Heli a vaše nehody

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zamčeno
Zpráva
Autor
cilek

#1321 Příspěvek od cilek »

Našel jsem si plácek na lítání kousek od domu, který je přímo ideální, až na jednu věc. V jednom místě (řekl bych, že přesně na pár decimetrů) vždycky dojde k zarušení (stalo se mi to už třikrát) a motor zdechne tak na půl vteřiny. Pro mě, začátečníka, je to dost nepříjemné. Chci si proto dát do vrťase konečně :roll: Duplexe a chci se zeptat, jaký failsafe se nastavuje na vrtulník. :?:
Relax

#1322 Příspěvek od Relax »

Ty šrouby tam dám tam radši origo, střižení v závitu se nabízí dost a dost, taky tam určitě bude úhlová vůle mezi hřídelí a volnoběžným kolem. Taky musím upřesnit proč jsem nedostal nafackováno a třeba neodrbal zuby na hnacím kole. Já to měl naštěstí na to vážení bez šroubku dole ( aby mi to šlo co nejvolnějš ) a tím pádem motor roztočil natvrdo ocasní vrtulku a ten rotor se rozjel jenom smykem na hřídeli ..... To byla fakt klika, jinak by to dopadlo asi hůř. Jak jsem to pak smontoval a řešil další věci, už mi to zapadlo a napsal jsem to špatně. Tak omluva za mystifikáciju ...

Já se vrtám ve všem - to je profesní deformace. Heli jsou navíc v možnostech kde hledat problémy - a upřímně řečeno si je občas i vytvářet - velmi vděčné :-)

Pro mě je to novej typ zábavy a po zkušenostech s řadou kategorií modelařiny nespěchám do stádia kdy to pozvolna přerůstá ve stereotyp. Nemám už čas na stavění podle plánů, pěkně od prkýnek balsy a překližky, nebo alespoň z rozsypu a ARF je už přece jenom taková nouzovka. Zachraňuje to lítání s kolegou a parta podobně postiženejch. Až ten Trex to řádně zvednul - perspektiva zažít nové věci a výzvy.

Naučit se to co chci může být tak na rok, možná i dva. Nehledám ale lítání na samé hranici permanentního rizika že model rozbiju jako je full 3D, to prostě není relaxace podle mých představ, u všech kategorií mám rád polomakety a makety a ani heli nejsou výjimkou.

Chtělo jít rovnou do 500 ale nevyslyšel jsem dobře míněné rady, měl jsem svojí hlavu a taky limit v měšci, tak co bych brblal :-) Až poznám co mi přinese základní poletování s nějakou tou osmou a lopingem, uvidím co dál. I když by se Próčko v 3G v dobrým stavu možná prodalo, pětistovka by byla i tak citelně vyšší investice a tak uvidím jak mě lítání vlastě chytne.

cilek : to musíš mít dobrý nervy. Možná by šlo si stoupnout na ten flek a lítat okolo, jenom si testnout aby to tam geopatogenně nezarušovalo pilota :-) Nějaký pořešení s elektronikou se ale určitě najde, držím palec.
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#1323 Příspěvek od pkotatko »

cilek píše:Našel jsem si plácek na lítání kousek od domu, který je přímo ideální, až na jednu věc. V jednom místě (řekl bych, že přesně na pár decimetrů) vždycky dojde k zarušení (stalo se mi to už třikrát) a motor zdechne tak na půl vteřiny. Pro mě, začátečníka, je to dost nepříjemné. Chci si proto dát do vrťase konečně :roll: Duplexe a chci se zeptat, jaký failsafe se nastavuje na vrtulník. :?:

Failsafe na vypnutí motoru. Nic jiného nemá smysl. Heli stejně spadne. Tak jen omezit nebezpečí na minimum vypnutím motoru.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
silcom

#1324 Příspěvek od silcom »

Testujem šikmé ozubenie na TRexa 600 objednané z Heliprossu. Do včera večera spokojnosť, pravidelne kontrolujem, ako si so šikmým ozubením rozumejú ložiská motora - zatiaľ držia. Absolvovaných zatiaľ cca 15 letov. Rovnako som si všimol, že nová ZIPPY 6S ťahá výborne. Motor ALign 600MX, 1750 otáčok na rotore, z visu na plný kolektív stúpava pirueta. No a zrazu počujem podivné zaškrípanie, takže fofrom na pristátie. Ukázalo sa, že som strhol presne 11 zubov z hlavného kolesa. Dôvod - zatiaľ neviem, vôľa medzi pastorkom a kolesom ako má byť, ložiská v motore sú nové, tam vôľa nie je. Motor samotný drží v lôžku, takže ten sa nepohol. Pripisujem to príliš mäkkému materiálu ozubeného kolesa. Viem, že podobné veci sa stávajú, ale obvykle pri prestavbe na vyšší výkon (10S viac). Skúsim urobiť ešte jeden test, kde ponechám minimálnu voľu medzi pastorkom a kolesom. Nechce sa mi totiž zatiaľ vracať späť k priamemu ozubeniu, tichý chod a myslím, že aj efektívnejší prenos výkonu sa mi veľmi páči.
cilek

#1325 Příspěvek od cilek »

silcom píše:Testujem šikmé ozubenie na TRexa 600 objednané z Heliprossu. Do včera večera spokojnosť, pravidelne kontrolujem, ako si so šikmým ozubením rozumejú ložiská motora - zatiaľ držia. Absolvovaných zatiaľ cca 15 letov. Rovnako som si všimol, že nová ZIPPY 6S ťahá výborne. Motor ALign 600MX, 1750 otáčok na rotore, z visu na plný kolektív stúpava pirueta. No a zrazu počujem podivné zaškrípanie, takže fofrom na pristátie. Ukázalo sa, že som strhol presne 11 zubov z hlavného kolesa. Dôvod - zatiaľ neviem, vôľa medzi pastorkom a kolesom ako má byť, ložiská v motore sú nové, tam vôľa nie je. Motor samotný drží v lôžku, takže ten sa nepohol. Pripisujem to príliš mäkkému materiálu ozubeného kolesa. Viem, že podobné veci sa stávajú, ale obvykle pri prestavbe na vyšší výkon (10S viac). Skúsim urobiť ešte jeden test, kde ponechám minimálnu voľu medzi pastorkom a kolesom. Nechce sa mi totiž zatiaľ vracať späť k priamemu ozubeniu, tichý chod a myslím, že aj efektívnejší prenos výkonu sa mi veľmi páči.

Proč je převod šikmým ozubením efektivnější?
OPR
Kontaktovat uživatele:

#1326 Příspěvek od OPR »

cilek píše:
silcom píše:Testujem šikmé ozubenie na TRexa 600 objednané z Heliprossu. Do včera večera spokojnosť, pravidelne kontrolujem, ako si so šikmým ozubením rozumejú ložiská motora - zatiaľ držia. Absolvovaných zatiaľ cca 15 letov. Rovnako som si všimol, že nová ZIPPY 6S ťahá výborne. Motor ALign 600MX, 1750 otáčok na rotore, z visu na plný kolektív stúpava pirueta. No a zrazu počujem podivné zaškrípanie, takže fofrom na pristátie. Ukázalo sa, že som strhol presne 11 zubov z hlavného kolesa. Dôvod - zatiaľ neviem, vôľa medzi pastorkom a kolesom ako má byť, ložiská v motore sú nové, tam vôľa nie je. Motor samotný drží v lôžku, takže ten sa nepohol. Pripisujem to príliš mäkkému materiálu ozubeného kolesa. Viem, že podobné veci sa stávajú, ale obvykle pri prestavbe na vyšší výkon (10S viac). Skúsim urobiť ešte jeden test, kde ponechám minimálnu voľu medzi pastorkom a kolesom. Nechce sa mi totiž zatiaľ vracať späť k priamemu ozubeniu, tichý chod a myslím, že aj efektívnejší prenos výkonu sa mi veľmi páči.

Pokud víš jak to celé pak vypadá a na sebe dosedá a kolik toho na sebe dosedá. Seš doma.
settswat

#1327 Příspěvek od settswat »

odpoved za kazdou cenu ....
silcom

#1328 Příspěvek od silcom »

cilek píše:
silcom píše:Nechce sa mi totiž zatiaľ vracať späť k priamemu ozubeniu, tichý chod a myslím, že aj efektívnejší prenos výkonu sa mi veľmi páči.

Pretože sa výkon motora prenáša vďaka šikmým zubom na väčšiu plochu. Preto ma pomerne zarazilo, že ich to urvalo.. :)
cilek

#1329 Příspěvek od cilek »

Pokud víš jak to celé pak vypadá a na sebe dosedá a kolik toho na sebe dosedá. Seš doma.

Tak díky za vyčerpávající odpověď. :lol:
OPR
Kontaktovat uživatele:

#1330 Příspěvek od OPR »

cilek píše:

Tak díky za vyčerpávající odpověď. :lol:

Nemáš zač. Pokud ses ani tak nechytil hádám že gůgl by mohl být v jistých věcech a kor ohledně informací šikmého ozubení detajlnější. Zkus pohledat. :roll: Nebuť líný.
HynX
Kontaktovat uživatele:

#1331 Příspěvek od HynX »

Kedze na sikme ozubenie posobia mensie sily ako na rovne, jedine, co mohlo byt na prd je material. Vsak skus nozikom do neho zarezat, ze ako to "tazko" pojde. A na porovnanie zarez aj do klasickeho kolesa, nech mas s cim porovnat :-D Hlavne je, ze si to nerozbil...
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
HynX
Kontaktovat uživatele:

#1332 Příspěvek od HynX »

ono je to k posrani, ked clovek je cely stastny ze spravil svoje prve tri loopingy a potom padne na to, co mu do xichtu lieta lienka :(
Logo600SX • Spitfire Mk XVI (3D tlač) • Futaba 14SG
maniiax.
Bydliště: Praha, ale často v Ústí n/L, Plzni, Brně, Litomyšli, Domažlicích ...
Kontaktovat uživatele:

#1333 Příspěvek od maniiax. »

Když se daří, tak se daří. A nemyslím to ironicky.
Helina sice byla až v trávě, ale bylo se mnou hejno strážných andělů takže to byl sice pád, ale ne nehoda. Patří to sem tedy? To je fuk :-)

http://www.youtube.com/watch?v=OrVy0CrodVE
AURORA 9
T-REX 450, 550, 700 (vše E s 3G)
blade MSR do kanclíku je nutnost
psena
Kontaktovat uživatele:

#1334 Příspěvek od psena »

Dnes jsem videl pany piloty Drazdila,Klickanice, Erlebacha,Bednare,Klabacku..... ale tohle nedal ani jeden :lol:
Howking
Kontaktovat uživatele:

#1335 Příspěvek od Howking »

maniiax. píše:http://www.youtube.com/watch?v=OrVy0CrodVE
- nechápu, vždyť jsem slyšel ránu o zem. Nebo to byla rána od prudké zvěmy kolektivu? Mazec.
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
Zamčeno

Zpět na „Heli - jiné“