Zacinajici modelar s TORO

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

#121 Příspěvek od coro »

pepan22 píše:Přidám ještě jeden dotaz. Postavil jsem si druhé Toro 900, vybavení jsem použil z předchozího. Těžiště je cca dle výrobce. Křídlo krásně plachtí, letí rovně, ale stačí malinko přidat plyn a jde čumákem k zemi. Zkoušel jsem vyosit motor nahoru, ale nepomáhá to... Kde hledat chybu?

Vo fyzike.. moment, neviem ako sa to povie po česky - keď sila pôsobí na niečo čo sa môže otáčať, a nesmeruje do stredu otáčania, tak tým bude točiť.
V tomto prípade predĺženie osy motora smeruje ponad ten stred - stredom je ťažisko modelu (to sa prejaví pri prudkom pridaní) alebo aj pomyselný stred aerodynamického odporu (to už neviem ako sa povie ani po slovensky) a to sa prejaví pri rovnomernom lete so zapnutým motorom.

Riešením je nasmerovať os motora tak, aby prechádzala ťažiskom modelu.
Osobne to mám radšej trochu ponad ťažisko, t.j. že po pridaní potlačí, ale primerane.
Takže jednou vetou - motor čo je vzadu, vyos smerom dolu (pri pohlade spredu!) tak že bude "fúkať" smerom trochu dohora. Ale pozri si kam smeruje jeho os, neprežeň to lebo to by nikto neuriadil.
Surgical

#122 Příspěvek od Surgical »

Hm, vyosit ještě víc nahoru....pokud směrem nahoru myslíš stejný směr, jako já, ten motor je tlačný....vektor tahu musí jí DOLU.
pepan22

#123 Příspěvek od pepan22 »

Aktuální vyosení ... http://img846.imageshack.us/i/vyoseni.jpg/

Jestli jsem správně pochopil Vaše reakce, tak by to mělo být přesně naopak, než to mam... :D
coro

#124 Příspěvek od coro »

pepan22 píše:Aktuální vyosení ... http://img846.imageshack.us/i/vyoseni.jpg/

Jestli jsem správně pochopil Vaše reakce, tak by to mělo být přesně naopak, než to mam... :D

Takto ak to je, tak by sa to naopak malo po pridaní vzpínať a zdvíhať čumák.. Je správne nakreslená aj výška umiestnenia motora? Ak by bol vyššie zmenilo by sa to..
Drží na krídle dosť pevne? Nemôže niečo skrútiť?...

Ak teda netočí motor naopak (nesrandujem, hodil som model 3x kým som pochopil prečo vždy po pridaní padne a zlomí vrtuľu..... :) )
pepan22

#125 Příspěvek od pepan22 »

coro

#126 Příspěvek od coro »

Vyzerá v pohode.. Nemalo by to blbnúť.
Mohol by si skúsiť len tak doma v ruke pridať plný plyn, a pozrieť či sa nestlačí to EPP a nevyosí ho to? Pozor aby nepritiahol záclonu alebo neposekal prsty.,..
Tieto modely lietajú väčšinou úplne bez problémov, nejde mi to do hlavy.
pepan22

#127 Příspěvek od pepan22 »

Díky za rady,.. ještě na to mrknu, jestli se motor nehýbe (ale když za něj vemu tak se nehýbe) + ještě zkusím ho posunout víc nahoru...
ferulik
Kontaktovat uživatele:

#128 Příspěvek od ferulik »

Ja som sa naucil lietat na samokridle.Kupil som RAM od Telinku za 500 Kč.
Velmi jednoduchy,nenaročný a lacny model!Motor emax 1500kv,2 serva HXT900,bat.2S 1300 a orangeRX prijimac a 12A reg postaci a to vsetko cca do 50 dolarov(bez posty).Lieta to velmi pohodovo a poslusnne.Je to model na ktorom sa ucim a ako zaciatocnik som sa aj naucil lietat.Vrtula vpredu nie je nevyhodou ak ju mas na gum.unasac,potom sa nelame.
Vyzera zvlastne ale vrelo odporucam.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#129 Příspěvek od lubo1 »

pepan22 píše:Díky za rady,.. ještě na to mrknu, jestli se motor nehýbe (ale když za něj vemu tak se nehýbe) + ještě zkusím ho posunout víc nahoru...

- Máš druhé Toro..... prekontroluj návody. Tie Torá a MT sa časom menili a tuším aj ťažisko je inde....
- Nepíšeš rádio. Ak máš programovateľné - treba pozrieť u toho duhého, či nemáš zapnutý neaký mix, ktorý ti pri pridaní plynu nepotlačuje... Pridaj plyn a sleduj elevúny, či sa nehýbu. Len pozor na vrtuľu
- napadajú ma mekké tiahla. V základe musia byť Elevony pár milimetrov podvihnuté. Ak sú tiahla mekké , môžu sa s pridaním plynu máličko potlačovať. Motor mám vyosený bez podložiek a je to OK...
http://lubo111.rajce.idnes.cz
karo

#130 Příspěvek od karo »

Zdravím.Když dovolíte malou otázečku:jak udělat ,aby držela na Toru páska se skelným vláknem?Někde tady jsem četl přižehlit,ale jakou teplotou pokud je to pravda.Díky.
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#131 Příspěvek od darth.hokro »

nebo podmáznout UHU-Porem. nechat 10-15 minut zaschnout a pak lepit pásku, drží pak jak čert _D
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#132 Příspěvek od TERAZKY »

Ak to prežehlíš drží to OK. Ak máš obavy z teploty, žehli to cez papier na pečenie.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
coro

#133 Příspěvek od coro »

Aby na epp naozaj držali pásky, strieka sa naň lepiaci sprej 3M Super 77.
Trochu to model ako Toro predraží, ale je fakt super. Iné náhrady nie sú úplne rovnaké.. Uhu sprej nebrať. Ale nastriekaním bude lepiť všade tak potom treba potiahnuť celý model..
Pre malé Toro ale váham nad využiteľnosťou toho poťahu, vyhladí krídlo čo nie je pri malých modeloch výhoda... Význam to má na svahových kombatoch ktorými sa trieska do svahu a lieta cez krovie..
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#134 Příspěvek od lubo1 »

karo píše:Zdravím.Když dovolíte malou otázečku:jak udělat ,aby držela na Toru páska se skelným vláknem?Někde tady jsem četl přižehlit,ale jakou teplotou pokud je to pravda.Díky.

Prežehli to neakou nízkou teplotou. O životnosti pásky si nerob ilúzie - po jednej - dvoch sezónach sa ti tá páska rozsype na prach a ostanú len vlákna.... Podmazávať to neakým lepidlom má podľa mňa význam len na hodne namáhaných mistach. Pozor, niektoré lepidlá zažltnú a vyzerajú dosť nechutne.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
coro

#135 Příspěvek od coro »

To som zabudol napísať že sklom vyztužené pásky sú síce "dokonalé", ale neznesú UV žiarenie. Používam na ne poťah z ďalšej, veľmi ľahkej a dobre držiacej pásky - parozábrany Dorken Polyband. Je strieborná a UV žiareniu odoláva - pod ňou vydrží aj sklená páska roky.
Vyzerá ako alobal ale pozor nie je to alobal, existuje totiž aj hrubá nechutná podobná páska ktorá je oveľa ťažšia na hmotnosť a asi by vadila signálu (táto nevadí). Musí to byť kotúčik kde je 50 metrov dĺžky (existujú aj menšie 25m ale to je aj viditeľne menšie/ľahšie).
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“