Align Flybarless 3G FL 760 a nově i 3GX

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
Relax

#571 Příspěvek od Relax »

Krásně vylomenej zub na posledním kole s hřídelkou, nějak se tam motal a vyrobil ten blok. Opraveno, ještě nastavit úhly, napípat a ráno další runda s pokusem poladit stiopu listu a ten zisk proti delfínkovi. Houška radil jít doslova po nejmenších hodnotách šroubovákem, abych to nepřehnal. Tak uvidíme jestli se 3G ještě polepší než začne úřadovat konkurence MB :-)
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Relax

#572 Příspěvek od Relax »

Po opravě serva spokojenost jak s origo listama tak stopou, nadále bída letově - delfín Filip :-) 3G jsem zkoušel ladit "v rámci svých skromných schopností" a myslím že to nedopadlo, jeden pokus skončil málem pádem .....

Nejvíc zlobí ten dopředný let v klesání. Zavisím nahoře dál od sebe, potlačím a letím dolů - třeba okolo 30stupňů. Trex se brzy začne vlnit, křivka nabývá na dynamice a pokud do toho šáhnu ve smyslu přitáhnout, udělá to většinou kobru a skončí prudkým výmykem o deset patnáct metrů výš ... Pokud letím klesání v náklonu a zatáčce, je delfín buď nepatrnej nebo se ani nedostaví.

Při jednom letu jsem zkoušel obrácený přemet a z něj přejít na polovině obratu ( NR dolů ) do normálního přemetu, takový zrcadlově obrácený "S". Trex udělal takovou ptákovinu že jsem měl plný ruce práce ho srovnat a nespadnout. Při sestupným letu pozadu se zase nejednou sám půlpiruetou otočil čumákem do směru, ale to asi není až tak neobvyklý.

Zisk gyra ELEV 40% jsem zkoušel snížit po nepatrnejch krůčcích na tři hodnoty, na prvních dvou jsem nezaznamenal prakticky žádný posun k lepšímu, na té třetí ( cca 35% ) to bylo znát najednou dost hrozivě. Při přímým letu v klesání se heli vůbec nechtěla zvednout - jakoby to vůbec nemělo výškovku a zabralo to až těsně nad pšenkou, to už jsem ( stejně asi pozdě ) pomýšlel na autorotaci .... Po přistání jsem vrátil zisk zpátky na 40%, pak jsem zkoušel jít s poťákem schválně nepatrně na druhou stranu - co se zhorší. Nepozoroval jsem prakticky nic. Do testu MB s pkotatkem už to řešit radši nebudu, abych náhodou neopravoval :-) Na kruhy a osmičky, přiblížení vis a přistání to je "použitelné", Microbeast mi doufejme nabídne lepší výsledek, nedovedu si představit lítat s tímhle akrobacii. To bych to radši prodal dookud je to pohromadě :-)

Nicméně opět se dnes potvrdila myšlenka jak je 3G nevhodné pro začátečníka, protože si to sám nenastaví :-) Možná by vedla cesta přes komp a odesílat do avioniky různé varianty nastavení několika z mnoha
parametrů tak jak to zvládnul Hoornet a Everybady, pokud ale platí že 3G není na komáry, je to ztráta času.
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#573 Příspěvek od 00Ja »

Zajimavy s tim delfinem. Vim ze zkusenosti (a pisou to i v manualu), ze pokud je zisk ELE maly, tak pri pokusu o rychly dopredny let se sam zveda cumak. Zkusil bych teda pridat zisk ELE treba na 55.

Kdyz pri couvani uhne ocas, je to nejspis malej zisk v radiu. Kdyz prudce zapumpujes kolektivem, ocas drzi? Jak vypada zastavovani z piruety? Ostry nebo pozvolny? Udela to takovej ten ZZM zvuk?

EDIT pro rypaly: samozrejme si pamatuju, ze jsem radil zisk na ELE snizovat. Podle popisu chovani to tak vypadalo.

A pak bych si jeste zkusil pohrat ve 3G softu s parametrem TOTAL ELEVATOR LOCK GAIN (doufam, ze si to pamatuju dobre). Z vychozich 70ti na cca 50, mozna min. Potom bude nejpsis zas treba doladit zisk ELE potenciometrem.
Relax

#574 Příspěvek od Relax »

Díky za nápady, s tím ziskem to zkusím - pokud bude čas dřív než před testem MB ( počasí se dnes celkem svižně sesype, bude fičet a já mám stejně jíný program, o víkendu mizérie ).

S 3G softem se do toho moc nehrnu, mám obavu že tam něco nevědomky změním a budu se naposled divit, možná spíš za účasti někoho kdo to už dělal. Jestli má být a bude MB lepší, je to pro mne ztráta času a určité riziko.

Já mám samozřejmě v začátcích šanci vnímat spíš minimum defektů, protože nevím při čem co zjistit. Takže každá rada dobrá a díky za ní :-)
Relax

#575 Příspěvek od Relax »

"EDIT pro rypaly: samozrejme si pamatuju, ze jsem radil zisk na ELE snizovat. Podle popisu chovani to tak vypadalo."

To neřeš, Houška mi taky radil snižovat :-)
hOOrNeT

#576 Příspěvek od hOOrNeT »

tak jsem se konečně dopracoval k dobrému výsledku v nastavení s V3.0 , byl to trochu boj, ale dopadlo to. Piruety fungujou, vrtulkové gyro drží jak má (při pádech po ocase i po pádech s ocasem vodorovně), jen lehce bambelá při visu, ale to už asi neovlivním (cca 1-2cm), zasekává, pohoda. No a konečně už to taky vcelku lítá boční tic-toc tak jak má. Dříve mi do toho neustále hrabala výškovka, teď poho. Byl jsem dost zklamaný, protože se mi to nedařilo vyladit, ale už je minulost a můžu zase trénovat :wink:
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#577 Příspěvek od 00Ja »

A nejaky dalsi info by bylo? Jako treba: delalo to to a to a posteloval jsem to a to... :) Predem dik.
Relax

#578 Příspěvek od Relax »

Tož gratulace k vychytání 3G :-) Pokud mi to příští týden vyjde na chalupu ( počasí a tak ) možná bych se stavil na pár minut si vyladěnýho Protoska prohlídnout a třeba cvaknout foťákem i s pilotem :-) Ale ještě nevím co a jak bude, o prázdninách to ale někdy určitě vyjde.

Já mám radost že to alespoň trochu spolehlivě lítá, uvidím jak MB v pátek nebo po neděli - podle počasí. Dneska bude údržba sekačky, při přistání do trávy to i přes lexanový kroužek něco trefí a stabilizátor už je dost zelenej. O víkendu byly na Sobínce makety. Auta, stany, něco se rozjezdilo jak pršelo a dneska jsem sednul do parádní zamaskovaný jámy, jen tak tak jsem to urval nahoru než se Trex skácel na bok..... Tak jsem začal nacvičovat přistání na heliport z umělý trávy, takovej velkej dekl s bílým "H" a hned nějaká nová zábava :-)
hOOrNeT

#579 Příspěvek od hOOrNeT »

00Ja píše:A nejaky dalsi info by bylo? Jako treba: delalo to to a to a posteloval jsem to a to... :) Predem dik.

No to se těžko takhle říká :lol:

Ale třeba:

zvedalo to nos při výkrutech, nebylo to schopný zalítnout ani 2 piruety relativně na místě - hned se to začalo sypat na nějakou stranu (projevovalo se to i ve všech prvcích kde je potřeba rotace přes vrtulku), při dopředném letu a zapumpováním kolektivem od dorazu k dorazu to vypadalo že jsem u moře - delfín, v tictocu jak řídím kolektiv tak to samo neustále hrabalo do výškovky a já se to snažil korigovat na kniplu - výsledek byl ten, že to nevypadalo jako tic-toc ale vrtulník se jen tak zmítal v "křečích", celé to bylo takové neklidné a přitom okolo neutrálů tupé atd atd...

Jediné co bylo vcelku od začátku slušné byl tic-toc přes výškovku.

Ladil jsem toho hodně. Na vyžádání mohu poslat mé nastavení, ale nejsem si jist, jestli to někomu k něčemu bude. Protože každá heli chce asi něco trochu jiného.
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#580 Příspěvek od 00Ja »

To asi ne, spis me zajimalo jaky mas zkusenosti s odezvama na zmenu jednotlivych parametru.
Ja jsem vlastne spokojenej s cyklikou, potrebuju doladit jen ocasek.
Ted cekam na regl, tak se snazim neco nacist, abych se na to moh vrhnout.
s FW2.1 jsem byl az na kopani do ocasu spokojenej. Kdyz se mi se 3.0 nebude darit, vratim tam 2.1.

Urcite budu psat zkusenosti a ptat se na rady tady.

Mimochodem me pekne stve, jak vyjede ta bublinova napoveda s popisem parametru (v tom 3G softu) jen na nejakou chvili a pak zmizi. Nevite co s tim?
hOOrNeT

#581 Příspěvek od hOOrNeT »

asi nic, mě taky štve, ale to že se vůbec objevuje, furt to překáží :lol: Mám překlad, tak jestli chceš? Nepotřeboval by si pak bubliny :wink: Jen pro zajímavost jsem zisk na vrtulku musel zvětšit o cca 50%
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#582 Příspěvek od 00Ja »

Nene, dekuju, anglina neni problem. Vidis, dobrej napad, vytisknu to na papir...
50% je doooost. No, uvidim, chvili se s tim budu prat.
habasek
Kontaktovat uživatele:

#583 Příspěvek od habasek »

hOOrNeT píše:asi nic, mě taky štve, ale to že se vůbec objevuje, furt to překáží :lol: Mám překlad, tak jestli chceš? Nepotřeboval by si pak bubliny :wink: Jen pro zajímavost jsem zisk na vrtulku musel zvětšit o cca 50%

Preklad bublinek v 3G softu by se me hodil. Posles to? Nebo das odkaz? Dik.
Spirit System (Spirit W1, GTR & others)
Spirit Wave & JETI DS 12
http://www.habada.cz
hOOrNeT

#584 Příspěvek od hOOrNeT »

dej sem maila a pošlu :wink:
serfar30

#585 Příspěvek od serfar30 »

prosím o poslání překladu -serfar30@seznam.cz-díky
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“