Turnigy T9X - přepólované aku

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
KarelSkala

#61 Příspěvek od KarelSkala »

arda1 píše:No já osobně nevím zda bych si tam takový články dal- co když ochrana odejde nebo zafunguje i když bude baterie ještě nabitá? Dle mě je to zbytečná elektronika v řetězci napájení. Když už tak bych volil klasický nový lionky bez čehokoli (ne nějaký zdechliny z vyřazených NTB packů). Ovšem když jsou Eneloopky tak nad tím ani nepřemýšlím- není totiž sebemenší důvod.arda1BOT

Eneloopky jsou pro některé lidi zbytečně drahé řešení a ty lionky co o nich píše Drondys jsou v pohodě. Pár známých je už nějakou dobu v TX používají a jsou spokojeni. Taky uvažuju, že na ně přejdu, ale zatím používám Lipolku.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od arda1 »

Když mám i "blbýho" polyšáka- tak v éru mám cca 2-3tisíce. Jsou pak baterky za 500 opravdu drahou a nepřekousnutelnou investicí? Obzvláště když mi vydrží v běžném provozu rekreačního modeláře bez ztráty "kytičky" cca 3roky a víc? Já teda fakt nevím....arda1BOT
skiner

#63 Příspěvek od skiner »

Jak tak sledujem tuto diskusiu, tak ako ochrana na lipolku by sa dala pouzit aj tato vecicka.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=7223

Myslim, ze tolko miesta vo vysielacke by sa naslo a vyviest kable k servisnemu konektoru by hadam problem nemal byt.
Pipa to dost hlasno a to by majitel asi musel byt fakt hluchy, aby to nepocul.
KarelSkala

#64 Příspěvek od KarelSkala »

arda1 píše:Když mám i "blbýho" polyšáka- tak v éru mám cca 2-3tisíce. Jsou pak baterky za 500 opravdu drahou a nepřekousnutelnou investicí? Obzvláště když mi vydrží v běžném provozu rekreačního modeláře bez ztráty "kytičky" cca 3roky a víc? Já teda fakt nevím....arda1BOT

Pro někoho zbytečnou investicí, když se to dá pořídit levněji a taky to vydrží pro ledaskovo často i delší dobu než se o to vůbec bude zajímat. :wink:
Drondys

#65 Příspěvek od Drondys »

skiner píše:Jak tak sledujem tuto diskusiu, tak ako ochrana na lipolku by sa dala pouzit aj tato vecicka.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=7223

Myslim, ze tolko miesta vo vysielacke by sa naslo a vyviest kable k servisnemu konektoru by hadam problem nemal byt.
Pipa to dost hlasno a to by majitel asi musel byt fakt hluchy, aby to nepocul.

T9X má vlastní alarm a pípá taky. Tu úprava alarmu, který už je integrován přímo v T9X a co je popsaná na tom odkazu, který jsem zde již uvedl, lze samozřejmě aplikovat s jiným vhodným odporem i pro lipolku. Další možnost je upgrade firmware na ER9X a tam už je nastavitelná úroveň alarmu na napájení v TX přímo v menu.

Navíc ten alarm v tom monitoru je natvrdo nastavený na dost nízkou úroveň a pro takto malé vybíjecí proudy jako má T9X je dost nevhodný, protože když zapípá tak už bude lipolka vybitá na úroveň, která ji už výrazně škodí.
dokken

#66 Příspěvek od dokken »

arda1 píše:No já osobně nevím zda bych si tam takový články dal- co když ochrana odejde nebo zafunguje i když bude baterie ještě nabitá? Dle mě je to zbytečná elektronika v řetězci napájení. Když už tak bych volil klasický nový lionky bez čehokoli (ne nějaký zdechliny z vyřazených NTB packů). Ovšem když jsou Eneloopky tak nad tím ani nepřemýšlím- není totiž sebemenší důvod.arda1BOT

co se týče kvality lionek typ 18650 jsou na DX v diskuzi chvalozpěvy,
i když naměřili reálně nižší kapacitu 2.6, 2.7 Ah furt je za ty srandovní prachy (220 vs 480 + neco za pack) naprostá pecka a váží to 92g Eneloopky 8pack 219g a to je rozdíl dost znatelných 127g, což při celkové váze T9X 1289g je skoro 10% váhy ušetřený.
Chápu, že to zmrzlináře nemusí zajímat, ale nová generace pilotů už ty pulty tak moc neberou a každej gramíček za ten free pocit z držení se počítá.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od arda1 »

KarelSkala píše:Pro někoho zbytečnou investicí, když se to dá pořídit levněji a taky to vydrží pro ledaskovo často i delší dobu než se o to vůbec bude zajímat. :wink:
Já do rádia dávám to nejlepší co je a jako zbytečná investice mi to rozhodně nepřijde. Dle mě je spolehlivá vysílačka(a baterky v ní) naprostý základ na kterém pak můžu stavět.Ale každý svého štěstí strůjcem jest....arda1BOT
JMalik

#68 Příspěvek od JMalik »

KarelSkala píše:...............Eneloopky jsou pro některé lidi zbytečně drahé řešení......

Aha, zapoměl jsem kam píšu, tak to potom Sorrrrrry. :wink:
JMalik

#69 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:
.............Takže by neměl být problém provozovat Turnigy 9X na dvě lionky v rozsahu od plně nabitých tj. cca 8.2V až po cca 7.2V a nastavit počátek kdy se rozezní alarm v Tx právě na 7.2V. Do 7V, při nichž ještě funguje Tx, bude mít v takovém případě cca 3% kapacity tedy při 3000 mAh zhruba 90mAh což představuje při odběru cca 150mA tedy zhruba 40 minut na přistání od počátku alarmu..........

Pokud jsou vysílače konstruované na 8s Nixx, tak náhradou bývá 3s Lixx.
Pokud je to na 6s Nixx, tak 2s Lixx.
Důvodem jsou právě vybíjecí charakteristiky s ohledem na stav článků po nějaké době používání.
(Nebavíme se o tom, že u některých TX výrobce vůbec nedoporučuje záměnu za Lipol)
Snek
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od Snek »

Jsem zastáncem Sanyo Eneloop do vysílače, kdysi jsem za ně dostal ze začátku vynadáno na konkurenčním fóru. Teď volím TR 18650 jen z důvodu hmotnosti. Vysílač bude používat prvňáček a tam každý gram je znát....

Vybíjecí charakteristika TrustFire TR 18650 2400mAh
Vybíjeno proudem který se rovná odběru VF vysílače 150mA

Graf ve větším rozlišeni je uložen na adrese https://picasaweb.google.com/petr.stane ... 6354154514

Obrázek
Naposledy upravil(a) Snek dne pát 24.06.2011 21:55, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#71 Příspěvek od JMalik »

Snek píše:
Vybíjecí charakteristika TrustFire TR 18650 2400mAh .................

Vybíjecí charakteristika "lehce" nesedí s Drondysovými předpoklady :wink:
Drondys

#72 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:
Snek píše:Vybíjecí charakteristika TrustFire TR 18650 2400mAh .................

Taky to nejsou identické články. :wink:
JMalik

#73 Příspěvek od JMalik »

Drondys píše:
............Takže by neměl být problém provozovat Turnigy 9X na dvě lionky v rozsahu od plně nabitých tj. cca 8.2V až po cca 7.2V a nastavit počátek kdy se rozezní alarm v Tx právě na [b]7.2V...........

:wink:
Snek
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od Snek »

Drondys píše:
JMalik píše:
Snek píše:Vybíjecí charakteristika TrustFire TR 18650 2400mAh .................

Taky to nejsou identické články. :wink:

Vím že to je jiný článek, přiložil jsem graf pro porovnání TrustFire 18650 a UltraFire 18650. Osobně po zkušenostech s NiMH tužkovými baterkami nejen Sanyo nad 2000mAh, se už neženu za maxi kapacitou a spoléhám na zdravý rozum.
Drondys

#75 Příspěvek od Drondys »

JMalik píše:............Takže by neměl být problém provozovat Turnigy 9X na dvě lionky v rozsahu od plně nabitých tj. cca 8.2V až po cca 7.2V a nastavit počátek kdy se rozezní alarm v Tx právě na 7.2V...........

Děkuji za upozornění na nepřesnost, kterou jsem již opravil. Samozřejmě tam mělo být ...na dvě lionky UltraFire 3000 mAh.... :wink:
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“