chaosak píše:zdravím, mám dotaz, který souvisí s problematikou pošty 120 jen okrajově. Ke sledování zásilek používám tuto stránku http://www.17track.net/IndexEn.html a díky tracking number RAxxxxxxxCN jsem vždy krásně viděl, kdy bylo zboží v čr a kdy dorazilo na poštu 120 a bylo jimi případně pozdrženo. U posledních dvou zásilek se mi stalo, že jsem je viděl jen po bod doručení do čr, ale už ne, jeslti jsou na poště 120 a zda jimi byly zadrženy. Včera mi jedna zásilka přišla a k druhé mi přišel od pošty doporučený dopis. Chci se zeptat, zda je to tím, že by pošta 120 nějak změnila postup anebo je to jen stránkou pro sledování, popř. zda byste mi mohli doporučit ke sledování zásilek jinou stránku. Díky.
Záleží na typu zvoleného poštovného u příslušné zásilky. Podrobněji jsem to již dříve popsal v úvodní části tohoto tématu viz tento odkaz a tam viz sekce Prodlevy při vyřizování zásilek. Tak si to tam můžete podrobněji prostudovat.
Sledovatelné na území ČR jsou například zásilky typu Air parcel, které jsou cenově o něco dražší než Air Mail právě o tu možnost sledování. Obecně lze říct, že některé zásilky jako jsou zásilky typu Air Mail nejsou na území ČR sledovatelné a lze se u nich dozvědět o tom, že dorazily do ČR a byly zda už byly převzaty poštou 120 pouze telefonickým dotazem na čísle 800 177 889. Není však vyloučeno, že Česká pošta u levných služeb jako je právě Air Mail tyto informace přestane poskytovat i v rámci této telefonické služby a zůstane k dispozici pouze suchá informace o tom, že zásilka již dorazila do ČR, a to bude vše co se dozvíte. Pokud to je u prodejce možné pak doporučuji si připlatit za službu sledování zásilky což bývá obvykle jen pár dolarů navíc.