Jinak mám také čerstvou zkušenost. 13.7. objednávka na HobbyKinga. Z HK jsem objednával poprvé, takže jsem přehlídnul default nastavení fake faktury na 30% původní hodnoty.
I přesto, že jsem vybíral věci co měli skladem, chvilku jim to trvalo než to tam zpracovali

Samotná přeprava sem trvala cca 5-6 dní. 26.7. zásilka dorazila do Ruzyně, 28.7. mi odeslali info o došlé zásilce a žádost o doložení dokumentů. Jako pražák jsem zatím neposílal plnou moc, abych to měl při vyřizování "víc pod kontrolou"
1.8. jsem napochodoval na poštu 120, jen jsem se předtím trochu vystresoval pročítáním diskusí o vyřizování zásilek došlých ze zemí mimo EU (i přesto, že už jsem v pohodě objednával z USA i HonKongu), nicméně to pomohlo, abych byl připravenej

Jelikož skutečná částka byla přes 300 dolarů, byl jsem i přes limit pro clo. Takže jsem mj. měl kromě HK fake faktury vytištěnou i objednávku (kde je uvedené i použití buddy, resp. swarn kódů a reálná výše poštovného), prohlášení o tom, že zboží je pro soukromé účely a hlavně výpis z Paypalu.
Klasicky si nejdřív vyzvednete originál doklady k zásilce na poště ve 3. patře a s těmi hurá za celníkama. Byl jsem tam hned po 8 ráno a bylo to naprosto bez front (asi už všichni podepsali plnou moc). Cyšla na mě nějaká paní středního věku a ta mě dostala

předložil jsem jenom orig. doklad a skoro hned poznala, že to je z HobbyKinga, mrkla na fakturu a okomentovala to slovy, že se ví, že HobbyKing podvádí s fakturama

Dokonce si i otevřela jejich stránky a mrkla na nejdražší položku

Naštěstí jsem měl tu originál objednávku, kde byly skutečné údaje, takže vše v pohodě prošlo, vůbec nic jsem nemusel vylňovat, jen něco nadatlovala do PC a za minutku dvě jsem dostal k podpisu a následně do ruky k zaplacení výměr DPH, clo se z hraček v této cenové relaci evidentně neplatí. Zaplatil jsem celníkům DHP (bacha, musíte mít cash, jinak hajdy ven k nejbližšímu bankomatu...) a šel zpátky na poštu, kde si paní vyinkasovala 96 zlaťáků do pošťácké kasičky a dostal jsem můj balíček z HobbyKinga

Celý to zabralo bratru 30min, přičemž nejdéle trvalo asi to vydání balíčku, páč ho měli ve skladu v jiném patře
Jaké z toho celého plyne resumé? Pokud nemáte problém obětovat nějaký ten čas a máte poštu 120 ve svém dosahu, není to nic tragického... Jen si dejte bacha při objednávání na HK, aby jste udali reálnou hodnotu na faktuře... Dá se to pak samozřejmě vyřešit tím, že doložíte orig. objednávku, ale v zájmu rychlejšího a plynulejšího průběhu, je lepší, když je to od začátku průhledný. Prohlášení, že to je pro soukromé účely jim nakonec stačilo ústně, ten papír je spíš pro vaši písemnou (email) komunikaci s poštou, pokud jste dali plnou moc... Výpis s Paypaly je jasná věc a bez té se s vámi vůbec nebudou bavit

Faktura či objednávka je tu spíš pro "spárování" se zásilkou a provedenou platbou a c neposlední řadě na to, aby byly vidět reálné poštovní náklady (já je např. na výpise z Paypalu od HK neměl...).
Teď ještě zodpovím pár otázek dopředu
1. Proč jsem nepodepsal plnou moc a nenechal to vyřešit poštu za pouhých 84Kč navíc? No jednak jsem si to chtěl jednou vyzkoušet osobně, jednak i těch 84Kč mi bylo tzv. proti srsti (i když samozřejmě vím, že to rozhodně není mnoho když to za vás někdo vyřídí a hlavně vám to pak pošlou až domů... ) a taky to mám mnohem rychleji u sebe, protože jsem byl děsně nedočkavej, takže každej další den byl pro mě skoro utrpením
2. Co když nemám v dosahu poštu 120? Kdybych neměl v dosahu poštu 120, tak nic neřeším a plnou moc okamžitě podepisuju, sice trocha zdržení, ale celkové náklady určitě nizší
3.Jak to bude probíhat, když podepíšu plnou moc? Tuším, ale nemám praktickou zkušenost
4.Vyplatí se zkoušet nějaké nekalé, platby DHP snižující, praktiky? Pokud to má někdo jako sport, tak mu nejspíš nevysvětlím, že ne

Jinak za ty problémy, v lepším případě trapasy to určitě nestojí. S odstupem času už celníci určitě vědí jakej vítr fouká z některých zahraničních eshopů. Mají ne úplně zastaralý SW, kam není problém zadat pár filtrů a okamžitě vědí o co jde... Dokonce věděli, že tam jsou gold a platinum accounty, slevové kódy apod... No a jestli si o nepatrné procento pomůžu, když to všechno nesnížím na 30%, ale na třeba na 95%, tak to za to falšování a riskování opravdu nestojí

A kdo si počká, tak se na nový rok třeba dočká nějakýho snížení sazby DHP

Otázkou pro některé asi budou ty hraniční částky kdy se rozhoduje, zda se DPH platí nebo neplatí, ale nezapomeňte, že ten celník se vždycky může podívat na net a větší anezdůvodněný rozdíl v lepším případě odmítne, pokud ho naštvete, může udělat i pokutový a zabavovací BUBUBU
To je asi vše co jsem k tomu měl, klidně se ptejte, co budu vědět, zodpovím...