Turnigy 9x hardware, opensource TX

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
mihlit
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy 9x hardware, opensource TX

#1996 Příspěvek od mihlit »

Tak jsem to všechno pročetl, včetně stránek od RiMr-a ale buď jsem odpověď nenašel, nebo jsem ji zapomněl než jsem dočetl na konec :D

Nejprve trochu informací. Opensource mě baví, dokonce mě i živí a jsem ten šťoura, co si koupí funkční věc a bude se v ní šťourat, prostě protože může. Nedělá mi problém koupit si radio za 1000,- a vrazit do něj dalších 9 za vylepšení, přestože bych si za 7 mohl koupit lepší a už hotové.

Teď k těm dotazům.
1) je tu nějaká alternativa k Turnigy 9x, když se chci rýpat převážně v SW a ne řešit mechanické věci?

Než jsem objevil existenci T9x tak jsem plánoval si to celé vyrobit sám od začátku(bez rf části), kdybych tedy našel nějaké spolehlivé použitelné páky. Kdyby byl nějaký kvalitnější tx, co by šel upravovat, tak bych byl určitě rád. Jediné, co jsem našel, je nějaká mlhavá informace o XPS 16. Jakou kvalitu od nich očekávat ale netuším. Je tu i nějaká "základní deska k T9x", o které tu byla zmínka okolo února, že se to ale možná daleko nedostane. Aktuálně to je ve stádiu "už brzy".

2) Spolehlivost.Vím, že RiMr opakovaně tvrdí, že tohle rádio nepatří dohromady k velkým modelům. V čem předpokládáte problémy se spolehlivostí? Tedy ne proč to nejde použít s velkým modelem, ale co je potřeba udělat, aby to šlo?

Nechci to jako druhou vysílačku na postradatelné hračky, plánuju to použít třeba i na 2,5 m model Lavochkin la-5 (příp. la-7, neseženu-li plán), co hodlám stavět přes zimu. Co bych asi vyměnil z fleku je samotná rf část tx-rx, protože té originální bych asi nevěřil dost. To mě dostává k další otázce.

3) Co všechno tam jde (po již známých úpravách) strčit za rf modul? Vím o FrSky a JETI, co dál? Jde tam dát např. modul Hitec Spectra 2.4GHz?

4) Lze t9x propojit s hitecem (optic 6, flash 5x) v režimu učitel-žák? Může být učitel/žák kdokoliv?
Argo22
Kontaktovat uživatele:

#1997 Příspěvek od Argo22 »

ucitel zak by mel jit a moduli defakto vsecky :D napr corona asan a podobne..
nema to kridla a prece to leti :D
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1998 Příspěvek od RiMr »

Co se týče velikosti modelu, ohledně toho už tu bylo napsáno a naplácáno dost, myslím že vstupních informací pro VLASTNÍ rozhodnutí tu máš dostatek :)

Alternativou k T9x je TH9x, tedy v podstatě úplně stejné rádio, vyráběné jinde a jinak (menší riziko prasáckého přístupu občas spatřitelného u Turnigy)

Co se týká modulu... Hlavní "síla" T9x (tím myslím i TH9x a další označení pro stejné rádio) je v jeho využití pro open source FW Er9x. Ten existuje v obecné verzi pro originální modul FlySky (a jiné "hloupé" moduly) a ve speciálních verzích pro FrSky a JETI. O spec. telemetrické verzi pro Hitec nevím. Ještě mě napadá, pozorujíc informační šum kolem jednotlivých značek rádií, jestli by to byla nějaká výhra, ale to je na jinou debatu :)
Obecně ale standardní Er9x by mělo fungovat s jakýmkoliv standardním modulem ve vysílači. Sám jsem to provozoval třeba s Assanem.

T9x s Er9x může sloužit jako "učitelský" vysílač pro jakékoliv "žákovské" rádio, poskytující standardní PPM data, s rozsáhlými možnostmi nastavení, viz moje video a článek tomuto se věnující.
Kontaktovat uživatele:

#1999 Příspěvek od mihlit »

RiMr píše:Co se týče velikosti modelu, ohledně toho už tu bylo napsáno a naplácáno dost, myslím že vstupních informací pro VLASTNÍ rozhodnutí tu máš dostatek :)
Ano, jak jsem ale psal, bylo tu dost napsáno proč ne, mě by ale zajímalo jak ano. Co by se muselo na TH9x vyřešit/opravit/vyměnit, aby sis ji ty troufl použít? Všechno? :lol:

RiMr píše:...Ještě mě napadá, pozorujíc informační šum kolem jednotlivých značek rádií, jestli by to byla nějaká výhra, ale to je na jinou debatu :)
Tím jsi mě moc nepotěšil... Lítal jsem s Hitec Flash 5X, pak dobu ne a tak jsem teď šáhnul znova po Hitecu (Optic 6) a jestli mezi řádky čtu správně, tak jsem vyhodil peníze? No potěš... :(
Drondys

#2000 Příspěvek od Drondys »

mihlit píše:
RiMr píše:Co se týče velikosti modelu, ohledně toho už tu bylo napsáno a naplácáno dost, myslím že vstupních informací pro VLASTNÍ rozhodnutí tu máš dostatek :)

Ano, jak jsem ale psal, bylo tu dost napsáno proč ne, mě by ale zajímalo jak ano. Co by se muselo na TH9x vyřešit/opravit/vyměnit, aby sis ji ty troufl použít?...

Ale Rimr T9X používal třeba i s modelem o rozpětí 2.3 m viz tento odkaz. Teď má myslím jednu s telemetrickým modulem FrSky a tu bude určitě používat dál. Odhaduji, že k tomu, aby Rimr víc věřil TH9X je podstatná zejména výměna VF modulu za telemetrický od FrSky a s tím je samozřejmě spojena i změna přijímačů na FrSky. K tomu navíc ještě drobnost spočívající v nahrazení Lipol nebo LiFe namísto klece na tužkáče, a to je podstatě zhruba vše.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#2001 Příspěvek od RiMr »

Jak už jsem říkal/psal, je to o každém jednotlivém modeláři.
JÁ OSOBNĚ nemám při létání s T9x pocit, že jsem udělal mě dostačující maximum pro bezpečnost svoji i ostatních (ale to bych neměl třeba ani s Dx6i a při vší úctě, ani s Aurorou). Proto jsem například na RCManiak Show po úvaze nebral větší éra, třeba 2,8m EasyMoau, se kterou ale s FrSky bez jakýchkoliv "výčitek" létám sám někde bokem u nás ve Vinoři. Nebo MPX Dogfightera který létá nějakých 150-160km/h...
Je to moje osobní míra a názor a nikomu neberu právo si příslušné měřítka nastavit jinak (a převzít za ně odpovědnost) :wink:

EDIT: K tomu Hitecu, já jsem myslel že myslíš ten jejich nový telem. systém. Se starým systémem já osobně nemám skoro žádné zkušenosti, ale z "průměrování toho v éteru" ledabyle soudím že je to spolehlivý systém. :wink:

#2002 Příspěvek od JuraS. »

U jakékoliv činnosti jsou platné zákony. Ty lidské co si na sebe vymýšlíme, ty přírodní které neovlivníme, ty božské kterými nás řídí někdo jiný a naposledy ty Murphyho. Z toho platí, že i kdyby jsi měl v ruce nejzadupanější model narvaný elektronikou pro automatické řízení, vysílač z řady Hi pro fakt movité a nadupaný tím nejlepším se software nadupaným a odskoušeným a přesto nakouříš 30 kg spalovákem do země jako nic...ono spíš záleží než na technice na tom článku co je obvykle mezi židlí a klávesnicí...tím nechci říct, že levnej plastovej set z číny a jeho vysílačka za 2 stovky může bezpečně ovládat 4 metrový termický větroň...

(btw. který vysílač je ten nejdokonalejší a nejdražší ? v rybařině vím o navijáku pro kapraře od fy shimano, typ stella co stojí nějakých 60 k, pro muškaře centrepin co je za víc jak 1/4 mega a pruty to jsou podobné láce..i když maximálně drahý na míru stavěný prut na kaprařinu za nějakých 30 k)
Drondys

#2003 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:btw. který vysílač je ten nejdokonalejší a nejdražší ?

Takové rouhání. :mrgreen: Vždyť přece musí být každému jasné, že jen jeden vládne všem.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#2004 Příspěvek od RiMr »

JÁ OSOBNĚ nejvíc důvěřuju FASSTu, JETI a... FrSkyi!
Kdyby se dal nenásilně a bez větších kompromisů FrSky nacpat do nějakého slušně programově vybaveného a HW propracovaného vysílače, nemám osobně vůbec žádný problém s FrSky řídit cokoliv stejné, jako s "origoš" Futabou s FASSTem...

Velmi vážně přemýšlím o tom, že začnu sondovat možnosti jestli se dá a za jakou cenu nacpat FrSky do programově co nejpokročilejšího vysílače Multiplex.
Kdyby to šlo nacpat do Futaby "dvanáctky", jsem spokojený. Ale jak jsem letmo četl, je tam několik ALE...

Proč nejdu rovnou do FASSTu?
Protože jsem si moc a velice rychle zvyknul na sekundární efekt FrSky - telemetrii :)
Přitom létání na FASSTu by bylo i velmi levné! Do velkých ér pro jistotu origoš Rx, do bublin levné noname FASST-kompatibilní Rx...
Jenže mě se prostě ta zpětná vazba, ta informace o kvalitě příjmu signálu přijímačem atd. moc líbí :)

#2005 Příspěvek od Drondys »

RiMr píše:JÁ OSOBNĚ nemám při létání s T9x pocit, že jsem udělal mě dostačující maximum pro bezpečnost svoji i ostatních (ale to bych neměl třeba ani s Dx6i a při vší úctě, ani s Aurorou). Proto jsem například na RCManiak Show po úvaze nebral větší éra, třeba 2,8m EasyMoau, se kterou ale s FrSky bez jakýchkoliv "výčitek" létám sám někde bokem u nás ve Vinoři.

Udělat maximum pro bezpečnost svoji i ostatních znamená pouze jediné, a to s modelem vůbec nevzlétnout ať už máš jakékoli vybavení. Pokud s modelem jdeš do vzduchu vždy je to méně než maximum a do určité míry kompromis mezi pocitem, realitou a štěstím či smůlou.
JuraS.

#2006 Příspěvek od JuraS. »

Drondys píše:
JuraS. píše:btw. který vysílač je ten nejdokonalejší a nejdražší ?

Takové rouhání. :mrgreen: Vždyť přece musí být každému jasné, že jen jeden vládne všem.

to není zase tak drahý..když vezmu svoje vybavení na rybařinu (které jsem dával dohromadu řadu let) pak za to by dnes byla slušná ojetina auta střední třídy...vezmu, že máš jeden vysílač..kdežto já 4 pruty na kaprařinu s navijáky, ke každému elektronický pípaák atd atd...když musíš, tak musíš...
Drondys

#2007 Příspěvek od Drondys »

JuraS. píše:to není zase tak drahý..když vezmu svoje vybavení na rybařinu (které jsem dával dohromadu řadu let) pak za to by dnes byla slušná ojetina auta střední třídy...vezmu, že máš jeden vysílač..kdežto já 4 pruty na kaprařinu s navijáky, ke každému elektronický pípaák atd atd...když musíš, tak musíš...

Tak Tx/Rx to je jen naprosté minimum a bez modelů navíc k ničemu. Přičti si k tomu ještě několik extra drahých modelů v součtu třeba i za několik mega a už to bude trochu někde jinde. :D

Jen tak pro zajímavost video ukázka RC modelu Lockheed SR-71 Blackbird v hodnotě přesahující 1 milion viz tento odkaz.
JuraS.

#2008 Příspěvek od JuraS. »

jasan, že se koníček když se nažere a rozběhne je hned drahý..i sbírání krabiček od zápalek...ale vraťme se k probíranému..tx9 a jeho kloni jsou tak dokonalé a bezpečné jako je ten kdo je ovládá..nožem na maso se dá ukrojit chleba, naporcovat prase a nebo vykostit dětská školka...
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#2009 Příspěvek od RiMr »

Drondys píše:
RiMr píše:JÁ OSOBNĚ nemám při létání s T9x pocit, že jsem udělal mě dostačující maximum pro bezpečnost svoji i ostatních (ale to bych neměl třeba ani s Dx6i a při vší úctě, ani s Aurorou). Proto jsem například na RCManiak Show po úvaze nebral větší éra, třeba 2,8m EasyMoau, se kterou ale s FrSky bez jakýchkoliv "výčitek" létám sám někde bokem u nás ve Vinoři.

Udělat maximum pro bezpečnost svoji i ostatních znamená pouze jediné, a to s modelem vůbec nevzlétnout ať už máš jakékoli vybavení. Pokud s modelem jdeš do vzduchu vždy je to méně než maximum a do určité míry kompromis mezi pocitem, realitou a štěstím či smůlou.

Drondys, pokud tvoje osobní dostačující maximum znamená nelétat... :wink:

Já na sebe tak přísný nejsem :)
Kontaktovat uživatele:

#2010 Příspěvek od RiMr »

JuraS. píše:jasan, že se koníček když se nažere a rozběhne je hned drahý..i sbírání krabiček od zápalek...ale vraťme se k probíranému..tx9 a jeho kloni jsou tak dokonalé a bezpečné jako je ten kdo je ovládá..nožem na maso se dá ukrojit chleba, naporcovat prase a nebo vykostit dětská školka...

To je podle mého názoru blbost...
Čím složitější přístroj/nástroj, tím menší uživatelův vliv na skryté výrobní vady a chyby v návrhu.

Nebo snad chceš říct, že RC vysílač řízený mikroprocesorem, je stejně složitý jako nůž?

Zpět na „Turnigy T9x“