L.M. modely Jak-3 nebo Mustang

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Zpráva
Autor
wroum

#46 Příspěvek od wroum »

Vosy píše:
:cry: škoda tvýho éra. Ale půjde to dát do kupy, ne?

prace tak na 10 minut s lepenim a tak dalsich 10 minut na znovupridelani motoru, ale nejak me to uz netizi a nelaka. mozna v budoucnu este prijde jeho cas. uvidime.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Vosy: Ajaj. No hlavne, ze to dobre dopadlo! Ja mam pod motorem jeste 30 g olova. Chlazeni jsem neresil. Baterka (nyni dvouclanek) sice docela hreje (ale to proto, ze dava jen 10 C a ja ji huntuju dost na hrane), ale jinak v pohode.

Wroum: S temi kridelky nemohu souhlasit. Ja mam vychylky, co to jen jde (vzhledem k posunu serva dopredu to teda moc nejde) a je to porad malo. Vykrut dela Mustang stale dost pomalu. Sice to pusobi maketove, ale na nejake mrstne otocky pri kombatu to moc neni.

Co se potlaceni tyce, tak ja mam spatne vyoseny motor (moc nahoru), takze mi to pri plnem plynu hodne tahlo nahoru, ale diky olovo na cumaku to naopak po ubrani plynu zase padalo dolu, takze jsem si namixoval vyskovku s plynem a pri pridani plynu to potlacuje. Diky tomu se mi docela povedlo dosahnou rovneho letu skoro pri vsech letovych rychlostech. Samozrejme pri prili nizke rychlosti to pada po kridle, ale to je normalni.

Jinak trup jsme mel uz rozsekany mockrat (vetsinou diky nepovedenemu odhozu z ruky). Nicmene UHU Por to resi. Pri poslednim padu se mi kus trupu ztratil a mam tam ted nepeknou diru. Take motor ted pri letu vydava podivne prdici zvuky (asi o neco dre), ale z Mustanga uz ted mam ero na raseni, takze to moc neresim. Musim rict, ze to je nahodou prima stroj.

Kdyz se prsistoupi na jeho "hru" a clovek pocita se vsemi jeho zaludnostmi, tak je s nim docela sranda.
wroum

#48 Příspěvek od wroum »

Vzduchoplavec píše:Vosy: Ajaj. No hlavne, ze to dobre dopadlo! Ja mam pod motorem jeste 30 g olova. Chlazeni jsem neresil. Baterka (nyni dvouclanek) sice docela hreje (ale to proto, ze dava jen 10 C a ja ji huntuju dost na hrane), ale jinak v pohode.

Wroum: S temi kridelky nemohu souhlasit. Ja mam vychylky, co to jen jde (vzhledem k posunu serva dopredu to teda moc nejde) a je to porad malo. Vykrut dela Mustang stale dost pomalu. Sice to pusobi maketove, ale na nejake mrstne otocky pri kombatu to moc neni.

Co se potlaceni tyce, tak ja mam spatne vyoseny motor (moc nahoru), takze mi to pri plnem plynu hodne tahlo nahoru, ale diky olovo na cumaku to naopak po ubrani plynu zase padalo dolu, takze jsem si namixoval vyskovku s plynem a pri pridani plynu to potlacuje. Diky tomu se mi docela povedlo dosahnou rovneho letu skoro pri vsech letovych rychlostech. Samozrejme pri prili nizke rychlosti to pada po kridle, ale to je normalni.

Jinak trup jsme mel uz rozsekany mockrat (vetsinou diky nepovedenemu odhozu z ruky). Nicmene UHU Por to resi. Pri poslednim padu se mi kus trupu ztratil a mam tam ted nepeknou diru. Take motor ted pri letu vydava podivne prdici zvuky (asi o neco dre), ale z Mustanga uz ted mam ero na raseni, takze to moc neresim. Musim rict, ze to je nahodou prima stroj.

Kdyz se prsistoupi na jeho "hru" a clovek pocita se vsemi jeho zaludnostmi, tak je s nim docela sranda.

na kridylkach mam vychylky normalni ale spis mensi, na VOP male. vyoseni motoru mam OK, nikam to netahne, pri plnym pouze zrychli a nestoupa, presto je VOP stale trochu potlacena. vykruty to dela az nemaketove zrychlene...
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Vosy »

Tak já mám na křidýlkách "asi tak 60% maxima" a výkrut to dělá docela "maketově" pomalu. Rozhodně menších výchylek bych se bál. Naopak je asi zvětším. Výškovku mám jen cca 50 %, to bohatě stačí.

Koupil jsem si už sklopku (kužel 40 mm, listy 7/4), posunu baterku co to půjde a uvidíme.
Další zálet udělám dneska, jestli nebude pršet. Olovo mám, takže v nejhorším to pak ještě dovážím - tedy jestli něco z Mustanga zbyde. :roll:
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Mustang P51B (LM), Dualsky 2826/12
Accipiter Badius - Night Flyer, osvětlení
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Vosy »

Tak paráda! Těžiště do cca 45 mm od náběžky a nemá to chybu!
Baterky jsem posunul až k reglu, jsou skoro celé před těžištěm. Ale i tak jsem radši dal 10 g olova na motorovou přepážku.
Letí skvěle, výkon naprosto uspokojivej - ano, je to furt jen EPP :wink:

V letu letadlo dotrimovat nebylo prakticky potřeba. Výškovka je rovně, žádné negativy ani pozitivy na křídlech. Na plný plyn letí rovně nebo jen zvolna stoupá - až tak po 4 vteřinách má člověk potřebu trochu potlačit. Víc motor ale vyosovat nebudu. Ve vzduchu krásně stabilní, vůbec nepadá po křídle. Super!

Zajímalo by mě, jak se vám Mustang chová po odhozu. Já musím po hození ihned trochu hrábnout do výškovky, protože tu první půlvteřinu táhne dolů. Dělá vám to taky? Je to asi tím, že nemá dostatečnou rychlost
a tím vztlak, je to tak? :idea:
Z jinejch letadel to neznám.... možná proto, že pyloňák i předtím Skycat startoval ze země :lol: .... a Badius to opravdu nedělá :lol: .

Po 9 minutách motor trochu vlažnej, regl krásně studenej. Akorát baterky jsou dost teplý. Začaly trochu slábnout, tak jsem ihned přistál. Jsem zvědav, kolik do nich dobiju.

Volba latadla byla dobrá a motor pro rekreační lítání i ve větru bude stačit.
Pro další zájemce o tenhle stroj znovu: bacha na TĚŽIŠTĚ :!: :!: :!:
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Vosy: Tak super, ze se ti to nakonec podarilo vyladit. S tim odhozem jsme na tom podobne. Ja uz ho ted hazu docela hodne nahoru. Pri odhozek rovne nebo mirne dolu jsme to uz asi 3x napral do zeme a zlomil vrtuli nebo trup.

Vykon motoru je dostatecny, aby utahl i strmejsi start, takze neni problem.
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Vosy »

Vzduchoplavec: Asi ho budu taky házet trochu vzhůru. Zatím jsem zalítával nad tou metrovou travou ale skoro každej odhoz to zhoupnutí vypadalo nebezpečně.
Večer jsem přece jen ještě přidal 10 g olova (celkem tedy 20 g). S celkovou vahou to moc nehne a těžitěm ještě kousek vepředu (cca 40 mm) nic nezkazím.
Dneska dám ještě jeden let a pak zalepím "motorový kryt" - díky moc za tvůj článek/návod :!:
Asi udělám ještě pár fotek a pošlu to panu Mašíkovi. Měl by v návodu určitě změnit umístění baterek. Podle jeho instrukcí to musí každej dovažovat deseti dekama olova a nebo zákonitě dopadne jako ty :cry:
Taky 2 serva na křídlech jsou fajn. V Hangaru 1 jsem koupil za 45 Kč pár krytů na serva a táhla. Dal jsem je tam skoro celý (délka asi 8 cm). Chrání to perfektně a kupodivu to ani moc opticky nevadí.
Vím, že pan Mašík v návodu píše, že model není určen začátečníkům, ale mohlo by tam být víc praktických rad na stavbu.
Třeba otvory na chlazení reglu: asi pro vás zkušené modeláře je to hračka, mně to trvalo docela dlouho, než jsem si je "vymyslel" :)
Nevadila by zmínka o vhodnosti vyztužení uhlíkem (včera jsem doma našel ještě 25 cm uhlíkového drátu1 mm, tak jsem ho rozpůlil a vyztužil ještě předek - místo kolem baterek :roll: )

Už se těším, až přijdu z "Kolbenky" a půjdu lítat. Doufám jen, že nebude hnusně.
Nemyslel jsem si, že i elektrolet se mi bude tak moc líbit. :wink:
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Vosy: Ja jsem Masikovi posilal odkaz na muj clanek. Psal, ze si ho s radosti precetl a ze dekuje. Nicmene zadne zmeny v navodu zrejme nechysta. Tak treba ho primeje tvuj dopis. On vubec ten navod by zaslouzil trosku vylepsit. Nektere veci tam uz neplati a jine zase nejsou moc jasne.

Fotky kdyz tak posli i mne (pokud budes chtit) - muzu je pridat do galerie pod clankem.

Ja jsme Mustanga nijak nevyztuzoval ani jsme mu nedelal chladici otvory. Ale mam pocit, ze se mu casem trochu prohla kridla, takze ted je mam trochu do U.
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Vosy »

Dneska něco vyfotím .... jestli nebudu línej :wink:

Já mám uhlík rád 8) , navíc občas se neudržím a střihnu utaženější přemet nebo obrat, tak jsem s ním nešetřil aby éro vydrželo.

Na tomhle éru se mi fakt líbí, že vypadá jako letadlo a nejsou to jen "2D" výřezy z EPP. Navíc v porovnání se stíhačkama od nejmenovaného českého velkovýrobce je povrch míň drsnej, míň chlupatej. Takže může letět i rychlejc, kdybych do něj nedal "sociální" motor :lol:
Moc pěkný a hezky lítá, chová se opravdu jak stíhačka. Měl jsem možnost si zalítat s větším spitem od Hackera (165 cm, 4T 20 ccm) a chová se to "podobně".
Velká spokojenost.
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Abu
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Abu »

Nazdar Mustangisti :wink:
Ja vcera zase po dlouhe dobe hodil svou P51, v tom vetru se mi mlatit s nicim jinym nechtelo...
Teziste mam tam co je ta vyztuha v kridle (ta zalepena od L.M., takovej laminatovej pasek navysku), s dovazenim opravdu nemam problem, motor ma 55g a baterky 165g (ale ty jsou vicemene v tezisti). Vychylka na vyskovce opravdu hodne mala, pri vetsich se to trha a pada do vyvrtky (tohle se zhorsilo pote co pribral z 400g na soucasnych 500g :( )
Momentalne uvazuju, ze koupim lehci baterky, asi 3cl. 1300 20C od Himodelu, usetrenych 50g by melo byt na letovem projevu docela poznat.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Abu »

Jo a jeste k tomu hazeni - mam na vysilaci nastavenej "letovej pseudorezim" Start na prepinac - mirne natazeno a kridylka do prave zatacky, bez toho Mustang po odhozu opravdu nejdriv klesal a dost tocil doleva. Taky pomuze hazet mirne nahoru a s naklonem doprava a ne na plnej plyn, ale staci tak 75-80% (aspon v te moji konfiguraci).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Vosy »

Abu: půl kila je opravdu dost! Pak se nediv, že se ti zdá 100W motor málo :lol: :lol: :lol:

Já jsem na 415 gramech (3S 1300 Etech mají 106 g) a i se "sociálním" pohonem Emax 2812 a sklopkou 7/4 lítá suprově! Ve větru pohoda, sedí jak přibitej.
Samozřejmě podvečerní polítání v bezvětří je úžasně uklidňující ale i tak letí dostatečně svižně.

Btw. dneska (jestli bude RadekC mít konečně čas ho na web dát :roll: ) bude u nás článek i s fotkama. Snažil jsem se ho koncipovat hlavně jako doplnění návodu tak, aby případní zájemci o tohle fantastické éro dopadli při záletu líp, než Vzduchoplavec :cry: .
Fakt spokojenost, lítá pěkně a navíc moc dobře ve vzduchu vypadá!

Jenom se teď nemůžu rozhodnout, jestli toho dalšího Mustanga (časem určitě bude) osadit ASPéčkem jedničkou nebo jedenapůlkou 8) 8) 8)
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Abu
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od Abu »

Vosy píše:Abu: půl kila je opravdu dost! Pak se nediv, že se ti zdá 100W motor málo :lol: :lol: :lol:

Puvodni verze mela 395g, s Axikem 2208-20 a dvojclankem, s asi 100-110W docela prijemny politani, vykonu nebylo moc ale letovy vlastnosti velice dobry. Ted je to naopak, 160-170W je dost ale 0.5kg je moc... chce to neco mezi, pujdou tam mensi baterky, pak s tim zase pujdou litat utazeny zatacky a lopingy o prumeru 3m 8) Aspon doufam.
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Vosy »

Tak RadekC (tvůrce našeho webu) zapracoval. :)
Takže si něco můžete přečíst zde http://tocna.jetady.net/?action=items&id=019-Mustang-P51B
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od Vosy »

Jen pro oživení skoro mrtvého vlákna :wink: ....

Přece jen se mi po čase výše zmiňovaný Emax začínal zdát slabý, navíc tenhle motor poměrně dost žere! Motor se z letadla vlastně "vyndal sám" - díky ne moc šťastnému uchycení přes hliníkovou objímku a hliníkový střed se vyžvejkaly červíky (i když tam mám tam 4 kousky) a motor vypochodoval za letu ven.
Nerad to přiznávám ale měli jste pravdu :evil:

Vyzkoušel jsem Hořejšího Mini ST - taky nic moc.

Včera jsem do Mustanga dal Dualsky 2826/12 a to je jiný kafe!
Zatím jen doma potmě, takže bez možnosti měření otáček....
ale s Aeronautkou 6/5 i 6,5/4 bere se tříčlánkem jen 9A a jede jak pila!
(Emax bral 11 A při 13 100 ot/min)
Zkusím i Graupnera Camp Prop 7/4 a 7/6 - nechci se ale kvůli baterkám dostat přes 12A.

O víkendu zkusím v letu a pak dám vědět.
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“