Jaký vysílač pro začátečníka ?

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
coro

Re: Jaký vysílač pro začátečníka ?

#61 Příspěvek od coro »

Ptak666 píše:Tak ze kdybychvsi koupil letadlo, ktere neni v setu a je jen samotne, tak co bych vsechno potreboval? Pochopil jsem, ze budu potrebovat nejsky prijimac. Jakej bych mel koupit? Na co mam koukat? A ohledne baterie, jaka by tam sla dat nejsilnejsi? A jak je to s tema nabijeckama? To je na kazdou baterku jina?! A co presne je pripravene v novem letadlu? Jsou tam pripravene kabely a vsechno?

Príjmač S VYSIELAČOM ktoré k sebe "pasujú" - na 2,4GHz má každý výrobca iný protokol po ktorom sa s príjmačm baví takže nefungujú len tak každý s každým.
Nie je zlý nápad pozerať do budúcnosti a aj keď dnes kúpiš slabší vysielač, mať možnosť ho vymeniť za schopnejší bez toho že by si musel meniť aj všetky príjmače. U FrSky o ktorom tu bola reč, to nie je vysielač ale len VF modul a príjmače pre v podstate hociaký vysielač - len sa rovnaký VF modul pripojí do iného vysielača.
Inak príjmač je podľa mňa najdôležitejší prvok ktorého výber má zabezpečiť aby to neblblo a spoľahlivo fungovalo.

A nabíjač - sú "hračkové" ktoré sú vhodné len na približne konkrétnu alebo aspoň podobnú baterku, a univerzálne kde sa dá nastaviť hocičo a zaujímavé je len maximum výkonu čo zvládnu (napr 50W je bežne najmenej, výkonnejšie majú 250W)....
Ale mala by zavážiť aj kvalita, keď dvaja robia podľa popisu to isté, vôbec to nemusia robiť tak isto dobre. Pozri si nabíjač Cellpro 4s.

To čo je a čo nie je v jednotlivých modeloch, sa môže líšiť. Niekde sú už pripravené aj servá, inde len tiahla s vidličkami a prázdne rámčeky na servá.

Baterka sa musí vybrať pre konkrétny model tak aby mala správne napätie a stačila na maximálny prúd ktorý to žerie - a potom už je len vec výberu či zvolíš väčšiu kapacitu čiže čas letu za cenu trochu viac hmotnosti, alebo radšej šetriť hmotnosť kvoli letovým vlastnostiam.
Niektoré modely majú pevný držiak na baterku alebo úzky trup alebo krátky priestor medzi motorom a servami a nezmesí sa tam hociaká, aj keď s hmotnosťou by problém nebol.
Naposledy upravil(a) coro dne pon 26.09.2011 10:03, celkem upraveno 1 x.
FlyBear

#62 Příspěvek od FlyBear »

Ptak666 píše:Tak ze kdybychvsi koupil letadlo, ktere neni v setu a je jen samotne, tak co bych vsechno potreboval? Pochopil jsem, ze budu potrebovat nejsky prijimac. Jakej bych mel koupit? Na co mam koukat? A ohledne baterie, jaka by tam sla dat nejsilnejsi? A jak je to s tema nabijeckama? To je na kazdou baterku jina?! A co presne je pripravene v novem letadlu? Jsou tam pripravene kabely a vsechno?

Pokud se i teď po pročtení fór musíš ptát takle zeširoka na takovéhle věci, pak si myslím, při vší úctě, žes to dosud nepochopil a víš pořád houby. Až moc houby :)

Nemyslím to nijak zle a už vůbec né urážlivě - jen se snažím konstatovat fakta IMHO.

Nejlepší rada, kterou ti v takovém případě můžu za sebe dát:
- Přestaň na chvíli číst tahle fóra. K tomu, abys přebral užitečné informace od běžného diskusního balastu, musíš už aspoň něco o problematice tušit sám.
- Místo toho nejdříve zajdi někam, kde už lidi lítají. Ale ne jen tak někdo, kdo je "dvě lekce napřed" před tebou. Najdi nějaký klub nebo partu zkušenějších modelářů. Tam se poptej, pokecej s nima, nech si to vysvětlit, prohlídni si to na místě a pochop...

Alespoň nějaké odpovědi na tvé dotazy, aby se neřeklo :) :
- Pokud koupíš samotné letadlo, budeš potřebovat všechno ostatní.
- Přijímač je jen jedna z potřebných věcí. Přijímač musí být stejného systému, jako vysílač.
- U přijímače do začátečnického modelu koukej hlavně na to, aby ti spolupracoval s tvým vysílačem (proč myslíš, že ti tu lidi radili koupit rovnou sadu Tx/Rx???).
- Nejsilnější baterka je moc obecný pojem. Do takového začátečnického letadla se zpravidla dává plus minus baterka doporučená výrobcem letadla. Záleží na tom, jaký má to letadlo navržený konkrétní pohon. Případné experimenty záleží na zkušenosti modeláře.
- Ne, na každou baterku nepotřebuješ jinou nabíječku. Normální nabíječky se dělají univerzální pro více druhů baterek. Výjimkou jsou zpravidla malé levné jednoúčelovky v RTF sadách.
- V novém letadlu je připraveno to, co tam dal výrobce. Jen výrobce, prodejce nebo majitel stejného výrobku ti na tohle může odpovědět. Ale pokud koupíš hotovou RTF sadu (Ready To Fly = Připraveno K Letu), pak tam zpravidla od solidního výrobce bývá úplně všechno včetně Tx/Rx, baterek a nabíječky, dokonce již osazené na svých místech.
Naposledy upravil(a) FlyBear dne pon 26.09.2011 10:04, celkem upraveno 1 x.
ko44

#63 Příspěvek od ko44 »

K modelu v ARTF verzi potřebuješ vlastní vysílač, přijímač, akumulátor(y) a nabíječku. Tyto věci jsou v RTF verzi už obsazené, obvykle (v podstatě vždy) se ale jedná o levné a jednoúčelové věci, které pak nepoužiješ k žádnému jinému modelu. Proto, pokud do budoucna plánuješ s modelařinou pokračovat, je vhodnější koupit ARTF sadu a k ní dokoupit lepší vysílač+přijímač(e), univerzální bajíječku, kterou pak použiješ k dalším modelům, a víc baterek (správně akumulátorů) na střídání.

Doporučení ohledně baterek a nabíječky včetně odkazů kde koupit už jsem v tomhle vlákně psal, s Betou 1400 se lítá max na 2200mAh akumulátory. Přijímač musíš koupit podle vysílače, přijímače pro Spektrum nejsou kompatibilní s Futabou apod.
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od Cermi »

Mám dojem, že si z nás dělá dobrý den :lol:
PEO
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od PEO »

Cermi píše:Mám dojem, že si z nás dělá dobrý den :lol:

No konečně,ale že to trvalo!!! :!: :!: :!:
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
Ptak666

#66 Příspěvek od Ptak666 »

Všem moc děkuji za informace. I když to podle někoho vypadá, že si z Vás dělám legraci, tak opravdu nedělám !!! Jen jsem bohužel trochu natvrdlejší a šel jsem do toho po hlavě a nečekal jsem takový námel informací, kterým nebudu ale vůbec rozumět. Hlavně nějaké zkratky atd.

Na konec jsem si tedy vybral model Beta 1400 a vysílač Spektrum DX7 nebo DX8. Ale to nejsem ještě rozhodlej. Tak uvidím.

Mimochodem se Vám ještě jednou omlouvám, že se tu musely řešit takové "prkotiny", které jsem si mohl určitě najít. Ale pořád mi příjde lepší se zeptat na konkrétní věc, která mě zajímá než-li hledat něco na fóru co mi pořád nic neřekne... Jestli se tu kraviny mažou, tak prosím Admina ať tohle smaže, protože já jsem zjistil to, co jsem potřeboval :roll: :lol: :oops:
ko44

#67 Příspěvek od ko44 »

Nemazat, informace shrnuté v tomhle vlákně by se mohly hodit dalším zájemcům!
FlyBear

#68 Příspěvek od FlyBear »

ko44 píše:Nemazat, informace shrnuté v tomhle vlákně by se mohly hodit dalším zájemcům!

Sice souhlasím s tvým názorem, ale voni se další zájemci stejně zeptají znovu :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“