Edit: Sorry teraz som si to prečítal ešte raz
samovolne vychylovani serv
Tie dva 5A bec by mohli byt spojene aj spolocne, ci? Teda ze by to nebolo dokriza ale spolocne by tahali vsetko, jasne, ze ked by sa jeden pokazil tak ten druhy by to musel tahat za oba ale zaujima ma ci je to technicky mozne spojit ich vyvody, ci sa nebudu navzajom prebijat?
.
stanco1 píše:Zatiaľ sa mi najviac pozdáva riešenie- prímač napriamo 2S A123 a za nim dva 5A ubec, jedno pre klapky + SOP a druhe pre kridelka + VOP.
Kdyby jsi dal v Tvém případě 2s lipol a tohle:
http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdukt.aspx?objcislo=0743
tak nebudeš řešit vymyšlené.
(Ten BEC jen 1x)
To je dobrá vecička, pači sa mi tá možnosť zdvojeného napájania.
Horejší má dobré veci akurát dobierka na SK vychádza cca 10e čo je polovica ceny súčiastky
. V žiline máme 3 modelárstva a ani jedno nema v ponuke ubec, tie dve ešte pochopim ale, že ani tatramodel? Keď som bol v jednom osobne sa pítať na toto povedal, že môže akurát objednať nejaké opto ale že cena tam bude cez 100e 
Horejší má dobré veci akurát dobierka na SK vychádza cca 10e čo je polovica ceny súčiastky
Som bol asi slepý... už som našiel a vybral, toto by mohlo byť v poriadku, či?
http://www.tatramodel.com/index.php?toP ... 0&lang=svk
http://www.tatramodel.com/index.php?toP ... 0&lang=svk
Je zajímavé jak se hromadně používají speciální stabilizační obvody pro napájení když to není zas tak potřeba.
Běžně používám 5xNiMh. Sice může mít článek při plném nabití i více než 1,4V (měřeno multimetrem) což překračuje povolené napětí výbavy modelu, ale při jeho zatížení okamžitě klesne. Za provozu, jakmile zapnete přijímač je napětí vždy v mezích.
Pokud mám napětí vyšší (7,2V), používám ke snížení výkonové diody. Úbytek je cca 0,6V a jsem zase v limitu.
Když chci použít dva zdroje pro vyšší spolehlivost, použiji dva akupaky každý má svůj vypínač i kablík do přijímače a opět diody (tentokrát shotky s úbytkem 0,2V)
Jinak obvody které se ke konstrukci používají mají maximální napětí mnohem vyšší, tedy pokud do přijímače pustíte omylem 7,2V vůbec nic se mu nestane. U serva může moc vysoké napětí vadit spíše velkou zátěží mechniky - motor je silnější než výrobce počítal pro ozubení.
Běžně používám 5xNiMh. Sice může mít článek při plném nabití i více než 1,4V (měřeno multimetrem) což překračuje povolené napětí výbavy modelu, ale při jeho zatížení okamžitě klesne. Za provozu, jakmile zapnete přijímač je napětí vždy v mezích.
Pokud mám napětí vyšší (7,2V), používám ke snížení výkonové diody. Úbytek je cca 0,6V a jsem zase v limitu.
Když chci použít dva zdroje pro vyšší spolehlivost, použiji dva akupaky každý má svůj vypínač i kablík do přijímače a opět diody (tentokrát shotky s úbytkem 0,2V)
Jinak obvody které se ke konstrukci používají mají maximální napětí mnohem vyšší, tedy pokud do přijímače pustíte omylem 7,2V vůbec nic se mu nestane. U serva může moc vysoké napětí vadit spíše velkou zátěží mechniky - motor je silnější než výrobce počítal pro ozubení.
Dáš za to ruku do ohně že to platí vždy a u všeho? A těch 7,2V jsi uvedl proč? arda1BOTTechnik píše:
Technik píše:
............Jinak obvody které se ke konstrukci používají mají maximální napětí mnohem vyšší, tedy pokud do přijímače pustíte omylem 7,2V vůbec nic se mu nestane. U serva může moc vysoké napětí vadit spíše velkou zátěží mechniky - motor je silnější než výrobce počítal pro ozubení.
Přijímač skutečně neodděláš tak snadno, ale jde to. Výrobci velmi dobře ví, proč neumožňují napájení všech RX z 2s Lixx.
U serv je to stejný případ se servozesilovačem a navíc přistupuje problém s výkonem na motoru. Vůbec nejde o to ozubení. To vydrží. Ale odděláš motor na přetížení, případně odpravíš zvýšeným proudem servozesilovač.
Procesor príjmača beží za lineárnym stabilizátorom napríklaad na 3,3V - každý volt navyše na vstupe znamená viac tepla, a chladenie v príjmači nie je nijak dokonalé.
Digitálne servo môže byť riešené rovnako, alebo použiť procesor ktorý má daný rozsah napätia.
Zabudli ste na komutátory motorčekov v serve - neviem či zhorí skorej elektronika, alebo sa opáli komutátor či uhlíky motorčeka. To je nepríjemné hlavne preto že nejaký čas to funguje.
Motor serva sa riadi cez mostík obojsmerne, niektoré servá by mohli posielať do napájania indukovaný prúd, a ak tam dáte len diody, nemá ho čo zachytiť a bude poskakovať napätie do nedefinovanej výšky.. Kondík by mal stačiť ale nemal by sa zabudnúť pridať a spomenúť.
Digitálne servo môže byť riešené rovnako, alebo použiť procesor ktorý má daný rozsah napätia.
Zabudli ste na komutátory motorčekov v serve - neviem či zhorí skorej elektronika, alebo sa opáli komutátor či uhlíky motorčeka. To je nepríjemné hlavne preto že nejaký čas to funguje.
Motor serva sa riadi cez mostík obojsmerne, niektoré servá by mohli posielať do napájania indukovaný prúd, a ak tam dáte len diody, nemá ho čo zachytiť a bude poskakovať napätie do nedefinovanej výšky.. Kondík by mal stačiť ale nemal by sa zabudnúť pridať a spomenúť.
RE: arda1
Nedám
Vím jen že povolené maximální u hodně obvodů které se mi prošli rukama se pohybuje minimálně 7,5V. Samozřejmě je to maximum a provozovat je tak je blbost.
7,2V je jen příklad, žádný hlubší smysl.
RE: JMalik
Výrobci mají pravdu, doporučené napětí platí
S tím proudem máte pravdu, většina serv co jsem spravoval měla odpálené koncové tranzistory - jednalo se o starší kousky, dnes se to moc nestává.
RE: coro
Indukované napětí nebude nikdy tak veliké aby se na napájení nějak projevilo. Kondenzátor přímo v servu nějakou špičku s přehledem zvládne.
Přidání kondenzátoru do napájecí větve kde je baterie oddělená diodou je určitě vhodné, díky za připomínku.
Kondenzátor je vhodné připojit vždy, když je počet serv a proudové zatížení větší. Zmenší se impulzní zatížení baterie, spínače i bateriového konektoru v přijímači a taky se sníží rušení.
Nedám
7,2V je jen příklad, žádný hlubší smysl.
RE: JMalik
Výrobci mají pravdu, doporučené napětí platí
S tím proudem máte pravdu, většina serv co jsem spravoval měla odpálené koncové tranzistory - jednalo se o starší kousky, dnes se to moc nestává.
RE: coro
Indukované napětí nebude nikdy tak veliké aby se na napájení nějak projevilo. Kondenzátor přímo v servu nějakou špičku s přehledem zvládne.
Přidání kondenzátoru do napájecí větve kde je baterie oddělená diodou je určitě vhodné, díky za připomínku.
Kondenzátor je vhodné připojit vždy, když je počet serv a proudové zatížení větší. Zmenší se impulzní zatížení baterie, spínače i bateriového konektoru v přijímači a taky se sníží rušení.