Motor ASP 7.5 žhavík

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jirka Lh

Motor ASP 7.5 žhavík

#1 Příspěvek od Jirka Lh »

Moc prosím o pomoc. :idea: motor ASP 7.5 ačkoli nemá téměř nic nalítáno,tak mi po zahřátí začne zlobit,nelze vůbec seřídit,chvíli jde normálně a pak zase jako by se hltil,nebo nedostával palivo,připadá mi jako by směs byla chvílemi bohatá a pak najednou zase chudá,pořád to hapruje.Motor a karbec jsem vyčistil,ve výfuku jsem vyndal přepážku i upravil aby mohl ven olej(už to na foru psaly,že to může dělat jen výfuk),tak už mě jen napadá jestli to nemůže bejt ložisko se simerinkem na klikovej hřídeli za vrtulí...jestli to tudy nepřisává falešnej vzduch,protože právě tudy mi kape olej a docela dost.Prosím poradte!!!
Lh.j
Pulec
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Pulec »

Jestly si vyndal přepážku tak ti to nedává benzín.
Trex 500+BeastX-V3, Quadrocopter dj Naza M Lite konfig.X,SU 47 Berkut, Mentor MPX.Dx9i mod 2
Jirka Lh

#3 Příspěvek od Jirka Lh »

Ta tam opět je a dělá to pořád,nevím když se to zahřeje tak to dělá hlavně,nemůže to přisávat falešný vzduch za vrtulí?,kape tudy docela olej,s tím výfukej a přepážkou jsem vše zkoušel
Lh.j
radi5

#4 Příspěvek od radi5 »

To by člověk musel vidět. Jaká svíčka, palivo, vrtule, jak je provedená palivová instalace, jak je zajištěno chlazení atd.?? Na ložisku není simerink, ale pouze plechová krytka (ložisko R6Z), takže ložiskem to nebude, pokud se normálně otáčí. Výfukem také ne - tu přepážku bych tam vrátil.....
Jirka Lh

#5 Příspěvek od Jirka Lh »

Přepážku jsem tam dal zpět,palivo používám od Jonkeru 15/85 Fai,jako u nás většina,ložisko vypadá v pohodě otáčí se a vůli nemá,jen tudy prosakuje docela dost olej,tak jestli špatně netěsní to zakrytí ložiska?
Lh.j
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od StanleyT28 »

Taky zkontroluj, jestli nemáš povolený karburátor, to taky nadělá neplechu, když to kolem přisává vzduch. Jo a tím ložiskem by to také mohlo přisávat.
radi5

#7 Příspěvek od radi5 »

U toho ložiska je mezi krycím plechem a vnitřním kroužkem asi 0.3mm vůle. Jedná se o kryté ložisko a nikoli těsněné. Takže z principu ani těsnit nemůže a nebude.....
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pikus 1 »

Dělá to od začátku , nebo až v modelu , šlo to postupně nebo najednou?
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

Tohle me kdysi delala 6,5 Brno s prednim sanim. Tekla proudem ze predniho loziska. Kdyz jsem z ni vyklep kliku, tak jsem zjistil, ze nema dodelany propojeni "labirintu" s saci dirou. Proste za prednim loziskem je asi 1mm zapich a z neho jde drazka do sani. To co tece po klice dopredu by se melo v tom zapichu zastavit a tou drazkou by to mel motor v okamziku sani odcucnout zase zpet. Po proskrabnuti drazky prestal motor tyct. Koukni na to, mozna ze to je ono.
Jirka
pepa57
Kontaktovat uživatele:

už to máš v cajku ?

#10 Příspěvek od pepa57 »

tedy šlape ti to ASP ? Pokud ne, tak někdy večer kolem 19 hod zavolej 724049280 čau
RC Morava v Moravanech na Moravě
Jirka Lh

Motor ASP 7.5 žhavík

#11 Příspěvek od Jirka Lh »

Zdravím všechny modeláře a moc děkuji,že jste se mi snažili pomoci s motorem.Děkuji za příspěvky a návody hodně mi to pomohlo.Motor již jde perfektně a jsem už fakt spokojený,v sobotu a neděli jsme lítali a fakt překvapil.Přední ložisko a těsnění ložiska s tím jsem nic nedělal,je v pořádku...původně jako poslední zoufalej pokus jsem si myslel,že to tudy přisává vzduch,ale mýlil jsem se.Ted přejdu k tomu co jsem na motoru udělal v poslední zoufalé fázi...umístil jsem nádrž o cca 1 cm víš a ještě upravil mírně přepážku ve výfuku (dočetl jsem se též na rc manii),tj zhotovil jsem ještě asi čtyři kanálky na odvod oleje ve výfuku po obvodu a dvě dírky v přepážce uzavřel aby to mělo trošku odpor a tlakovalo to a zároven nešel olej do nádrže..musím přiznat,že to hadičkou tlakování hází olej do nádrže výrazně mín.,maličko jsem zvětšil průměr v přírubě jak ústí tlakování na nádrži a namíchal jsem si sám palivo...sehnal jsem čistý metyl a ricín a namíchal jsem si to sám v poměru 15/85 a přidal jsem na litr paliva cca frtana vervy 100 a motor jde naprosto perfektně a ani jednou nechcíp a přechody jsou taky výborné.používal jsem palivo Fai 15/85 a už nebudu.Ostatním ten můj koktejl taky fungoval dobře (ne zas tak zcela můj,vyčetl jsem ten návod zde) a budu si palivo míchat sám,je to lepší a to podstatně.Takže tyto věci jsem provedl a myslím si, že jednou z těch to bylo určitě,ale přesně určit nemůžu,ale nejvíc si myslím,že to bylo hlavně palivem,nebot dlouho doma leželo a mohlo bejt staré.Tak snad to někomu taky může pomoci. Jiří
Lh.j
radi5

#12 Příspěvek od radi5 »

Na 99% to bylo palivem. Pokud by jsi chtěl opravdu kvalitní olej a nechceš jít do plné syntetiky, můžeš koupit např. Fuchs Silkolene Pro KR2. Je to směs cca 70% motorový ricin a 30% syntetika. Litr stojí asi 400,- a je určen primárně pro závodní motokáry. Je rovněž kompatibilní s alkoholovými palivy. Ten benzin není moc dobrej nápad - radši použij nitromethan. Pokud jde o porovnání paliv prodávaných vs. míchaných, tak je známý fakt, že namíchané z kvalitních komponentů ve stejných poměrech bývá vždy lepší. A to někdy dost podstatně. Nevýhodou může být pro někoho cena. Pokud nakoupíš opravdu kvalitní komponenty, tak to vyjde dráž. A to i v případě, že nakupuješ za velkoobchodní ceny. I to koneckonců o něčem svědčí... :wink:
Vita_1

#13 Příspěvek od Vita_1 »

Já bych to viděl spíš na problém s palivovou instalací. Pokud motor jede studený, kdy jsou v něm horší podmínky pro spalování a začne zlobit až se motor zahřeje tak to není palivem. Jedině, že by se přidíral. Na FAI palivo lítám a nikdy jsem s ním neměl problémy. Jenom je potřeba se o něj "starat". Já se snažím mít ho vždy co nejčerstvější a pokud ho musím skladovat delší dobu přeliju ho do menší nádoby, aby nad ním bylo co nejmíň vzduchu. Metyl má totiž tendenci vázat vodu a čím víc je v něm vody tím hůř se spaluje. Takhle skladovaný palivo vydrží třeba přes celou zimu a na jaře ne ně bez problémů lítám. Tohle ale platí pro všechna paliva, ať už si je mícháš sám, nebo kupuješ.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“