cirkulárce (250 kotouč) a nebo to nemusím šmidlat lupenkovou pilkou. To je ta druhá skupina. Řezat opakovaně 2 cm prkna s tím asi nikdo nebude. Na to to není určené.
PetaF

#37 Příspěvek od PetaF »

Ano,jsem první skupina.
Ale ty 2cm fošny na pile s prořezem cca 15mm a kotoučem bez šraňku,to sis trošičku zapřeháněl! :-)
Samozřejmě,že na občasný říznutí motor z modelu stačí. Jenže když už to děláš,proč to neudělat pořádně?
Práce je s tím stejná,cena cca taky a použitelnost a hlavně životnost jsou neskonale vyšší!
A vo vo vo tom to přece je!!! :-)
jio

#38 Příspěvek od jio »

PetaF píše: ... Ale ty 2cm fošny na pile s prořezem cca 15mm a kotoučem bez šraňku,to sis trošičku zapřeháněl! :-)

Jasně, že přeháněl. Jak jinak to vyzkoušet jestli se to nerozpadne. Tuším, že tam píšu o tom, že to byl první zkušební řez. Na fošny a jiné větší řezání mám druhou cirkuli v garáži s kapánek jinými kotouči. Kdybych to řezal do balzy, tak bych toho moc neotestoval. :-)

PetaF píše:Jenže když už to děláš,proč to neudělat pořádně?
Práce je s tím stejná,cena cca taky a použitelnost a hlavně životnost jsou neskonale vyšší!

Zkus to trošku rozvést, co myslíš tím pořádně. To myslím bez urážky. Docela by mě to zajímalo.

Pokud máš na mysli použitý motor, převodovku a svorníkový unašeč vrtule, tak si dovolím nesouhlasit. Právě jejich použití bylo záměrem.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od petertn »

PetaF píše:MEGA pilu jsem prohlížel na výstavě. Je v ní 220V ss motor. K tomu tam maj i usměrňovač. Motor je jako placatá šestistovka.
Já mám jako pohon 115mm rozbrusku a 1mm silnou pilou na kov. Řezy jsou jako od nože! :-)
A to i do překližky!

a to bez problemu vydrzi ten kotuc tie otacky? vies poradit ktory na to pouzit?
Dakujem
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
PetaF

#40 Příspěvek od PetaF »

JIO:pořádně, myslím tak,aby to dlouho vydrželo a fungovalo.
Stolek je stejně velkej a pracnej jak pro motor 600,tak i pro použití rozbrusky. Nevýhoda rozbrusky je kravál,ale zase se neutahá. Do bytu to fakt není!
Motor 600 i s převodovkou je tišší,ale zas to nemá moc síly. Pak musíš mít dvě pily. Proč,když to lze i s jednou?
Rozruska stačí i levná,jen je třeba vybrat kus s malou vůlí výstupního hřídele. Některý typy šmatlaj ohavně.
Je třeba použít prachový filtr ne vstupu vzduchu do motoru. Mám vatelín z podšívky zimní bundy. Jinak to vše vdechne!
Jinak ten pohon od megy se mi na takové to domácí pižlání zdá asi nejvtipnější. Je na 220V =netečou tam takový proudy a kolektor vydrží dýl,než u 600. navíc není třeba výkonný (cca20 A) zdroj,nebo aku z éra.
Petertn: s otáčkami není problém!
Důležité je vybrat správný typ kotouče pro to ,co chceš řezat.
Já nejčastěji používám pilu na kov(fréza),síla 1mm,pr. 100mm s jemným zubem. Má perfektní čistý řez do balzy,smrku,pěny... ALE!!!
Nelze s ní řezat tvrdší materiály podélně! Kotouč nemá šraňk a tak se kroutí jako had. Jsou ale ke koupi i klasický pilový kotouče a to plechový i s TK plátky.
Kolega má pro tuto pilu i tyristorovou regulaci.
petertn
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od petertn »

jedine co ma odradza je hluk. dielnicka bude v bytovke ...
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
jio

#42 Příspěvek od jio »

PetaF píše:JIO:pořádně, myslím tak,aby to dlouho vydrželo a fungovalo.
Stolek je stejně velkej a pracnej jak pro motor 600,tak i pro použití rozbrusky. Nevýhoda rozbrusky je kravál,ale zase se neutahá. Do bytu to fakt není!
Motor 600 i s převodovkou je tišší,ale zas to nemá moc síly. Pak musíš mít dvě pily. Proč,když to lze i s jednou?
Rozruska stačí i levná,jen je třeba vybrat kus s malou vůlí výstupního hřídele. Některý typy šmatlaj ohavně.
Je třeba použít prachový filtr ne vstupu vzduchu do motoru. Mám vatelín z podšívky zimní bundy. Jinak to vše vdechne!
Jinak ten pohon od megy se mi na takové to domácí pižlání zdá asi nejvtipnější. Je na 220V =netečou tam takový proudy a kolektor vydrží dýl,než u 600. navíc není třeba výkonný (cca20 A) zdroj,nebo aku z éra.

Použití rozbrušky je určitě z pro časté používáni trvanlivější a odolnější řešení. O tom není sporu. Hlučnost pomíjím. Na druhou stranu, bezpečné uchycení rozbrušky vyžaduje poněkud bytelnější konstrukci než ta, kterou jsem použil třeba já. Takže stejně pracné to asi nebude. Doma se svým vybavením bych ji spáchal obtížněji, než vyřezat závit na 10 kulatinu a vyvrtat pár děr. Mimo to by mě zajímalo, jak nastavuješ výšku řezu. Napadá mě stůl uchycený vzadu na pantech a zvedat ho, takže další komplikace.

Ale ať se bavíme konkrétně, nafoť své řešení včetně detailů. Určitě bude přínosem pro každého, kdo by si chtěl takovou minicirkulárku sám postavit. Proto jsem to já taky tady dával. Čím víc řešení, tím líp a proč vymýšlet už vymyšlené.

Ještě se ale vrátím k mé konstrukci. Jak jsem ale psal, šlo mi o použití šuplíkového pohonu a ten pro mou četnost používání stačí. To ostatní vyšlo z toho. To tím neobhajuji, jen to píšu jako fakt. Někomu vyhovuje malý skútr, někdo potřebuje litrovou mašinu. Záleží na ceně a způsobu použití.

Jinak, druhou pilu mám proto, že mám barák, který jsem stavěl a barák bez solidní pily nepostavíš a s cirkulárkou z rozbrušovačky, dřevo na topení také nenařežeš. Teď stojí v garáži zasunutá pod regály a kdo ji má pořád vytahovat pro uříznutí kousku překližky?

Pro zajímavost fotky z mého archivu s řešením jiných. Autory neznám a snad mi zveřejnění jejich konstrukce odpustí.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Celeron »

jio píše:Pro zajímavost fotky z mého archivu s řešením jiných. Autory neznám a snad mi zveřejnění jejich konstrukce odpustí.

600 a utahne pilku naprimo?? Tomu nemuzu verit...
Jirka
jio

#44 Příspěvek od jio »

Ta pilka má průměr 50 mm, tak proč ne.
PetaF

#45 Příspěvek od PetaF »

Máš to moc hezký.
Moje pilky mají rám z vinglu 20x20mm. Dolů čumí nožičky a nahoře je deska ze zbytku plovoucí podlahy.Bruska je přišroubována k desce zapuštěným šroubem M 10. Vzadu je chycená letmo do konstrukce
Pila s rozbruskou má neměnný prořez. Hejbat deskou není dobré.
Lepší je spouštět motor dolů. Mám to tak na pile od kolegy. Motor je tam z větráku do Škody 120...vida na tohle řešení jsem zapomněl... ! :-)
JIO,koukni na SZ.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“