Jaka kridla na vetron? Mam neznamy trup a ocasni plochy

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Trias

#16 Příspěvek od Trias »

já bych řek že to je Symfonik od Krafta nebo jeho modifikace, rozpětí má 3m a křídlo je docela zvláštní konstrukce, rozteč žeber se zvětuje od trupu dál a kř. je velmi lehké. V dnešní době se dá jemě omotorovat aby šel sám hledat termiku. Je bez křidélek.
Miondir

#17 Příspěvek od Miondir »

diky za tip, to vypada ze to bude v trochu upravene podobe ten symfonik a s tema kridlama co na tom jsou, si myslim, ze by to bylo pohodove ero, s kterym bych se nebal ani s dosavadnima zkusenostma
nicmene asi by se mi na tom libila spis nejaka rovna a mozna s kridelkama neco jako navrhoval kocour, ale zas uz by to bylo narocnejsi, takze bych pred tim jeste neco poridil a mezitim ta kridla sehnal/postavil

..no a ted uz se jen rozhodnout
kocour
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od kocour »

Dovoluji si podotknout, že Symfonik p. Krofty (výkres mám) má profil E 385, tedy prohnutější než E 387, na koncích myslím, že přechází do E 387. Hloubka křídla u kořene je menší než 240 mm (200 nebo 220 mm). Takže tím Symfonikem se lze inspirovat, ale je nutné si křídlo nakreslit trochu jinak podle trupu.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Miondir

#19 Příspěvek od Miondir »

diky za upresneni
ja se momentalne klonim k variante 2, tzn koupim EG nebo neco z bazaru a k tomu trupu udelam kridla v podobnem stylu co jste posilal, jen zatim nevim jestli shanet konkretni planek na neco a proste postavit kridla z jineho letadla, nebo si vzit ten profil, urcit rozpeti tri metry a nakreslit to

libilo by se mi neco takoveho akorat by zebra byla paskovana nebo kridla cela potazena balzou, nevim jake ma co ne/vyhody
kocour
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od kocour »

Tak si ještě sťouchnu. Easyglider má rozpětí pod 2 m, k tomu přiměřenou délku trupu - to může být tak 1,0 - 1,15 m. K tomu je 3m křídlo moc ! Já bych lítal s tím EG tak, jak je udělaný. Pro termiku je asi možné udělat křídlo trochu větší, ale ne 3m. Model s velkým rozpětím může mít sice dobrý kluz, ale bude těžkopádný na směrové řízení, zvlášť když nebude mít křidélka. Taky mohutnost výškovky musí být v nějakých mezích.
Miondir

#21 Příspěvek od Miondir »

to jsme se spatne pochopili, mozna jsem se spatne vyjadril ja. easy glidera bych si poridil celeho a letal bych s nim tak jak je.. ta 3 metrova kridla byla myslena k tomu laminatovemu trupu co mam doma bez kridel, viz zacatek tematu..
MirekZ

#22 Příspěvek od MirekZ »

Symfonik (plánek vyšel kdysi v Modeláři a je v reedici na webu RCR) má konstrukční trup, ne laminát.
M.
Miondir

#23 Příspěvek od Miondir »

to MirekZ: tjn, ale toto je zrejme nejaky doma pachany trochu modifikovany trup a tomu simfoniku se to podoba zatim nejvice

nicmene po par dnech googleni, hledani, prochazeni, cteni a nacrtku, sem narazil na tohoto monarchu a to u me zatim asi vyhrava. kridlo se mi hrozne designem libi a sedi mi k tomu trupu a navic odpovida nejvic parametry i profilem. zkusim to nejak nakreslit a spocitat material a pustim se do toho, teda pokud nekdo nemate padne argumenty proti :] [kdyby mel nekdo hotovy planek, tak nepohrdnu :]]

edit: jeste tady jsem nasel vice fotek a i ze stavby
Miondir

#24 Příspěvek od Miondir »

tak jeste bych mel par dotazu, abych si byl jist, ze neudelam nejake zasadni boty

jake pouzit nosniky? 2x8, 3x8 ?
jakou balsu na potazeni od nabezky k nosnikum? 1,5 2 2,5?
cim pridelat kridla k centroplanu? zkusenost mam jen s duralovou planzetou, doma vyrobenou a bylo to takove vselijake
cim potahnout kridla? driv jsem vsechno potahoval takovym tim papirem a co jsou ted ty folie vselijake, nevim jestli to je vyhodnejsi v necem. vypada to asi lepe, bude to stat o neco vic, pujde to snaz potahnout, ale hur opravovat, nebude se to muset xkrat lakovat, to jsou moje domnenky.. vaha a vliv na let? netusim
kocour
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od kocour »

Podobných modelů jsem pár postavil. Tedy : nosník 3x8 nahoře i dole (dvoupasnicový). U středu raději ještě pomocný nosník 3x5 (dvoupasnicový), nebo ten hlavní u středu (tak 300mm) rozšířit tak na 3x10 až 3x12) Stojiny hlavního nosníku z tvrdé balzy 3-5 mm s léty na výšku, nejlépe po celém rozpětí (v poslední třetině možno dávat ob jedno žeboro, ale raději ne). Stojiny lepit raději epoxidem než Purexem. Spojka nelépe ocelová planžeta 10x1 s mosazným pouzdrem od Graupnera (koupil jsem v Praze, Korunovační ul. u p. Vaňoucha)ne bo uhlík prům 10 mm (drahé). Ten uhlík se ale po ráně obvykle zlomí. Nebo ocelová struna 6-7 mm. Nebo ten dural- tady tak 3 kusy tl. 2mm (nejmíň) na celou výšku prostoru mezi pasnicemi hlavního nesníku. V místě pouzder pro spojky hlavní nosník olaminovat několika vrstvami tenkého sklotextilu. Potah torzní skříně (od náběžky k hlavnímu nosníku) balza 2 mm. Je možné i jinak, rád si jiné provedení přečtu. Pokud jde o potah, papír zlepšuje tuhost křídla, ale životnost takového větroně by měla být větší než papírového potahu. Kdysi jsme potahovali modely monofilem (tenká silonová tkanina) a navrch tenkým modelspanem. To bylo krásně tuhé a trvanlivé. Já používám raději nažehlovací fólii, hlavní důvod je že fólie nesmrdí a nepůsobí manželské konflikty jako lakování. Pak ale musí být konstrukce dost tuhá ještě před potažením. Taky se dělala kombinace potah papírem a jen trochu nalakovat a přes to nažehlit fólii. Tím se tuhost křídla vylepšila. Nemám s tímhle ale zkušenost.
Naposledy upravil(a) kocour dne sob 28.05.2011 18:55, celkem upraveno 1 x.
Miondir

#26 Příspěvek od Miondir »

dekuji za vycerpavajici odpoved :wink: jeste budu rad za nazor na potaha kdyz se vyjadri i dalsi, at mam vic pohledu na vec, budu take rad
MirekZ

#27 Příspěvek od MirekZ »

Souhlas s Kocourem - něco nažehlovacího.
Co přesně ti neřeknu, takhle velká konstrukční křídla nedělám.

Tuhost křídla můžeš zvýšit velmi jednoduše: snížením rozteče žeber a jejich napáskováním balsou 2.

Tloušťka stojiny: v kořeni bych těch 5mm považoval za minimum, spíš víc a tvrdší balsu. Kvalita spojení stojiny s pásnici je kritická pro pevnost křídla. Dál od kořene klidně uber a udělej stojinu z 3mm balsy. Ad vynechání stojiny na konci křídla - je to sice možné, ale s ohledem na pevnost v krutu bych to nedělal.
Miondir

#28 Příspěvek od Miondir »

s paskovanim pocitam a zebra jsou od sebe 50, stejne jak je na tom monarchovi a u korene jsou prvni tri po 33

jeste dotaz cim lepit, pred 15ti lety jsem vsechno lepil kanagomem a drzi to doted a vetsinou dobre a pevnostni veci nejakym epoxy
vosvos

#29 Příspěvek od vosvos »

Já jsem použil na podobnou konverzi,(trup Vega od Modely), křídla na Svista od Raicharda.Vloženým centroplánem jsem zvětšil rozpětí na 3400.Pohodový elektrovětroň za chvilku a hlavně za málo peněz.
kocour
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od kocour »

Já teď nejvíc používám Purex Rapid, Má tu výhodu, že mírně pění a vyplní tedy případné mezery, kterým se nelze úplně vyhnout při domácí stavbě. Má vynikající adhezi, bohužel taky ke košili a prstům. Někdy vypění trochu moc, ale nadbytečný se dá ostrým nožem odříznout. Jinak ten Kanagom taky užívám (jde dobře brousit). Herkules taky, ale jen na spoje, které nejdou na povrch, jde špatně brousit. Někdo užívá Ponal Expres atd, ale s tím zkušenosti nemám. Vteřiňák užívám pouze sporadicky, širší použití leze dost do peněz. K té stojině hlavního nosníku ještě to, že u hodně namáhaných nosníků by měla stojina být z oboustranně přilepené letecké překližky 1 - 2 mm, podle namáhání. Ty stojiny, balzové nebo překližkové, taky dávám mezi všechna žebra.Stojiny je vhodné dávat symetricky, tedy z obou stran pásnic. Nosník tvaru "C", tedy se stojinou jen z jedné strany, není vhodný, protože není namán symetricky, ale tzv. vázaným kroucením . střed ohybu leží ve vzduchu mimo nosník na straně stojiny. Konce křídla jsou sice z hlediska letového namáhání předimenzované, ale u modelu proti letadlu 1:1 dostávají daleko víc zabrat při různém otloukání za provozu.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“