Ako poškodí úplne vybitie LiPo batériu?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
LV
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od LV »

StrycAlois píše:KarelSkala to vysvětlil dobře. A ta LiPolka nebyla špatně navržena.
Každým cyklem a navíc taky postupem času LiPolka stárne. Pomalu, ale jistě. Její kapacita se nanápadně snižuje a její vnitřní odpor se nápadně zvyšuje.
Už po prvním cyklu baterka není to, co byla před ním. Je malinko horší. Vše se děje pomalu, nenápadně, ale jistě.
Není to tak, že prvních 200 cyklů je LiPolka pořád stejně dobrá a najednou: PRÁSK. Cyklus číslo 201 - baterka je na maděru.
To kdy ji vyhodíš, nebo raději přeřadíš, je tvoje věc. Každý na to má jiná kriteria. Ty možná baterku rovnou vyhodíš. Jiní to možná dělají tak, že pokud je baterka super, tak pohání ostrý rychlý model. Po čase, když se parametry baterky postupně zhorší, tak se rozhodnou, že na pohon původního modelu už nestačí, tak ji používají na pohon hodného rekreačního poletovadla. Jestli se tak stane po 30 cyklech nebo 100 cyklech, to záleží na baterce samotné a taky na tom, jak těžký život jí modelář připravil.

Môžeš si so Skalom podať ruky Obrázek
V guličkolete Blast G3 mám 3S LiPol1300 ( lietam cca 5,5 minúty)
V Jaku 2x2 lietam 10S/4000 (cca 8 minút)
V Nieuporte 12S8000 (6-8 minút)
Neviem si predstaviť že by mi na niektorom z modelov klesol výkon o 10% či kapacita o 15-20%....
:roll:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Dovi

#47 Příspěvek od Dovi »

LV píše:Neviem si predstaviť že by mi na niektorom z modelov klesol výkon o 10% či kapacita o 15-20%....

Tak to asi budeš mít malou představivost. Kromě jiného.

JMalik

#48 Příspěvek od JMalik »

KarelSkala píše:.......konkrétní vhodnost lipolky se vztahuje ke konkrétnímu modelu, ve kterém má být použita a vzhledem k aktuálnímu stavu té konkrétní lipolky. Pokud má někdo jen model(y) kde konkrétní lipolka vzhledem k jejímu aktuálnímu stavu vhodná není tak ji tam nepoužije pokud má model(y) kde ji použít lze pak ji použít může. :wink:

Tak to tady čtu a válím se u toho smíchy.
Já Ti to teda zjednoduším.
Já nedávám takové lipolky nikam. Prostě vůbec nikam, není pro ně žádné použití ani v autíčku, lodičce...., protože ti to i tak může šíleně usmrdět útulek třeba při nabíjení. Protože už jsem všechno tohle absolvoval, nebo aspoň viděl naživo u kamaráda, tak je vyřadím je jako vypoužívané, vadné.......
Vy zastáváte názor, že sračkoidní lipolky jdou v pohodě dál používat do sračkoidních modelů. Tak jo, ale nepřesvědčujte o téhle šetřivé zvrácenosti ostatní.
StrycAlois

#49 Příspěvek od StrycAlois »

LV píše:Neviem si predstaviť že by mi na niektorom z modelov klesol výkon o 10% či kapacita o 15-20%....

Nemyslím, že by ti třeba po 30-ti cyklech kapacita tak výrazně klesla. Ale vlivem zvýšeného vnitřního odporu ti výkon o 10% klidně klesnout může.

Jedině, že LiPolky vyřazuješ doslovně po pár cyklech, ještě dříve, než jim stihne ten vnitřní odpor narůst tak, aby výkon pohonu klesl o 10%.

Pak ovšem Laco takové baterky nevyhazuj, já je od tebe rád vemu. Ještě ti ušetřím náklady za likvidaci a v nejbližší hospodě si dáme do trumpety. Mně to za tu dalekou cestu stojí.

Já to myslím smrtelně vážně. Pokud jsou pro tebe baterky s takovým nárůstem vnitřního odporu bezcenné, tak já je od tebe fakt vemu.
Hele, pokud máš doma pneumatiky, kterých dezén je sjetý třeba, ať nežeru, o 25%, tak je vemu taky.
mior
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od mior »

Myslím, že by bolo vhodné si ujasniť niektoré pojmy okolo zdrojov všeobecne.
Ono označenie kapacity danej batérie je trochu pre laikov zavádzajúce, respektíve mätúce.

Vezmime si príklad na 3S1P 2200 mAh /20C:

Ak je baterka ešte dobrá, tak priemerný vnútorný odpor článku je okolo 4 miliOhmov. Taká baterka sa kľudne hodí do EDF modelu s prúdovou spotrebou okolo 30-35 A. To sú modely s EDF 55 až 70 mm (typu Fantom, F-18, Squall...). Ale tá baterka časom zvýši svoj vnútorný odpor napr. na 25 mOhm na článok a pri tom odoberanom prúde sa laikovi zdá, že jej klesla kapacita (čo však nie je pravda, to len zvýšený úbytok napätia na vnút. odpore spôsobil, že už dotyčný na takúto baterku nelieta 6-7 minúť, ale len 4 minúty.) Tu vzniká ten falošný dojem, že LiPolka razantne stratila svoju kapacitu.

Ale hľa!
Keď takto "vyšlahanú" baterku vložím do iného (vrtuľového) modelu (konkrétne u mňa MiniMag), kde tečie prúd okolo od 5 do 8-10 A, tak bude slúžiť a aj slúži veľmi dlho (cez 3 roky!) bez vyššie uvedeného efektu "straty" kapacity.

Je teda rozdiel v používaní tej istej baterky v rôznych modeloch s rôznym prúdovým zaťažením!

Preto by asi bolo vhodné zaviesť nový pojem, niečo ako "využiteľná kapacita pri danom prúde" :D .

Preto si myslím, že je potrebné zvažovať vhodnosť lipolky v konkrétnom modeli.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
LV
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od LV »

mior píše:Myslím, že by bolo vhodné si ujasniť niektoré pojmy okolo zdrojov všeobecne.
Ono označenie kapacity danej batérie je trochu pre laikov zavádzajúce, respektíve mätúce.

Vezmime si príklad na 3S1P 2200 mAh /20C:

Ak je baterka ešte dobrá, tak priemerný vnútorný odpor článku je okolo 4 miliOhmov. Taká baterka sa kľudne hodí do EDF modelu s prúdovou spotrebou okolo 30-35 A. To sú modely s EDF 55 až 70 mm (typu Fantom, F-18, Squall...). Ale tá baterka časom zvýši svoj vnútorný odpor napr. na 25 mOhm na článok a pri tom odoberanom prúde sa laikovi zdá, že jej klesla kapacita (čo však nie je pravda, to len zvýšený úbytok napätia na vnút. odpore spôsobil, že už dotyčný na takúto baterku nelieta 6-7 minúť, ale len 4 minúty.) Tu vzniká ten falošný dojem, že LiPolka razantne stratila svoju kapacitu.

Ale hľa!
Keď takto "vyšlahanú" baterku vložím do iného (vrtuľového) modelu (konkrétne u mňa MiniMag), kde tečie prúd okolo od 5 do 8-10 A, tak bude slúžiť a aj slúži veľmi dlho (cez 3 roky!) bez vyššie uvedeného efektu "straty" kapacity.

Je teda rozdiel v používaní tej istej baterky v rôznych modeloch s rôznym prúdovým zaťažením!

Preto by asi bolo vhodné zaviesť nový pojem, niečo ako "využiteľná kapacita pri danom prúde" :D .

Samozrejme že sa bavíme o využiteľnej kapacite.... Koho by zaujímala iná.
Čo sa týka Minimaga a 3S 2000 to je trošku úlet, keď tam stačia baterky 3S 1100-1300 :roll:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
robotmz

#52 Příspěvek od robotmz »

V nejakom modeli alá wildhawk, alebo podobný "kvázi vetroň" je možné použiť aj baterku, ktorá napr. svojou tvrdosťou už nevyhovuje pre akrobat. Však tam ide iba o to dostať to hore a je mi jedno či tam budem za 1 minútu, alebo 4, a potom už len plachtiť...

S dvojročným packom NiMh som sa štveral do výšky na hranici viditeľnosti 6 a pol minúty vkuse /už iba 1 nastúpanie/...
coro

#53 Příspěvek od coro »

mior píše:...Ale tá baterka časom zvýši svoj vnútorný odpor napr. na 25 mOhm na článok a pri tom odoberanom prúde sa laikovi zdá, že jej klesla kapacita (čo však nie je pravda, to len zvýšený úbytok napätia na vnút. odpore spôsobil, že už dotyčný na takúto baterku nelieta 6-7 minúť, ale len 4 minúty.) Tu vzniká ten falošný dojem, že LiPolka razantne stratila svoju kapacitu
..........................

Myslím že pokles prúdu by pri niekom kto lieta naplný plyn skorej predĺžil dobu letu, ako dôsledok zníženia prúdu ktoré so sebou prináša zvýšený odpor.

Pokles využiteľnej kapacity som doteraz v grafoch videl len pri silne preťaženej baterke, inak odovzdá prakticky rovnaú kapacitu. Tu ale dochádza k ohrevu sady a tým k poklesu odporu...
To že baterka má vyšší odpor ju paradoxne rýchlejšie zohreje na začiatku letu, a potom vďaka vyššej teplote odpor v podstate klesne možno až na úroveň tej lepše/novej baterky. Len to že pracuje pri 50 a viac stupňoch môže znamenať že vydrží málo štartov.

Nezabudnite že teplo ktoré v baterke vzniká má určité pevne dané hranice.
To aký prúd baterka znesie v dmychadle, je dosť presne ohraničené jej oteplením, a po prekročení rozumných hraníc sa životnosť dramaticky skracuje - 30 - 10 - 1 a až do životnosti polovice letu, kedy baterku v trupe roztrhne..
coro

#54 Příspěvek od coro »

K tomu poklesu výkonu - otáčky motora(vrtule) priamo závisia na napätí, ale výkon vrtule závisí od otáčok približne až s treťou mocninou.
Takže výkon sa vlastne rovná nejaká konštanta vrtule a KV motora, to celé krát U krát U krát U. Keď použijem nižšie to U (napätie), mení sa to neuveriteľne rýchlo.
coro

#55 Příspěvek od coro »

Ešte jedna poznámka: Ak dôjde ako následok nejakej akcie k zhoršeniu vlastností sady Lipol, môžeme hovoriť o "poškodení".
A lipolky nie sú úplne bezpečným zdrojom ani keď sú v dobrom stave, natož nejaké čínske, a natož keď ich prehlásime za "nejak poškodené". Akokoľvek poškodené budú, sú proste poškodené, a to že sa dajú využívať v menej náročnej aplikácii na tom nič nemení.
mior
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od mior »

LV píše:Čo sa týka Minimaga a 3S 2000 to je trošku úlet, keď tam stačia baterky 3S 1100-1300 :roll:

Keďže som na MiniMagovi vymenil 400-ku motor za podstatne ľahší striedavý zvonček, bolo ho nutné dovážiť. A tá 2200-ka je presne na vyváženie...

Preto by bol úlet, keby som vozil 1100 mAh lipolku a 70 gramov olova k tomu.

A hlavne - nová 1100 mAh má taký istý vnútorný odpor, ako tá moja staršia vyšľahaná 2200-ka! :wink: :wink: :wink:

Preto v ňom používam baterku, ktorú by som inde už neuživil a nemusím kupovať novú 1100-ku... a získal som dvojnásobný letový čas.
Naposledy upravil(a) mior dne úte 19.04.2011 12:38, celkem upraveno 1 x.
mior
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od mior »

LV píše:Samozrejme že sa bavíme o využiteľnej kapacite.... Koho by zaujímala iná.

No to je práve ono - že nie všetci dobre chápu, ako to s tou kapacitou je! Lebo lipolka stráca svoju kapacitu naozaj len málo! Žiadných 10-20%.
Ale "využiteľná" kapacita je relatívna - záleží práve na odoberanom prúde - raz sa zdá byť v poriadku (pri malých prúdoch) a niekedy "polovičná" (pri veľkých odberoch) - na tej istej baterke!

Ja chápem Tvoj postoj - dívaš sa na to z pohľadu jedného modelu a bateriek iba do neho. Tam je to úplne jasné - rovnaký prúd, ale postupná zmena vnútorného odporu = "akože klesajúca" kapacita.

Ale my, čo používame tie isté baterky v rôznych modeloch, sa ich "využiteľnou kapacitou pri konkrétnom prúde" (práve to celé slovné spojenie je veľmi dôležité!) zaoberáme z viacerých uhlov.
helioland
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od helioland »

Se stárnoucíma lipolkama mám taky nějakou tu zkušenost. Lítal jsem 2s 1100 v malým bublinovým akrobatu papkalo to na plnej plyn zhruba 25A a jednoho krásnýho dne měla baterka už takovej vnitřní odpor, že už to nělítalo jak mělo, největší odběr byl zhruba 20A :(, no tak se baterka přestěhovaa do malýho větrůňku, kde je mororek, kterej baští 8A na plný plyn, a rozhodně nemám pocit, že by baterka měla menší kapacitu. Jen prostě zestárnutím se zvětšil vnitřní odpor.

Jinak s tím podvybitím .... podle mé zkušenosti je jedno podvybití na 3V na článek asi jako rok plnýho provozu baterky. Baterka neztratila kapacitu, ale už nebyla schopná dát větší proudy. (taky je to o náhodě, u jedný baterky mi díky podvybití odešel jeden článek úplně).

Imho pokud i po podvybití baterka ještě funguje, nemusí se hned vyhodit, stačí jí dát do "domova důchodců", kde toho ještě může nalítat habaděj
---------------------
a bude hůř
JMalik

#59 Příspěvek od JMalik »

helioland píše:
.............Jinak s tím podvybitím .... podle mé zkušenosti je jedno podvybití na 3V na článek asi jako rok plnýho provozu baterky. Baterka neztratila kapacitu, ale už nebyla schopná dát větší proudy. (taky je to o náhodě, u jedný baterky mi díky podvybití odešel jeden článek úplně)..............

To sem klidně někam vytetuj, protože já když jsem napsal jak to přesně takhle může odejít, tak chytráci mají názor, že baterka jenom vyměkne a do vysílače je to v pohoděěěěěě.
StrycAlois

#60 Příspěvek od StrycAlois »

To JMalik:
Možná by nebylo na škodu přečíst si i ten další odstavec:
helioland píše:Imho pokud i po podvybití baterka ještě funguje, nemusí se hned vyhodit, stačí jí dát do "domova důchodců", kde toho ještě může nalítat habaděj

Nemyslím, že by se tady někdy propagovala zásada podvybij a buď v pohodě, ale tato slova:
toho ještě může nalítat habaděj
jsou prostě pravdivá.
Protože se již mnohokráte stalo, že článek odešel na baterce zánovní i nové, zkrátka takové, které se o podvybití nezdálo ani v nejděsivějších snech.
Myslím, že bylo jasně napsáno: Je to věcí náhody.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“