Jakou vrtuli na CAP 231 s ASP 15ccm ?
- VitezslavRais
Vzduchoplavec píše:VitezslavRais: Pri velkych vychylkach vyskovky? To je podivne. Nemelo to byt smerovky?
ne, ne, při velké výchylce výškovky a prudkém přitažení dojde ke zvýšení úhlu náběhu křídla nad kritickou mez, k odtrhávání proudnic a pádu do vývrtky. (Dojde ke změně obtékání křídla proudem vzduchu, laminární proudění se mění na turbulentní, dojde ke změnám v tlaku-potažmo vztlaku na křídle na problém je na světě. Reynolds s jeho číslem by to uměl vysvětlit líp). Právě kvůli tomuto problému se u letadel používá negativního překroucení křídel. Snad je to správně, nejsem "studovaný v oboru" Pokud to někdo umí vysvětlit lépe, prosím ho za odpuštění, ať mě zde nekamenuje.
Pochopitelně směrovka může hrát také roli, ale toto se děje při rychlém rovném letu a prudkém přitažení. Z mých letadel to dělal Mustang od Svoru a tento CAP - vyřešeno menší výchylkou.
- Vzduchoplavec
- Kontaktovat uživatele:
- VitezslavRais
Vývrtka
Diskuze se rozběhla, jen zajímavost - MIG 15 měl při rychlosti těsně pod M 1, právě tyto problémy (nestabilita, pád do vývrtky). Piloti prý měli rozkaz se v této situaci katapultovat. Jako ochranu měli systém, který při dosažení určité rychlosti vysouval aerodynamické brzdy a let zpomalil. Důsledkem těchto problémů byl údajně MIG 17, který byl prodloužen a prý byl stabilnější.
Někde jsem se o tom dočetl. Tutově na internetu, ale adresu bohužel už nevím.
Někde jsem se o tom dočetl. Tutově na internetu, ale adresu bohužel už nevím.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Utrzeni proudnic na rychlosti existuje, ale ruzna era jsou na nej ruzne nachylna. Ja jsem toho na zadnem ze svych nedocilil (a to jsem se docela snazil, kdyz jsem na Mefistovi pritahl ze 120km/h stremhlavyho letu do premetu, az jsem se bal ze sklopi kridla). Asi to bude tim, ze mam relativne hodna era s nizkym plosnym zatizenim (max 48g/dm2).
Urcite na to ma vliv spoooousta veci, aerodynamika je veda.....
Urcite na to ma vliv spoooousta veci, aerodynamika je veda.....
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
VitezslavRais píše:... při velké výchylce výškovky a prudkém přitažení dojde ke zvýšení úhlu náběhu křídla nad kritickou mez, k odtrhávání proudnic a pádu do vývrtky.
to Vzduchoplavec:
Tohle presne dela ten opravovany Lavockin (www.rcserver.cz). Jakmile najednou drsne a prudce pritahnes paku vyskovky k sobe tak to udela takovy kopany 1/4 az 3/4 vykrut a drsne jde k zemi po kridle...
Chce to mensi vychylky a alespon trosku to letadlo citit ve vzduchu. A nejlepe oboji.
- VitezslavRais
- Vzduchoplavec
- Kontaktovat uživatele:
Diky za osvetu. Jeste jsme se s tim nesetkal - musi to byt si hodne neprijemna vec. Ale u toho Capa bych to tedy necekal.
Kokoumes: No ja jsem na nej taky hodne zvedav! ALe neboj se toho - na rozletani budes mit stejne male vychylky, takze to snad nebude hrozit. O vikednu bych taky rad zaletal,a le slysel jsem cosi o ochlazeni a snezeni, tak nevim, jak to bude.
Kokoumes: No ja jsem na nej taky hodne zvedav! ALe neboj se toho - na rozletani budes mit stejne male vychylky, takze to snad nebude hrozit. O vikednu bych taky rad zaletal,a le slysel jsem cosi o ochlazeni a snezeni, tak nevim, jak to bude.
-
kokoumes
- Kontaktovat uživatele:
prozatimni predpoved je :
V pátek bude oblačno, občasný déšť, na horách sněžení. Během dne až polojasno. Noční teploty 2 až -1°C. Denní teploty 2 až 6°C. Jihozápadní až západní vítr 2-6 m/s. V sobotu bude polojasno až oblačno, místy sněhové přeháňky. Noční teploty -1 až -5°C. Denní teploty 1 až 5°C. Jihovýchodní až východní vítr 2-5 m/s.
to by se dalo ne?
V pátek bude oblačno, občasný déšť, na horách sněžení. Během dne až polojasno. Noční teploty 2 až -1°C. Denní teploty 2 až 6°C. Jihozápadní až západní vítr 2-6 m/s. V sobotu bude polojasno až oblačno, místy sněhové přeháňky. Noční teploty -1 až -5°C. Denní teploty 1 až 5°C. Jihovýchodní až východní vítr 2-5 m/s.
to by se dalo ne?
- Vzduchoplavec
- Kontaktovat uživatele: