podobné vlákno tu bylo před rokem, ale to už by mi asi nikdo neodpověděl , proto znovu zakládám...
Tedy, mám použitou gelovku 12V/11Ah z ups-ky FIAMM-GS typ FGHL21102,
u níž dávají životnost deset let. Stará asi pět let, nabitá. Udělal jsem test vybíjení proudem 8A (přerušovaně, dvě minuty zátěž a minuta klidu) a odevzdala 7,1 Ah, což považuji za naprosto vynikající vzhledem k vybíjecím křivkám gelovek při téměř hodinovému vybijení.
Vybíjel jsem na 11 V, kdy už křivka začala poměrně strmě klesat...
Ale ted problém při nabíjení. Nabiječka ROBE PPI 2, nastaveno na 6článků Pb a proud "jen" 1,5 A (měla by vydržet 1/3 kapacity proud, tedy kolem 3,5A) Napětí se krásně pomalu zvyšovalo, pak koleno a ustálené napětí, proud se snižoval...... a po dodání cca 5Ah nabiječka hlásí nabito a konec. Nap. na baterce asi 13,8V a i když po chvilce opakuji připojení a nabíjení (po poklesu napětí na baterce) tak během dvou-tří vteřin hlásí nabito.
Je mi jasné, že U na baterce nemá překročit určité meze. Jak ale docpat další Ah do baterky ?? V příspěvku tohoto vlákna jsem čet u podobné baterie radu.... nabíjet třeba 30 hodin půl amperou.....
ale abych tam dostal nabíjecí proud, musím chtě nechtě zvýšit nabíjecí napětí
Tak jsem vyndal jiný nabiječ, Imax B8 a nastavil stejný program..... a hned po pár sekundách hlaška baterie nabita. Takže tudy cesta nevede. Abych protlačil další nabijecí proud musím zvýšit napětí, i za cenu nepříznivých vlivů na baterku.
Takže jsem nastavil program nab.Pb , ale na 7 článků, proud ještě snížil na pouhé 0,5A aby napětí zbytečně moc nestouplo......
a zatím do baterky prou teče už asi čtyry hodiny, napětí se hned ustálilo na 16,65V a po celou dobu (zatím) se nemění. Prostým dělením vychází U na článek 2,76V takže doufám, že pokud napětí dál moc nepoleze nahoru, že by se mhlo zadařit.
Otázka tedy nakonec zní. Pokud baterie (gelovka) dosáhne vypínacího napětí pro nabiječku takto předčasně, v polovině dodané kapacity, co s ní ??
Opakuji, nevím jak a čím byla nabíjena dřív, ale když jsem ji vzal do ruky, tak dodala náboje až až...viz výše. Ještě jen dodám, že ji chci jako pohonnou baterii do modelu lodi, předpokládaný odběr motoru kolem 6-8 A.
Děkuji za trpělivost, pokud jste to dočetli až sem
Poslední vývoj