Heli a vaše nehody

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Gattor
Kontaktovat uživatele:

#1261 Příspěvek od Gattor »

cim zkusenejsi pilot, tim vice odrazuje od jakehokoli mazani.
T-Rex 500 ESP (GP780), T-Rex 450 Pro (MicroBeast), T-Rex 250 (FM), Blade mCPx - DX7
demolátor

#1262 Příspěvek od demolátor »

Gattor píše:cim zkusenejsi pilot, tim vice odrazuje od jakehokoli mazani.

Dovolil bych si polemizovat.....znám jednoho, kterej byl na 3D masters a při záletu mi řek, at to namažu. Třeba i olejem do šicích strojů. A když jsem mu řek, jestli se ta hřídel neobrousí blátíčkem, tak mií řek, že se většinou stejně dřív ohne......sama. :D :D
Miniprotos BeastX
Protos 500 V-bar
Spektrum Dx7
geriatrix

#1263 Příspěvek od geriatrix »

No jo, jenže tomu se říká lenost :lol: :P :D, kdo tu heli má pak čistit že?

Jinak jsem strojní mechanik a mazat třecí plochy čímkoliv je lepší než nemazat vůbec, i když jak tu někdo psal........stejně to dřív odejde pádem. :wink: Samozřejmě kdo nechce ať nemaže.
irto

#1264 Příspěvek od irto »

geriatrix píše:

Jinak jsem strojní mechanik a mazat třecí plochy čímkoliv je lepší než nemazat vůbec, i když jak tu někdo psal........stejně to dřív odejde pádem. :wink: Samozřejmě kdo nechce ať nemaže.

Smýkatko je dělané na kluzné uložení, jak se ukazalo nebylo to zadřené, jakýkoli olej je zaroveň idealni lapač bordelu takže ho tím v polnich podminkach na helinu dostaneš mnohem více. Ano pochopim ten teflon co nelepi jinak mazat osky mě přijde jako cesta jak si helinu jen po... než ji pomoc.

Ložiska mazat take většinou nejdou buď jsou uzavřena třeba v gripu nebo jsou ZZ tzv uzavřena z výroby. Střikej do nich olej a to mazivo co tam je jen vyplavíš rozhodně nepomůžeš ložisku pokud blbne vyměnit a neřešit.
Logo 600| AcroMaster Pro| Extra 300 EXP V2
FUTABA FX-30
demolátor

#1265 Příspěvek od demolátor »

irto píše:
geriatrix píše:

Smýkatko je dělané na kluzné uložení, jak se ukazalo nebylo to zadřené, jakýkoli olej je zaroveň idealni lapač bordelu takže ho tím v polnich podminkach na helinu dostaneš mnohem více. Ano pochopim ten teflon co nelepi jinak mazat osky mě přijde jako cesta jak si helinu jen po... než ji pomoc.

Ložiska mazat take většinou nejdou buď jsou uzavřena třeba v gripu nebo jsou ZZ tzv uzavřena z výroby. Střikej do nich olej a to mazivo co tam je jen vyplavíš rozhodně nepomůžeš ložisku pokud blbne vyměnit a neřešit.

Nëvím no.....já jsem třeba zadní hřídylku musel namazat, aby to šlo natolik volně, aby mi nekmital ocas.
Miniprotos BeastX
Protos 500 V-bar
Spektrum Dx7
geriatrix

#1266 Příspěvek od geriatrix »

irto píše:
geriatrix píše:

Ložiska nemazat, ty jsou opravdu namazané z výroby a uzavřeny, navíc valivá ložiska se mažou příslušným mazacím tukem, olej je pro ně nevhodný a naopak životnost ložisek snižuje, nicméně kluzná ložiska potřeba mazat je, pokud to má něco vydržet a má li se snížit tření na minimum. Takže já mažu desku cykliky, očka v kloubech a smykátko, prachu se nebojím, naopak ho olejem vypláchnu, proto používám konkor...nastříkám tak, aby ten sajrajt co tam je odkapal. mám to prakticky furt čisté a nic se mi tam nezanáší. Samozřejmě nemazat vazelínou, ta přilne natolik, že to jde pak ztuha. :oops: jinak nebudu zasírat tohle vlákno.....to má být o nehodách a náhodách.......dokecal jsem :lol:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1267 Příspěvek od JirkaA »

Očka v kloubech bych teda rozhodně nemazal, víš prd co udělá ten olej a sračky co v něm jsou s umělou hmotou oček.
OK2WY
Maxipes

#1268 Příspěvek od Maxipes »

Dnesek byl zajimavej :-)
Litam si s rexem 600 a najednou do pole vbehnul pes a zacal mi behat pod vrtulnikem, na panicka nereagoval. Myslel sem ze ho utaham a prestane ho to bavit, tak jsem doletel na jeden konec plochy pockal az tam taky dobehne a pak jsem preletel na druhou stranu, po patym preletu porad behal. Panicek ho porad nemohl stahnout. Pristat jsem nemohl. Tak nezbylo nez zaviset nad panickem a pockat az tam taky dobehne, nakonec se povedlo zaviset tak ze pribehnul panickovi primo k noze. Cely to ztezoval dost silnej narazovej vitr (hnala se bourka) podle meteostanice 8m/s :-) Nakonec to vsechno dopadlo dobre. Ale viset nekomu nad hlavou fakt neni prijemnej pocit, a myslenky na to ze chcipne motor... Celou dobu jsem se nepustil niz jak 30 metru, s nadeji ze kdyby to chciplo tak to stihnu hodit jinam nez panickovi na hlavu, nebo ze by stihnul utyct.

Docela me prekvapuje, ze dost lidi z ty sekacky nema respekt. A neuvedomujou si ze kdyby se ten pes priplet do rotoru ze z nej bude pastika.
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#1269 Příspěvek od OPR »

Dobře to dopadlo a psí paštička se nakonec nekonala. :D
Bobeš Havran

#1270 Příspěvek od Bobeš Havran »

TO bobeš: a budeš už taky lítat?
Počítám že po neděli se stavím.

Jo jo, zatím to mám v celku, tak se ozvi, až sem pojedeš a zalítáme :lol:
:::T14SG:::T-REX 550E HC3sX:::T-REX 450PRO(prodáno):::Walkera HM59D
http://bboobbeess.rajce.idnes.cz
HynX
Kontaktovat uživatele:

#1271 Příspěvek od HynX »

ahoj, dneska sa mi stala zaujimava nehoda. lietam si po oblohe (osmicky a suvraty) a zrazu zistim, ze vrtulnik leti stale len dopredu, pri snahe ist s nim dozatu som musel dat packu az na maximum. podarilo sa mi ho nejak dostat co najblizsie ku sebe a nudzovo som pristal autorotaciou do pola (daka vysoka obilnina). nastastie ziadne skody.
pri zistovani priciny padu sa zadne servo (HS-65HB) na cyklike vracalo do neutralu len zo spodnej polohy, ked islo servo hore, nevratilo sa do neutralu, iba ked som ho prstom potlacil. servo nevidavalo ziadny odpor elektroniky, iba som citil ako sa pekne tocia ozub. kolieska. ked som dotlacil do neutralu, pocitil som silu serva ako sa snazi vraciat do neutralu. v spodnej polohe servo pracuje normalne. teraz neviem ci odisla elektronika serva alebo je zrada niekde inde. nestalo sa niekomu nieco podobne?
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
lefty
Kontaktovat uživatele:

#1272 Příspěvek od lefty »

Hošani, není nad vlastní zkušenost. Taky jsem slyšel podobný názor a nemazal jsem.Hryzlo se mi po cca 10ti startech na Sniperovi smykátko takovým způsobem, že mi servo ohlo i hřídel vrtulky. Z mého pohledu tedy mazat (mažu normálně olejem), ale jen s citem a černý film po několika desítkách startech očistit
QCopter ready . BEEROTOR U210 Racer , ale Hobby!
hOOrNeT

#1273 Příspěvek od hOOrNeT »

Je to tak. Nejlépe vlastní zkušenost a každá heli to má jinak. Já osobně když to není nutné-nemažu. Zvlášť na místech, kde není žádné krytí a tak všudypřítomný prach se na to krásně lepí.
lefty
Kontaktovat uživatele:

#1274 Příspěvek od lefty »

Zapoměl jsem poznamenat, že mažu jen hlavní osu kolem cykliky a smykátko.
QCopter ready . BEEROTOR U210 Racer , ale Hobby!
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#1275 Příspěvek od pkotatko »

Nitro helinu jsem moc nemazal, ta se nějak stíhala namazat sama. Elektriku ale mažu. Kapku motorového syntetického oleje dozadu na smykátko a kapku na hlavní hřídel. Před letovým dnem. Pak, jednou za čas umeju čističem brzd ve spreji a znovu kapičku sem, kapičku tam....
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Zamčeno

Zpět na „Heli - jiné“