Mohli bi jste mi sem někdo hodit link na to jak se nastavuje úhel listů, hledal jsem a asi mám smůlu. Spusta toho končí slovy nasadíme měrku a nastyvíme symetricky, ale nikdo už nenapíše který táhla zkrátit nebo prodloužit když mám serva v pravym ůhlu a od oka mám na 0plynu úhle +-0 na max plynu tak 40-45stupňů
Zakrytem merky o drat padel. Nastavuje se to tim nejdelsim tahlem, ktere jde od desky cykliky po horni mixazni paku pod gripem listu. Zkracenim tahla jde uhel nabehu do negativu a prodlouzenim do pozitivu. Ktere tahlo patri ke kteremu listu, poznas uz jen pohledem na rotorovou hlavu
Finalne stejne musis doladit uhly listu podle jejich stopy za letu. Udelam si na konci jednoho listu cervenym fixem obarvenou plochu, zvednu to do vyse hlavy (vzletnu) a mrknu jestli jdou listy v jedne rovine nebo ne. Pokud kazdy v jine tak mi obarveny konec listu ukaze ktery jde niz a ktery vys. Ja osobne tomu ktery jde vys, trosku uberu uhel nabehu. Zase letova zkouska a porad dokola dokud to nesedi.
Nak
PS. existuji fixazni pripravky na drat padel, aby s hlavni osou sviral 90°. Ja ho nemam, tak jako spousta dalsich pilotu takze si vypomuzu drzakem listu o ktery se z jedne strany padlo opre a podle oka nastavi drat padel kolmo proti hlavni ose.
Díky za rady, hlavně za fotky aspoň vím že jsem to dělal správně. Našel jsem tenhle odkaz a byl pro mě docela užitečnej http://www.helimagazin.cz/archives/552 Jen se ještě zeptám, nevadí že jsem nulovej úhel nastavil na cyklice pomocí těch tří kratších táhel, když všechno funguje jak má i s maximálníma výchylkama to nikde nedosedá na doraz? Tím delším táhlem co jde přímo na držák listu jsem jen došteloval nesouměrnost kterou měly listy proti sobě (jeden proti druhému byl ujetý asi o stupeň a půl)
No pokud mas v neutralech desku cykliky kolmou na hlavni osu v obou smerech, a nahoru i dolu mas uhly listu stejne a nikde ti to nenarazi, tak je celkem jedno jak si toho dosahl. Protoze to je to, ceho si potreboval dosahnout Nak
No, až tak úplně jedno to není. Pravda je, že u padlovky se tohoto stavu dá dosáhnout různými způsoby. Ale pokud se to udělá špatně, zavede se nelinearita do průběhu řízení . Sice to letí a i funguje, ale pokud se to udělá tím správným způsobem,pak to lítání je jaksi snažší a vrtulník se chová předvídatelněji.
Troll píše:No, až tak úplně jedno to není. Pravda je, že u padlovky se tohoto stavu dá dosáhnout různými způsoby. Ale pokud se to udělá špatně, zavede se nelinearita do průběhu řízení . Sice to letí a i funguje, ale pokud se to udělá tím správným způsobem,pak to lítání je jaksi snažší a vrtulník se chová předvídatelněji.
To je to na co by mě zajímalo, no uvidím možná to stejně rozbiju při prvním startu a nebudu mít šanci zjistit, že jsem měl nelineární průběh řízení
Prosimtě nějaká rada nebo odkaz na to jak to má bejt přesně by nebyl?
Máš recht, blbýho nakopni. Škoda že ty šmejdi z Honkongu neposílaj žádný manuály, ale už jsem našel na Helifreak na TREXe a dokonce na toho správnýho a mám to o 2mm kratší.
Poprvé letos jsem zašel s HK-450GT do polí, abych nebyl limitován velikostí zahrady, a trochu pofukovalo, chvílemi i trochu víc s mírnými poryvy. Létal jsem jen tak dokola, rychlejší osmičky a tak. Několikrát jsem při změně směru ztratil vztlak, upadl do vírového pole, kolektivem přidusil rotor a propadl tak o metr dva, moc příjemný pocit to nebyl, když foukalo víc, spíš jsem raději jen cvičně visel. Mám Turnigy Typhoon, ten rychlejší, myslím název končí osmičkou, a pastorek používám ten menší, myslím 11 zubů. Acu loňské Turnigy 2200mAh 20-30C. Otáčky mívám nastavené myslím tak akorát, aby se udržely za normálních okolností konstantní víceméně v celém rozsahu kolektivu, tj. kompenzační křivka nějak moc nepřekročí maximum plynu ani na krajích kolektivu. Při menších otáčkách se to dusí, asi jdu s kolektivem moc ke kraji. Má smysl zkusit větší pastorek a dosáhnout tak větší rezervy v otáčkách motoru, nebo bych si tím nepomohl, protože bych vlivem většího mometu při plném zatížení rotoru vyšších otáček rotoru nedosáhl? Já nemám moc představu, jakou má tento motor zatěžovací charateristiku. Tak, jak to mám, jsou motor i régl po přistání skoro studené, takže rezerva tu je. Zkusit to by znamenalo přeštelovat nastavení rádia, tak se napřed ptám, jestli to má cenu. Až doteď jsem to neřešil, byl jsem spokojený, ale ten obtížný únik z vírového pole mi začíná dělat starosti.
Za jak silného větru ve třídě 450 ještě létáte a jak bojujete se ztrátou vztlaku?
do čínského modelu patří čínské díly z čínského e-shopu