Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

#571 Příspěvek od Drondys »

Papir píše:Mohu poprosit Drondyse aby to mi, lamě objasnil? Protože mi u ČP taky něco leželo a leží a prostě jsem nevydržel, naškrábal jsem stížnost viz níže, a dokonce mi přišla i odpověď. Ale ta mne drobet udivuje. Jeden balík (původně druhý a později odeslaný z HK) je uložen ve skladu a čeká na mne, a na druhý (původně první) je uvaleno clo. No a teď čemu nerozumím. Jak může být na zásilku uvaleno clo, když jsem nebyl vyzván k ničemu, když to asi nebylo v celním skladu a tedy ČP pošta nemohla zastupovat? A pokud vzali na vědomí mnou předem zaslané podklady mailem, a použili je tedy k zastoupení jedné zásilky, proč je tedy nepoužili i k té druhé? Abych řek pravdu, začínám se jaksi ztrácet v systému. Dopotud jsem rozuměl takto:
1) přijde balík z mimo eu a je nad limit
2) ČP se jej pokusí propustit do volného, to neprojde a uloží jej do skladu
3) vyzve "pachatele" k součinnosti a čeká
4) pachatel pošle co je třeba a teprve teď je možno se bavit o cle dph a podobně.
Nějak mi do toho balík 2 nepasuje. Vše viz níže.

Dopis já jim:
Dobrý den,

Rád bych si touto cestou stěžoval na postup České Pošty v procesu propustnosti zásilek přicházejících ze zemí mimo EU. Chápu, že změna zákona v oblasti DPH způsobí jisté problémy, ale na tuto změnu měla být Česká Pošta připravena, protože jak ČP tak i ostatní, koncoví odběratelé, jsme o této změně věděli dlouho dopředu. Nechápu tedy z jakého, tak strašného důvodu, mi jedna ze dvou zásilek leží na Pražské vyclívací poště 4 týden. Důvod, že toho má ČP hodně, pro mne, jako adresáta není důvodem. Pro mne je důležité, že ať volám, kam volám, vždy mi je sděleno čekejte. Jaksi ztrácím trpělivost. Zásilka, která je doručena přes půl světa za 4 dny do České Republiky, převezme ji ČP a je konec. Zásilka 5.4. předána k celnímu řízení. OD 5.4. !!!!!!!. Dnes je 21.4. tedy. Nedostal jsem prozatím ani výzvu, kterou by ČP měla poslat a vyzvat mne ke spolupráci s vyclíváním. Opravdu je tak náročné požádat o podklady k vyclení? Mimo jiné jsem plnou moc, čísla zásilek a faktury poslal iniciativně předem minuly týden, na mail Českou poštou k tomuto určený a nestalo se vůbec nic. Má představa, že tím cosi urychlím byla asi bláhová. Snaha jít ČP naproti skončila opravdu jen u té snahy. Jednak se nic neurychlilo a co hůř, nedostal jsem ani jakoukoliv odezvu, že můj mail, tedy moje plná moc, moje faktur, moje čísla zásilek dorazili. Prostě nic. Velmi povedená služba ČP, za kterou je pochopitelně účtována odměna. Nemám nic proti odměně za slušně provedenou práci, ale pod pojmem "slušně provedenou", si představuji něco úplně jiného!
Závěrem čísla zásilek:

1) CP8443xxx57HK - již zmiňovaná 5.4. předána k celnímu řízení. Dle vaší infolinky od 7.4. v návrhu na vyclení. Znovu dnes je 21.4

2) RS9043xxx44CH - tato tuším 13.4. předána k celnímu řízení. Proč jen tuším? Protože i když mám číslo, tak jej ČP na webu nezobrazuje. Ale ČP ví kde zásilka je, ale je nutno si zavolat a nechat si informace sdělit. Chápu že jde o konkurenci, ale já volám pro informace na linku ČP a zatěžuju tedy pracovníka ČP, kterého platí ČP a potažmo já. Nezobrazování informací na webu se pro mne rovná opět plýtvání penězi.

Poprosil bych tedy o reakci co mám v této situaci dělat já, aby bylo výsledek, včasné dodání zásilek ze strany ČP? Co bude dělat ČP mne opravdu nezajímá. Stejně jako u všeho mne nezajímají postupy, řeči, sliby, zajímá mne výsledek a kolik mne to bude stát. Zatím vím jen to, že mne to něco bude stát, ale výsledek je v nedohlednu!!!
Ještě jednou děkuji za reakci a včasné vyřízení.

S pozdravem

Vladimír Papírník

A reakce ČP:

Vážný pane Papírník,
Vaše zásilka RS904xxxx44CH byla 22.4.2011 uložena do dočasného celního skladu a byl Vám zaslán doporučený dopis kde budete vyzván k předložení dokladů, které jsou potřeba k celnímu řízení. Bohužel zásilce CP844xxxx57HK bylo vyměřeno clo a čeká na zpracování.Moc se omlouvám,děláme všechno pro co nejrychlejší odbavení ale k vzhledem k množství zásilek nejsme schopni toto urychlit.
Bereň Miroslav
provozní technolog

Drondysovy děkuji za reakci a trpělivou :D osvětu.

Už v několika případech se stalo, že ČP dokonce i vyřídila JSD i když adresát nepodepsal plnou moc a ani nesouhlasil s tím, aby ho ČP v tomto zastupovala.

Realita je taková, že pracovníci ČP si doslova začínají dělat co je zrovna napadne v některých případech bez ohledu na pravidla, předpisy a dokonce i na zákony. Pokud se takovéto případy někomu stanou zbývá si jen stěžovat, stěžovat a stěžovat a přitom tvrdě vyžadovat odškodnění jako kompenzaci za porušování práva na volbu zmocněnce dle daňového řádu konkrétně se jedná o porušování ustanovení § 27 zákona č. 280/2009 Sb. daňového řádu v platném znění. Těm co mají dost prostředků a jde jim o princip doporučuji zkusit v krajních případech po poradě se svými právníky zahájit proti ČP i soudní spory.

Pokud už je zásilka na poště Praha 120 doporučuji pro urychlení osobní účast na celním odbavení. Vytisknout si doklady o platbě případně potvrzení objednávky z příslušného eshopu a s těmito doklady pak zajít na poštu PRAHA 120, oddělení celní deklarace, Plzeňská 290/139, Praha 5 a tam si vyřídit celní odbavení osobně a současně nebude účtován poplatek 180 Kč a bude naúčtován pouze poplatek 96 Kč za odložení do skladu.
coro

#572 Příspěvek od coro »

Drondys píše:......a s těmito doklady pak zajít na poštu PRAHA 120, oddělení celní deklarace, Plzeňská 290/139, Praha 5 a tam si vyřídit celní odbavení osobně a současně nebude účtován poplatek 180 Kč a bude naúčtován pouze poplatek 96 Kč za odložení do skladu.

Toto ma zaujalo, to poplatok za čo?
Dalo by sa preň nájsť opodstatnenie v dokumentoch svetovej poštovej únie? http://www.ceskaposta.cz/cz/o-ceske-pos ... spu-id365/
http://www.ceskaposta.cz/assets/o-ceske ... aliku7.pdf
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#573 Příspěvek od jyrry »

jyrry píše:....je cas vybalit bezbolestnou.... (vite co to je, ze jo?) ;-)

navazu slovy jineho klasika - "prave se vracim z hradu...." .... :-D

Dokud nedostanete oznameni, ze tam zasilku mate v celnim skladu, je to tam zabukovane a odbukovani by prislo na 600,- za vyhledani zasilky mezi ostatnimi, coz mi prislo ponekud mnoho. Pani postovkyne jdouci kolem prepazky a toto iniciativne komentujici byla silne kysela a protivna, tak jsem ji rekl, ze i postovni sklad muze mit svou logistiku a identifikaci ve kterem regalu zasilka lezi, jinak je to podle mne ultrabordel. Odprdelila se pryc a pani za prepazkou se mnou vse v klidu vyridila, ovsem k nemalemu memu zalu - 2 balicky jsou sice v republice, ale ne v celnim skladu, teprve pak se s tim da neco delat (nebo vyplaznout tech 6 stovaku...). Paklize dostanu oznameni, ze tam balicky jsou, teprve pak mam vyrazit (pokud to nemam daleko, naklady na cestu neprevysi poplatky poste a mam na to cas) a vyridit si to tam. Kdyz jim podepisu plnou moc, protahne se to jeste o cca 14 dnu, nez to oni (CeskaPosta) za mne vyridi...
Pozitivum - skladne neuctuji, v teto tezke dobe - to by tam asi meli defenestraci....
Zjisteni - balicky doporucene, s TrackingNumber zacinajicim treba na RA, RB, RC... se sice na verejnem portalu CP sledovat nedaji, meli by je ale hladce najit na PC na kterekoli poste v republice....
Toz asi vsechno...
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#574 Příspěvek od koulinek »

jyrry píše:Zjisteni - balicky doporucene, s TrackingNumber zacinajicim treba na RA, RB, RC... se sice na verejnem portalu CP sledovat nedaji, meli by je ale hladce najit na PC na kterekoli poste v republice....
Toz asi vsechno...

Totok zní zajímavě a určitě to stojí za pokus. Jináč těch 600 za dohledání je poněkud ulítlé.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Papir
Kontaktovat uživatele:

#575 Příspěvek od Papir »

For Drondys
Děkuji. Takže jsem pochopil správně, že si prostě daljí co chtějí. Pro první balíček jsem dnes posílal co chtěli po výzvě, druhý balík je někde, nikdo neví kde. Opět jsem telefonoval kam se dalo :D
Ještě mne udivují dvě věci:
1) není specifikováno co chtějí přesně za doklady. Je napsáno: ... doložit hodnotu zboží - doklad prokazující zaplacenou částku (např. z pay pal, nebo jiný doklad o platbě včetně specifikace obsahu..)

100% nastanou dohady ohledně ceny a podobně. Není to zrovna moc čisté řešení. Mělo by být asi jasně dáno co přesně. Tedy Faktura, výpis účtu atd. Ale to jen na okraj. Takže tam jela faktura.

2) už zmiňovaný poplatek 12kč za uskladnění. Sice mi bylo taky řečeno, že se momentálně vybírat nebude, ale přesto je v průvodní dopise oznámeno, že počínaje dnem 6/5/2011 budu platit 12kč/den. Takže pokud mi to skutečně naúčtůjí, není moc obrany. :roll:
Papir
Kontaktovat uživatele:

#576 Příspěvek od Papir »

koulinek píše:
jyrry píše:Zjisteni - balicky doporucene, s TrackingNumber zacinajicim treba na RA, RB, RC... se sice na verejnem portalu CP sledovat nedaji, meli by je ale hladce najit na PC na kterekoli poste v republice....
Toz asi vsechno...

Totok zní zajímavě a určitě to stojí za pokus. Jináč těch 600 za dohledání je poněkud ulítlé.

pokud to má Tracking Number tak se můžeš ptát i zde: 800177889
Bez ohledu na to, jestli to pro tebe v systému ČP zobrazí nebo ne. Je to linka právě na sledování zásilek.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#577 Příspěvek od jyrry »

Papir píše:pokud to má Tracking Number tak se můžeš ptát i zde: 800177889
Bez ohledu na to, jestli to pro tebe v systému ČP zobrazí nebo ne. Je to linka právě na sledování zásilek.

Dik, to cislo jsem nejak nevykoukal...

Dej pak vedet, jestli jim stacila faktura k dolozeni hodnoty zasilky. Pred cca dvema roky po mne chteli taky jednu zasilku dolozit a dobre vedeli, ze kdyz si necham vyjet fakturu treba z HC, je silne ponizena; musel jsem dodat vypis (ten co prisel emailem) z PayPalu a k tomu seznam zbozi (ten co prisel z HC) aby se dala sparovat platba s objednavkou a dodacim cislem zasilky...
Drondys

#578 Příspěvek od Drondys »

coro píše:
Drondys píše:......a s těmito doklady pak zajít na poštu PRAHA 120, oddělení celní deklarace, Plzeňská 290/139, Praha 5 a tam si vyřídit celní odbavení osobně a současně nebude účtován poplatek 180 Kč a bude naúčtován pouze poplatek 96 Kč za odložení do skladu.

Toto ma zaujalo, to poplatok za čo?
Dalo by sa preň nájsť opodstatnenie v dokumentoch svetovej poštovej únie?

Podle dosavadních informací k tomu, je to poplatek za zvýšenou pracnost a vyplnění SD při ukládání do dočasného celního skladu. Kde konkrétně je to umožněno v rámci mezinárodních poštovních předpisů to nevím. ČP to má v ceníku bez podrobnějšího vysvětlení a taktéž i na webu viz tento dokaz a tam viz sekce Ceník - služby celní deklarace.

Jediné informace, které k tomu mám jsou ty co jsem zde už dříve uvedl viz tento odkaz a tam viz sekce Ohledně poplatku 96 Kč. Nic podrobnějšího k tomu nevím.
Drondys

#579 Příspěvek od Drondys »

koulinek píše:Totok zní zajímavě a určitě to stojí za pokus. Jináč těch 600 za dohledání je poněkud ulítlé.

Těch 600 má ČP v ceníku a taktéž i na webu viz tento dokaz a tam viz sekce Ceník - služby celní deklarace a viz Příplatek za garantované odbavení zásilky během 12 hodin na žádost klienta.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#580 Příspěvek od Doktor »

Asi pošlu Šámalovi tikající balíček. Ta jeho vyclívací pošta které šéfuje už mi fakt začíná pěkně kakat! :evil:
coro

#581 Příspěvek od coro »

No mne sa nejak nezdá že by to sedelo s tým dohovorom. Za samotné predloženie podľa mňa, v prípade že si to človek prerokuje sám (alebo poverí tretiu osobu), nemajú čo účtovať.
V Dohovore vidím napísané že by teoreticky mohli, ale NIE na zásielky na ktoré nebude vymerané clo - a zrejme aj DPH, ako "iný poplatok".
Celé mi to pripadá choré, ale to je moja vec - ale si myslím že nejaké pravidlá podľa ktorých majú zásielku doručiť, napríklad vyplývajúce z toho dohovoru, platia aj pre českú poštu - a že ich porušuje.
Pošta:
Poplatek 96 Kč tedy bude ze strany ČP vybírán v případech kdy zásilka byť s hodnotou pod 22 Euro neprojde implicitním návrhem na propuštění do volného oběhu, a to bez ohledu na to zda adresát podepíše či nepodepíše plnou moc ČP, a to když po dodání vyžádaných doplňujících dokladů již zásilka bude propuštěna do volného oběhu bez stanovení DPH i CLA.

UPU
Článok 18
Colná kontrola. Clo a iné poplatky
1.
Určené poštové podniky krajín pôvodu a určenia sú oprávnené predkladať zásielky na colnú kontrolu, a to podľa vnútroštátnych právnych predpisov týchto krajín.
2.
Zásielky predložené na colnú kontrolu môžu byť zaťažené poplatkom za predloženie colnici, ktorého orientačná výška je uvedená vo vykonávacích poriadkoch. Tieto poplatky sa vyberajú iba za predloženie colnici a preclenie tých zásielok, ktoré boli zaťažené clom alebo podobným poplatkom.
3.
Určené poštové podniky, ktoré sú poverené colne prerokovať zásielky za
zákazníkov, sú oprávnené vyberať sadzbu od zákazníkov za colné prerokovanie, ktorá je stanovená na základe skutočných nákladov na činnosť. Túto sadzbu možno vyberať za všetky zásielky predložené colnici podľa vnútroštátnych právnych predpisov, vrátane tých, ktoré sú oslobodené od colných poplatkov. Zákazníci musia byť o príslušnej sadzbe vopred dôsledne informovaní.
4.
Určené poštové podniky sú oprávnené vyberať, podľa okolností, od odosielateľov
alebo od adresátov zásielok clo a všetky iné prípadné poplatky.

Jo a na to aké sú skutočné náklady na prerokovanie, by som bol zvedavý tiež.
Drondys

#582 Příspěvek od Drondys »

Papir píše:For Drondys
Děkuji. Takže jsem pochopil správně, že si prostě daljí co chtějí.

Ano.

Papir píše:Ještě mne udivují dvě věci:

1) není specifikováno co chtějí přesně za doklady. Je napsáno: ... doložit hodnotu zboží - doklad prokazující zaplacenou částku (např. z pay pal, nebo jiný doklad o platbě včetně specifikace obsahu..)

100% nastanou dohady ohledně ceny a podobně. Není to zrovna moc čisté řešení. Mělo by být asi jasně dáno co přesně. Tedy Faktura, výpis účtu atd. Ale to jen na okraj. Takže tam jela faktura.

Přesně to není dáno jelikož možností je mnoho a případ od případu se mohou uplatňovat různé možnosti zatímco jiné třeba vůbec nejsou k dispozici. Vždy je to tedy specifická záležitost případ od případu a záleží co je v reálu k dispozici (faktura jiný doklad o platbě nebo třeba darovací smlouva, doklad o dědictví a jiné) a co bude ze strany celního úředníka akceptováno. Podstatné tedy je doložit ať už jakýmkoli způsobem pokud možno cenu a obsah zásilky. Pokud taková možnost není pak sdělit, že nejsou k dispozici potřebné informace a celní úředník může stanovit cenu vlastní a z ní pak vycházet.

Jedná-li se o nákup od nějakého prodejce kde jsou k dispozici nějaké doklady k nákupu (email potvrzující objednávku, email potvrzující provedenou platbu případně oznamující odeslání zásilky, faktura, rozpis objednávky na tvém účtu v eshopu apod.) pak doložit doklady tak, aby byl specifikován rozpis zboží v zásilce s uvedením ceny u každé jednotlivé položky a taktéž doklad potvrzující provedenou platbu ať už od banky nebo z nějakého jiného specifického platebního systému jako je třeba PayPal apod. Takže to chce zvolit vhodnou kombinaci dokladů a ty pak vytisknout např. do PDF a poslat na jimi uvedenou emailovou adresu.

Papir píše:2) už zmiňovaný poplatek 12kč za uskladnění. Sice mi bylo taky řečeno, že se momentálně vybírat nebude, ale přesto je v průvodní dopise oznámeno, že počínaje dnem 6/5/2011 budu platit 12kč/den. Takže pokud mi to skutečně naúčtůjí, není moc obrany.

Pokud by se stalo, že by ti to naúčtovali i přes jejich ubezpečování o tom, že je účtování tohoto poplatku zatím pozastaveno, v takovém případě se můžeš zkusit odvolat, pokud bude zdržení způsobeno jejich vinou.
Naposledy upravil(a) Drondys dne stř 27.04.2011 17:08, celkem upraveno 1 x.
Drondys

#583 Příspěvek od Drondys »

coro píše:3. Určené poštové podniky, ktoré sú poverené colne prerokovať zásielky za zákazníkov, sú oprávnené vyberať sadzbu od zákazníkov za colné prerokovanie, ktorá je stanovená na základe skutočných nákladov na činnosť. Túto sadzbu možno vyberať za všetky zásielky predložené colnici podľa vnútroštátnych právnych predpisov, vrátane tých, ktoré sú oslobodené od colných poplatkov. Zákazníci musia byť o príslušnej sadzbe vopred dôsledne informovaní.

Tento bod 3. je myslím stěžejní a na jeho základě ČP zřejmě také vybírá onen poplatek 96 Kč za službu SD při odložení do dočasného celního skladu i když není stanoveno DPH ani CLO.
coro

#584 Příspěvek od coro »

Drondys píše:
coro píše:3. Určené poštové podniky, ktoré sú poverené colne prerokovať zásielky za zákazníkov, sú oprávnené vyberať sadzbu od zákazníkov za colné prerokovanie, ktorá je stanovená na základe skutočných nákladov na činnosť. Túto sadzbu možno vyberať za všetky zásielky predložené colnici podľa vnútroštátnych právnych predpisov, vrátane tých, ktoré sú oslobodené od colných poplatkov. Zákazníci musia byť o príslušnej sadzbe vopred dôsledne informovaní.

Tento bod 3. je myslím stěžejní a na jeho základě ČP zřejmě také vybírá onen poplatek 96 Kč za službu SD při odložení do dočasného celního skladu i když není stanoveno DPH ani CLO.

Prepáč ale to je poplatok ZA COLNÉ PREROKOVANIE. Ak to človek nenechá robiť pošte, tak akosi nenastane.
Drondys

#585 Příspěvek od Drondys »

coro píše:Prepáč ale to je poplatok ZA COLNÉ PREROKOVANIE. Ak to človek nenechá robiť pošte, tak akosi nenastane.

To je pouze otázka výkladu. Uložení do dočasného celního skladu při nedostatku dokladů k provedení celního řízení včetně nedostatku plné moci je ze zákona povinné a nelze u něj čekat na potvrzení plné moci od klienta. Pojem poverené colne prerokovať může být chápán jako pověření automaticky vyplývající z celního zákona a bude to znamenat mimo jiné i to, že subjekt (dopravce v daném případě ČP) v jehož držení je zásilka má povinnost zásilku celně projednat podáním tzv. SD, a to je považováno za celní projednání pro účel odložení do dočasného skladu provozovaného subjektem i když ještě nedošlo k celnímu řízení s podáním JSD, které závisí na pověření klientem.

Takže za určitých okolností dochází k celnímu projednání zásilky formou SD a za to je podle toho ustanovení ČP oprávněna účtovat již zmíněný poplatek 96 Kč a vzhledem k tomu, že v tomto případě se jedná o pověření vyplývající ze zákona tak to nesouvisí s plnou mocí. Teprve až následné provádění JSD, za které účtuje ČP 180 Kč má být prováděno v závislosti na pověření od klienta.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“