Ako vysoko

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

#61 Příspěvek od JMalik »

robotmz píše:... a predtým tu letel nízko záchranarský vrtuľník, pár minút po ňom nejaký hornoplošník /Cesna??/...

Už jsem Ti to psal. Ty žiješ v představě, že nebezpečno je až na Javoráči, který je 25 km daleko. Protože je na Javorovém značný provoz padáků a rogal, tak to všichni oblétáváme, navíc se chce málokomu letět rovně dozadu do těch kopců, protože když ti to tam zdechne, tak jsi tutově v lese, na louku do nedotáhneš.
Takže se létá tam, kde Ty pořádáš ty výškové rekordy. :wink:
robotmz

#62 Příspěvek od robotmz »

ale toto /ten citovaný príspevok/ som písal z dovolenky v Radave, teda 1-2 km od Podhájskej...
JMalik

#63 Příspěvek od JMalik »

Aha, takže už máš druhou potenciálně nebezpečnou lokalitu :wink:
robotmz

#64 Příspěvek od robotmz »

Nechcem to tu pitvať, ale z tvojich rečí mám dojem ako keby boli piloti lietadiel niečo ako poľovníci v lese /najväčší pytliaci, ktorí neznesú ak ich niekto vidí pri ich práci, resp. vyrušovanie od turistov, cyklistov, štvorkolkárov - aktívne jazdím a nerobím škody, iba fotografujem a dávam na web - v rámci akcie: "odfoť a uverejni"...., aj vďaka ktorej sa ide uvažovať nad zmenou zákona na SK o pohybe v lese.../...
Bol som v Radave na dovolenke a videl som na vlastné oči ako si tam poletovalo lietadlo odhadujem tak 100 m nad terénom /nad tým, ktorý konkrétne kopírovalo/.
Išli sme s kočiarom na prechádzku na veeeeeeeeeeľmi malý kopček do jednej osady /štandardná asfaltka pre 2 autá, nie vysokohorský hlinený chodník/ a lietadlo som videl už z vrchu....
A v tejto oblasti takisto lietajú modelári sporadicky na voľných poliach, a do takej výšky ako si tam lietalo toto dospelé lietadlo vyletí aj malé decko s tými lietadielkami obdobné vrtuľníčku PicooZ... + v pohode so šarkanom s 250 m rybárskeho silónu namotaného na muškárskom navijáku, ako som chodil púšťať s kamarátmi veeeeeeeeľmi dávno za totáča...
Myslím že je 1000 x vážnejšie ako ohrozuje takéto lietadlo komplet celú dedinu pod sebou /prípade poruchy to nestihne ani natočiť do voľného priestranstva/ ako to či náhodou nepriletí ku mne nejaký zvedavec na cessne že čo to tam poletuje :D
Je smutné že niektorí jedinci /a teraz vážne nemyslím nikoho konkrétneho/ by si už chceli rozdeliť najlepšie do súkromného vlastníctva vodu, lesy, zver, vzduch... i keď v podstate sa jedná už o súkromné vlastníctvo v mnohých prípadoch, ale to nezabráni legitímnemu užívaniu, napr. turistov do lesov, rekreačných lietačov na poliach atď..
JMalik

#65 Příspěvek od JMalik »

Rozhodně se tady prioritně nezastávám pilotů UL, rybářů, myslivců, modelářů........ Jen je třeba vzít rozum do hrsti a pouvažovat co se stane, když se s UL dostanu do letové cesty aerolinek, s modelem trefím vrtulník, nebo letadlo, budu létat na padáku v Beskydech na Stolové, když tam myslivci vyhlásili zákaz létání v nějakém ročním období.........
Jenom si zvážit jestli se z případného maléru dostanu sám, za pomoci dobrých právníků, nebo vůbec.
Jenda_84

#66 Příspěvek od Jenda_84 »

Jak je to vlastně s tou minimální letovou výškou pro dospělá letadla?
Jednou jsem tak tak utekl před policejním vrtulníkem. Vyřítil se zničehonic za lesem. Byl tak ve sto metrech a měl jsem co dělat abych se mu s modelem vyhnul. Vzal jsem to nejkratší cestou k zemi a nakonec jsem musel pro model na strom.
robotmz

#67 Příspěvek od robotmz »

Takto isto som ja meter nad zemou vyrovnal TORO900 minulý rok, ktoré som pustil kolmo k zemi tak zo 150 metrov, keď jedného zbohatlíka z dediny doviezol na ihrisko súkromný vrtuľník Robinson.
Myslím že záchranári, policajti si môžu robiť vo vzduchu to čo na zemi, teda všetko. Mňa by skôr zaujímali tie vyhliadkové lety, kedy si chce zákazník preletieť čo najnižšie nad svojím komínom..... :!:
TURING

#68 Příspěvek od TURING »

> robotmz ... torchu mne tvoje odpovedi prijdou : " kdyz oni porusuji pravidla, tak proc bych nemohl ja"

Pristani vrtulniku si jiste odkomunikoval s ridici vezi a mam dojem, ze smi pristavat cca 100m od obytnych budov bez problemu.
robotmz

#69 Příspěvek od robotmz »

TURING: mimochodom ja to nepopieram, je to zčasti tak, i keď mám svoje vlastné hranice.
Bolo by trošku blbé ak by vždy bol iba jeden otrok, ktorý by sa donekonečna prispôsoboval všetkým ostatným naokolo...
... aj cez toto si myslím že som viac opatrný a pedantný vo všeobecnosti ako je zdravé.
TURING

#70 Příspěvek od TURING »

hmmmm tvuj nazor .... vetsinou by se mel clovek proti porusovani pravidel branit a ne je zacit porusovat taky .... aaach pardon, v mensi mire a s vetsim rozumem nez ti druzi :-D
JMalik

#71 Příspěvek od JMalik »

Ty výšky jsou dané, ale je to nepodstatné. 150m minimum, 300m nad obydlenou částí, jsou tam výjimky pro vzlet a přistání, ale i další zpřísnění, že ani 300m nestačí pokud to nevyjde na nouzák mimo tu zástavbu........atd.
Nejdůležitější je vymezení letových prostorů.
Zatím to mlčky funguje tak, že s modelem se dá létat "neomezeně" mimo prostory s danými letovými hladinami a případnými aktivacemi dočasných omezených prostorů. Má to ale zásadní háček v právně pojaté přednosti těch verků pohybujících se vzduchem. Protože zatím neexistuje jediná modelářská plocha v ČR, která by byla registrovaná, aktualizovaný její stav v Notamech....., tak model je to poslední co má přednost.
Je dobré to vědět, smířit se s tím a zatím nebojovat za registraci těch používaných modelářských letišť, protože to za stávajícího stavu povede k omezení letového provozu modelů.
graup15

Ztracený model ASH 26 rozpětí 3m na LMK Sedlec 17.4.2014

#72 Příspěvek od graup15 »

Až budeš kroužit 1100m vysoko,tak tě můžu ubezpečit,že budeš mít oči nazoomované 50X a nedovolíš si ani mrknout!! :-) :-) Už jsem tam byl hodněkrát a ještě mi za víc než 20 roků nic neulétlo. Prostě jak jsem trošku ve větší výšce,ničím se nenechám rozptylovat:-)
robotmz_2

Re: Ztracený model ASH 26 rozpětí 3m na LMK Sedlec 17.4.2014

#73 Příspěvek od robotmz_2 »

graup15 - súhlas !! vtedy sa už skoro ani nežmurká....
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od Bartn »

pro "graup15"
Můžu se zeptat: jaké rozpětí má model se kterým lítáš přes 1000 m vysoko?
Dík za odpověď.
kovaco

#75 Příspěvek od kovaco »

Daliborův Vikik ma 3m. :D
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“