Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
lukkio

#1351 Příspěvek od lukkio »

Jinak mám také čerstvou zkušenost. 13.7. objednávka na HobbyKinga. Z HK jsem objednával poprvé, takže jsem přehlídnul default nastavení fake faktury na 30% původní hodnoty.
I přesto, že jsem vybíral věci co měli skladem, chvilku jim to trvalo než to tam zpracovali :-) Samotná přeprava sem trvala cca 5-6 dní. 26.7. zásilka dorazila do Ruzyně, 28.7. mi odeslali info o došlé zásilce a žádost o doložení dokumentů. Jako pražák jsem zatím neposílal plnou moc, abych to měl při vyřizování "víc pod kontrolou" :-)
1.8. jsem napochodoval na poštu 120, jen jsem se předtím trochu vystresoval pročítáním diskusí o vyřizování zásilek došlých ze zemí mimo EU (i přesto, že už jsem v pohodě objednával z USA i HonKongu), nicméně to pomohlo, abych byl připravenej :-) Jelikož skutečná částka byla přes 300 dolarů, byl jsem i přes limit pro clo. Takže jsem mj. měl kromě HK fake faktury vytištěnou i objednávku (kde je uvedené i použití buddy, resp. swarn kódů a reálná výše poštovného), prohlášení o tom, že zboží je pro soukromé účely a hlavně výpis z Paypalu.
Klasicky si nejdřív vyzvednete originál doklady k zásilce na poště ve 3. patře a s těmi hurá za celníkama. Byl jsem tam hned po 8 ráno a bylo to naprosto bez front (asi už všichni podepsali plnou moc). Cyšla na mě nějaká paní středního věku a ta mě dostala :-) předložil jsem jenom orig. doklad a skoro hned poznala, že to je z HobbyKinga, mrkla na fakturu a okomentovala to slovy, že se ví, že HobbyKing podvádí s fakturama :-) Dokonce si i otevřela jejich stránky a mrkla na nejdražší položku :-) Naštěstí jsem měl tu originál objednávku, kde byly skutečné údaje, takže vše v pohodě prošlo, vůbec nic jsem nemusel vylňovat, jen něco nadatlovala do PC a za minutku dvě jsem dostal k podpisu a následně do ruky k zaplacení výměr DPH, clo se z hraček v této cenové relaci evidentně neplatí. Zaplatil jsem celníkům DHP (bacha, musíte mít cash, jinak hajdy ven k nejbližšímu bankomatu...) a šel zpátky na poštu, kde si paní vyinkasovala 96 zlaťáků do pošťácké kasičky a dostal jsem můj balíček z HobbyKinga :-) Celý to zabralo bratru 30min, přičemž nejdéle trvalo asi to vydání balíčku, páč ho měli ve skladu v jiném patře :-)

Jaké z toho celého plyne resumé? Pokud nemáte problém obětovat nějaký ten čas a máte poštu 120 ve svém dosahu, není to nic tragického... Jen si dejte bacha při objednávání na HK, aby jste udali reálnou hodnotu na faktuře... Dá se to pak samozřejmě vyřešit tím, že doložíte orig. objednávku, ale v zájmu rychlejšího a plynulejšího průběhu, je lepší, když je to od začátku průhledný. Prohlášení, že to je pro soukromé účely jim nakonec stačilo ústně, ten papír je spíš pro vaši písemnou (email) komunikaci s poštou, pokud jste dali plnou moc... Výpis s Paypaly je jasná věc a bez té se s vámi vůbec nebudou bavit :-) Faktura či objednávka je tu spíš pro "spárování" se zásilkou a provedenou platbou a c neposlední řadě na to, aby byly vidět reálné poštovní náklady (já je např. na výpise z Paypalu od HK neměl...).

Teď ještě zodpovím pár otázek dopředu :-)
1. Proč jsem nepodepsal plnou moc a nenechal to vyřešit poštu za pouhých 84Kč navíc? No jednak jsem si to chtěl jednou vyzkoušet osobně, jednak i těch 84Kč mi bylo tzv. proti srsti (i když samozřejmě vím, že to rozhodně není mnoho když to za vás někdo vyřídí a hlavně vám to pak pošlou až domů... ) a taky to mám mnohem rychleji u sebe, protože jsem byl děsně nedočkavej, takže každej další den byl pro mě skoro utrpením :-)

2. Co když nemám v dosahu poštu 120? Kdybych neměl v dosahu poštu 120, tak nic neřeším a plnou moc okamžitě podepisuju, sice trocha zdržení, ale celkové náklady určitě nizší :-)

3.Jak to bude probíhat, když podepíšu plnou moc? Tuším, ale nemám praktickou zkušenost :-)

4.Vyplatí se zkoušet nějaké nekalé, platby DHP snižující, praktiky? Pokud to má někdo jako sport, tak mu nejspíš nevysvětlím, že ne :-) Jinak za ty problémy, v lepším případě trapasy to určitě nestojí. S odstupem času už celníci určitě vědí jakej vítr fouká z některých zahraničních eshopů. Mají ne úplně zastaralý SW, kam není problém zadat pár filtrů a okamžitě vědí o co jde... Dokonce věděli, že tam jsou gold a platinum accounty, slevové kódy apod... No a jestli si o nepatrné procento pomůžu, když to všechno nesnížím na 30%, ale na třeba na 95%, tak to za to falšování a riskování opravdu nestojí :-) A kdo si počká, tak se na nový rok třeba dočká nějakýho snížení sazby DHP :-) Otázkou pro některé asi budou ty hraniční částky kdy se rozhoduje, zda se DPH platí nebo neplatí, ale nezapomeňte, že ten celník se vždycky může podívat na net a větší anezdůvodněný rozdíl v lepším případě odmítne, pokud ho naštvete, může udělat i pokutový a zabavovací BUBUBU :-)

To je asi vše co jsem k tomu měl, klidně se ptejte, co budu vědět, zodpovím...
Drondys

#1352 Příspěvek od Drondys »

lukkio píše:...Samotná přeprava sem trvala cca 5-6 dní. 26.7. zásilka dorazila do Ruzyně, 28.7. mi odeslali info o došlé zásilce a žádost o doložení dokumentů. Jako pražák jsem zatím neposílal plnou moc, abych to měl při vyřizování "víc pod kontrolou" :-)...

Měl jsi štěstí v tom, že ti poslali tu žádost o doložení dokumentů. Často to totiž nedělají. Řadě lidem už se stalo i to, že i když nepodepsali České poště žádnou plnou moc tak za ně pošta stejně vyřídila odbavení včetně DPH aniž by jim poslala jakoukoli žádost o doložení dokumentů ani žádnou informaci o došlé zásilce před jejím odbavením a pak platili poplatek 180Kč i když žádnou plnou moc nepodepsali. V některých případech pošta na základě protestů tento příplatek nevybírala vůbec pokud adresát vysloveně odmítl podpis plné moci tj. pak to měli někteří ještě levnější než ty, protože neplatili žádný poplatek poště jen čistě DPH i když to pošta z ně vyřídila. Nicméně bylo to individuální případ od případu a byly k tomu i rozdílné přístupy na různých lokálních poštách tj. někde tvrdošíjně trvali na poplatku 180 Kč jinak nechtěli vydat zásilku a jinde pokud jsi neměl podepsanou plnou moc a odmítl si jim ji podepsat dodatečně při doručení tak balík vydali bez poplatku 180 Kč na základě zaplacení DPH. Prostě nejednotný přístup.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#1353 Příspěvek od Dejfak »

lukkio píše:
Dejfak píše:Tak jsem také odeslal výpis a dnes přišla výzva.
Balíček stál 1634,- a na výzvě stojí zaplatit 502,- + 22,-
Podtím je ještě napsáno Podle přání odesílatele bude při předání zásilky vybráno 322,- :wink: No asi si ta paní na poště nelámala hlavu se sčítáním :wink: Nebo jsem to špatně pochopil?
Jsem zvědav co tedy budou chtít... :roll:

No řekl bych, že to ve slangu České pošty znamená 180+322=502, kde 180 je poplatek pošty a 322,- je ta částka, která má být dle přání odesílatele vybrána, za tím se samozřejmě skrývá výměr DPH od celníků :-)

Měl jsi naprostou pravdu... Bohužel kapota na Rexe nějak moc nevydržela :cry: na boku je to trochu prasklé... :cry:
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
demolátor

#1354 Příspěvek od demolátor »

No moc se v tom neorientuji, ale podepsanou plnou moc mam, a stejně po mě chtějí doložení dokladů. V pátem mi tam chytili balík, v sobotu odeslány doklady i s potvrzením, že byli přečteny (nepsal mi to stroj, ale celník) a furt nic. Už mě docela štvou, mam tam zdroj a kvůli nim nemůžu pořádně létat. Jak dlouho vám trvalo odbavení a doručení v poslední době??
PS: Jik na HK vždy zkusím deklarovat menší cenu, a když to nevyjde a zastavěj to, tak vycovám, ale nedávno mi to vyšlo a byl to docela velkej a těžkej balík, až jsem se divil. :twisted:
Miniprotos BeastX
Protos 500 V-bar
Spektrum Dx7
Drondys

#1355 Příspěvek od Drondys »

Dejfak píše:Měl jsi naprostou pravdu... Bohužel kapota na Rexe nějak moc nevydržela :cry: na boku je to trochu prasklé... :cry:

Pokud bylo patrné poškození na balíku už při doručení pak jsi měl postupovat dle návodu viz tento odkaz. Pokud na balíku při doručení poškození patrné nebylo pak jsi to po otevření když jsi zjistil, že je poškozený obsah měl taky hned nafotit a napsat prodejci i s přiložením fotek a uvedením toho, že z vnějšího obalu balíku při doručení nebylo patrné poškození. Je možné, že by ti i tak reklamaci mohli uznat.
Naposledy upravil(a) Drondys dne stř 03.08.2011 18:44, celkem upraveno 1 x.
Drondys

#1356 Příspěvek od Drondys »

demolátor píše:No moc se v tom neorientuji, ale podepsanou plnou moc mam, a stejně po mě chtějí doložení dokladů.

Plná moc se podepisuje dle zákona konkrétně dle daňového řádu k tomu, aby za adresáta mohli pracovníci České pošty vyřídit celní odbavení v případech kdy je na zásilku stanoveno DPH. Skutečnost, že je plná moc podepsána ovšem neznamená, že nemohou požadovat doložení dokladů k zásilce.

demolátor píše:V pátem mi tam chytili balík, v sobotu odeslány doklady i s potvrzením, že byli přečteny (nepsal mi to stroj, ale celník) a furt nic. Už mě docela štvou, mam tam zdroj a kvůli nim nemůžu pořádně létat. Jak dlouho vám trvalo odbavení a doručení v poslední době??

Je třeba si uvědomit jednu podstatnou věc. Pokud si to nezajedete vyřídit osobně přímo na poštu Praha 120 tak i když jim pošlete email s dokumenty co nejdříve tak i když potvrdí přijetí toho emailu tak to stejně nebudou řešit hned, ale zařadí se to do fronty nevyřízených pozdržených zásilek, kterých mohou mít ještě spoustu a může se to dostat k řešení klidně až za několik týdnů.

demolátor píše:PS: Jik na HK vždy zkusím deklarovat menší cenu...

Pak je to čekání svým způsobem zasloužený trest. :wink:
demolátor

#1357 Příspěvek od demolátor »

No trest to jakoby je. Ale zrovna tato zásilka je poctivá. :wink:
Jinak naposledy, co mi chytli balík(asi před 3ma tejdnama) jsem jim dokumenty poslal v pátek večír, nebo v sobotu a v úterý byl balík doma, takže se divim.
Miniprotos BeastX
Protos 500 V-bar
Spektrum Dx7
Drondys

#1358 Příspěvek od Drondys »

demolátor píše:Jinak naposledy, co mi chytli balík(asi před 3ma tejdnama) jsem jim dokumenty poslal v pátek večír, nebo v sobotu a v úterý byl balík doma, takže se divim.

Já se naopak velmi divím tomu, že se v případě celního odbavení řešeného přes Českou poštu někdo ještě vůbec dokáže něčemu divit a po několika případech kdy zásilky projdou rychleji hned nabývá dojmu, že se najednou vše dokonale vyřešilo a nikdy už nemůže nastat žádným problém ani větší zdržení. Opak je pravdou a toto je pouze toho důkazem. Je třeba si uvědomit jednu zásadní věc, a to že neexistuje naprosto žádná záruka toho, že rychlost postupu bude vždy a ve všech případech obdobná těm rychlejším případům. Takže to, že zásilka někomu a třeba i několikrát po sobě projde rychleji vůbec nevylučuje to, že v dalších případech může jiná zásilka projít třeba i výrazně pomaleji. :wink:
flubber
Kontaktovat uživatele:

#1359 Příspěvek od flubber »

lukkio: počkej, jaká fake faktura? Jak HK podvádí s fakturama? Jediné, co mě u nich štve je, že i když nastavím 100% cenu na balík, uvedou tam pár USD (to ale nepovažuju za podvod s fakturou). Faktura ale vždycky sedí s tím, co jsem objednal. Rozhodně bych se kvůli nim nerad dostal do problémů tak ať vím na co si dát bacha...
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#1360 Příspěvek od Dejfak »

Drondys píše:
Dejfak píše:Měl jsi naprostou pravdu... Bohužel kapota na Rexe nějak moc nevydržela :cry: na boku je to trochu prasklé... :cry:

Pokud bylo patrné poškození na balíku už při doručení pak jsi měl postupovat dle návodu viz tento odkaz. Pokud na balíku při doručení poškození patrné nebylo pak jsi to po otevření když jsi zjistil, že je poškozený obsah měl taky hned nafotit a napsat prodejci i s přiložením fotek a uvedením toho, že z vnějšího obalu balíku při doručení nebylo patrné poškození. Je možné, že by ti i tak reklamaci mohli uznat.

A co dál jak by to uznal, musel bych jim to poslat zpátky a pak kdyby přišla nová tak vidím tu tahanici že už jsem na to jednou DPH zaplatil..
No je to smutné a je to tak, za ty obštrukce kuli 15doláčum mi to nestojí.
Strávil bych na tom hromadu času a myslím že bych zaplatil s odesíláním a vyřizováním a poplatkama další kabinku.
Spíš mi to přijde jako neřešitelné... Na balíku nic nebylo byl celej nepomačkanej..
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
lukkio

#1361 Příspěvek od lukkio »

flubber píše:lukkio: počkej, jaká fake faktura? Jak HK podvádí s fakturama? Jediné, co mě u nich štve je, že i když nastavím 100% cenu na balík, uvedou tam pár USD (to ale nepovažuju za podvod s fakturou). Faktura ale vždycky sedí s tím, co jsem objednal. Rozhodně bych se kvůli nim nerad dostal do problémů tak ať vím na co si dát bacha...

Fake fakturou jsem myslel fakturu, kterou HK prilozi k zasilce a pokud si clovek pri uvadeni udaju o zasilce pri objednavce na HK neda pozor, je tam prednastaveno tusim 30%, tak bude faktura, resp. jednotlive polozky na ni odpovidajicim zpusobem snizeny... tim se pro celniky mohou stat "podezrelejsimi". Pokud tvuj problem spociva jen v tom, ze i kdyz si zadal 100% tak HK na cenu baliku uvede nizsi castku, tak to podle me neva... pokud je zaroven prilozena faktura se skutecnou cenou... nicmene, i presto bude muset clovek nejspis dolozit tu platbu (v mem pripade Paypal). Nebo je tu snad nekdo komu takova zasilka pri podepsane moci a uvedeni skutecne ceny prosla bez toho, aby mu dorazil pozadavek na doplneni dokladu? Ale jinak jak psal Drondys u toho pisemnyho komunikovani s postou je to celkem bez zaruky co se tyce rychlosti... nakonec k tomu clovek pristupuje tak, ze je standardne nastvanej, protoze to podle nej trva moc dlouho a obcas se slunicko usmeje a zasilka dorazi prekvapive rychle :-)

A btw by me zajimalo u tech lidi co presto vsechno zkusi to podhodnoceni zasilky (aka fake faktura) od HK, jak pak dokladaji tu platbu? Zeby falsovali doklad o zaplaceni? :-) Kazdopadne asi kdyz si dopisujete s postou, tak to asi zkusit je zdanlive jednodussi, protoze nemusite koukat celnikovi do oci :-) Nicmene zas maji ty "zfalsovany" doklady u sebe a ne, ze na ne jen tak mrknou a vrati vam to zpet... Kazdy si holt musi rozhodnout jestli m u to za to vsechno stoji? :-)
Drondys

#1362 Příspěvek od Drondys »

Dejfak píše:
Drondys píše:Pokud bylo patrné poškození na balíku už při doručení pak jsi měl postupovat dle návodu viz tento odkaz. Pokud na balíku při doručení poškození patrné nebylo pak jsi to po otevření když jsi zjistil, že je poškozený obsah měl taky hned nafotit a napsat prodejci i s přiložením fotek a uvedením toho, že z vnějšího obalu balíku při doručení nebylo patrné poškození. Je možné, že by ti i tak reklamaci mohli uznat.

A co dál jak by to uznal, musel bych jim to poslat zpátky a pak kdyby přišla nová tak vidím tu tahanici že už jsem na to jednou DPH zaplatil...
Strávil bych na tom hromadu času a myslím že bych zaplatil s odesíláním a vyřizováním a poplatkama další kabinku.
Spíš mi to přijde jako neřešitelné... Na balíku nic nebylo byl celej nepomačkanej...

Na webu České pošty jsou k tomu následující informace ohledně toho co se v případě reklamace a následném dovozu zboží po reklamaci dokládá viz tento odkaz a viz citace z něj.

Reklamace

je třeba doložit: doklad zakoupení zboží, o odeslání zboží na reklamaci, reklamační list, nebo emailovou komunikaci s dodavatelem (ze které bude zřejmé, co bylo reklamováno a za jakých finančních podmínek).

Takže by to mohli uznat dokonce i v případě, že by se to zpět neodesílalo a reklamace by byla prodejcem uznána a následně by bylo posláno nové zboží jako vyřízení reklamace a pak by to tedy prošlo bez DPH a bez poplatků.
Drondys

#1363 Příspěvek od Drondys »

lukkio píše:Fake fakturou jsem myslel fakturu, kterou HK prilozi k zasilce a pokud si clovek pri uvadeni udaju o zasilce pri objednavce na HK neda pozor, je tam prednastaveno tusim 30%, tak bude faktura, resp. jednotlive polozky na ni odpovidajicim zpusobem snizeny...

To asi nakupuješ v nějakém jiném vesmíru kde se HobbyKing chová jinak než v tom vesmíru kde z HobbyKingu nakupuji já. Udělal jsem už řadu objednávek z HobbyKingu před i po zavedení limitu 22 Euro, ale ještě se mi ani jednou nestalo, že by k zásilce přiložili fakturu. Tohle na HobbyKingu prostě vůbec nedělají.

Jediná faktura je to co pošlou emailem tomu kdo má zaregistrovanou emailovou adresu ke svému účtu na HobbyKingu, ze kterého to objednal a v tom emailu jsou rozepsané položky s jednotlivými cenami, za které to bylo skutečně nakoupeno a je tam uvedena i cena poštovného a taktéž je to uvedeno i v podrobnostech u objednávky po přihlášení k účtu na HobbyKingu, ale k zásilce žádnou fakturu nikdy nepřikládají.

Pleteš si to patrně s tím, že na HobbyKingu pouze vyplňují celní deklaraci, která je nalepena na zásilce což je ovšem něco úplně jiného jelikož celní deklarace vůbec neobsahuje rozpis jednotlivých položek zboží a neobsahuje ani cenu poštovného. Na celní deklaraci HobbyKing uvádí pouze jednu cenu respektive částku, která má odpovídat součtu cen veškerého zboží v zásilce bez poštovného a nic víc a právě tuto částku snižují na příslušné procento zvolené při objednávce a někdy bohužel i když je při objednávce zvoleno 100% tak to stejně nerespektují a uvedou tam méně než 100% té sumy.

Takže se jedná o podhodnocení částky uvedené v celní deklaraci přičemž žádnou fakturu vůbec k zásilce nepřikládají jelikož ji posílají vždy pouze emailem což je běžný postup na HobbyKingu, alespoň v tom vesmíru kde z HobbyKingu nakupuji já. :wink:

Fakturu k zásilce přikládají jiní prodejci jako třeba DealExtreme apod., ale HobbyKing ne a právě proto, že žádnou fakturu nepřikládají tak je u zásilek z HobbyKingu vyšší pravděpodobnost toho, že budou vyžádány doklady k zásilce, ale není to 100% jisté, protože celní deklaranti České pošty podobně jako i samotní celní úředníci z časových důvodů nepostupují ve všech případech jednotně a tak se stává, že i v těch případech kdy zásilka neobsahuje přiloženou fakturu tak projde aniž by byly vyžádány doklady k zásilce od adresáta, a to dokonce i bez ohledu na částku uvedenou v celní deklaraci.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1364 Příspěvek od koulinek »

Dejfak píše:A co dál jak by to uznal, musel bych jim to poslat zpátky a pak kdyby přišla nová tak vidím tu tahanici že už jsem na to jednou DPH zaplatil..
Spíš mi to přijde jako neřešitelné... Na balíku nic nebylo byl celej nepomačkanej..

Nemusí být až tak divoké, nedávno jsem řešil reklamace s asijskými prodejci a po zaslání fotek a vysvětlení emailem po mě odeslání zpátky vůbec nepožadovali a zaslali mi rovnou nové zboží (bylo v limitu, nezadrženo).
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
h4rr0d

#1365 Příspěvek od h4rr0d »

Vcera v 8 vecer mi volala zenska, ze tam mam balik atd atd, chtela mail, ze mi posle plnou moc. Plnou moc jsem obratem vyplnil a spolu s fakturou z HK a PayPalu poslal tak su zvedavej jak dlouho to bude trvat nez mi to prijde domu :?
F7C
Phoenix 3.0
T-Rex 450
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“