Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

#1096 Příspěvek od Drondys »

Aragor píše:jsem zvědavý na tu celní daňovou složenku, kolik mi tam navalí daň, žádnou plnou moc ani potvrzení platby jsem jim neposílal

V tomto ohledu Česká pošta aplikuje stále stejný postup porušující zákon (daňový řád) jak jsem již zmiňoval dříve. Plná moc bude přiložena a budou ji patrně chtít podepsat dodatečně při převzetí zásilky.

Jediné co v tomto případě doporučuji je dodatečně tu plnou moc nepodepisovat a v takovém případě můžete požadovat vydání zásilky bez poplatků České pošty 180 Kč i bez poplatku 22 Kč, které při nepodepsání plné moci nejsou oprávněni vymáhat jinak poruší zákon.

Pokud byste měl problémy s vydáním zásilky pak může poplatky zaplatit, ale doporučuji si nechat od vedoucí lokální pošty napsat potvrzení o tom, že by zásilka nebyla vydána bez zaplacení zmíněných poplatků a následně podat podnět na ČOI viz tento odkaz a tam viz sekce "Pokud se vám stane, že Vám pošta doručí zásilku s již stanoveným DPH i když jste ji dosud žádnou plnou moc nepodepsali a nebudete ji chtít ani podepsat " kde je uveden i text základního konceptu k podání podnětu pro porušení zákona a současně v takovém případě doporučuji požadovat vrácení zmíněných poplatků České pošty 180 Kč i 22 Kč pokud budete donucen je zaplatit pod pohrůžkou nevydání zásilky.
Aragor
Kontaktovat uživatele:

#1097 Příspěvek od Aragor »

Drondys píše:
Aragor píše:jsem zvědavý na tu celní daňovou složenku, kolik mi tam navalí daň, žádnou plnou moc ani potvrzení platby jsem jim neposílal

V tomto ohledu Česká pošta aplikuje stále stejný postup porušující zákon (daňový řád) jak jsem již zmiňoval dříve. Plná moc bude přiložena a budou ji patrně chtít podepsat dodatečně při převzetí zásilky.

Jediné co v tomto případě doporučuji je dodatečně tu plnou moc nepodepisovat a v takovém případě můžete požadovat vydání zásilky bez poplatků České pošty 180 Kč i bez poplatku 22 Kč, které při nepodepsání plné moci nejsou oprávněni vymáhat jinak poruší zákon.

a když po mě budou chtít zaplatit i to vyměřené DPH tak mám stále požadovat vydání zásilky bez podepsání plné moci a bez poplatků 180Kč a 22Kč z důvodu porušení zákona?
Taranis SE, Optic 6 Assan, Toro900, MAXI SWIFT, FW-190, PZ BF-109
Drondys

#1098 Příspěvek od Drondys »

Aragor píše:a když po mě budou chtít zaplatit i to vyměřené DPH tak mám stále požadovat vydání zásilky bez podepsání plné moci a bez poplatků 180Kč a 22Kč z důvodu porušení zákona?

Ano.
Aragor
Kontaktovat uživatele:

#1099 Příspěvek od Aragor »

Drondys píše:
Aragor píše:a když po mě budou chtít zaplatit i to vyměřené DPH tak mám stále požadovat vydání zásilky bez podepsání plné moci a bez poplatků 180Kč a 22Kč z důvodu porušení zákona?

Ano.

Sice česká pošta porušila zákon, ale je to pro mě výhodné, protože stejně na poštu 120 si to nepůjdu osobně vyřídit a plnou moc bych jim musel poslat tak či tak, a trvalo by to minimálně o několik týdnů déle, než by mi přišla proclená zásilka.
Taranis SE, Optic 6 Assan, Toro900, MAXI SWIFT, FW-190, PZ BF-109
krtek2k

#1100 Příspěvek od krtek2k »

Drondys píše:...

A kde bereš pořád energii se o tom takhle sáhodlouze rozepisovat?
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#1101 Příspěvek od Jetson »

Drondys píše:... Pokud je celní deklarace k zásilce od odesílatele vyplněna správně a celníci zrovna neprudí a není na zásilku stanoveno ani DPH tak zásilka projde zcela bez jakýchkoliv polatků...

Vždyť to co píšeš, není pravda. Celníci se k zásilce (dokladům od ní) dostanou až v momentě, kdy jim jí pošta předloží na základě plné moci, nebo jim jí předloží adresát. Takhle mi to bylo vysvětleno na celnici i na poště. A to je to, s čím mám celou dobu problém.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1102 Příspěvek od koulinek »

Jetson píše:
Drondys píše:... Pokud je celní deklarace k zásilce od odesílatele vyplněna správně a celníci zrovna neprudí a není na zásilku stanoveno ani DPH tak zásilka projde zcela bez jakýchkoliv polatků...

Vždyť to co píšeš, není pravda. Celníci se k zásilce (dokladům od ní) dostanou až v momentě, kdy jim jí pošta předloží na základě plné moci, nebo jim jí předloží adresát. Takhle mi to bylo vysvětleno na celnici i na poště. A to je to, s čím mám celou dobu problém.

Ale má pravdu, to co popisuješ nastává jen v případě že jim nestačí nebo nesedí celní deklarace a požadují doplnění údajů. Pakliže jim stačí co odesílatel deklaroval a věří uvedené ceně tak bud rovnou propustí zásilku pokud je to v limitu nebo vypočtou DPH.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#1103 Příspěvek od Jetson »

V čem má kdo pravdu? Jde přece o to, že mou zásliku nezastaví celník, ale nějakej šmudla z pošty. Já následně dovalím svoje papíry, nafasuju papíry od pošťáka co se mu nezdál můj balíček a s tím jdu na celnici. Tam vše proběhne OK, jsem bez DPH a cla a za to musím pošťákovi, kterému se nezdál můj balík a proto na něm seděl 6 týdnů, zaplatit 96,-. Kde to má logiku???
Drondys

#1104 Příspěvek od Drondys »

Jetson píše:

Do budoucna doporučuji si vždy nejprve přečíst to na co vlastně reaguješ a co tomu předcházelo. Kdyby sis to lépe přečetl tak bys sis možná všiml i toho, co vlastně Aragor napsal, tj. že zásilka už byla celně odbavena a celníky bylo vypočteno DPH, a to všechno proběhlo na zákaldě předložení zásilky k celnímu řízení celníkům ze strany České pošty aniž by ovšem Aragor podepsal jakoukoli plnou moc a aniž by jim posílal jakékoli dokumenty k zásilce. Doufám, že teď už sis toho všiml. :wink:
Drondys

#1105 Příspěvek od Drondys »

Jetson píše:V čem má kdo pravdu? Jde přece o to, že mou zásliku nezastaví celník, ale nějakej šmudla z pošty. Já následně dovalím svoje papíry, nafasuju papíry od pošťáka co se mu nezdál můj balíček a s tím jdu na celnici. Tam vše proběhne OK, jsem bez DPH a cla a za to musím pošťákovi, kterému se nezdál můj balík a proto na něm seděl 6 týdnů, zaplatit 96,-. Kde to má logiku???

Problém je v tom, že tak jak si to představuješ ty to v reálu vůbec nefunguje.

Po příchodu zásilky ji pracovníci pošty protáhnou kontrolou s rentgenem a následně zkontrolují celní deklaraci na zásilce a pokud je v ní vše potřebné uvedeno pak je zásilka implicitně předložena celnímu úředníkovu k odbavení, a to bez jakékoli plné moci a bez jakéhokoli kontaktování adresáta.

Pokud celní úředník pro předloženou zásilku nestanoví DPH ani CLO a pokud neprudí s požadavkem na doložení doplňujících dokumentů k zásilce pak je zásilka propuštěna bez DPH a bez CLA a pošta ji adresátovi doručí bez jakéhokoli poplatku.Tento postup je v souladu s celním kodexem a tudíž na něm není nic závadného.

Pokud však celní úředník zaprudí a předloženou zásilku odmítne s tím že vyžaduje doložení dokumentů k zásilce pak musí pracovník pošty provést odložení zásilky a s tím spojenou administrativu + následně musí být adresátovi odeslána výzva k doložení dokladů atd. a za to se účtuje oněch 96 Kč.

Problém, který jsme zmiňoval já ke konkrétnímu případu Aragora se však vůbec netýkal poplatku 96 Kč, protože ten se ho v tomto případě vůbec netýká jelikož u jeho zásilky bylo stanoveno DPH a byla již celně odbavena zcela bez plné moci a Česká pošta po něm nebude chtít 96 Kč, ale 180 + 22 Kč. A ten problém co jsem měl na mysli nastává právě v případech kdy je na zásilku stanoveno DPH, protože Česká pošta není oprávněna provádět operace spojené s DPH pokud nemá předem podepsanou plnou moc, protože je to v rozporu s daňovým řádem. Díky tomu může adresát ušetřit a požadovat vydání zásilky bez poplatků 180 a 22 Kč. Někomu, jako je třeba Aragor, tento postup České pošty vyhovuje, protože nemá zájem si to vyřizovat osobně a nemá zájem ani ušetřit na těch poplatcích ani podpořit ostatní lidi, kterým to nevyhovuje, protože si to chtěli vyřídit osobně, ale Česká pošta jim to tímto nezákonným postupem znemožňuje.

Doufám, že jsem to vysvětli tak, že je to pochopitelné.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#1106 Příspěvek od Jetson »

Tak jo, ještě jednou jako kafemlejnek. Od celníků i od pošty, se mi dostalo odpovědi, že celou akci provádí zaměstnanec pošty a k celníkům se "podezřelý" balík vůbec v prvním kole nedostane...
Drondys

#1107 Příspěvek od Drondys »

Jetson píše:Tak jo, ještě jednou jako kafemlejnek. Od celníků i od pošty, se mi dostalo odpovědi, že celou akci provádí zaměstnanec pošty a k celníkům se "podezřelý" balík vůbec v prvním kole nedostane...

To co zmiňuješ tj. zadržení z vůle celního deklaranta se týká pouze případů kdy není vyplněno celní prohlášení na zásilce. Pokud celní prohlášení vyplněno je pak celní deklarant zásilku zadržet nesmí a nemá žádné důvody ani k vyžádání dokladů od adresáta tj. v takovém případě může být zásilka zadržena a doklady vyžádány pouze na popud celního úředníka. Pokud toto není dodrženo a ty máš oficiální vyjádření od celníků, že se tak děje tak zde zveřejni to vyjádření od celníků a může to být pokladem k případné žalobě pro porušení zákona, protože to by znamenalo flagrantní porušení celního zákona.

Uveď zde to vyjádření od celníků, abychom se mohli podívat zda skutečně obsahuje informace o tom, že pracovníci České pošty zadržují zásilky, které mají vyplněnou celní deklaraci přičemž tuto celní deklaraci ignorují a z vlastní vůle požadují doplňující doklady bez vznesení požadavku na toto od celního úředníka.

Mimochodem každý komu bude zásilka zadržena a budou od něj vyžádány dokumenty k zásilce a následně při doručení zjistí, že celní deklarace na zásilce je vyplněna tak si může ověřit dotazem na celním úřadě zda byla zásilka zadržena z popudu celního úředníka či nikoli a pokud se ukáže, že zásilku zadržel pracovník pošty a nebylo to na popud od celního úředníka pak může adresát požadovat vrácení poplatku 96 Kč a podat podnět na ČOI, protože to by bylo prokazatelné zneužití ze strany České pošty ve smyslu úmyslného neoprávněného zadržení zásilky jen za účelem vybrání poplatku 96 Kč.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#1108 Příspěvek od Jetson »

Nemám písemné vyjádření. Byl jsem na poště 120 a tak se vyjádřila ústně jak celnice (čti celník ženská), tak vedoucí pošty. V každém případě jsem podal písemnou stížnost s požadavkem na vrácení 96,- a zatím čekám.
Drondys

#1109 Příspěvek od Drondys »

Jetson píše:Nemám písemné vyjádření. Byl jsem na poště 120 a tak se vyjádřila ústně jak celnice (čti celník ženská), tak vedoucí pošty. V každém případě jsem podal písemnou stížnost s požadavkem na vrácení 96,- a zatím čekám.

Nejspíš se ukáže, že paní celnice i vedoucí pošty jen "kecali", ale samozřejmě to zaonačí ve stylu "vy jste to pochopil nesprávně, my jsme měli na mysli něco jiného..." apod. Pokud by se skutečně potvrdilo, že to zadržují neoprávněně i když je celní prohlášení vyplněno, tak z toho by mohla mít pošta Praha 120 pěknej průšvih a toto neoprávněné zadržování zásilek k účelu vybírání poplatku 96 Kč by si v takovém případě zasloužilo i mediální ohlas.

Nicméně jak už jsem zmínil každý komu Česká pošta zásilku zadrží a vyžádají si od něj doklady si to může ověřit dotazem na celní úřad jak už jsem popsal a pokud se ukáže, že byla zásilka zadržena neoprávněně tak mají na poště Praha 120 těžkej průšvih a je to i na žalobu a pokud by se prokázalo opakované zneužívání postavení celního deklaranta tak by mohla Česká pošta o své deklarantství i přijít. :wink:
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#1110 Příspěvek od Jetson »

V podstatě je mi to jedno. Čekám na zamítnutí reklamace a jdu po žebříčku státní správy výš. Systém, kde mám platit za podezření, odmítám přijmout.
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“