Optima A123+hardware

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#301 Příspěvek od Doktor »

>ST
Já Tvé nadšení zcela chápu a ze srdce Ti ho přeju!

Původně si tam mohl mít tipuju (nevim zda si měl změřen odběr u té ss verze pohonu) nějakých cca 475W při letovce asi 1,6kg? Tedy cca 297W/kg. Teď si si polepšil na nějakých (opět tipuju) cca 650W při letovce 1,5kg. Tedy asi 440W/kg. Tedy nově tam máš o skoro 50% příkonu navíc! Tedy pocitově určitě rozdíl kterej Tě nadchnul.

Dokud se vedle Tebe při létání nepostaví někdo kdo bude mít pohon 1,5kW nebo 2kW (tedy s příkonem až 1kW/kg) v podobném modelu, tak se Ti bude spát klidně. :wink:
Zbynass1

#302 Příspěvek od Zbynass1 »

no zajímavé doufám že tato diskuze někam povede, předesílám že to nechci mít na lámání rekordů, ale spolehlivý pohon pro každý den... Těch 14,5/14 si říkám by na mně bylo asi moc silné kafe, ale zase s tím osmizávitem mi v kalkulátoru vycházejí vrtule 13/11 přes 1kW a nejsem si úplně jistý jak je to s max. otáčkami a příkonem pro aeronaut vrtule (nějaká přehledná tabulka by bodla), ono pro mně sice není problém koupit si nějakou karbonovou slimku, ale výběr není tak široký a zas to chce mít asi docela přesně spočítané aby ta vrtule měla nějaký přínos.
nahoru může, dolů musí
m2
Kontaktovat uživatele:

#303 Příspěvek od m2 »

Zbynass1 píše:(nějaká přehledná tabulka by bodla)

Je na webe aero-nautu. Hľadaj, nájdeš.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#304 Příspěvek od Doktor »

Jinak ještě k těm CFK vrtulím.
U toho 3025-10 je asi jasná ta 14,5/14 co má odzkoušeno "m2".
Pro ten 3025-8 připadá buď v úvahu 13/10,5 - slabší, pomalejší pohon zaměřenej spíš na tah na úkor rychlosti, a nebo potom tu zmiňovanou 12,75/13. Jak je těžká netušim, ale motor by to snad mohl dát. Tohle bude zase asi max. výkonu a hlavně pohon do hodně rychla. Jak se bude model s takovou vrtulí házet těžko říct. Ale vůči té 14,5/14 to asi o moc horší nebude.
Zbynass1

#305 Příspěvek od Zbynass1 »

m2: máš na mysli tuto? Obrázek
nahoru může, dolů musí
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#306 Příspěvek od Doktor »

Max. otáčky pro dané vrtule máš tu:
http://www.aero-naut.de/produkte/flugmo ... arbon.html
m2
Kontaktovat uživatele:

#307 Příspěvek od m2 »

Zbynass1 píše:m2: máš na mysli tuto?

Nie. To je záťažový diagram. To, čo dal odkaz Doktor.
Zbynass1

#308 Příspěvek od Zbynass1 »

Díky za tu tabulku nějak jsem se k ní v anglické verzi webu neproklikal, takže ty 13" vrtule by se měly otáčkama v pohodě vejít i s osmizávitem, já jsem nad ním přemýšlíl i z toho hlediska aby to nějak letělo i s tím trojčlánkem a pokud bych při výměně baterky nemusel měnit i vrtuli bylo by to úplně super, každopádně s tím desetizávitem bych asi dosáhl mnohem lepší účinnosti celého pohonu. Uvidíme co nakonec bude skladem.
nahoru může, dolů musí
m2
Kontaktovat uživatele:

#309 Příspěvek od m2 »

Zbynass1 píše:ty 13" vrtule by se měly otáčkama v pohodě vejít i s osmizávitem, já jsem ...

Íha, a to aký vzorec si na to použil?

Mimochodom, 13x10 má inú konštrukciu ako 13x11 (štíhlejší profil a tým aj výrazne nižšia hmotnosť listov) a ešte pred dvoma rokmi aeronaut uvádzal, že vydrží 13krpm.
Zbynass1

#310 Příspěvek od Zbynass1 »

No vzorec..., E calc mi říká že to staticky bude točit s vrtulí 13/10 9642ot/min a když si vezmu 14,8V x 867k/V = 12831ot/min což je přes limit, (i když je mi jasné, že napětí na baterce půjde se zátěží dolů), ok tak jsi mě nakonec donutil dojít si k výslkedku logicky sám ;) předpokládám že pokud bych pohon používal jenom směrem nahoru tak asi ok, ale kdybch to osolil v směrem dolů budu na limitu, což nechci, takže jdu do toho desetizávitu a mám klid, dík za názory.
nahoru může, dolů musí
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#311 Příspěvek od Doktor »

Ty plastové ae. 13" budou v "pohodě" jenom pro let v horizontu a ve stoupání. Pokud jí budeš točit z kopce pod motorem, tak ta pravděpodobnost že uletí je celkem velká. Pokud chceš jistotu že neuletí v žádném režimu letu, tak Tě CFK nemine.

Já si byl teď skočit s Ariane. Měl sem sebou dvě aku. Už při té první sem si řikal že druhou nedam. Tady je taková divná oblačnost a celkem málo světla. Takže sem to ve stoupání už ztrácel. Jak na to nesvítí sluníčko tak to stojí za prd. Při takovém normálním přistání sem urval přímo u kořene jeden list. Proč ulít nechápu. Žádné smýknutí nic. Tenhle měsíc už druhej list v rici. Možná bych koupil taky něco CFK, ale 11/10 asi nikdo běžně nedělá.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#312 Příspěvek od Doktor »

Zbynass1 píše: takže jdu do toho desetizávitu a mám klid, dík za názory.

Já Tě nebudu přesvědčovat do čeho nakonec jít, ale tak jak sis spočítal ten limit u toho 3025-8, tak si spočítej limit u toho 3025-10 s vrtulí Ae. 14/12. Chci jenom říct, že pokud budeš lítat pod motorem dolů, tak Tě vrtule CFK nemine ani u 3025-8 ani u 3025-10. Příjemný zbytek neděle přeju. :wink:
m2
Kontaktovat uživatele:

#313 Příspěvek od m2 »

Zbynass1 píše:No vzorec..., E calc mi říká že to staticky bude točit s vrtulí 13/10 9642ot/min a když si vezmu 14,8V x 867k/V = 12831ot/min což je přes limit, (i když je mi jasné, že napětí na baterce půjde se zátěží dolů), ok tak jsi mě nakonec donutil dojít si k výslkedku logicky sám ;) předpokládám že pokud bych pohon používal jenom směrem nahoru tak asi ok, ale kdybch to osolil v směrem dolů budu na limitu, což nechci, takže jdu do toho desetizávitu a mám klid, dík za názory.

14.9V tam bude pri 100A odbere. Pocitaj s napatim 15,6V v klesavom rezime. 13x10 AE by to mala zvladnut. Letove rozdiely oproti 13x11 nie su vyrazne, vyrazny rozdiel je v statickom tahu a statickom odbere. Ci by tam ta vrtula ale sla vzhladom na odber, to neviem - 13x11 dotiahol do diskusie Doktor.

A ako Doktor pise, co si pomozes s 10z? Aku vrtulu tam das?

Este raz. Rozmyslaj nad letovym prejavom. Chces z toho mat rekreacny hotliner? Pohon, co Ti lietadlo vytrhne z ruky a vsetci padnu na zadok? Alebo to chces mat ako entry-level F5B, koncentrovat sa pri kazdom odhode, byt si vedomy ze pri prelete na padovke vrtula nezaberie, ale s rozbehom dosahovat vysoke rychlosti, roll-rate, lietat elipsy na motor?

Pre prvy pripad 8z a vrtula standardnej tetivy. Pre druhy pripad 10z a slimka. Na 8z a slimku je to lietadlo podla mojho nazoru pritazke.
Zbynass1

#314 Příspěvek od Zbynass1 »

To je právě ta filozofická otázka kterou si vždycky odpovím až v momentě kdy si tu konkrétní věc sám osahám a trochu se s ní naučím pracovat. Vyloženě vytrhávat letadlo z ruky nepotřebuju, a oslňovat okolí taky ne, to přenechám větším borcům, nicméně tu jistotu nebo spíš šanci, že za určitých podmínek mě motor vytáhne z průseru bych chtěl mít. Takže podle tebe pokud bych nechtěl letadlo na úplně maximální rychlosti s používáním slim vrtulí bude pro mně lepší ten osmizávit? A ještě se zeptám na jinou věc, pokud bych se dostával s AE vrtulí na její limit existuje nějaká adekvátní náhrada v CFK provedení která se dá běžně koupit?
nahoru může, dolů musí
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#315 Příspěvek od Milan Nes »

hele podle tvýho popisu by ti stačilo i něco o 300W míň ...

já bychbral 10 závit ijá ho uvažuju koupit, důvod je prostý,
od m2 (doufam zes ti to dobre pamatuju)
je dokonaly rozepsani mereni s ruznejma vrtulema ve vsech myslitelnejch rezimech ... a to mi prijde uz jako padnej duvod ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“