Jakou vrtuli na CAP 231 s ASP 15ccm ?

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.

S jakym erem nejradsi litate?

EPP
4
17%
Trener
3
13%
Akrobat
11
48%
Tryskac
0
Žádná hlasování
Vetron
1
4%
Vsechny
4
17%

Celkem hlasů: 23

Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Abu »

Velka vychylka cehokoli (snad krome plynu :wink: ) dokaze uvest ero do nerizeneho padu, obzvlaste pri male rychlosti.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
VitezslavRais

#32 Příspěvek od VitezslavRais »

Vzduchoplavec píše:VitezslavRais: Pri velkych vychylkach vyskovky? To je podivne. Nemelo to byt smerovky?

ne, ne, při velké výchylce výškovky a prudkém přitažení dojde ke zvýšení úhlu náběhu křídla nad kritickou mez, k odtrhávání proudnic a pádu do vývrtky. (Dojde ke změně obtékání křídla proudem vzduchu, laminární proudění se mění na turbulentní, dojde ke změnám v tlaku-potažmo vztlaku na křídle na problém je na světě. Reynolds s jeho číslem by to uměl vysvětlit líp). Právě kvůli tomuto problému se u letadel používá negativního překroucení křídel. Snad je to správně, nejsem "studovaný v oboru" Pokud to někdo umí vysvětlit lépe, prosím ho za odpuštění, ať mě zde nekamenuje.
Pochopitelně směrovka může hrát také roli, ale toto se děje při rychlém rovném letu a prudkém přitažení. Z mých letadel to dělal Mustang od Svoru a tento CAP - vyřešeno menší výchylkou.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Pri pomalem letu je mi to jasne - cumak se prudce zvedne, rychlost jeste vice klesne a jde to po kridle dolu.

To je jansa vec, ale pri rychlem letu bych u prudkeho pritazeni cekal pouze velmi prudky premet, ale pad do vyvrtky bych tedy necekal... No prosim, zase jsem moudrejsi :D
VitezslavRais

Vývrtka

#34 Příspěvek od VitezslavRais »

Diskuze se rozběhla, jen zajímavost - MIG 15 měl při rychlosti těsně pod M 1, právě tyto problémy (nestabilita, pád do vývrtky). Piloti prý měli rozkaz se v této situaci katapultovat. Jako ochranu měli systém, který při dosažení určité rychlosti vysouval aerodynamické brzdy a let zpomalil. Důsledkem těchto problémů byl údajně MIG 17, který byl prodloužen a prý byl stabilnější.
Někde jsem se o tom dočetl. Tutově na internetu, ale adresu bohužel už nevím.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Abu »

Utrzeni proudnic na rychlosti existuje, ale ruzna era jsou na nej ruzne nachylna. Ja jsem toho na zadnem ze svych nedocilil (a to jsem se docela snazil, kdyz jsem na Mefistovi pritahl ze 120km/h stremhlavyho letu do premetu, az jsem se bal ze sklopi kridla). Asi to bude tim, ze mam relativne hodna era s nizkym plosnym zatizenim (max 48g/dm2).
Urcite na to ma vliv spoooousta veci, aerodynamika je veda.....
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
pp
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od pp »

VitezslavRais píše:... při velké výchylce výškovky a prudkém přitažení dojde ke zvýšení úhlu náběhu křídla nad kritickou mez, k odtrhávání proudnic a pádu do vývrtky.

to Vzduchoplavec:
Tohle presne dela ten opravovany Lavockin (www.rcserver.cz). Jakmile najednou drsne a prudce pritahnes paku vyskovky k sobe tak to udela takovy kopany 1/4 az 3/4 vykrut a drsne jde k zemi po kridle...
Chce to mensi vychylky a alespon trosku to letadlo citit ve vzduchu. A nejlepe oboji.
kokoumes
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od kokoumes »

No jak sem se tak pomalu dozvedel tak ten muj Cap bude asi na tohle hodne citlivej ...ale jsem zvedavej uz bych ho chtel proletet ale nak nepreje pocasi :cry:
VitezslavRais

#38 Příspěvek od VitezslavRais »

kokoumes píše:No jak sem se tak pomalu dozvedel tak ten muj Cap bude asi na tohle hodne citlivej ...ale jsem zvedavej uz bych ho chtel proletet ale nak nepreje pocasi :cry:

Není na to přehnaně citlivý. Pouze je potřeba počítat s tím, že to umí. A dát si na to pozor. Jinak je v pohodě.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Diky za osvetu. Jeste jsme se s tim nesetkal - musi to byt si hodne neprijemna vec. Ale u toho Capa bych to tedy necekal.

Kokoumes: No ja jsem na nej taky hodne zvedav! ALe neboj se toho - na rozletani budes mit stejne male vychylky, takze to snad nebude hrozit. O vikednu bych taky rad zaletal,a le slysel jsem cosi o ochlazeni a snezeni, tak nevim, jak to bude. :evil:
kokoumes
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od kokoumes »

prozatimni predpoved je :
V pátek bude oblačno, občasný déšť, na horách sněžení. Během dne až polojasno. Noční teploty 2 až -1°C. Denní teploty 2 až 6°C. Jihozápadní až západní vítr 2-6 m/s. V sobotu bude polojasno až oblačno, místy sněhové přeháňky. Noční teploty -1 až -5°C. Denní teploty 1 až 5°C. Jihovýchodní až východní vítr 2-5 m/s.

to by se dalo ne?
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Jo, to neni uplne nejhorsi. Uvidime, jak se to vyvine.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“