F3A mini

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pepin

#196 Příspěvek od pepin »

martinni píše:
pepin píše:Možná nám tak trošku uniklo,že v podstatě nejde o nic jiného,nežli o nábor-nalákání nových adeptu do klasického F3A

Naprosto souhlasím. Napadá mě, v čem je problém, vymyslet si něco sami, dát termín a někde se sejít a polétat, vždyť přeci není nutné čekat až něco vymyslí pan Havel, nebo nikdy jiný, iniciativa může vzejít třeba odsud, ani to nemusí být nic oficiálního.

To není štastné řešení,vždy musí být nějaký Pan Havel,který jak řekne,tak bude-PRAVIDLA

létám VDC kde si pravidla určujeme sami,většinou se po každém kole strhne debata o ruzných upravách pravidel,povolení předtím zakázanoho a zákazy předtím povoleného,domlouvání termínu soutěže je také problém ,vubec si neumím představit,že by porotci soutěžících z kamarádské akrobatické soutěže po obodování výkonu odjeli živý a zdravý :lol:

Musí to mít pevný řád,musí na to být letiště a každý soutěžící tam musí být s vědomým,že ruzné protesty a projevy nesouhlasu,muže probrat ledatak doma s manželkou,nebo se vykecat někde u vrby a to v kamarádsém prostředí,kde je každý ŘEDITELEM SOUTĚŽE nepujde.

Rozhodujícím faktorem je nakonec také fakt,že pro učast na takové soutěži je třeba natankovat benzín do nádrže auta a zaplatit třeba startovné,takže nadšenci budou,ale pouze,pokud se to bude létat u nich na zahradě.To není o tom,že bys třeba neměl na ten benzín na soutěž,jen budeš třeba nakonec váhat,jestli ta tisícovka na den,neudělá někomu z rodiny větší radost-třeba dětem na kolotoč :wink: a to třeba 5krát za rok :wink:

Jinak ohledně složitější sestavy vidím zásadní problém i v tom,že se těžko hledá někdo,kdo by napovídal-předčítal při tréninku obraty a pokud nevim,co mám momentálně letět,nemužu ani trénovat :cry:

pro mě,by to muselo být trénovatelné v hale a v zimě,kdy stejně nemohu létat s větroněma,přez které mi ted bohužel vlak nejede.
martinni

#197 Příspěvek od martinni »

TomasC píše:Hmmm, tak tomu prostě nevěřím. Lidi se nesešli, když to někdo vymyslel, dal termín, sehnal letiště a byl připraven radit a bodovat na úrovni, jako PAN Havel. Po tomhle nemá další inicativa, dle mě, jakýkoliv smysl.

Je totiž zásadní rozdíl poletovat obraty stylem "tam vy to letadlo spadlo, tak jsem to chtěl" a zalétnout sestavu přesně a když musím s bodovači za zády.
Kdo nezkusil.....

Asi máš pravdu.
kingfisher

#198 Příspěvek od kingfisher »

Zdravím.
Nevím zda to není zvedání mrtvoly z prachu ale přestože jsem na letošní soutěž připraven technicky neby (a teprve na podzim bych byl), sestava mne zaujala a snad ji i nějak již umím. Takže spíš otázka na Tomáše, zda si myslí, že se tento nápad bude třeba v příštím roce reinkarnovat. Uvažuji, že bych i na to pořídil eroplán ale musí to mít nějaký smysl.
Pepine neber to tak osobně, zkrátka někdo chce létat přesnou sestavu a někdo ne. Pravdou ale je, že ti co létají super free style (GB, MP apod.) tak se taky umějí ukáznit při přesné. Ale jsou také tací, co od malička jedou 3D a pak mají problém se vejít do prostoru s obratem, že:-)
Problém mj. vidím v obrovské propasti náročnosti mezi RCA a F3A. Pokud by se F3A mini měla vetknout mezi ně, asi by časem neměla být hranice velikosti eroplánu ale spíš bonifikace menších strojů. Když bude chtít někdo přejít z RCA na mini, tak si asi nebude najednou kupovat Winda apod. aby mohl na soutěž. Jinak ta hranice rozpětí je v podstatě ušita na jedno, dvě letadla, což není pro každého akceptovatelné.
Kategorie by se mohla buď přidružit k RCA jako náročnější verze, jako např. v hale anebo k F3A jako u F3M kategorie Sportsman. Samostatná bojůvka asi nemá šanci na ekonomické přežití.
No ale to je jenom můj pohled na věc a vyjádření názoru, že by bylo škoda aby to umřelo, spíš by se to mělo upravit a uspořádat dohromady s jinou kategorií.
Ale, jak jsem napsal, nesmí to být mrtvola, která už nevstane...

Chlapi vzmužte se :-)

Petr
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#199 Příspěvek od TomasC »

Dle mě je pro nezájem F3A mini mrtvola. Kdo by pořádal další soutěž.

Problém mj. vidím v obrovské propasti náročnosti mezi RCA a F3A. Osobně si spíš myslím, že je to o srdci, jít do něčeho opravdu těžkého.
pepin

#200 Příspěvek od pepin »

kingfisher píše:Pepine neber to tak osobně, zkrátka někdo chce létat přesnou sestavu a někdo ne. Pravdou ale je, že ti co létají super free style (GB, MP apod.) tak se taky umějí ukáznit při přesné. Ale jsou také tací, co od malička jedou 3D a pak mají problém se vejít do prostoru s obratem, že:-)
Ale, jak jsem napsal, nesmí to být mrtvola, která už nevstane...

Chlapi vzmužte se :-)

Petr

Vubec to neberu nějak osobně,sestavu jsem na simu nadřel,domluvil i hostování na jednom letišti,kde bych mohl trénovat s větším modelem-ale bohužel jsem zjistil,že venku mě to už s akrobatem nebaví a raději jdu s větroněm-na akrobaty nemám žádného partáka . U akrobatu zustanu už asi jenom v hale,ale měl bych ted mít 3m kompozitového Foxe,tak doufám,že nějaký z těch obratu z F3a mini s ním zalétat pujde,určitě tam bude motor-čím víc,tím líp :lol:
patty111

#201 Příspěvek od patty111 »

jj 3D je 3D to muze litat mnohem sirsi skala pilotu, nakonec dneska uz se letaji presne kousky i ve 3D, na hudbu a pod..to je velice zabavne..koukat porad ne naejake setavy, ktere 90% pilotu ani divaku neoceni, ponevadz ty obraty neznaj, nerozumi, nedokazou posoudit narocnost.
MOzna je F3A vrchol vseho, ale rozhodne to neni nic zabavneho..samozrejme mysleno v uvozovkach..me to treba vubec nic nerika. Ja mam rad volnost

jak pise Tomas, mozna srdcova zalezitost.
Mozna bych to prirovnal k zavodum v hale, kdy air musical, je mnohem zabavnejsi, nez sestavy. A kdyz to nekdo umi a ma dobrou hudbu, tak je to velmi zabavnna kategorie. Jen skoda, ze to muchla jen par pilotu.
NO ono je to mozna narocnejsi, nez odletat sestavu nadrenych obratu.
Defakto se v tom odrazi celkovy projev pilota, kdezto v F3A je vse dano a honi se tam pouze presnost.
F3A je jako karambol na 3 koule.. soutez ktera je pro fajsmejkry :wink:
kingfisher

#202 Příspěvek od kingfisher »

TomasC píše:Dle mě je pro nezájem F3A mini mrtvola. Kdo by pořádal další soutěž.

Problém mj. vidím v obrovské propasti náročnosti mezi RCA a F3A. Osobně si spíš myslím, že je to o srdci, jít do něčeho opravdu těžkého.

No a co to rozumně upravit jak jsem napsal jako vyšší RCA anebo nižšší F3A? Letos se s tím asi nikdo nezaujme ale napřesrok to může být jiné.
Jako eftřiáčkaři-srdcaři byste měli něco pro zvýšení zájmu dělat nějakou osvětu, ne? :-)
S tím jak jsi pojmul "jít do něčeho opravdu těžkého" bych to takhle neviděl. Musí tam být perpektiva jak toho, že když to půjde a budu na to mít (to je dosti výrazná položka) tak poposkočím na velké F3A, pokud ne tak mohu létat v této kategorii dále. Třebas jako malý pylony nebo již zmíněný Sportsman v F3M. Nemůžu přece na začátku u nově otevřené kategorie počítat s tím, že se objeví patnáct nadšenců, kteří budou lítat po závodech a ještě k tomu budou nadržený aby se zlepšili a za rok dva běželi do F3A. Tak to myslím nefunguje ani u těch co do něčeho těžkého jsou ochotni a schopni jít.
pepin

#203 Příspěvek od pepin »

Nevim nevim,podle mého byla myšlenka dobrá,zjistit,jestli malý zájem o akrobacii je jen z duvodu financí,to se myslím zodpovědělo,o peníze nejde,prostě ti piloti nejsou :cry:

Konec koncu,na vstup do RCA nebo F3A asi nebude potřeba zase až tolik financí,pokud ten model nebude výdobytek poslední sezony,navíc nepředpokládám,že by do toho šel někdo,kdo si musí koupit akrobata místo easyglidera,takže asi nějaký model,který ho k zájmu o akrobacii nasměroval mít bude.Já si myslím,že ty lidi prostě nejsou,ted jsem se vrátil z Alp,maketa vedle makety,spoustu velkých Foxu,nebo Swiftu a 4bodový výkrut je tak maximum,co jsem tam viděl,jinak pouze prulety nad lidma a vítězný výkruty :cry:
zami

#204 Příspěvek od zami »

Bohužel se potvrdilo to co jsem psal už na začátku při zrodu této myšlenky na novou kategorii. Ten postup pro začátek v soutěžní akrobacii je u nás léta zaběhlý a u každého nového akrobata téměř totožný.
A byl stejný i když jsem začínal já. Prostě mladý kluk ,(dnes samozřejmě mnohem mladší než před těmi téměř třiceti lety kdy jsem to zkoušel já), to chce zkusit. Pořídí si malé akrobatecké éro, trénuje a jde to zkusit na soutěž. Samozřejmě je to pro začátek RCA (i když dnes už je sestava RCA pro začínající dost náročná ale nemá na výběr). Samozřejmě je poslední. To je ta první těžká zkouška. Pokud ho to nezlomí jde dál, pořídí konkurenceschopný model, a další rok už nás začne porážet. Pokud chce jít dál jde tak za dva tři roky do F3A.
A to se stejným modelem.
Bohužel to nemůže být kluk, který nemá podporu, (hlavně finanční), někoho dospělého. V naprosté většině otce nebo dědy. (Nebo obou).
Samozřejmě je u nás i pár modelářů, kteří chtějí začít i v pokročilejším věku. Tam je postup shodný pouze s tím rozdílem, že je to většinou finančně zabezpečený člověk a hned na začátek si pořídí plnohodnotné éro.
Je na tom potřeba něco měnit?
Z mého pohledu by zřízením nové kategorie došlo pouze k dalšímu rozmělnění stávající akrobatické základny, která je u nás prostě taková jaká je. To znamená málo početná.(Rozuměj méně účastníků na jednotlivých soutěžích).
Prostě, kdo na to má ,(talent, ambice, chuť, zázemí, čas), tak do F3A jde tak jako tak. Kdo chce létat akrobacii, ale nemá na to (talent, ambice, chuť, zázemí, čas), tak prostě zůstává v RCA.
Miloš.
martinni

#205 Příspěvek od martinni »

zami píše:Ten postup pro začátek v soutěžní akrobacii je u nás léta zaběhlý a u každého nového akrobata téměř totožný.
Já myslím, že od dob před 30ti lety nějaké změny nastaly, hlavně v času, který je na koníčky k dispozici.
zami

#206 Příspěvek od zami »

Je to pouze o prioritách.
Já například v současné době věnuji daleko více času modelaření než před těmi třiceti lety. (Pokud jsi to myslel tak, že dnes je času méně....).
Miloš.
zami

#207 Příspěvek od zami »

Vlastně máš pravdu. Změnily se hlavně materiální podmínky. Před těmi třiceti lety jsme neměli jinou možnost než si model vlastnoručně postavit popřípadě i navrhnout. (To mi vydrželo dodnes). Dnes si většina pilotů model koupí a pouze létá.....
Miloš.
martinni

#208 Příspěvek od martinni »

zami píše:Je to pouze o prioritách.
To je určitě pravda, myslel jsem to tak, že teď už se nechodí z práce v půl třetí, ale to je samozřejmě individuální.
Surgical

#209 Příspěvek od Surgical »

Ono je to ještě trochu jinak.
Je to sport, jako každý jiný. Máte-li v něm být opravdu dobří, je třeba začínat brzo, tedy bez podpory (hlavně finanční) a motivace (a mnohdy i popohánění) to prostě nejde, 10-letý kluk s Leviosou a slušnou RC-soupravou pod stromeček není každý druhý. Pilot začínající po třicítce prostě nikdy už špičkový pilot nebude, smiřme se s tím, může být slušný, to jo, ale zrak se věkem nelepší, reflexy už vůbec ne, schopnost učení se zhoršuje možná ještě více.
Před 30 roky takový kluk ale moc možností, co s volným časem, neměl. Modelařil, lepil, lítal, honil merunu....podle nátury. Ale netrávil hodiny u stříleček, onlajnových kombatů a v pubertě se pak nevykecával na sociálních sítích, neprovozoval virtuální sex atd. :) prostě nebylo s čím.
Zkuste dneska kluka vyhnat od kompjútru, že má jít pilovat sestavu, ať fouká, prší, nebo je naopak vedro, když už ho vyženete, pokud není úplně blbej a zrovna se mu nechce nebo nehodí, tak po 10 minutách poletování s tím normálně flákne s výmluvou na mechanickou závadu nebo rušení nebo cokoli (na ruce si nepřipustí ani takovýhle chlapeček :) ) a jde se domů k počítači :) On totiž to éro neplatí ani na něj nevydělával, takže je mu to šumák.
Toť celé.
clouseau
Kontaktovat uživatele:

#210 Příspěvek od clouseau »

Surgical píše:Ono je to ještě trochu jinak.
Je to sport, jako každý jiný. Máte-li v něm být opravdu dobří, je třeba začínat brzo, tedy bez podpory (hlavně finanční) a motivace (a mnohdy i popohánění) to prostě nejde, 10-letý kluk s Leviosou a slušnou RC-soupravou pod stromeček není každý druhý. Pilot začínající po třicítce prostě nikdy už špičkový pilot nebude, smiřme se s tím, může být slušný, to jo, ale zrak se věkem nelepší, reflexy už vůbec ne, schopnost učení se zhoršuje možná ještě více.
Před 30 roky takový kluk ale moc možností, co s volným časem, neměl. Modelařil, lepil, lítal, honil merunu....podle nátury. Ale netrávil hodiny u stříleček, onlajnových kombatů a v pubertě se pak nevykecával na sociálních sítích, neprovozoval virtuální sex atd. :) prostě nebylo s čím.
Zkuste dneska kluka vyhnat od kompjútru, že má jít pilovat sestavu, ať fouká, prší, nebo je naopak vedro, když už ho vyženete, pokud není úplně blbej a zrovna se mu nechce nebo nehodí, tak po 10 minutách poletování s tím normálně flákne s výmluvou na mechanickou závadu nebo rušení nebo cokoli (na ruce si nepřipustí ani takovýhle chlapeček :) ) a jde se domů k počítači :) On totiž to éro neplatí ani na něj nevydělával, takže je mu to šumák.
Toť celé.

v tom případě jsou kluci, Jirka Šotola, Jan Votava junior a můj Mára asi z Marsu nebo co....neboli nesouhlasím, najdou se kluci co trénujou a lítaj téměř za všech povětrnostních podmínek a když lítat nemůžou tak jsou zpruzený...
Vladislav Plichta
www.clouseau.eu
místopředseda
KLeM ČR
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“