univerzalni vetron cca 2.5m

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
were
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od were »

Genagen píše:Ale uz si pisu s Leosem a asi to vypada, ze pujdu preci jenom do etalona, svah ozelim s tim, ze do 5 m/s na svahu to pujde 8 m/s to prezije a casem si koupim neco svahovatejsiho :-)

Ja myslim ze to je dobra volba, my kdyz jedem na svah tak vzdycky berem aspon dve era - nejlepe termika s motorem pokud to nefouka vubec, nebo jen malo a pak neco pevnejsiho, co vyleta i silnejsi podminky - jezdime totiz svahovat vicemene kazdy vikend, pokud neni vylozene bezvetri nebo neprsi. No a Ty ted budes mit to prvni a pak k tomu casem pridas i to druhe a budes vedet ze si zalitas za kazdych podminek

A navic na svahu i kdyz to moc nenosi, tak se tam tak krasne preskakuje do termiky...
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Lehok

#32 Příspěvek od Lehok »

Zdravím a omlouvám se za laický dotaz. Zatím mám ES s křidélkama, kde se mi zdá, že kombinace hřidélka + směrovka dělá let plynulejší. LS modely jsou většinou bez směrovky. Jaká jsou v tomto režimu za letu omezení, má to nějaký podstatný vliv u popisovaných středních modelů?
Dík za rady.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Jetson »

Nedovolím si posuzovat ladnost zatáčky s/bez směrovky. S ohledem na mou cestu od upoutaných modelů, přes letecké simulátory, kde jsem směrovku používal jen jako prostředek pro únik z vývrtky a až potom k RC, moc směrovku nepoužívám - nechávám to na mix. Není ale nic jednoduššího, než doplatit pár korun a od LS obdržet model včetně směrovky (jako já).
pepin

#34 Příspěvek od pepin »

Lehok píše:Zdravím a omlouvám se za laický dotaz. Zatím mám ES s křidélkama, kde se mi zdá, že kombinace hřidélka + směrovka dělá let plynulejší. LS modely jsou většinou bez směrovky. Jaká jsou v tomto režimu za letu omezení, má to nějaký podstatný vliv u popisovaných středních modelů?
Dík za rady.

No,to je těžký,klasicky se třeba přimixovává směrovka ke křidélkám,věnuje se tomu hodně pozornosti a ladí se optimální možný poměr,když to nakonec doladíš,zjistíš,že křidélka nakonec tlačíš do leva a směrovku doprava,děláš všechno pro to,aby směrovka s křidélkama k sobě nešla :lol: křidélky držíš náklon a směrovkou utahuješ zatáčku v uzkém stoupáku,to ale musí být model v dostatečné vzdálanosti vizualní kontroly,v oblacích je opravdu výhodnější ten mix a bez směrovky musíš mít větší náklon křídel a točit vlastně na šikmo přez výškovku,ta směrovka umožní modelu točit stejný poloměr víc naplacato.Se směrovkou mužeš oproti pouhému ovládání křidélky mít menší uhel náklonu,nic jiného v tom není,pokud neujíždíš na termice a honíš hotlinera na rychlosti,je zbytečné mít směrovku,pak jí beztak nepoužíváš a pokud ano,tak bezučelně.

V každém případě,model od LS bez směrovky,bude stejně létat mnohem lépe,nežli ES se směrovkou,ale model od LS se směrovkou,bude létat lépe nežli ten samý model od LS bez směrovky-ale jen tu termiku-uzké bubliny a není uplně jisté,jestli ten daný model pujde opravdu v zatáčce utáhnout,aniž by spadl po křídle-což neznamená,že by to byl špatný model,jen mu sedí víc větší rychlost a pak se moc utahovat nedá,tudíš nemusí být ani nic,moc platná směrovka.Nedá se prostě říct,že model,který nemá směrovku je špatný,jen si volil model nevhodný pro plánované použití-hotlinera učíš létat pomalu a pomaloleta přesvědčuješ k extrémním rychlostem.Univerzál neexistuje,větronu máš vždy víc-od-do a opět od-do.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Speedy »

pepin: naprostej souhlas
ještě dodám, že hodně záleží na konkrétním modelu a poloze těžiště. Jsou větroně, který stačí trošku naklonit a krouží zatáčku samy a ladně jen s korekcí výškovkou. U jiných je nutný zatáčet směrovkou a držet ji celou zatáčku. Z hlediska univerzálnosti jsem dopadl tak, že mám neustále připravený 4 různý větroně.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od lubo1 »

pecold píše:Měl jsem Genesise od Kostky(což je vlastně totéž) a všechno to byla hrozná měkota, křídla jsem dokázal rozflátrovat na požádání, stačil jen rychlejší sestup(takže, kdo ví, jak to tam s tím uhlíkem a kvalitou torzky bylo) a trup jsem měl zlomený 2x.
Nakonec jsem éro pohřbil, když flatrem ulítlo ucho, pravda, mojí vinou, když jsem šel pod plynem z kopce. Ale jinak lítalo moc pěkně, jen jsem ho nesměl rozjet.

Rozlámať lietadlo nieje umenie....... Treba sa naučiť lietať tak, aby to prežilo.
Zalietaval som Filipa 400ku Light začiatočníkovi. Keď som všetko nastavil lupnul som po sebe tri loopasy a aby som bol rýchlejšie dole, tak som to vzal k zemi vývrtkou.... Model prežil bez úhony.. Dal som to do ruky majiteľovi a ten hneď v motorovom stúpaní ho rozložil.
Takže ono je to skôr o tom, ako ťahať za kniple.
Ak chceš niečo ťažko rozložiteľné vo vzduchu, musel by si hoooodne pritlačiť na prasiatko a kúpiť neaký FullCarbon. To už si zase v iných cenových reláciach.....
tento 2m drobec je len styro krídlo, balzový nosník a poťah Vlies... http://fotoalba.cz/fotky/23853211 Zatiaľ drží bez problémov.... a rozhodne to nelieta pomaly
Tento skoro dvojmetrák http://fotoalba.cz/fotky/24034115 má spojky stred- ucho z 2mm oceľového drôtu a nosník vo winglete je z 3mm uhlíku ... zatiaľ (niekoľko sezón) drží bez problémov
http://lubo111.rajce.idnes.cz
pecold
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od pecold »

Rozlámať lietadlo nieje umenie....... Treba sa naučiť lietať tak, aby to prežilo.
Je mi naprosto jasné, že je třeba lítat podle určení modelu, ale ten Genesis byl opravdu hrozná sra.ka. :(
SuperMUF

#38 Příspěvek od SuperMUF »

trošku návrat k tématu :

o víkendu jsem zalétával Proximu II od Reicharda. má tedy sice lehce okolo 2,8m ale je to dle mého názoru ukázkově univerzální model :

- není nijak extra drahý s ohledem na ostatní nabídky na trhu
- plná mechanizace ( 2x Kř + 2x Kl + VOP + SOP )
- plné křídlo - polystyren + balza + Oracover ( tak napůl cesty k pravověrnému HotLineru )
- prostorný trup i na velké aku a velké motory
- velmi rozšířený model v CZ, zde na RCmanii je tomuto modelu věnováno jedno z nejdelších vláken

můj dojem ? umí létat termiku, umí na klapkách letět ( na možnosti takového letadla ) velmi pomalu, na rychlosti umí krááásně zahrát "fujaru"...

prostě takto si představuji já univerzální větroň ...

jistě, jsou lepší, jsou dražší ... u mě to ale vyhrála Proxima II
FrSky Horus X12S+Tandem X20, ACES combat a kdejaké jiné poletuchy. www.Smart3D.cz
malcomx

#39 Příspěvek od malcomx »

co tohle?:
http://www.valentamodel.cz/48.htm

je to skutecne univerzalni, jsem s nim velmi spokojen,
ale na svah se zatim bojim, chce to cvik na pristani, ktery zatim nemam :(
pepin

#40 Příspěvek od pepin »

malcomx píše:co tohle?:
http://www.valentamodel.cz/48.htm

je to skutecne univerzalni, jsem s nim velmi spokojen,
ale na svah se zatim bojim, chce to cvik na pristani, ktery zatim nemam :(

Raději jed někam dál,kde jsou dobré podmínky pro přistání a drž se zásady-RYCHLEJI CHODÍM,NEŽLI LEPÍM
Určitě je nejlepší,když si ten svah osaháš-polétáš a pokoušíš se přistát s nějakým obouchánkem,nebude ti tolik bušit srdce a budeš víc v poho,každý svah má většinou nějakou nepodstatnou záludnost,ale musíš o ni vědět,ideální je jet tam s někým,kdo už tam má nalétáno,většinou i funguje,když ti radí při přistání-kolik vyklesat,od kud stáčet,kdy nálet opakovat-to funguje bezvadně.
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Prorock »

Prosím kolik a jakých pantů má tahle Proxima pantů na SOP, event. na křidélkách a klapkách ?
m2
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od m2 »

Prorock píše:Prosím kolik a jakých pantů má tahle Proxima pantů na SOP, event. na křidélkách a klapkách ?

na smerovke má toľko, koľko ich tam dáš (dva lámacie sú bohato dosť) a krídelká i klapky sú na páske.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Prorock »

Dva malý MPjety budou OK ?
m2
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od m2 »

Prorock píše:Dva malý MPjety budou OK ?

Na tú jej piadismerovku hej, aj keď ja som mal štandardnú veľkosť MPJetov (poprípade daj tri malé).

... na Proximu sú ale iné samostatné vlákna, radšej sa s týmito otázkami presuň, nech v tom nie je chaos.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
mirek100
Kontaktovat uživatele:

Re: univerzalni vetron cca 2.5m

#45 Příspěvek od mirek100 »

Je možné mezi univerzála počítat i X-treme od Azera?
Odpovědět

Zpět na „Větroně“