mbsped píše:Myslíte,že je hodně blbej nápad začít jako s úplně první heli T-Rexem 550E?
Poctivě nějaký měsíc cvičím na Phoenixu a popravdě nejlíp se mi lítá s šestikilem. Nejvíce doporučovaná třída 450 mi přijde jako hrozně neposedná a zase takový cenový rozdíl v tom nevidím.
Je a není. U velké části lidí funguje pud sebezáchovy a to i ve vztahu k helině. Z tohoto pohledu je lítání na simu a v reálu trochu něco jiného. Já osobně na simu celkem slušně zvládám prvky, na který si po roce tréninku v reálu netroufnu. Důvod je ten, že když náhodou (ale opravdu náhodou jak říká náš pan president) při tom spadnu, tak se sim resetne a mám nový model.
V reálu se sepíše seznam toho co je třeba vyměnit, nakoupí se a šroubkuješ a seřizuješ - to nikoho nepotěší.
Takže sim je pomínka nutná, nikoliv však postačující, protože co nezvládneš v reálu, to neumíš. Že u toho učení v reálu spadneš - ze začátku asi více než méně, je téměř jisté.( Ať po mě hodí kamenem, kdo se šestikanáílem došel dál než k visení a přesunům ocasem k sobě - komu se to nestalo), Problémem podle mě není až tak cena prvotní investice do heliny, ale solventost a ochota platit následné ND, které jsou ve většině případů nechutně předražené.
Takže záleží na tom ke které kategorii patříš. Pokud patříš mezi kaskadéry ( pokud možno "za vodou") tak bych se osobně té 550- ky nebál, neb je to opravdu stroj. Ve všech ostatních případech bych osobně radil jít do něčeho sice kvalitního, ale levnějšího a bohužel taky menšího.
Jenom pro ilustraci moje dosavadní cesta:
Dvourotorvá tříkanálová infrahračka - dnes darována
mCX + DX6i - na vrťas padá prach a čeká na některého z vnuků
msr - beru si ho občas na cesty - bude nahrazen mcpx
T-rex 500 + Phoenix - po základech v heliškole a cca 4 hodinách samostatného létání crash a oprava za cenu 2/3 nové heliny - po opravě uložen do kufru
T-rex 250 - s tím se učím (přes zimu hala) po několika haváriích, dnes mám pádlovou a i FBL verzi. Podařilo se mi získat jistotu čumákem k sobě, kruhy a osmičky. Na simu začínám zvládat lety ocasem dopředu
Na jaro rozmrazím opatrně tu pětistovku.
Kdybych začínal znovu šel bych:
msr + phoenix, Trex 250, Trex 500