Align Flybarless 3G FL 760 a nově i 3GX
Krásně vylomenej zub na posledním kole s hřídelkou, nějak se tam motal a vyrobil ten blok. Opraveno, ještě nastavit úhly, napípat a ráno další runda s pokusem poladit stiopu listu a ten zisk proti delfínkovi. Houška radil jít doslova po nejmenších hodnotách šroubovákem, abych to nepřehnal. Tak uvidíme jestli se 3G ještě polepší než začne úřadovat konkurence MB 
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Po opravě serva spokojenost jak s origo listama tak stopou, nadále bída letově - delfín Filip
3G jsem zkoušel ladit "v rámci svých skromných schopností" a myslím že to nedopadlo, jeden pokus skončil málem pádem .....
Nejvíc zlobí ten dopředný let v klesání. Zavisím nahoře dál od sebe, potlačím a letím dolů - třeba okolo 30stupňů. Trex se brzy začne vlnit, křivka nabývá na dynamice a pokud do toho šáhnu ve smyslu přitáhnout, udělá to většinou kobru a skončí prudkým výmykem o deset patnáct metrů výš ... Pokud letím klesání v náklonu a zatáčce, je delfín buď nepatrnej nebo se ani nedostaví.
Při jednom letu jsem zkoušel obrácený přemet a z něj přejít na polovině obratu ( NR dolů ) do normálního přemetu, takový zrcadlově obrácený "S". Trex udělal takovou ptákovinu že jsem měl plný ruce práce ho srovnat a nespadnout. Při sestupným letu pozadu se zase nejednou sám půlpiruetou otočil čumákem do směru, ale to asi není až tak neobvyklý.
Zisk gyra ELEV 40% jsem zkoušel snížit po nepatrnejch krůčcích na tři hodnoty, na prvních dvou jsem nezaznamenal prakticky žádný posun k lepšímu, na té třetí ( cca 35% ) to bylo znát najednou dost hrozivě. Při přímým letu v klesání se heli vůbec nechtěla zvednout - jakoby to vůbec nemělo výškovku a zabralo to až těsně nad pšenkou, to už jsem ( stejně asi pozdě ) pomýšlel na autorotaci .... Po přistání jsem vrátil zisk zpátky na 40%, pak jsem zkoušel jít s poťákem schválně nepatrně na druhou stranu - co se zhorší. Nepozoroval jsem prakticky nic. Do testu MB s pkotatkem už to řešit radši nebudu, abych náhodou neopravoval
Na kruhy a osmičky, přiblížení vis a přistání to je "použitelné", Microbeast mi doufejme nabídne lepší výsledek, nedovedu si představit lítat s tímhle akrobacii. To bych to radši prodal dookud je to pohromadě
Nicméně opět se dnes potvrdila myšlenka jak je 3G nevhodné pro začátečníka, protože si to sám nenastaví
Možná by vedla cesta přes komp a odesílat do avioniky různé varianty nastavení několika z mnoha
parametrů tak jak to zvládnul Hoornet a Everybady, pokud ale platí že 3G není na komáry, je to ztráta času.
Nejvíc zlobí ten dopředný let v klesání. Zavisím nahoře dál od sebe, potlačím a letím dolů - třeba okolo 30stupňů. Trex se brzy začne vlnit, křivka nabývá na dynamice a pokud do toho šáhnu ve smyslu přitáhnout, udělá to většinou kobru a skončí prudkým výmykem o deset patnáct metrů výš ... Pokud letím klesání v náklonu a zatáčce, je delfín buď nepatrnej nebo se ani nedostaví.
Při jednom letu jsem zkoušel obrácený přemet a z něj přejít na polovině obratu ( NR dolů ) do normálního přemetu, takový zrcadlově obrácený "S". Trex udělal takovou ptákovinu že jsem měl plný ruce práce ho srovnat a nespadnout. Při sestupným letu pozadu se zase nejednou sám půlpiruetou otočil čumákem do směru, ale to asi není až tak neobvyklý.
Zisk gyra ELEV 40% jsem zkoušel snížit po nepatrnejch krůčcích na tři hodnoty, na prvních dvou jsem nezaznamenal prakticky žádný posun k lepšímu, na té třetí ( cca 35% ) to bylo znát najednou dost hrozivě. Při přímým letu v klesání se heli vůbec nechtěla zvednout - jakoby to vůbec nemělo výškovku a zabralo to až těsně nad pšenkou, to už jsem ( stejně asi pozdě ) pomýšlel na autorotaci .... Po přistání jsem vrátil zisk zpátky na 40%, pak jsem zkoušel jít s poťákem schválně nepatrně na druhou stranu - co se zhorší. Nepozoroval jsem prakticky nic. Do testu MB s pkotatkem už to řešit radši nebudu, abych náhodou neopravoval
Nicméně opět se dnes potvrdila myšlenka jak je 3G nevhodné pro začátečníka, protože si to sám nenastaví
parametrů tak jak to zvládnul Hoornet a Everybady, pokud ale platí že 3G není na komáry, je to ztráta času.
Zajimavy s tim delfinem. Vim ze zkusenosti (a pisou to i v manualu), ze pokud je zisk ELE maly, tak pri pokusu o rychly dopredny let se sam zveda cumak. Zkusil bych teda pridat zisk ELE treba na 55.
Kdyz pri couvani uhne ocas, je to nejspis malej zisk v radiu. Kdyz prudce zapumpujes kolektivem, ocas drzi? Jak vypada zastavovani z piruety? Ostry nebo pozvolny? Udela to takovej ten ZZM zvuk?
EDIT pro rypaly: samozrejme si pamatuju, ze jsem radil zisk na ELE snizovat. Podle popisu chovani to tak vypadalo.
A pak bych si jeste zkusil pohrat ve 3G softu s parametrem TOTAL ELEVATOR LOCK GAIN (doufam, ze si to pamatuju dobre). Z vychozich 70ti na cca 50, mozna min. Potom bude nejpsis zas treba doladit zisk ELE potenciometrem.
Kdyz pri couvani uhne ocas, je to nejspis malej zisk v radiu. Kdyz prudce zapumpujes kolektivem, ocas drzi? Jak vypada zastavovani z piruety? Ostry nebo pozvolny? Udela to takovej ten ZZM zvuk?
EDIT pro rypaly: samozrejme si pamatuju, ze jsem radil zisk na ELE snizovat. Podle popisu chovani to tak vypadalo.
A pak bych si jeste zkusil pohrat ve 3G softu s parametrem TOTAL ELEVATOR LOCK GAIN (doufam, ze si to pamatuju dobre). Z vychozich 70ti na cca 50, mozna min. Potom bude nejpsis zas treba doladit zisk ELE potenciometrem.
Díky za nápady, s tím ziskem to zkusím - pokud bude čas dřív než před testem MB ( počasí se dnes celkem svižně sesype, bude fičet a já mám stejně jíný program, o víkendu mizérie ).
S 3G softem se do toho moc nehrnu, mám obavu že tam něco nevědomky změním a budu se naposled divit, možná spíš za účasti někoho kdo to už dělal. Jestli má být a bude MB lepší, je to pro mne ztráta času a určité riziko.
Já mám samozřejmě v začátcích šanci vnímat spíš minimum defektů, protože nevím při čem co zjistit. Takže každá rada dobrá a díky za ní
S 3G softem se do toho moc nehrnu, mám obavu že tam něco nevědomky změním a budu se naposled divit, možná spíš za účasti někoho kdo to už dělal. Jestli má být a bude MB lepší, je to pro mne ztráta času a určité riziko.
Já mám samozřejmě v začátcích šanci vnímat spíš minimum defektů, protože nevím při čem co zjistit. Takže každá rada dobrá a díky za ní
tak jsem se konečně dopracoval k dobrému výsledku v nastavení s V3.0 , byl to trochu boj, ale dopadlo to. Piruety fungujou, vrtulkové gyro drží jak má (při pádech po ocase i po pádech s ocasem vodorovně), jen lehce bambelá při visu, ale to už asi neovlivním (cca 1-2cm), zasekává, pohoda. No a konečně už to taky vcelku lítá boční tic-toc tak jak má. Dříve mi do toho neustále hrabala výškovka, teď poho. Byl jsem dost zklamaný, protože se mi to nedařilo vyladit, ale už je minulost a můžu zase trénovat 
Tož gratulace k vychytání 3G
Pokud mi to příští týden vyjde na chalupu ( počasí a tak ) možná bych se stavil na pár minut si vyladěnýho Protoska prohlídnout a třeba cvaknout foťákem i s pilotem
Ale ještě nevím co a jak bude, o prázdninách to ale někdy určitě vyjde.
Já mám radost že to alespoň trochu spolehlivě lítá, uvidím jak MB v pátek nebo po neděli - podle počasí. Dneska bude údržba sekačky, při přistání do trávy to i přes lexanový kroužek něco trefí a stabilizátor už je dost zelenej. O víkendu byly na Sobínce makety. Auta, stany, něco se rozjezdilo jak pršelo a dneska jsem sednul do parádní zamaskovaný jámy, jen tak tak jsem to urval nahoru než se Trex skácel na bok..... Tak jsem začal nacvičovat přistání na heliport z umělý trávy, takovej velkej dekl s bílým "H" a hned nějaká nová zábava
Já mám radost že to alespoň trochu spolehlivě lítá, uvidím jak MB v pátek nebo po neděli - podle počasí. Dneska bude údržba sekačky, při přistání do trávy to i přes lexanový kroužek něco trefí a stabilizátor už je dost zelenej. O víkendu byly na Sobínce makety. Auta, stany, něco se rozjezdilo jak pršelo a dneska jsem sednul do parádní zamaskovaný jámy, jen tak tak jsem to urval nahoru než se Trex skácel na bok..... Tak jsem začal nacvičovat přistání na heliport z umělý trávy, takovej velkej dekl s bílým "H" a hned nějaká nová zábava
00Ja píše:A nejaky dalsi info by bylo? Jako treba: delalo to to a to a posteloval jsem to a to...Predem dik.
No to se těžko takhle říká
Ale třeba:
zvedalo to nos při výkrutech, nebylo to schopný zalítnout ani 2 piruety relativně na místě - hned se to začalo sypat na nějakou stranu (projevovalo se to i ve všech prvcích kde je potřeba rotace přes vrtulku), při dopředném letu a zapumpováním kolektivem od dorazu k dorazu to vypadalo že jsem u moře - delfín, v tictocu jak řídím kolektiv tak to samo neustále hrabalo do výškovky a já se to snažil korigovat na kniplu - výsledek byl ten, že to nevypadalo jako tic-toc ale vrtulník se jen tak zmítal v "křečích", celé to bylo takové neklidné a přitom okolo neutrálů tupé atd atd...
Jediné co bylo vcelku od začátku slušné byl tic-toc přes výškovku.
Ladil jsem toho hodně. Na vyžádání mohu poslat mé nastavení, ale nejsem si jist, jestli to někomu k něčemu bude. Protože každá heli chce asi něco trochu jiného.
To asi ne, spis me zajimalo jaky mas zkusenosti s odezvama na zmenu jednotlivych parametru.
Ja jsem vlastne spokojenej s cyklikou, potrebuju doladit jen ocasek.
Ted cekam na regl, tak se snazim neco nacist, abych se na to moh vrhnout.
s FW2.1 jsem byl az na kopani do ocasu spokojenej. Kdyz se mi se 3.0 nebude darit, vratim tam 2.1.
Urcite budu psat zkusenosti a ptat se na rady tady.
Mimochodem me pekne stve, jak vyjede ta bublinova napoveda s popisem parametru (v tom 3G softu) jen na nejakou chvili a pak zmizi. Nevite co s tim?
Ja jsem vlastne spokojenej s cyklikou, potrebuju doladit jen ocasek.
Ted cekam na regl, tak se snazim neco nacist, abych se na to moh vrhnout.
s FW2.1 jsem byl az na kopani do ocasu spokojenej. Kdyz se mi se 3.0 nebude darit, vratim tam 2.1.
Urcite budu psat zkusenosti a ptat se na rady tady.
Mimochodem me pekne stve, jak vyjede ta bublinova napoveda s popisem parametru (v tom 3G softu) jen na nejakou chvili a pak zmizi. Nevite co s tim?
hOOrNeT píše:asi nic, mě taky štve, ale to že se vůbec objevuje, furt to překážíMám překlad, tak jestli chceš? Nepotřeboval by si pak bubliny
Jen pro zajímavost jsem zisk na vrtulku musel zvětšit o cca 50%
Preklad bublinek v 3G softu by se me hodil. Posles to? Nebo das odkaz? Dik.
Spirit System (Spirit W1, GTR & others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
prosím o poslání překladu -serfar30@seznam.cz-díky