predpoved termiky

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
kerim

JMalík

#31 Příspěvek od kerim »

To jsem pochopil
Taky to adresuju Pepínovi :)
Decca
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Decca »

JMalik: ...tak zdravej úsudek typu, vím s čim, kdy a v čem létám, nebo vím s čim, kdy a v čem chci létat, by měla bejt vlastnost každého dobrého pilota modeláře, tim spíš pokud staví:-) Každopádně já se řídim intuicí a nějakou napozorovanou přírodou. Nemám motor, takže když se "nedívám" nelétám. Co se týká těch kompozitů nic proti nim, naopak jako konstruktér amatér z toho snažím čerpat, jen si říkám jestli by třeba do budoucna nebylo dobré mít i soutěže u kterých to vždy skončí na uhlíku, jako "nekompozitní" varianty. ...i když si teď při tomhle výroku někdo klepe na čelo, což chápu. Mluvím z neznalosti a zkušení mi často argumentují, že je to krok zpět. Pokud jde o technologie tak jistě, ale co ten zbytek?
JMalik

#33 Příspěvek od JMalik »

Decca píše:......... jestli by třeba do budoucna nebylo dobré mít i soutěže u kterých to vždy skončí na uhlíku, jako "nekompozitní" varianty. ...i když si teď při tomhle výroku někdo klepe na čelo, což chápu. Mluvím z neznalosti a zkušení mi často argumentují, že je to krok zpět. Pokud jde o technologie tak jistě, ale co ten zbytek?

To je těžké. Použití těch kompozitů umožnilo jít na tenké profily, navíc s vysokou náročností na dodržení tvaru. Pak to solidně krouží i letí dopředu, zvlášť ve spojení s řiditelnou odtokovkou. Klasicky konstrukčně to nejde udělat.
Tohle by se muselo záměrně omezit konstrukčním pojetím, nevím jak by se to ujalo.
Příkladem jsou A dvojky. Vrcholem kdysi bylo, když měl Ivan Hořejší v nosníku ocelovou strunu. Podívej se jak je to konstruované dnes. Výkon šel samozřejmě výrazně nahoru, cena je přímo šílená.
Myslím, že jakmile se s tím začne soutěžit, tak uhlí je nutnost. :wink:
Decca
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Decca »

JMalik: Jasný ten vývoj se dal očekávat, kdyby se to nedělo tak by se i modelářská obec dala považovat za defektní:-) Ale tak muselo by se to při jiném pojetí dost přesně stanovit do pravidel a to si myslim, že by už bylo náročnější na četbu než na samotné létání:-D Ale tak pořád věřim, že by to mohlo bejt zajímavé, soutěžní konstrukční Jéčka, nebo svaháky, atd:-) ...kdyby to bylo klání spojené, to by bylo celkem zajímavé. Jeden den by se to knedlilo s uhlíkem a druhej den by se to jelo s žebrovejma "brusama". A aby jsem neodbočoval od tématu, přihodil bych k tomu kontest v předpovědích počasí bez simulátorů:-)))
pepin

Re: to PEPIN

#35 Příspěvek od pepin »

[quote="kerim".Pak nastane situace kdy z hledajících dvou chlapů se stane vícečlenná skupina,která hledá...následuje v lepším případě přerušení soutěže z důvodu chybějících soutěžících,kteří pomáhají dohledavat model

Je na tom něco špatného??[/quote]

Už mě chápeš?nebaví mě pomáhat dohledávat někomu model,co s ním mazal po větru než někam zahučel,páč už nemohl doletět,obráceně je to létání bezpečnější a mimosoutěžně ti o nic nejde.Samozřejmě,že soutěžně je to o něčem jiném-nicméně,ten kdo nedolétl asi medaili domu neveze,že :wink:

Jinak ohledně vědomostí o meteorologii to při modelařině nakonec stejně dopadne tak,že i když někde přečteš,že tento den a na tomto místě to nosit nebude a zavolá kámoš,stejně jdeš létat :wink:

Na přelety ve skutečném větroni to samosebou vyžaduje těch vědomostí trochu víc,něco jsem o tom samozřejmě četl,ale v podstatě u modelu se stejně řídím tím,jesli se mi dnes jít lítat chce,nebo nechce.jestli to nosí,zjistím až na místě :wink:
kerim

to Pepin

#36 Příspěvek od kerim »

Chápu?? Jen jako samotného modeláře.Ne na soutěži, kde je team.
Ale mluvil jsem z pozice jednoho z mnoha organizátorů soutěže a soutěžícího.Tady při F3J nejde jen jednotlivec na start, ale s nim jdou i dalčí tři...KECAL a dva tahouni.A pokud jsi v roli z některého z nich a taky létáš...budeš asi jediný ,který řekne "já Vám na to dohledání prdím,protože mne to nebaví" 8O Věř ,že se to může kdykoliv otočit proti tobě.
Nechci komentovat taktiku letu co nutí pilota k riskovat nedolétnutí..ať je to bodový zisk či ztráta bodů v některém předchozím kole.Prostě se to stává.
Znám spoustu pilotů kteří nedolétli.Mě se to stalo za ty léta nespočetně-krát :) a jedna nula v soutěži..pokud se škrtá nejhorší výsledek neznamená mnoho,ale znám i mnoho pilotů, kteří díky tomu tzv.riskování vyhráli soutěž...i s jednou nulou.
A to dělá soutěž soutěží...
Navíc se na soutěžích nejvíce naučíš vyhledávat, protože Vás lítá ve stejném čase víc. Po výstřelu se rozprchnete na všechny strany a ty krachuješ a někteří jedinci mají v páté minutě "stratosféru".Pak se začínáš sebe samotného ptát..co je k tomu vedlo, proč tam letěli,co tam viděli a spousta dalších otázek.
Bohužel jedinec na place nemá možnost v reálném čase porovnat velikost plochy tak jako skupina pilotů...tak si řekne "nic tady nebylo"....ale bylo..jen někde jinde. :)
V ostatních věcech s Tebou bezesporu souhlasím :wink:
were
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od were »

Tak letat termiku ve skupine je vzdycky lepsi, vede to k lepsim vysledkum a hlavne je to zabavnejsi :D
Osobne na na nejakou predpoved termiky prdim - je vikend, takze se jde litat, bud se neco vytoci nebo ne :D
Jinak umet aspon trochu litat v termice pomuze i pri letani na svahu a naopak - zrovna minuly vikend jsme byli na svahu a nosilo to mnohem lip nez to tam jindy nosiva, vsichni jsme si to uzivali, presto tam byl jeden modelar s kompozitovym brusem a kazdou chvili byl na zemi a brblal jak to vubec nenosi.
Navic termika neni jen o kumulech, je to i rozpalene skalce na kraji lesa, asfaltovem placku, o ptacich, o trose stesti a velike radosti
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
pepin

#38 Příspěvek od pepin »

Kerim: naposle co si pamatuji,tak jsem byl pomáhat kámošovi dohledávat model tuto sobotu :lol: naštěstí to bylo nakonec v křoví,těsně před srázem nad udolím plném vzrostlých borovic :lol: také jsem tam už zahučel,naštěstí si model jako zázrakem proklestil cestu až na zem :lol:

S tím modelem vždy proti větru před sebou,za tím si ohledně rady začátečníkum stojím,pokud se něco zesejří-model mu padne před nohy a hlavně nemá problém odhadovat,jestli vubec má šanci doletět zpět,proti větru-to už je taktika pro ty,co se nemusí na nic ptát,na soutěži třeba startuji s motorem na minutu tak,že model nesmím posledních 15s vubec vidět,jediný podle čeho se mohu v té výšce orientovat ohledně náklonu modelu-ten si na obloze najdu,až když potlačim-nesoutěžně tak vysoko ale v žádném případě nestoupám a ani to nebudu nikomu radit,to samé je s komínem,na soutěži to tam držím,dokud model vubec ještě vidím,nesoutěžně už mám dávno vyklesáno,věřím,že to nebyl muj poslední stoupák v životě,tak proč riskovat model,když vlastně o nic nejde.

Co se týče předpovědi a mých vědomostí v tomto směru,tak jsem opravdu zjistil,že at si píše,kdo chce,co chce,pokud je trochu slušně a chce se mi lítat,tak prostě jdu,at je předpověd jakákoli,jediné co sleduji,je síla a směr větru-déšt a jediné,čemu se přizpusobuji,je čas,v kolik jít na které místo létat-podle toho,jak stojí slunce,minimálně se třeba snažím nelétat dopoledne na východní vítr a navečer na západní :lol: Vcelku mi vyhovuje nelétat proti sluníčku.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“