T-rex 450 Pro - zkušenosti II.

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
Relax

Re: T-rex 450 Pro - zkušenosti

#1426 Příspěvek od Relax »

200 startů na baterku znamená lítat fakt hodně, to každýmu nevyjde. Jí se je snažímk využít tak že 2200mAh dovážím sáčkem s olověnýma kuličkama na hmotnost 2600Mah Hyperionů a lítám s nima v Acromasteru. Pravidelně je takhle dovybiju když se sekne počasí, volný čas nebo Trex spadne. Ke třem 4čl. LiFe, 1x 2950 Hyperion 2x 2600 Hyperion jsou 4 nano-techy a to už se dá lítat i bez nabíjení slušně dlouho. Nebo je půjčuju nabitý kolegovi do jeho Gemini, aby bylo splečný rodeo co nejdelsí :-) Prostě ať chodí co nejvíc.

S životností mám školení od jednoho profíka ze Řep - elektronika na letišti Ruzyně. Ten umí z baterkama neuvěřitelný kousky a má je v pohodě tak dvojnásobek doby co my ostatní na kopci. Ale je to o disciplíně bez kompromisů, lítání na čas, pečlivost. Přes zimu je skladuje na 50-60%, párkrát je proběhne a znovu nabije, nic nafouklýho nezná. Je fakt že nekoupí lacinou šuntovku, má ozkoušený že ve finále na tom jednak neušetří a k dispozici nemá mnohem stabilnější a vyšší výkon viz pkotatko. Lítá většinou velký elektrolwety - větroně a nebo menší polomakety.

Vedu si vyčerpávající info o každý baterce, po lítání je nabíjím na sklad i do druhého dne a potvrdilo se mi, že každý karambol ( zkrat, vybití přes limit, dlouhodobý ponechání v nabitým stavu ) se na té baterce ve finále podepíše. Nebývá to okamžitě ale ten záznam s vykřičníkem tam jenom vyjímečně zůstane bez odezvy..... Někdy se baterka nepovede, je slabší i vyhejčkaná ale tak už to je.
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
harleyr

#1427 Příspěvek od harleyr »

Vám se to tu pořád povidá o skladovacim režimu ale jak to mam udělat když nabijim nabiječkou equilibrum mini která nema skladovaci režim.Mam hyperion 2200 a dvakrat Turnigy 2200 a nabijim max 1600.po dolitani cca 3,75 V na článek.
harleyrfutaba T7C T Rex 450 pro super combo Honey bee upgrade Drn
Čmelák ve výstavbě......
peko.cz

#1428 Příspěvek od peko.cz »

harleyr píše:Vám se to tu pořád povidá o skladovacim režimu ale jak to mam udělat když nabijim nabiječkou equilibrum mini která nema skladovaci režim.Mam hyperion 2200 a dvakrat Turnigy 2200 a nabijim max 1600.po dolitani cca 3,75 V na článek.

Tak si to musíš vysedět a vypnout nabíječku při 3,83 V na článku :P
Logo 600SX VBar | Logo 500 VBar | T-Rex 500 mB
psena
Kontaktovat uživatele:

#1429 Příspěvek od psena »

No , nebo litej o 42sec min a jsi tam. :D
Relax

#1430 Příspěvek od Relax »

Dá se to dopočíst, baterce je celkem jedno jestli tam má na sklad 50 nebo 60%. Hlavně že to není málo nebo plná. Když víš kolik stabilně nabíjíš po lítání, vysleduj jednou čas na dosažení vypočtené dobíjecí kapacity a pak už na sklad jenom ohlídáš stopky. Dřív jsem to dělal taky, jde jenom o zvyk. Měrnejm odporům a procentům kapacity stejně zase tak úplně nevěřím. Nabíječka ( Raytronic C60 ) dokáže při Store módu načíst vybitou baterku klidně jako 67% a drsně jí vybíjí 4A na 60%. Když to vypnu a dám normální nabíjení, je tam najednou 18% a nabíjí ......... Tak mám v paměti každý typ baterky 3x. 2C na 100%, 3C na 100% a 1C na 60% což funguje.
insomnia

#1431 Příspěvek od insomnia »

poradite mi nekdo, jestli si mam na neco dat pozor pri montazi motoru 450MX? Mam pastorek a sroubky na uchyceni motoru nejak specialne prilepit nebo staci modry loctite 243?

btw. je neco, co doporucujete pri skladani nove heli dukladneji prohlednout a pripadne prelepit? Sroubky do kovu jsou jasne, ale treba je jeste neco dalsiho.

diky
T-Rex 550E V2 FBL / X-Era 4020-2y 1000kv / JIVE 80+HV / HC3-SX / BLS251 / EDGE 553 - prodano
Relax

#1432 Příspěvek od Relax »

Motor se na Próčku nemontuje zrovna nejlíp. Šroubky se zajišťují Loctitel 243 nebo T43 ze stavebnice. Pokud to sestavuješ poprvé, dej napřed motor a potom serva AIL a PIT nad ním. Pak už se tam dostaneš obtížně, což je opakovaný stav při opravách kdy odejde hlavní hnací kolo a protože není kus jako kus, musí se znova nastavi ¨t zubová vůle vůči pastorku. Motor musíš povolot a znova zajistit. Šroubky s podložkama k motoru jsou totiž přímo pod servama a klasický imbusový šroubovák jde do jejich hlav šikmo hodně špatně, nehledě na problémech se zavedením do závitu v motoru. Taky jsem se s tím trochu vztekal ale poradili mi zde zakoupit tzv. imbus kllíč s kuličkou ( má ho třeba Hornbach ), který tuhle práci mimo osu zvládá skvěle.

Zakápneš a zavedeš oba šroubky, přisadíš motor orientačně k hnacímu kolu a jeden ze šroubků dotáhneš tak, aby se okolo něj sice mohl motor otáčet ale už držel vertikální osu. Pak si pohraješ s nastavením zubové vůle. Otáčením zkontroluješ jestli je hnací ozubené kolo dokonale symetrické, pokud ne tak najdeš místo kde je nejširší. Tam nastavíš zubovou vůli kdy držíš motor tak aby se nehnul a pootáčíš hnacím kolem do stran, Musí to nepatrně cvakat, taková citovka. Pokud je to kolo šišon tak se dává ta vůle trochu míň aby to na užším místě nešlo moc volně. Pak dotáhneš druhý i první šroubek pořádně a hotovo.

Trexe rozeber komplet, musíš mít jistotu že je všechno zajištěné, bez kompromisů. Vruty do plastu v rámu se nezajišťijí, do kovu všechno ale s citem, nakápnout max. 1mm závitu stačí. Ze začátku jsem to přeháněl, rozborka byla pak práce. U 2mm vrutů používám při rozborce závitové očko, kterým šroubky projedu a zajistím znova. Seženu si ještě i 2,5mm. Pozor na smykátko, tam se dají přemírou T243 snadno zalepit mosazný pouzdra na vrutech k unašečům vrtulky !!! Jedno jsem si zalepil a sice chodí, ale je to chyba. Do podobných míst zavádím Loctite špendlíkem sólo předem a šroubek pak prochází nasucho aniž by něco upatlal. Dobrá věc je zajistit ocasní trubku proti vysunutí šroubkem, píše se o tom na Helifreak, detail kde a co najdeš v mým albu na Rajčeti viz odkaz dole. Možná se ozvou další jak na něco vyzráli, stavbu si užij i když se to rozebírá poměrně často :-)
insomnia

#1433 Příspěvek od insomnia »

takze zelenej loctite nepotrebuju na nic?
T-Rex 550E V2 FBL / X-Era 4020-2y 1000kv / JIVE 80+HV / HC3-SX / BLS251 / EDGE 553 - prodano
Relax

#1434 Příspěvek od Relax »

Zeleným Loctitem T48 se zajišťují například ložiska a spoje které se primárně nerozebírají. Drží výrazně víc. Použil jsem ho jenom přd týdnem na zalepení ložiska v desce cykliky, vyplní lehkou vůli a zajistí to pořádně. Na šroubky by to byl asi malér, strhnul bys pak hlavu. Doufejme že se nepletu, prodávám jak jsem nakoupil :-)
insomnia

#1435 Příspěvek od insomnia »

OK, tak to je v pohode. Bal jsem se predevsim uvolneni toho sroubku, co drzi pastorek na hridelce motorku, ale jestli staci modry loctite 243, tak je to v pohode. T43 ze stavebnice radsi pouzivat nebudu a necham si ho do cestovniho kufru s naradim a nahradnima dilama pro pripad nouze :)
Kenny McCormick

#1436 Příspěvek od Kenny McCormick »

insomnia píše:takze zelenej loctite nepotrebuju na nic?

ked sa ti vymackaju domceky na hlavnej hriadeli, tak na loziska. Iked je to dost nepravdepodobne.
Alebo ja lepim loziska do gripov vrtulky, len tie vecsie. Dost to zmensi vole na gripoch...
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
h4rr0d

#1437 Příspěvek od h4rr0d »

Tak sem vyzkousel novy loziska, a vypada to, ze to je lepsi, i kdyz prdel mi porad lehce cestuje a vibruje. Zisk gyra uz mam jenom 30% a moc niz se mi jit nechce at to taky ustoji trochu vetru...

Jinak s tim co psal Relax ohledne listi musim souhlasit. Po prvni rane, kde to odnesly ty setovy karbony sem nakoupil to nejlevnejsi co bylo (ty cernozluty plastaky) a kdyz jsem si ted udelal radost a dal sem tam zase alignacky karbony jsem sam neveril vlastnim rukam... Vrtas se mnohem min propada a celkove je takovy zivejsi.

Akorat bych potreboval poradit - zatim se porad jenom snazim viset, kdyz visim tak do metru tak vsechno v poho, a udrzim to temer na fleku, ale jakmile vyletim vys (tak 2 metry) zacne mi to utikat kde vsude..
F7C
Phoenix 3.0
T-Rex 450
Relax

#1438 Příspěvek od Relax »

Nad metr se na heli postupně díváš z jinýho úhlu, čím větší podhled, tím se poloha a změna výšky odhaduje postupně hůř. Korekce pak přichází se zpožděním, dáš víc takže kontruješ a tak dokolečka :-) Když chci Trexe udržet někde vysloveně na fleku to nejde pijánko flákat jako s letadlem ale není to nezábavný.

Taky jsem dlouho visel, nic neuspěchej. Někde okolo třicátý baterky jsem začel zkoušet přemisťování, napřed nedobrovolný, pak řízený. Jde o to pozbýt paniku pokud možno bez pádů a skamarádit se s komárem co nejvíc. I to visení dotáhnout až na bokem i čelem k sobě, pak se to moc hodí. 450 je živá, když vidím na Sobínce už jenom pětistovky tak tam už je setrvačnost, reálná autorotace, a trochu té heli majestátnosti. Tohle mi u 450 chybí ale zvyknout se na to dá. Jenom to chce být furt ve střehu :-)

Mě dělá občas problém odhadnout klesání na přistání, Trex najednou ztrácí vztlak, propadá se a zabrání za kolektiv udělá z plynulého přiblížení skok nahoru. Prostě lineární ubírání nefunguje, v určitém momentu se ta křivka musí změnit a chce to cvičit a cvičit. A možná taky pochopit o co tam jde fyzikálně a teoreticky :-)
Bobeš Havran

#1439 Příspěvek od Bobeš Havran »

Můžete mi poradit, kterou přícnou hřídel můžu použít pro T-Rex 450PRO?

AHS1003T
nebo
AH45021TA
z
http://rcm-pelikan.cz/index.php?asios=1 ... pageby=all
:::T14SG:::T-REX 550E HC3sX:::T-REX 450PRO(prodáno):::Walkera HM59D
http://bboobbeess.rajce.idnes.cz
mamoulian

#1440 Příspěvek od mamoulian »

Myslím že je to tahle H45021A
Aurora 9T-Rex 550X DominatorT-Rex450sportT-Rex250Phoenix simICharger 208BReaktor 300W 20A
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“