HC3-SX bezpádlo - zkušenosti (záchranná stabilizace)

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zamčeno
Zpráva
Autor
krtek2k

#16 Příspěvek od krtek2k »

Prométheus mít moje játra, orel si zlomí zobák :)
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
martin z

#17 Příspěvek od martin z »

Děkuji za odpovědi, v podstatě jsem spokojený s tím co jsem se dozvěděl a asi si udělám hezkého ježíška. Kamaráda asi na koupi této stabilizace nepřesvědčím, ale sám to mám kam nasadit, několik let si hraju s prodlouženým Vario Koboldem osazeným 4taktem osmax fs91 a experimentuju s převody pro dosažení nízkých otáček rotoru, nyní jsem už někde dobře pod tisíc, tuším okolo 900/min. Průměr rotoru mám 1770 mm a celé to dělám proto, aby to mělo dobrý zvukový i letový projev než to osadím do trupu Bell-47G (mám starší trup od benzínové mechaniky SSM koupený na Ebayi). Protože tomuhle typu vrtulníku by pomalý plynulý let moc slušel, tak bych nebyl proti ho osadit právě stabilizací jako je HC3-SX i za cenu osazení bezpádlovou hlavou s falešnými pádly pro vizuelní přiblížení k originálu a můžu příp. i zvednout otáčky rotoru změnou převodu pokud by stabilizace nefungovala optimálně. Věřím, že spousta lidí lítajících s menšími vrtulníky si pomyslí, že lítat s tímhle větším heli musí být absolutní zívačka tak na co ještě stabilizaci, ale já to vidím jinak, zvláště až bude mechanika v trupu. A vidím to i na příkladu kamaráda s Koalou, který při stavbě strávil nemálo času a je si toho při lítání setsakra vědom.
Honzabr

#18 Příspěvek od Honzabr »

Nic se tu neděje tak musím začít já-začátečník.Potřeboval bych odpověď na několik otázek.Týká se Protose-plast,bezpadlo.
1 Po startu se ihned začne sunout doleva(ne překlápět) v podstatě se musí ihned kontrovat.Snažím se startovat v režimu horizont bez zásahu do klonění a klopení jenom plyn a kolektiv.Mohlo by to být přenosem po zapnutí na start? Těch max.30 stupňů pohybu je fakt málo.
2.Na jakém sklonu startu je to ještě schopné přečíst do roviny při zapínání na startu?
3.Skoušel jste někdo startovat v zapnutém "zeleném" stabilizačním režimu?
boZZda

#19 Příspěvek od boZZda »

Nejdříve pár otázek.

1) máš verzi firmware 113?
2) máš přesně rovně desku cykliky?
3) jak se to chová v režimu bez stabilizace?
4) máš tam vibrace?
5) kolik točíš otáček na rotoru?
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
Honzabr

#20 Příspěvek od Honzabr »

1.ano-je to napsaný na krabičce v které jsem to koupil a čekal jsem na koupi po jeho vyjití
2.Snad ano :wink: Nastaveno tak, že v záložce trimy (červeně bliká HC)použit pavouk a mechanicky(táhla od serv) nastaveno absolutně bez mezer
3.vždy jseem doposud startoval v režimu bez stabilizace(startovat se stabilizací jsem si ještě netrofnul)
4.Ne zjevné
6.Odpoledne až přestane pršet tak změřím.Lítám motor na křivky.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od pkotatko »

Tak jsem si včera hrál s HC3-SX.
Už jsem psal dříve, v podstatě od Velikonoc jsem nedokázal Pročko rozlítat. Byla tam Bestie a po namontování serv MKS DS95 jsem nebyl schopen odstranit velmi silné kmitání v ose křidélek. Nevím dodnes proč.
Namontoval jsem HC3 a bylo po problému. Že by přeci jen rychlejší procesor, který si dokáže poradit s velmi rychlými servy ?
Po základním nastavení a doladění ( 6 letů ) to vypadá velmi nadějně. Hodně překvapila vrtulka. Proti Bestii drží i při malých otáčkách ( cca 2500 ). Piruety točí konstantněji. Ano Krtku2k dávám ti za pravdu.
Co se týče cykliky, tak ta umí být daleko rychlejší a ostřejší. Otázkou je jak dalece se na tom podílejí serva a jak moc HC3.
Takže, zatím spokojenost. Lítá to, dělá to co má. Nastavení nebyl zas až takovej opruz. Tento víkend si budu hrát s tím stabilizačním modem, což koneckonců byl hlavní důvod pro investici do HC3 za cenu skoro 3x větší než Bestie.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Kenny McCormick

#22 Příspěvek od Kenny McCormick »

pkotatko píše: Byla tam Bestie a po namontování serv MKS DS95 jsem nebyl schopen odstranit velmi silné kmitání v ose křidélek. Nevím dodnes proč.
neskusal si zvysit sensitivitu /response/ governoru v regli roxxy /aku mas?/, alebo ho uplne vypnut?
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od pkotatko »

Response mám na nejméně. Governor s tím ale neměl nic společného. Teď to funguje a předtím se servy Align nebo Savox to taky fungovalo. Vím že MKS 95 lidi s Bestií lítaj, ale mě to prostě nefungovalo a nepřišel jsem na to proč.
krtek2k

#24 Příspěvek od krtek2k »

Mě se taky klepal , ale stačilo stáhnout potak 1 něco pod půlku.
Frsky X10S Carbon
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od pkotatko »

U mě ani s pot 1 na nule :wink:
boZZda

#26 Příspěvek od boZZda »

Honzabr píše:1.ano-je to napsaný na krabičce v které jsem to koupil a čekal jsem na koupi po jeho vyjití
2.Snad ano :wink: Nastaveno tak, že v záložce trimy (červeně bliká HC)použit pavouk a mechanicky(táhla od serv) nastaveno absolutně bez mezer
3.vždy jseem doposud startoval v režimu bez stabilizace(startovat se stabilizací jsem si ještě netrofnul)
4.Ne zjevné
6.Odpoledne až přestane pršet tak změřím.Lítám motor na křivky.

Udělal bych následovné:
1) nastavit páky kolmo na krabičky. Co nejméně použít záložku TRIM, ale pokud se ti nedaří nasadit páky přesně nakolmo, tak doladit v záložce TRIM, aby prostě ty páky kolmo byly
2) zkontrolovat šuplerou, že jsou táhla stejně dlouhá
3) nasadit toho "pavouka" na desku cykliky. Neměl by jsi mít moc velké odchylky, pokud jsi dal páky na kolmo a zároveň máš stejně dlouhá všechna 3 táhla. Desku cykliky dolaď v záložce TRIM.

Napiš sem potom jaké máš hodnoty v záložce TRIM na všech servech.

Dále je důležité, aby jsi měl HC3 přesně kolmo na hlavní hřídel. Na plastovém Protosovi je problém, že to místo na gyro nad trubkou je vyklenuté! Proto použij dvě pásky podložky pod gyro. Jednu zleva a druhou zprava, aby HC3 bylo podpíráno a hlavně bylo horizontálně (komlo na hřídel).

Roztoč to na 2500 ot./min a dej vědět. Musí to chodit, jinak je něco špatně!
bavarianDemon 3X a 3SX
krtek2k

#27 Příspěvek od krtek2k »

1) nastavit páky kolmo na krabičky.

Páky se vždy dělají kolmo vůči táhlu. Však jsi inženýr ne?
Frsky X10S Carbon
boZZda

#28 Příspěvek od boZZda »

Bavime se tady o Protosovi a tam ty paky jsou kolme i na krabicky serv, to by jsi jako majitel Protose mohl vedet :) Kdyz nekomu radim, tak se snazim eliminovat jakoukoli spatnou interpretaci. Takze na Protosovi dej paky kolmo na krabicky serv a netrap se tim.

Obecne je samozrejme jasne, ze paky musi byt kolme na tahla. To vim, preci jsem inzenyr, ne? :wink: :cry:
bavarianDemon 3X a 3SX
Honzabr

#29 Příspěvek od Honzabr »

Ahoj kluci,omlouvám se, že jsemse tak dlouho neozval ale jsem s vnoučatama v Krkonoších a počasí stojí za.,. nic a navíc musím plnit dědečkovské povinnosti :D .Takže dnes jsem to konečně zalítal po všech úpravách.Musím říct, že to funguje nádherně ale v jakémkoliv modu to po startu v naprosté rovině ,bez jkýchkoliv výkyvů a zásahů (krom plynu a kolektivu) bez natáčení či klonění či klopení letí dokonale doleva s plynem cca pod úhlem čř st. a bez daalšího přidávání plynu naprosto rovně.Tedy,kdybyste to po mně chtěli zaletět tak to bez nějakého toho cukání nezaletím :oops: .Můj závěr: buď mám někde naprosto blbě nastavený posuvník v SW a nebo není boční stěna Protose rovnoběžná s osou rotoru.Což je asi nejpravděpodobnější ,protože najít na protosu něco rovnýho či kolmého se stává mou noční můrou :roll: Zítra jedu domů a nastanou zas optimální podmínky k práci a tak budu pokračovat.Rád do té doby přijmu jakoukoliv radu.JO lítám v Hor&inv. v horizontálním modu a se zapnutým zeleným světlem na cca 75%
Honzabr

#30 Příspěvek od Honzabr »

čř= 45 stupňů 8)
Zamčeno

Zpět na „Heli - technika“