samovolne vychylovani serv

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
ppeter

samovolne vychylovani serv

#1 Příspěvek od ppeter »

ahoj,

mam takovy problem, koupil jsem si regulator ktery je na 2-3 clanky lipo. 'dyz do regulatoru zapojim dvouclanek tak je vse v poradku. Ale kdyz prejdu na trojclanek, tak se vse zmeni. Pri plnych otackach motoru se pri hodu vetrone zacnou samovolne vychylovat serva a model si dela co chce. Tohle se deje jen v pri,ade, ze tam dam vice plynu.
Domnival jsem se ze to nestiha bec, tak jsem jeste pripojil do prijimace 4,8V zvlast. Probllem pretrvaval nevis jak vyresit tuto zahadu. vse by fungovalo kdyby byly serva a motor napajene zvlast, ale netusim jak toho docilim :(

Dekuji za vsechny napady...
00Ja
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od 00Ja »

Budes muset napsat co mas za vybavu.

Jinak oddeleny napajeni reglu a zbytku se dela tak, ze z toho 3-zilovyho kabelu od reglu vytahnes a zaizolujes cervenej drat (plus) a to volnyho kanalu prijimace pripojis prijimacovky (dvema dratama, plus a minus).
ppeter

podpora

#3 Příspěvek od ppeter »

Muzes mi to trochu detailneji popsat ?
Tuto vetu jsem trochu nepochopil: "a to volnyho kanalu prijimace pripojis prijimacovky (dvema dratama, plus a minus)." ...

Díky :)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: podpora

#4 Příspěvek od jyrry »

ppeter píše:Muzes mi to trochu detailneji popsat ?
Tuto vetu jsem trochu nepochopil: "a to volnyho kanalu prijimace pripojis prijimacovky (dvema dratama, plus a minus)." ...

No, on asi chtel naznacit, ze na prijimaci je plus (stredove koliky) a minus (krajni kolik, cerny/hnedy kablik) roztahany na vsechny kanaly a tudiz ze prijimacove baterky jdou zapojit do kterehokoli vystupu.
Nedelal bych to ovsem "dratem" ale lankem (klasicky servokabel...) :-)
JMalik

Re: podpora

#5 Příspěvek od JMalik »

ppeter píše:Muzes mi to trochu detailneji popsat ?

Na nějakém kanále v přijímači máš strčený kablík od regulátoru. Vyndej tenhle konektor regulátoru, špičkou špendlíku nadzvihni plastový jazýček u červeného vodiče a vysuň z konektoru červený kablík. Konec tohoto volného červeného vodiče zaizoluj.
Strč zpátky konektor regulátoru do pozice kde byl.
Na přijímačové baterky připoj servokonektor s červeným a černým vodičem. V konektoru budou jen tyto dva vodiče, černý na kraji, červený uprostřed. (červený je plus, černý mínus)
Přijímačovky s tímto konektorem zastrč do nějakého (jakéhokoliv) volného kanálu na přijímači.
Vyzkoušej to, jestli to teď neruší . :wink:
ppeter

;)

#6 Příspěvek od ppeter »

Ty kraso elektrikarina muj obor, ale tohle napadne opravdove kutily. Dava to smyl a je zaroven nesmysl aby serva vychylovala ... Zkusim a napisu.
Pak uz by to jen bylo dig. sig. ktery jde od regulatoru, to uz by mi ale jeblo :D ...
stanco1

#7 Příspěvek od stanco1 »

Ak dovolite trochu sa sem natisnem s jednou otazkou, Ked urobim oddelene napajanie tak ako tu bolo popisane musim ist z primacoviek cez nejaky regl alebo mozem napriamo ked dodrzim max. napatie primaca?

Edit: ide o tgy9x

Edit2: Ked chcem pouzit 2S A123 a serva mam do 6V tak som asi skoncil ci ako to je?
stanco1

#8 Příspěvek od stanco1 »

Chlapi ako to bude s tými servami, musím nejak obmedziť to napájanie aby som mal do 6V z 2S A123 ? Alebo sa mám na to vyprdnúť a ísť z 5tich aa nimh/nicd napriamo ?
ROMI
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ROMI »

Fun Star 3D & T9x
stanco1

#10 Příspěvek od stanco1 »

No prave to sa pytam, ked nechcem pouzit ubec, je to len dalsia mozna zrada :?
ROMI
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ROMI »

Si ma šokol.
Tak čo chceš počuť, keď si si odpovedal sám?
Fun Star 3D & T9x
coro

#12 Příspěvek od coro »

stanco1 píše:Ak dovolite trochu sa sem natisnem s jednou otazkou, Ked urobim oddelene napajanie tak ako tu bolo popisane musim ist z primacoviek cez nejaky regl alebo mozem napriamo ked dodrzim max. napatie primaca?

Edit: ide o tgy9x

Edit2: Ked chcem pouzit 2S A123 a serva mam do 6V tak som asi skoncil ci ako to je?

Keď urobíš napájanie oddelené, môžeš ísť na maximálne povolené napätie tej časti pre ktorú je povolené - ak pre príjmač môže byť 2x 3,6V =7,2V tak 2s A123 je super zdroj.
EDIT: aby bolo jasno, dá sa oddeliť aj napájanie príjmača od napájania všetkých alebo jednotlivých SERV, t.j. z každého servokáblika sa vytiahne ten červený vodiť a pripojí na iný zdroj napr. 5V... (normálne sa to niekde spoločne preruší a vyvedie slušne hrubým káblom, samozrejme že zem čiže čierne káble musia zostať prepojené aj s príjmačom (kvoli signálu) aj so zdrojom pre servá (okruh ktorým sa napájajú) a nesmie sa to na tej spoločnej zemi pobiť.

Servá "do 6V" to je totálny chaos, bordel, anarchia... nevieš či tým mysleli 5-článok niklákov (ktorý môže tých 7,2V v pohode mať aj na chvíľu po nabití prekročiť) alebo skutočne 6,0V.

Ak chceš použiť 2s A123, máš malý rozdiel napätí na to aby spoľahlivo fungovala väčšina stabilizátorov (BEC, SBEC,UBEX xxxBEC...). Mnohé majú až 8V ako minimum - na to treba dať pozor, lebo naprázdno by mohli tých 6V dať aj z 6,6V ktoré dostaneš z 2s A123, ale pri záťaži by to padalo kvoli vlastnostiam toho xBEC.
Dokonca aj pri 2s Lipo by mohol nastať tento problém - pri záťaži majú ledva 7V, neskôr menej..

Nezostáva nič iné len hľadať skúsenosti z praxe, konkrétne s daným typom príjmača a serva..
Pre servá to platí hlavne - už som videl aj reči že NIEKTORÉ nové HV servá ktoré môžu byť podľa papierov napájané 8,4V (2s Lipo napriamo, aj to je odrb lebo tam je len cca 7V), sú v skutočnosti obyčajné servá (a keď na 5V mali 1,5kgcm a 0,16s/60, tak na 7V majú 2,3kgcm a 0,11s/60 - a možno nezhoria HNEĎ.)....
Pri príjmači to je jednoduchšie, ale aj tam je stabilizátor, väčšinou 3,3V, ktorý hreje v závislosti na vstupnom napätí - aj keď znesie 8,4V, môže hriať viac a v horúcom počasí sa nakoniec pri jednom lete náhodne vypnúť (ale za letu našťastie vzduch prúdi a teplota by mala byť nižšia ako na zemi tesne pred štartom.... ak to nie je vzduch od motora ktorý sa pečie...)

JA osobne som 2s A123 použil napriamo. Taký zdroj podľa mňa ešte nikto nevyrobil a to ani keď použijem tie malé "1100mAh" - pri 80 gramoch 50 miliOhm, až na parazitnú indukčnosť guľatého článku žiadne transient response, žiadne zvlnenie, prúd do 30A v pohode, a hlavne že to je zároveň aj záťaž = chytá indukované prúdy keby to nejaké servo posielalo do zbernice, čo by teda cez nejakú diodu alebo stabilizátor neprešlo...
Ale servá by mali byť aspoň trochu osvedčené aj na 5 niklákov. Vtedy by problém nemal nastať.
stanco1

#13 Příspěvek od stanco1 »

To s tymi servami do 6V serie aj mna :? bola by to parada, keby som mohol proste dat na primac 2x a123 a z neho by sa to uz distribuovalo k servam. Napajat zvlast primac a serva nechcem, ale uz aspon viem ako sa to da :)
Kolko amperovy ubec by som teda potreboval na 6 tychto serv tak aby to bolo v poriadku http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=6608
3A asi nebude to spravne aj ked je to len 2,5m vetron?
coro

#14 Příspěvek od coro »

Na presnú odpoveď by si potreboval aspoň meranie jedného takého serva na osciloskope, takýto obrázok:
http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/Servo.html
V parametroch vidím že sú to rýchle servá, Speed:0,08s (aj keď na neuvedený uhol).
Za tou rýchlosťou (ale samozrejme spolu s momentom 2,9kgcm vidím možnosť že bude jedno také servo žrať špičkovo napríklad 2A..
Fakt je že nevidím rozdiel v hmotnosti ani cene medzi 3A, 5A či 10A UBEC keď už sa tam nejaký použije, dal by som čo najsilnejší s bohatou rezervou. Ak to "UBEC" znamená že je spínaný, a je dobre urobený, tak vydrží aj trvalý odber.
Ak sa za letu v nejakom preťažení stretne odber viacerých serv naraz, môže na moment vyskočiť prúd naozaj vysoko - pritom ale začne byť dôležité aj to akým káblikom je to napájanie pripojené do rozvodu, je dobrý zvyk použiť aspoň dva kábliky z UBEC do príjmača.

Ja to robím aj v menších modeloch tak, že v mieste kadiaľ vedú káble viacerých serv spolu, rozpletiem tie kábliky a o niečo upevním, a zletujem /väčšinou len odizolujem a ani nestrihám) zopár čiernych dokopy, zopár červených dokopy, a k tým dvom bodom pripojím silikonové "silové" kábliky s aspoň 1mm prierezom(medi) na ktoré dám buď príjmačovky (na MPJet konektoroch bez vypínača) alebo taký UBEC (letujem rovno doňho ak pôvodné kábliky vyzerali príliš tenké).
Ak tam je UBEC, bál som sa čo urobí s pulzmi od serv tak som ešte pridával do toho miesta kondenzátor, elektrolyt pre spínané aplikácie "low ESR" nejakých 220 až 1500 mikro na 10 alevo 16V. (musí byť dobre upevnený mechanicky aby sa neuklepal a nespôsobil nejaký problém).

Pred letom by sa patrilo na model hodiť nejaký uterák (aby sa zaťažili servá a museli premáhať jeho hmotnosť na kormidlách) a skúsiť kvedlať pákami.. Asi to treba s rozumom aby zas nevyhorela elektronika v servách na preťaženie.
coro

#15 Příspěvek od coro »

Ak niekto má príjmač čo znesie bez problému 8V, mohol by pripojiť 2s Lipo rovno do príjmača, a použiť pre časť serv jeden uBEC a pre inú časť druhý, až pred servami, napríklad aj jeden rovno v krídle alebo pri konektoroch pre krídlo..
Akože by sa prestrihli červené káble, strana od príjmača sa dala na vstup UBEC, výstup by sa dal na druhú stranu k servám, a ešte sa to musí pripojiť aj čiernym na zem (čierne) ktoré sa ani neprerušujú.

Lepšie by určite bolo, keby boli rozdelené "do kríža" ako keď sa používajú dva prijmače - jedno krídelko a polovica výškovky na jednu časť, druhé krídelko a druhá polovica výškovky na druhú.. Klapky spolu aby sa nestalo že pojde len jedna a smerovka ak tam nie je V tak na druhý bec..
Tak by mohli stačiť dva 3A UBEC, možno radšej 5A.

Použitím dvoch, sa zdvojnásobí riziko že sa jeden "pokazí", ale zas budú na polovičnej záťaži (polovica serv na jeden) tak by sa poruchovosť jedného mohla znížiť na menej než polovičnú, čo by vo výsledku znamenalo menšie riziko..
Alebo proste nebude hroziť že sa prekročí maximálny prúd.. Lebo paralelne sa spojiť na zvýšenie prúdu, nedajú!

Nemá niekto zmerané, aký najmenší rozdiel napätí potrebuje tento? http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=16663
- t.j. či pobeží aj z 2s A123, pre servá ktoré potrebujú len 5V a nie 6?
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“