Tricopter

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zamčeno
Zpráva
Autor
desmotazz

Řídíci deska - problém s oživením

#1036 Příspěvek od desmotazz »

Ahoj, mám od března řídící desku od JirkyA, ke stavbě tricopteru jsem se dostal ale až teď(čekání da komponenty z Hobbycity).
Všechny motory a regulátory(Turnigy Plush) jsem při stavbě vyzkoušel jednotlivě přímo připojené na přijímač, trojice kabelů regulátor-motor spájel tak, aby se točily správným směrem.
Tři přívodní dvojice kabelů k regulátorům spájel dohromady, takže ke třem regulátorům je pouze jeden plus a jeden mínus pro připojení na baterii.
BEC jsem nechal zapojen jen u regulátoru k motoru č.1, u ostatních reglů jsem dutinku vyjmul z konektoru a zaizoloval.
Vyrobil jsem čtyři propojovací kabely mezi přijímač(kanál1-4) a řídící desku. Zapojil podle návodu(http://www.lmkbabice.cz/?p=600), mínus/zem směrem k okraji desky, plus uprostřed, signál směrem ke středu desky. Stejně jsem zapojil všechny tři regly a ocasní servo.

A teď začíná můj problém - chci provést dle návodu krok1. kalibrace kniplů (signálu z vysílače)Zapnu vysílač(OPTIC6) všechny trimy na nule, páky ve středu, režim acro, žádné mixy aktivní. Prostřední potenciometr (PITCH) dám na minimum, připojím napájení reglů k baterce, LED bliká dle popisu v návodu, ale regulátory indikují pípáním nepřítomnost signálu.

Při pokusu provést kalibraci rozsahu plynu a nastavení regulátorů, dám dle návodu potenciometr YAW na minimum, plynovou páku na zapnutém vysílači na maximum, připojím napájení reglů k baterce, LED bliká dle popisu v návodu, regulátory zapojené na konektorech desky pro motor č.2 a 3 naběhnou do módu pro programování, regl zapojený na konektoru pro motor č.1 pípá nepřítomnost signálu. Když přehodím regly na konektorech desky mezi 1-2 nebo 1-3, regl na konektoru pro motor č.1 opět nemá signál.

Při pokusu o odjištění a kalibraci gyr nastavím potenciometry do středu, zapnu vysílač, zapnu napájení reglů, všechny tři regly pípají že jsou bez signálu, jinak žádná reakce.

Po dvou dnech googlování a experimentování už nevím jak dál. :cry:

JirkaA jsem poslal email, zatím nemám odpověď.

Netušíte někdo prosím kde by mohl být problém?

Nenašla by se případně nějaká dobrá duše v Praze a blízkém okolí, která by mi na to koukla? Třeba by jenom stačilo znovu nahrát soft to desky...já ale nemám potřebné vybavení...

Díky za pomoc!
papaya

#1037 Příspěvek od papaya »

nepoznam tvoju dosku, pouzivam KKmulticopter blue. Skus prejst na stranu 66 v tomto vlakne a precitaj si moj prispevok. Snad pomoze...
DX9
Goblin 570 + Spirit
Compass Chronos + VBar
error414
Kontaktovat uživatele:

#1038 Příspěvek od error414 »

Nejsem si jis ve vsem co pisu, pisu to zpameti.

Deska posila signal do regulatoru v rozshahu 0-100, kdyz je deska zajistena tak posila signal -5 (cisla jsou orientacni, ve skutecnosti je to delka pulsu).

Ja nemel plushe ale basic a tusim ze se chovaji stejne. Pri signalu -5 regulatory pipali ze nemaji signal, u kalibrace kniplu se tusim posila signal -5 takze pipaji. Deska si jen uklada stredy.

Ta kalibrace plynu je divna, pokud nemas zadny pristroj ktery ti zmeri delku pulsu na konektoru pro motor 1. tak tam dej normalne servo. Deska pri nastavovani plynu posila signal v 50Hz takze ho neodvaris. Pri nastavovani plynu deska motorum stejny signal jaky dostava z prijmace. Takze by servo se melo hejbat podle paky plynu.

Nejlepsi by bylo kdyby si tam hodil 3 serva a natocil video.
Logo 600 + spirit
desmotazz

#1039 Příspěvek od desmotazz »

Tak postup podle papaya vyzkoušen - bohužel bez výsledku. I tak děkuji.

to error414: V režimu nastavování plynu(YAW potenciometr na minimum) mi deska opravdu dává motorům stejný signál jaký dostává z přijímače - ale jen na konektor pro ESC č.2 a 3.(zde připojené motory se při přidání plynu točí), na jedničku nejde žádný signál-motor se netočí, pokud na tento konektor připojím servo, tak se nehýbe. V ostatních režimech není signál nikde, pokud místo ESC připojím servo tak se nehýbe, deska nejde odjistit, led se trvale nerozsvítí.

Myslel jsem jestli jsem něco nepřehlédl, někde neudělal chybu, ale vypadá to spíš, že jsem ten typ, co si koupí trpaslíka a on mu do rána vyroste :evil:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1040 Příspěvek od JirkaA »

desmotazz píše:Tak postup podle papaya vyzkoušen - bohužel bez výsledku. I tak děkuji.

to error414: V režimu nastavování plynu(YAW potenciometr na minimum) mi deska opravdu dává motorům stejný signál jaký dostává z přijímače - ale jen na konektor pro ESC č.2 a 3.(zde připojené motory se při přidání plynu točí), na jedničku nejde žádný signál-motor se netočí, pokud na tento konektor připojím servo, tak se nehýbe. V ostatních režimech není signál nikde, pokud místo ESC připojím servo tak se nehýbe, deska nejde odjistit, led se trvale nerozsvítí.

Myslel jsem jestli jsem něco nepřehlédl, někde neudělal chybu, ale vypadá to spíš, že jsem ten typ, co si koupí trpaslíka a on mu do rána vyroste :evil:

Tohle vypadá na HW závadu. Pošli mi to, trpaslíka opravíme. BTW o odjištění desky je zmínka v návodu, možná budeš muset drbnout do trimu plynu.
OK2WY
desmotazz

#1041 Příspěvek od desmotazz »

JirkaA píše:Tohle vypadá na HW závadu. Pošli mi to, trpaslíka opravíme. BTW o odjištění desky je zmínka v návodu, možná budeš muset drbnout do trimu plynu.

Díky, po stažení hodnoty subtrim na kanálu č.3(plyn) na -20 se mi podařilo desku odemknout! Trim plynu u Optic6 do mínusu nefunguje a na možnost využít subtrim jsem jaksi zapomněl :oops:

Na konektoru pro ESC 1 ale bohužel stále bez signálu, všechno ostatní funguje jak má. Ocasní servo začne reagovat na pohyby páky směrovky až po přidání plynu. Gyra pracují.

Desku tedy pošlu, nemám ale už poštovní adresu - prosím SZ.

Díky!
pakozdy

#1042 Příspěvek od pakozdy »

zdravim ...

mohol by my niekto kto ma prvu dosku od JirkaA odfotit nastavenie potenciometrov (zisk) na zalietanom x-quade ?

vdaka.
Troll

#1043 Příspěvek od Troll »

To Ti moc platné nebude, ideální nastavení je individuální pro každý stroj. Ledaže bys měl identický copter, pak by to šlo. Dej to pro začátek na střed a pak uvidíš. Jestli to takto nastaené nebude oscilovat, přidávej, a až to oscilovat začne, trošku uber a je to. 8O :D
pakozdy

#1044 Příspěvek od pakozdy »

neviem co si mam predstavit pod pojmom oscilovat.
laicky popisem moje dojmy. vsetko na 50% ale malo to snahu sa preklapat nabok - po znizeni ROLL,PITCH sa to ukludnilo. ale ked to vzlietne tak sa to stale otaca okolo osi YAW. nesiel som so znizovanim nizsie ako predpokladanych 40% ako sa pise v dokumentoch na kkmulticopter.com.

najlepsie som sa dostal do stavu ze som to dostal aspon meter nad zem bez toho aby sa to preklapalo, ale v rotacii okolo osi to sklzlo akoby prec v smere jedneho ramena.

mam podozrenie, ze jeden motor je divny. moze sposobovat motor s nizsim tahom nejake blbe spravanie sa ? ved by to mala prave doska kompenzovat.

vdaka.
olisoft

#1045 Příspěvek od olisoft »

oscilovat = kmitat hore dolu v jednej osi
hanzipv
Kontaktovat uživatele:

#1046 Příspěvek od hanzipv »

Taky jsem zalitaval trikoptera,řídící deska od Jirky,vše fungovalo,jen neško provest kalibrace..kdykoli se trim gyra -yaw i pitch dal na min deska jen blikla.Protože se po nastartovaní desky/vysilač Optic 6/vše jevilo v pořádku,přikročili jsme k zaviseni.To proběhlo v pořádku,jenže při pohybu mírně např vpřed došlo ke kmitaní až k neovladatelnosti.
Ubrali tedy zisku na gyrech ovšem nic se nedělo.
Po dlouhem přemyšlení jsme provedli opačny pokus...jestli nejsou potenciometry obráceně.Pootočili jsme doprava a hned napoprve to litalo bez kmitání a stabilně.Je možné že by mohly byt potáky opačně?
Jiné vysvětlení mě nenapada.
MX12

#1047 Příspěvek od MX12 »

hanzipv píše:.......Je možné že by mohly byt potáky opačně?
Jiné vysvětlení mě nenapada.

Jsou dvě verze trimrů plastové a keramické, keramické mají obrácený směr nastavení, viz nívod JirkyA na lmkbabice.
MX12
Nerozumím Vám, zkuste mi to zahrát loutkovým divadlem.
Troll

#1048 Příspěvek od Troll »

pakozdy píše:neviem co si mam predstavit pod pojmom oscilovat.
laicky popisem moje dojmy. vsetko na 50% ale malo to snahu sa preklapat nabok - po znizeni ROLL,PITCH sa to ukludnilo. ale ked to vzlietne tak sa to stale otaca okolo osi YAW. nesiel som so znizovanim nizsie ako predpokladanych 40% ako sa pise v dokumentoch na kkmulticopter.com.

najlepsie som sa dostal do stavu ze som to dostal aspon meter nad zem bez toho aby sa to preklapalo, ale v rotacii okolo osi to sklzlo akoby prec v smere jedneho ramena.

mam podozrenie, ze jeden motor je divny. moze sposobovat motor s nizsim tahom nejake blbe spravanie sa ? ved by to mala prave doska kompenzovat.

vdaka.

Tohle vyřešíme snadno- máš správně nastaven směr gyrování na vrtulkovém servu? :wink: Na procenta se vyprdni, nastav to tak, aby to létalo pokud možno s co nejvyšším nastavením hodnot na potenciometrech právě než to začne oscilovat. Co je oscilovat už víš. Kopírovat něčí nastavení je nanic, každý tricopter je jiný, bude chtít jiné nastavení. Jiná věc ovšem je, že pokud musíš nastavit na gyrech nízkou citlivost ( asi tak pod těch 40%) a není to maličký stroj, je něco špatně. Nejobvyklejší příčinou když to létá blbě jsou vibrace. Hlavní příčinou vibrací bývají nevyvážené vrtule.
V motoru problém nebude, to daleko pravděpodobnější příčina je špatné nastavení. Zkalibruj throttle range u všech reglů a to zapojením přímo do kanálu plynu přijímače.Jak se to dělá je napsáno v návodu u reglu - obvykle se to zapne s plným plynem a po zapípání se plyn stáhne. Některá verze softu té desky umí i kalibraci všech regulátorů najednou zapojených do Kk desky, aleuž si nepamatuju která. Doporučuji udělat to klasicky pomocí přijímače.
hanzipv
Kontaktovat uživatele:

#1049 Příspěvek od hanzipv »

Pánové já se omlouvám...ještě že to má napsáno červeně....ano,mám keramické proto opačně...
Mám ještě jeden dotaz.
Kolega má trikopteru taky,desku má svoji svépomocí a tvrdí že motory reagují tak že pouze přidávají,já mám vyzkoušeno že na mém v max.výchylkách /při zkoušce bez vrulí a malým plynem/např při pohybu knyplu vpravo na doraz LEVY MOTOR PŘIDÁ a zároven PRAVY MOTOR UBÍRÁ AŽ DO ZASTAVENÍ.Tak to jde i naopak i při směru dopředu a dozadu.
Samozřejmě v letu je stabilní a řídím kolem neutrálu.
Má to tak být?
děkuji za odpověd.
pakozdy

#1050 Příspěvek od pakozdy »

Troll píše:
Tohle vyřešíme snadno- máš správně nastaven směr gyrování na vrtulkovém servu?

ja mam quad.

Troll píše:Na procenta se vyprdni, nastav to tak, aby to létalo pokud možno s co nejvyšším nastavením hodnot na potenciometrech právě než to začne oscilovat. Co je oscilovat už víš. Kopírovat něčí nastavení je nanic, každý tricopter je jiný, bude chtít jiné nastavení. Jiná věc ovšem je, že pokud musíš nastavit na gyrech nízkou citlivost ( asi tak pod těch 40%) a není to maličký stroj, je něco špatně. Nejobvyklejší příčinou když to létá blbě jsou vibrace. Hlavní příčinou vibrací bývají nevyvážené vrtule.
V motoru problém nebude, to daleko pravděpodobnější příčina je špatné nastavení. Zkalibruj throttle range u všech reglů a to zapojením přímo do kanálu plynu přijímače.Jak se to dělá je napsáno v návodu u reglu - obvykle se to zapne s plným plynem a po zapípání se plyn stáhne. Některá verze softu té desky umí i kalibraci všech regulátorů najednou zapojených do Kk desky, aleuž si nepamatuju která. Doporučuji udělat to klasicky pomocí přijímače.

skusim co si napisal. dam vediet.
Zamčeno

Zpět na „Coptery - projekty“