Souhlas...tam se z větší části po výstřelu mizí s větrem v zádech na vzdálenější les ..cca 600 m a po vytočení se vrací i ze vzdálenosti převyšující v nemálo případech i hodně přes kilometr. Pak se to dobře hledá při nedolétnutí
predpoved termiky
Re: predpoved termiky
Fly-up chtel rict presne to, co napsal
Otocka po vetru hned po vystrelu (nebo jeste lepe bystrel prez zada ) je na F3J zavodech naprosto bezna. Doporucuju zajet se podivat 4-5.6 do Podhoran na mezinarodku, uz ted je tam cca 100 lidi prihlasenych.[/quote]
Souhlas...tam se z větší části po výstřelu mizí s větrem v zádech na vzdálenější les ..cca 600 m a po vytočení se vrací i ze vzdálenosti převyšující v nemálo případech i hodně přes kilometr. Pak se to dobře hledá při nedolétnutí
Už jsem musel na dvouch tamních ročnících použít Vivata na hledání. 
kerim píše:Fly-up chtel rict presne to, co napsalOtocka po vetru hned po vystrelu (nebo jeste lepe bystrel prez zada ) je na F3J zavodech naprosto bezna. Doporucuju zajet se podivat 4-5.6 do Podhoran na mezinarodku, uz ted je tam cca 100 lidi prihlasenych.
Probuh,ty tu mluvíš o dohledání termiky z navijáku,ještě navíc v určité lokalitě,kde je termický vývoj vcelku daný a pravidelný-vuči třeba právě tomu lesu.muj odhad je asi takový100 učastníku,10 ví o co gooo,88 se jich drží a 2 sem píšou,že v tom maj naprosto jasno
termika a větroně mě baví už mnoho let ale opřimě říkám,jde to doopředu opravdu hodně pomalu,dnes secítím ve fázi,kdy se to sešlo a velice neochotně přijímám píčinské názory
Mě moc mrzí,že se z termiky a větronaření snaží někdo dělat děsnou vědu,není to tak moc složité,stačí dodržet určité přírodní pochody a na to fakt není v podstatě ani potřeba denně sledovat předpověd termiky
Naposledy upravil(a) pepin dne ned 15.05.2011 23:53, celkem upraveno 1 x.
pepin píše:............muj odhad je asi takový100 učastníku,10 ví o co gooo,88 se jich drží a 2 sem píšou,že v tom maj naprosto jasno........
Vzal bych si ponaučení z těch dvou
JMalik píše:pepin píše:............muj odhad je asi takový100 učastníku,10 ví o co gooo,88 se jich drží a 2 sem píšou,že v tom maj naprosto jasno........
Vzal bych si ponaučení z těch dvou
jIRKO PROBUH,S TĚMA DVĚMA JSEM UŽ PROKLÁBOSIL TOLIK HODIN
kerim píše:Fly-up chtel rict presne to, co napsalOtocka po vetru hned po vystrelu (nebo jeste lepe bystrel prez zada ) je na F3J zavodech naprosto bezna. Doporucuju zajet se podivat 4-5.6 do Podhoran na mezinarodku, uz ted je tam cca 100 lidi prihlasenych.
Jen drobnost, co je to ten Vivat na dohledání modelu ?
pepin píše:kerim píše:Fly-up chtel rict presne to, co napsalOtocka po vetru hned po vystrelu (nebo jeste lepe bystrel prez zada ) je na F3J zavodech naprosto bezna. Doporucuju zajet se podivat 4-5.6 do Podhoran na mezinarodku, uz ted je tam cca 100 lidi prihlasenych.
Souhlas...tam se z větší části po výstřelu mizí s větrem v zádech na vzdálenější les ..cca 600 m a po vytočení se vrací i ze vzdálenosti převyšující v nemálo případech i hodně přes kilometr. Pak se to dobře hledá při nedolétnutíUž jsem musel na dvouch tamních ročnících použít Vivata na hledání.
Probuh,ty tu mluvíš o dohledání termiky z navijáku,ještě navíc v určité lokalitě,kde je termický vývoj vcelku daný a pravidelný-vuči třeba právě tomu lesu.muj odhad je asi takový100 učastníku,10 ví o co gooo,88 se jich drží a 2 sem píšou,že v tom maj naprosto jasno
termika a větroně mě baví už mnoho let ale opřimě říkám,jde to doopředu opravdu hodně pomalu,dnes secítím ve fázi,kdy se to sešlo a velice neochotně přijímám píčinské názory
Mě moc mrzí,že se z termiky a větronaření snaží někdo dělat děsnou vědu,není to tak moc složité,stačí dodržet určité přírodní pochody a na to fakt není v podstatě ani potřeba denně sledovat předpověd termiky
Proboha...trochu čti!! Psal jsem "při nedolétnutí" a ne"dohledání termiky" !.Tím jsem myslel model který se nedokázal vrátit na start a zůstal v poli, kde byla vojtěška nabo kukuřice.Tam se dobře hledá.Proto i ta pomoc Vivatem na HLEDÁNÍ ztraceného modelu. Vivat - dvoumístný motorový kluzák!!
Na to fakt nemám,hádat se z někym,kdo dohledává model z motoráku,na to fakt nééééé,soryyy,ale néééé
Já začnu radou,aby někdo na termiku letěl nejlépe proti větru a model si nechal přifouknout a pustěj se do mě lidi,co odlétají po větru a pak se bud vubec nevrátí,nebo dohledávaji model z letadla někde v poli,kdo ví kde
.
Nicméně,vše a určitě mnohem víc už se řeklo,tak na to už prdim.
Ale chápu,že má prvotní rada-ZÁSADNĚ LETĚT PROTI VĚTRU A MODEL SI NECHAT PŘIFOUKNOUT jéčkaře,co to tak udělat nemohou,nebo káčkaře-modeláře bez vrtule,asi nadzvedla ze židle,to uznávám,pak ale bohužel je to pobíhání a dohledávání v poli
proto jsem psal-ZÁSADNĚ,PROTI VĚTRU,páč pak já nepobíhám a nedohledávám 
Já začnu radou,aby někdo na termiku letěl nejlépe proti větru a model si nechal přifouknout a pustěj se do mě lidi,co odlétají po větru a pak se bud vubec nevrátí,nebo dohledávaji model z letadla někde v poli,kdo ví kde
Ale chápu,že má prvotní rada-ZÁSADNĚ LETĚT PROTI VĚTRU A MODEL SI NECHAT PŘIFOUKNOUT jéčkaře,co to tak udělat nemohou,nebo káčkaře-modeláře bez vrtule,asi nadzvedla ze židle,to uznávám,pak ale bohužel je to pobíhání a dohledávání v poli
Předesílam, že žádnej kompozit ZATIM nevlastnim. Ale vždycky mě pobaví jak to nakonec všechno skončí u hromady uhlíku:-) ...jde to i s nekompozitnim letadlem tyhle fígle? ...já osobně po větru už v termice stoupám, ale že bych po větru ztrácel výšku abych pak natočil nějakej stoupák s kterym se zase budu jen vzdalovat a stoupat, to si nějak nedovedu představit a nebo sem to nějak nepochopil.
pepin píše:
........Mě moc mrzí,že se z termiky a větronaření snaží někdo dělat děsnou vědu,není to tak moc složité,stačí dodržet určité přírodní pochody a na to fakt není v podstatě ani potřeba denně sledovat předpověd termikypo nějaké době musí nutně každému dojít,že hnusně,nebo pěkně,nemuže být věčně
A UPLNĚ ZÁSADNÍ PRO TERMIKU JE,ABY BYLO NĚJAKOU DOBU HNUSNĚ
..........
Jenom to každý vidíme jinak. Rozhodně pomůže o tom něco vědět aspoň na úrovni základů meteorologie. Pak nedojde k tomu, že si někdo udělá úsudek,že je pro termické proudění nutné to předchozí hnusné počasí, nebo že podmínkou jsou cumuly atd.
Pokud se létá v termice s velkými větroni (ne kolem letiště), tak je dobrá znalost téhle věci prvním předpokladem pro to, aby ten výlet neskončil v poli. Spousta užitečných informací se dá převzít i pro létání s modely, třeba právě z toho diskutovaného odkazu.
Naposledy upravil(a) JMalik dne pon 16.05.2011 13:31, celkem upraveno 1 x.
pepin píše:Na to fakt nemám,hádat se z někym,kdo dohledává model z motoráku,na to fakt nééééé,soryyy,ale néééé![]()
Já začnu radou,aby někdo na termiku letěl nejlépe proti větru a model si nechal přifouknout a pustěj se do mě lidi,co odlétají po větru a pak se bud vubec nevrátí,nebo dohledávaji model z letadla někde v poli,kdo ví kde![]()
![]()
.
Ale chápu,že má prvotní rada-ZÁSADNĚ LETĚT PROTI VĚTRU A MODEL SI NECHAT PŘIFOUKNOUT jéčkaře,co to tak udělat nemohou,nebo káčkaře-modeláře bez vrtule,asi nadzvedla ze židle,to uznávám,pak ale bohužel je to pobíhání a dohledávání v poliproto jsem psal-ZÁSADNĚ,PROTI VĚTRU,páč pak já nepobíhám a nedohledávám
Zbytečně se rozčiluješ.
Ty mluvíš o létání termiky s motorákem, někdo tady napsal jak se to létá s érem bez motoru a Ty trváš na tom vyhledávání stoupáků proti větru.
Decca píše:Předesílam, že žádnej kompozit ZATIM nevlastnim. Ale vždycky mě pobaví jak to nakonec všechno skončí u hromady uhlíku:-) ...jde to i s nekompozitnim letadlem tyhle fígle? ...já osobně po větru už v termice stoupám, ale že bych po větru ztrácel výšku abych pak natočil nějakej stoupák s kterym se zase budu jen vzdalovat a stoupat, to si nějak nedovedu představit a nebo sem to nějak nepochopil.
U kompozitů to skončí proto, že je to v současné době nejvhodnější na polétání v termice i za předpokladu, že trochu fouká. Že ten kompozit pro rekreační polétání není nutný je bez diskuse. Pak to chce ale trochu poměnit taktiku toho létání a nezkoušet to tak jako ten s tím kompozitovým brusem. Nelétat tak daleko po větru, protože to nejde vrátit, opustit včas příliš silný stoupák, protože o chvíli později to snáze rozlámu při pokusu se z toho dostat....
Po větru klidně budu ztrácet výšku, pokud předpokládám v nějaké rozumné vzdálenosti ten stoupák. Jestliže ho nalétnu s Káčkem 200 m po větru ve dvaceti metrech, tak je to pořád dobré a dá se točit a pokračovat ještě dozadu (pokud nefouká desítka
to PEPIN
Nevím jak by jsi se zachoval,když při soutěži zůstane jedno či dvě éra v zarostlém poli a nemohli je kluci najít.Pak nastane situace kdy z hledajících dvou chlapů se stane vícečlenná skupina,která hledá...následuje v lepším případě přerušení soutěže z důvodu chybějících soutěžících,kteří pomáhají dohledavat model, nebo těm co chybí na startu napsat nulu.Potom radši vezmu vivata a rozklepanýho chlapa na palubu a jdem se juknout.
V žádném případě nechci komentovat způsob startu a vyhledávání termiky.Je zde spousta proměnných a každý na základě svých znalostí nebo zkušeností volí tu svoji taktiku.
Z vlastní zkušenosti vím, že mi odhad výchází kolem 70% a to si fandím
..to není na žádné radění a popisování "jak hledat termiku"a to létám s modely kluzáků už pár desítek let.Těchto diskusím se vyhýbám.
A to že jsem napsal:
Souhlas...tam se z větší části po výstřelu mizí s větrem v zádech na vzdálenější les ..cca 600 m a po vytočení se vrací i ze vzdálenosti převyšující v nemálo případech i hodně přes kilometr. Pak se to dobře hledá při nedolétnutí Už jsem musel na dvouch tamních ročnících použít Vivata na hledání.
Je na tom něco špatného??
V žádném případě nechci komentovat způsob startu a vyhledávání termiky.Je zde spousta proměnných a každý na základě svých znalostí nebo zkušeností volí tu svoji taktiku.
Z vlastní zkušenosti vím, že mi odhad výchází kolem 70% a to si fandím
A to že jsem napsal:
Souhlas...tam se z větší části po výstřelu mizí s větrem v zádech na vzdálenější les ..cca 600 m a po vytočení se vrací i ze vzdálenosti převyšující v nemálo případech i hodně přes kilometr. Pak se to dobře hledá při nedolétnutí Už jsem musel na dvouch tamních ročnících použít Vivata na hledání.
Je na tom něco špatného??
Naposledy upravil(a) kerim dne pon 16.05.2011 13:38, celkem upraveno 1 x.